Sivu 1/1

NAS tutuksi

Lähetetty: 2.12.2017 klo 14.25
Kirjoittaja pkMac
B-Friday -tarjouksesta tuli ostettua eka NAS-verkkolevy. Oli tarve saada lisää levytilaa ja tarjous houkutti kokeilemaan. Kyseessä on Buffalon Linkstation LS220D, jossa on jo sisällä 2 kpl 2 Tt:n levy-yksikköä. NAS-verkkolevyn tomintaperiaatteen suunnilleen tiesin, mutta nyt vasta olen lähemmin tutustunut aiheeseen netin välityksellä ja keskustelupalstoja lukien. Heti tuli selväksi, että ainakin tämä Buffalon malli on selkeästi, voisko sanoa, verkkolevyjen halpismalli. Käyttöominaisuudet ovat rajalliset verattuna esim. Synologin tai Qnap:in laitteisiin. Mutta onhan tietty myös hintaeroa. NAS-levyistä Hopeisessa Omenassa löytyy paljon juttua, mutta olkoot tämä ketju kaikille meille, jotka kaipaavat perustietoa alkuun pääsemiseksi.

Kaikesta aiheeseen liittyvästä lukemisesta sekaisin haluaisin kysyä neuvoa muutamien perusaioiden osalta. Kerron ensin kuitenkin tarpeistani; miksi lisää levytilaa. Työtilassamme on kaksi MacBookPro:ta ja käytössä on gigabitin Ethernet-verkko. Varmuuskopiointiin on kummallekkin koneelle ollut tähän asti omat 2 Tt:n usb-levyt. Lisäksi valokuvien tallentamiseen ja varmuuskopiointiin on vielä kaksi muuta usb-levyä, joista toinen toimiii ekan varmuuslevynä. Nyt tarvitsen kuitenkin lisää levytilaa valmiiden töiden varastointiin. Tarkoitus on nyt se, että uusi NAS valjastetaan verkossa molempien koneiden varmuuskopiointiin. Levylle olen tehnyt RAID1:n. Kun uusi levy-yksikkö hoitaa varmuuskopioinnin, niin ”vanhat” usb-levyt voidaan ottaa arkistoon siirrettävien töiden varastotilaksi. Kun näitä levyjä on kaksi, niin tallennan samat asiat kahdelle eri levylle. Näin saadaan lisäturvaa mahdollisten levyrikkojen varalle.

Nyt olen puhunut vain NAS-yksikön käyttämisestä varmuuskopiointiin, enkä siitä kaikesta muusta, miten tällaista verkkolevyä voi hyödyntää. Mutta ensin perusteet selviksi ja sitten opetellaan muut asiat.

Buffalon asemassa on Time Machine -tuki. Mutta onko TM paras tapa tehdä varmuuskopio verkkolevylle. Netistä löytyi sellaistakin tietoa, että ongelmia voi olla. Ja mietin myös sitä, onko verkkolevyltä Mac Systeemin palauttaminen täysin ongelmatonta, jos esim. tietokone vaurioituu ja tulee hankittua uusi tilalle? Olisko jokin kolmannen osapuolen Varmuuskopiointi-ohjelma parempi ratkaisu, esim. ChronoSync? Vai auttaako tämä asiaa, kun kyseessä on verkkolevy?

SItten, voisiko joku selostaa helpolla tavalla mitä nämä kaikki oikein merkitsevät ja miten ne eroavat toisistaan: SMB, AFP, FTP, DLNA? Tiedän, että kyseessä on tiedonsiirtoprotokolla, joista FTP on tuttu siirrettäessä verkkoa pitkin esim. www-sivujen tiedostoja www-palvelimelle. Ja sitten on vielä kovalevyjen tiedostomuodot, eli mihin muotoon kovalevyt pitäisi olla alustettu. Täytyykö tiedostomuotoa muuttaa, kun NAS-yksikköä käytetään Mac:n kanssa? Buffalon NAS Navigator2 -ohjelma kertoo, että levy-yksikön Pakka 1:n Tietomuoto on XFS.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 2.12.2017 klo 21.36
Kirjoittaja kermit
Jos on tärkeitä tiedostoja, niin kyllä ne kannattaa kopsata Time Machinen lisäksi vielä toisella menetelmällä toiselle levylle. Halvat nassikat ovat hitaita ja toimivuus Time Machinen kanssa vähän kyseenalaista.

