Sivu 1/1

PDF-tiedoston emppaus ohjelmissa?

Lähetetty: 2.2.2018 klo 18.49
Kirjoittaja Fixx
Tuli tuolla maailmalla väittelyä, että miten helppoa PDF-kuvien sisällyttäminen dokumentteihin on, vaiko vaikeata. Minulla oli hiukan sellainen mielikuva että PDFkit ja sen sellaiset tarjoavat helpon paketointimahdollisuuden graafisille ohjelmille. Tämä on kuitenkin aika yleinen ominaisuus.

Kyse on siis siitä, että sivulle voitaisiin upottaa PDF-kuva sellaisenaan, empattuna, enkapsuloituna, passthrough-elementtinä. Koodareiden mukaan näin ei voida tehdä, tarvittavaa tekniikkaa ei ole. Koko PDF-setti pitää tulkita alkutekijöihinsä omalla koodilla ja rakentaa siitä.

Mielipiteitä, onko tämä totuus? Linkkejä jos työkaluja löytyy?

Re: PDF-tiedoston emppaus ohjelmissa?

Lähetetty: 2.2.2018 klo 19.53
Kirjoittaja homenamsi
PDF ei ole mikään kuvatiedosto vaan ohjelma, joka tulkittuna tuottaa sivunkuvan tai sarjan sivunkuvia halutulle tulostuslaitteelle - näyttö, kirjoitin jne.

Skannatuille kuville tms. se on vain 'kirjekuori', jonka sisällä on se kuva enenmmän tai vähemmän irroitettavana oliona.

Kokeile avata se PDF Esikatselu-ohjelmalla tai jollain PDF-työkalulla niin rakenne ehkä selviää.

'PDF-kuvaa' ei siis voi upottaa juuri mihinkään muuhun kuin toiseen PDF-dokumenttiin, koska sei ei ole kuva.

Jollain vehkeellää voi varmaan PDF-tulosteen saada TIFFiksi tai JPEGiksi (=kuvaksi) mutta ei vakio-ohjelmilla.

Re: PDF-tiedoston emppaus ohjelmissa?

Lähetetty: 3.2.2018 klo 9.23
Kirjoittaja Fixx
En kuvitellutkaan PDF:n olevan "kuvatiedosto". Kuvittelin vaan että PDF-koodikirjastoissa olisi työkalut sen käsittelyyn pakettina. Tarkoituksena onkin juuri upottaa PDF toiseen PDF-tiedostoon käyttäen tähän layout-ohjelmaa, siis tuodaan PDF leiskaan ja export PDF. Tämä on kuitenkin aika tavanomainen toimenpide, joten onko nuo kaikki implementaatiot ihan developerien itsekeittämää koodia?

Re: PDF-tiedoston emppaus ohjelmissa?

Lähetetty: 3.2.2018 klo 11.19
Kirjoittaja homenamsi
Se PDF:n palauttaminen Layout-ohjelmaan on se puuttuva temppu, koska mitään standardia layout-kuvauskieltä ei ole - eikä Adobe sitä edes käyttäisi. Tällaisessa tuonnissa PDF-pitäisi purkaa alkuperäisiin komponentteihin ja muokata rakennekuvaus Layout-ohjelman tarpeisiin. Tämä ei välttämättä onnistu, koska PDF:n generoinnissa esimerkiksi kuvat voivat olla pilkottuna osiin ja limitetyistä kuvista on olemassa vain se näkyvä kokonaisuus, ei kuvia kokonaisina.

Koska PDF ei ole editoitava formaattii, sen muokkausmahdollisuudet ovat rajalliset. Helpointa on sivujen lisääminen, poisto, irroitus ja sivutasolla dokumenttien yhdistely. Sivun sisällä voi sopivilla työkaluilla muokata tekstiä, poistaa tai lisätä kuvia. Sivun asettelua ei kuitenkaan juuri voi muuttaa ja sivutukseen vaikuttavat lisäykset tai poistot johtavat hallitsemattomaan tilanteeseen ja käsityöhön.

PDF kannattaa ajatella tulostenipuksi, jota voi muokata leikkaamalla ja liimaamalla muutettuja otsikoita, tekstikappaleita ja kuvia olemassoleville sivuille. Tai täyttämällä lomake käsin. Lopputulos kopiokoneen kautta uudeksi tulostenipuksi.

LibreOffice Draw-ohjelmalla voi kokeilla mitä temppuja PDF:lle voi helposti tehdä. Vaikeammissa on palattava alkuperäisten rakennekomponenttien editointiin.

[Maailma olisi ehkä toisenlainen, jos 1980-luvulla virinnyt ISO-tason standardointi ODA - Open Document Architecture olisi johtanut vallitseviin käytännön ratkaisuihin. Xerox PARCissa kehitetty sivunkuvauskieli PostScript Adoben käsissä vei voiton. Ylemmän tason dokumenttiformaateissa (rakenne, layout, komponentit) ei ole sitäkään vähää yhteensopivuutta kuin mitä PDF-tarjoaa tulostuslayoutin tasolla.]

Re: PDF-tiedoston emppaus ohjelmissa?

Lähetetty: 3.2.2018 klo 14.31
Kirjoittaja Fixx
Tiedän mitä PDF:lle voi normityökaluilla tehdä. Eikä kysymys ollut voiko PDFää editoida, siihenkin kyllä on olemassa työkaluja. Kysymys oli voiko PDF:n sijoittaa sellaisenaan leiskaan jollain normaalin PDF-koodikirjaston rutiinilla, mutta ilmeisesti sellaista rutiinia ei ole olemassa ja kaikissa tämän tempun osaavissa softissa (taittosoftat, MS Word, Pages, jopa Libre Office jossain määrin) tuki tälle on kirjoitettu from the ground up.