Sivu 1/1

Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 16.3.2017 klo 19.41
Kirjoittaja Agison
Niin, siis koska ei ollut mahdollista käyttää MAAN PÄÄLLÄ kahta prosessiarkkitehtuuria? Kuten ei bio-olioiden 4-kantaisissa geeneissäkään ole kuin vasen ja oikeinpuoleisesti lukeutuvia geenistöjä? Mikä/Kuka nekin lukee? Missä niitä kokoavat "Moottorit" tarkkaan ottaen sijatisevat? Naisessa? No, ehkä tasan puolet siitä? Vaiko jossakin maan tulisessa ytimessä?

Ja Motorolat olivat siis loppupeleissa liian hitaita? BIOS vai mikä se näissä on kai nykyäänkin erilainen Maceissa ja Puuceissa? Mulla on PuuCee kone, jonka olen nimennyt maanalainen paikka ja se on tietysti Hewlett Packard mutta osapuilleen samoin toiminee kuin Macit? Steve Jobsi tosiaankin vissiin delasi ennen Bill Gatesia, oliko se Hänelle suurikin voitto? Mutta jättikö Hollywood ja Apple vain muutaman scifielokuvan vähemmän tekemättä Maceistaan? EN myönnä, että kysyin hölmöjä, mutta jos silti siltä TUNTUU niin kerro mikä raflaa?

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 16.3.2017 klo 19.47
Kirjoittaja Sherukka
Olihan powerpc aivan eri planeetalta kun katsoi miten oli rakennettu (siis paljon parempi). Uskon että politiikalla suuri osuus ja myös sillä että saatiin valmistuskustannuksia poljettua alas ja kate ylös?

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 16.3.2017 klo 21.22
Kirjoittaja Juhani L
Taisi tilanne olla se, että PowerPC-puolella prosessorikehitys tökkäsi pahasti G4-sukupolven loppuvaiheissa. G5-prosessorit eivät lisänneet oleellisesti tehoa mutta olivat melkoisia lämpövoimalaitoksia. Niinpä niistä ei ollut luvassa vähävirtaisia läppäriversioita. PowerPC-prossuja taidettiin kehittää enemmän sulautettuja järjestelmiä varten, koska juuri muita niiden käyttäjiä henkilökohtaisiin tietokoneisiin ei ollut Applen ohella.

Apple taisi tehdä oikein, että loikkasi Intelin kelkkaan. Prosessoriarkitehtuureista voidaan toki kiistellä, mutta siirtymällä Intelin leiriin saatiin tarjolle aika kirjo prosessorivaihtoehtoja eri tarkoituksiin.

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 16.3.2017 klo 21.52
Kirjoittaja jpsuominen
Vaikea keksiä ainuttakaan hyötyä mitä PowerPC-maailmaan jäämisellä oltaisiin saavutettu.

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 17.3.2017 klo 6.10
Kirjoittaja Sherukka
Yhden miehen näkemys (raha): https://www.cnet.com/news/four-years-la ... p-powerpc/
Ehkä maailmalle huono juttu että nyt on monopoli Intel-yhteensopivilla.

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 17.3.2017 klo 8.26
Kirjoittaja Eki79
Joo ei ole prossujen hinnat juurikaan enää liikkunut alaspäin saatika tullut kunnon kehitystä eteenpäin. Vaikka kyllä kun viivaleveys pienenee niin homma vaikeutuu. Onneksi AMD on nyt pikkuhiljaa päässyt peesiin ja vähän painostaa kehitystä eteenpäin. Saa nähdä tuleeko ARM prosessorit koskaan kunnolla työpöytä käyttöön vai jääkö mobiililaitteisiin.

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 17.3.2017 klo 10.18
Kirjoittaja Matkamies
Muistelen vanhoja tarinoita.

Aikanaan IBMn suunnitellessa ensimmäistä PCtä se pyysi tarjouksia eri prosessorivalmistajilta. Intel voitti koska oli yhden dollarin halvempi. Motorola ja erityisesti Semiconductor olisivat olleet paljon parempia mutta IBM halusi maksimoida voittonsa.

Sen päätöksen seurauksena maailma on nyt tällainen.

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 17.3.2017 klo 10.24
Kirjoittaja CalEpitan
Eki79 kirjoitti:Joo ei ole prossujen hinnat juurikaan enää liikkunut alaspäin saatika tullut kunnon kehitystä eteenpäin. Vaikka kyllä kun viivaleveys pienenee niin homma vaikeutuu. Onneksi AMD on nyt pikkuhiljaa päässyt peesiin ja vähän painostaa kehitystä eteenpäin. Saa nähdä tuleeko ARM prosessorit koskaan kunnolla työpöytä käyttöön vai jääkö mobiililaitteisiin.

Paitsi että meille tuli nyt AMD Ryzen sekoittamaan pakkaa mukavasti. 350-500 euron 8-core 16-thread prosessorit pistävät kampoihin ylihinnoitelluille Core i7 ja Xeon kiville murto-osalla hinnasta.

Tai siis "meille" on täällä foorumilla hieman väärä termi koska Apple tuskin siirtyy AMD leiriin ellei sitten Thunderbolt toimi myös Ryzen/Naples alustoilla.

MacMini jonka sisällä olisi sama Sony Playstation 8-core CPU + Polaris GPU olisi mukava laite esimerkiksi. Playstation maksaa 239€ ja vääntöä löytyy, harmi ettei siihen saa (vielä) asennettua kunnon desktoppia.

Ja RISC vs x86 vänkäystä on harrastettu pitkään, käsitykseni mukaan näiden väliset erot tänäpäivänä ovat hyvin marginaalisia kuitenkin.

Re: Miksi Apple lopetti Motorolansa?

Lähetetty: 25.3.2017 klo 23.25
Kirjoittaja theinonen
Applen ainoa motiivi siirtyä Inteliin ja x86-arkkitehtuurin oli raha, eli lähinnä halvemmat valmistuskustannukset ja tuoton maksimointi. Vähän enemmän riskinottokykyä ja mielikuvitusta Applen johtoportaassa niin tänä päivänä pädeissä ja luureissa olisi Applella PowerPC-suoritin ARMin sijaan. Apple nimittäin osti P.A. Semin jolla oli tehokas ja vähävirtainen PowerPC prosessori, mutta heittivät romukoppaan kaiken ja laittoivat porukan sen sijaan työskentelemään ARMin parissa. Ei mikään ihme, että osa tuon putiikin korkeamman profiilin työntekijöistä lähti kävelemään hyvin pian yrityskaupan jälkeen.


Mitä tulee ARMiin ja työpöytäkäyttöön niin todellisuudessa ARM-suorittimen kunniakas historia alkaa juuri työpöydältä ja Acornin tietokoneista. Vähävirtaisiin laitteisiin sitä alettiin käyttämään oikeastaan vasta StrongARMin jälkeen, jonka kehitystiimiä veti aikoinaan Digitalilla juuri tuon Applen ostaman P.A. Semin perustanut kaveri.