SMB on Windowsin natiivi tiedostojen jako, AFP taas Applen. macOS hallitsee molemmat ja nykyisin ei taida olla oikeastaan väliä kumpaa Macissa käyttää. Windowsista ei pääse afp-jakoon käsiksi, ainakaan ilman lisäpalikoita.

DLNA on mediapalvelin, jota tukee monet laitevalmistajat, ei kuitenkaan Apple.

Tiedostojärjestelmällä ei ole verkon läpi merkitystä.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 3.12.2017 klo 0.39
Kirjoittaja mikastus
Onkos AFP kuitenin jo lopetettu Applen taholta, muistelen. Meillä silti firma käyttää sitä (AFP) yhä, kuten rinnalla SMB:täkin. Meillä on sekä Applea että Windowsia. Palvelin on kuitenkin Mac, ja Yosemiten normaaliasennus, jakopisteenä jakokansio. Erona normaaliin on se, että olen pakottanut tiedostonjako-oikeudet periytymään samalla tavalla kaikille kansioille ja tiedostoille jotka uutena hierarkiaan luodaan. Eli kaikille ryhmään kuuluville kaikki oikeudet. Käytin graafista kilkettä, mutta se onnistuu myös komentoriviltä ja tulos on sama.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 3.12.2017 klo 13.59
Kirjoittaja pkMac
Kiitos kermitille ja mikastukselle vastauksista. Tässä tulee lisäkysymyksiä. Jos TM on epävakaa NAS-verkkolevyjen kanssa, niin olisiko parempi käyttää jotain varmuuskopiointi-ohjelmaa? Minä olen tehnyt TM-varmuuskopioinnitkin aina manuaalisesti, eli TM-levylle varmuuskopioin silloin kun on tarvetta ja starttaan itse TM-kopioinnin. Olisiko vielä hyvä tehdä erillinen buuttaava kopio systeemistä ja ohjelmista jollekkin pienelle usb-kovalevylle. Mitä kokemuksia löytyy erilaisista varmuuskopiointi-ohjelmista verkkolevyä käytettäessä?

Vielä kaipaan sysvällisempää tietoa tilanteessa, jossa joutuisin palauttamaan kaiken Järjestelmän, Kirjaston, Käyttäjät, ja Ohjelmat uudelle tai korjatulle tietokoneelle. Eikö ole niin, etten voi saada yhteyttä verkkokovalevyyn ellei minulla ole tietokoneessa jo toimivaa järjestelmää, jonne verkkolevyn kaipaama yhteysohjelma on jo asennettu. Kun taasen suoraan tietokoneeseen kytketyltä USB-levyltä tai vaikkapa muistitikulta voi palauttaa edellä mainitut asiat helpommin ”tyhjään” Macciin? No, tai voihan palautuksen verkkolevyltä tehdä jonkin toisen verkkoon liitetyn Mac:n kautta, vai kuinka?

Verkkolevylle varmuuskopiointia varten tehdylle kansiolle riittää siis protokollaksi AFP, koska sinnehän siirtyy vain Mac:n tiedostojärjestelmällä siirrettyä dataa? Vaiko ei? Mitä Mikastus tarkoitat maininnallasi siitä, että Applen taholta AFP on jo lopetettu? Eikö Applen uusimmat systeemit (Sierra –>) enää tue tai käytä AFP protokollaa? Minulla on vielä sellainen tilanne oman tietokoneeni kohdalla, että koneessa nyt oleva ElCapitain -järjestelmä jää siihen vielä pitkäksi aikaa, koska on tiettyjä ohjelmia, jotka eivät enää toimi Sierrassa puhumattakaan seuraavista uusista Mac:n järjestelmistä.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 3.12.2017 klo 15.14
Kirjoittaja mikastus
Kyllä AFP kaiketi yhä toimii, mutta Apple on käsittääkseni itsekin preferoinut jo joitakin vuosia SMB:tä. Apple shifts from AFP file sharing to SMB2 in OS X 10.9 Mavericks.
Uusi tiedostojärjestelmä APFS:kään ei enää tue AFP-jakoja.
You cannot share APFS-formatted volumes using AFP. The AFP protocol is deprecated.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 3.12.2017 klo 16.02
Kirjoittaja kermit
TM:n toimivuudesta verkkolevyjen kanssa tarkoitin pääasiassa niitä mopo-malleja, joissa on RAM-muistia 256MB (tai 512). Esimerkiksi WD:n nassikoista se yhden levyn My Cloud (= eri juttu kuin uudempi My Cloud Home) ei toimi TM-käytössä kuin muutaman viikon putkeen. Sitten TM sanoo vain, ettei voida kopioda. Saman valmistajan My Cloud Mirror on sitten jo eri juttu, vaikka ei sekään mikään kuuraketti ole.

Synology ja Qnap näyttää siirtyneen Intel Celeron prossuihin paremmissa (kotikäyttöön suunnatuissa) nassikoissa. Niihin voi myös lisätä RAM-muistia (SO-DIMM).

TM-kopion pystyy palauttamaan myös Recovery Consolessa, vaikka se onkin verkossa. Tuolloin palautetaan koko järjestelmä kohdelevy tyhjentäen.

Muista ohjelmista mainittakoon Carbon Copy Cloner, jolla voi kloonata koko levyn tai kopioida yksittäisiä tiedostoja/kansioita ajastetusti tai manuaalisesti, verkkoon tai jonnekin muualle.

Kun Time Machinen kohdelevy on verkossa, se ei kopioi tavaraa suoraan verkkojakoon, vaan sinne tehdään ensin HFS+-levyimage. Näin tekee muistaakseni myös CCC.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 8.12.2017 klo 21.33
Kirjoittaja pkMac
Buffalon NAS on nyt ajettu sisään. En aloittanut varmuuskopiointia Applen Time Machinella vaan otin käyttöön Garbon Copy Cloner -ohjelman. Softasta sai 30 pv:n trial-version käyttöön. Kopioin NAS:iin vain Työt -kansioni sisällön. N. 130 Gb:n ensimmäinen kopiokerta kesti n 5,5 tuntia. Huomenna on vuorossa toisen koneen vastaava kansio. NAS on päällä vain kopioinnin ajan. NAS-laatikko on lisäksi sen verran pieni, että mahtuu pieneen dataturvakaappiini. Siellä se on palovarmassa tallessa muiden ulkoisten levyjen kanssa.

CCC-ohjelmalla teen myös cloonaavan kopion systeemistä yhdelle pienelle ulkoiselle USB-levylle.

Re: NAS tutuksi

Lähetetty: 26.11.2020 klo 16.42
Kirjoittaja pkMac
Nyt on kolme vuotta kulunut ja 2017 hankkimani Buffalon LinkStation NAS-levyn 2 Tt:n kovalevyt alkavat täyttyä. Kun aikanaan hankin tuon verkkolevyaseman ymmärsin, että siihen voi vaihtaa uudet tyhjät levyt kun nykyiset tulevat täyteen. Mutta onko tämä todella mahdollista ja tilanteessa, jossa NAS-levyä käytetään verkossa olevien tietokoneiden varmuuskopiointiin ja että "varmuuskopioketju" jatkuu saumattomasti uusien kovalevyjen avulla? Eteenhän voi tulla esim. tilanne jossa ensimmäiselle levylle tallennettua tiedostoa on joskus palautettava vaikka NAS-asemassa on jo seuraavat kovalevyt. Onko siinä tilanteessa mahdollista vaihtaa se "eka" levy takaisin asemaan palautuksen ajaksi? Ja kertooko Carbon Copy Cloner minulle millä levyllä palautettava tiedosto on? Jos uusien levyjen vaihtaminen täysien tilalle onnistuu helposti, niin uusiksi levyiksi halauaisin ostaa isommat 4 Tt:n levyt.