Sivu 1/1

Windows Macissa ilman Boot Campia

Lähetetty: 17.4.2017 klo 18.53
Kirjoittaja prisoner
Vaihdoin vanhaan 2008 Macbook Pro koneeseen kovalevyn. Käynnistäessä konetta hämmästyin. Kovolla oli nimittäin toisella PC-koneelle asennettu WIndows ja kone käynnistyi suoraan windowsiin ihan kuin millä tahansa pc-raudalla. Onko tämä normaalia? Voiko uudetkin Macit käynnistyä Windowsiin tällä tavalla suoraan ilman Bootcampia?

Re: Windows Macissa ilman bootcampia

Lähetetty: 17.4.2017 klo 19.01
Kirjoittaja MacFinn
Eikös Bootcamp lähinnä helpota Applen tekemien ajurien latausta Windowsiin? Sen jälkeen sitä ei tarvita.

Re: Windows Macissa ilman bootcampia

Lähetetty: 17.4.2017 klo 19.07
Kirjoittaja prisoner
En tiedä. En ole koskaan ajatellut asiaa. Luulin, että Bootcamp tekee jotain taikoja ennekuin Windowsiin pääsee. Koskaan aiemmin ei ole tullut tällaista testattua :) Mutta toimisiko myös ulkoiselta levyltä buuttaus Winukkaan näin iisisiti?

Re: Windows Macissa ilman bootcampia

Lähetetty: 17.4.2017 klo 19.28
Kirjoittaja egoste
Tarvii EFI bootin, eli ihan helposti ei ulkoisella Windows käynnisty.

Re: Windows Macissa ilman bootcampia

Lähetetty: 17.4.2017 klo 20.17
Kirjoittaja homenamsi
macOS:n BootCamp apuri tekee pari-kolme täysin eri hommaa:

- lisää ja alustaa levylle partition Windows-asennusta varten - ja säätää samalla buuttijärjestelmän sopivaksi
- lataa Applen palvelimelta ko. koneelle sopivan draiveripaketin, paketti tallennetaan jonnekin Windowsin ymmärtämälle tietovälineelle ja asennetaan sitten kun Windows perusasennus on tehty.

Uudemmat BootCamp apurit tekevät myös asennusmedian ISO-tiedostosta (Windows-asentaja) ja laittaa draiveripaketin valmiiksi samalle medialle.

Jos asentaa Windowsin ilman macOS:ää, tarvitaan nuo draiverit kuitenkin.

Re: Windows Macissa ilman Boot Campia

Lähetetty: 19.4.2017 klo 11.52
Kirjoittaja masterakk
Minulla jäi ylimääräiseksi Mac Pro 1.1 (2006) ja ajattelin kokeilla hieman erilaista systeemiä siihen. Koneessa 2 x Xeon (4-ytimisiä), 32 GB muistia, 256 GB SATA SSD boottilevynä ja 256 GB M.2 NVMe PCIe SSD-kortti PCIe-adapterikortilla työlevynä, Radeon HD 5850 näyttiksenä ja pari isompaa SATA -levyä varmuuskopiointiin sun muuhun.

Asensin boottilevylle PC-koneella Windows Server 2016 DataServer (Desktop Experience) käyttiksen siihen vaiheeseen, että se boottasi, mutta en aktivoinut sitä. Siirsin levyn mäkkiin, boottasin ja aktivoin sen. Asensin näytönohjaimen ajurin ATI/AMD sivuilta ja siinä kaikki. Kone käynnistyy suoraan login ikkunaan, sitä ennen ei kuvaa näy.

Kone toimii nyt työkoneena softakehityksessä :) Ikivanha kone ja tuore käyttis.

Ainoastaan yksi laite jäi saamatta ajurin, mutta en tiedä mikä se on, koska se näytetään vain Unknown Devicenä. Jokin ACPI laite, mutta eipä se ole tahtia haitannut. Saattaa liittyä virransäästöjuttuihin, koska konetta ei kannata laittaa nukkumaan, sen nousu sieltä ylös on vähän sattuman kauppaa. Tosin, tätä tapahtui myös ElCapitanin (viritelty) kanssa.

Eli ainakaan tuon käyttiksen kanssa ei tarvitse BootCampin ajureiden kanssa tapella. Ehkä BootCampista löytyisi tuo puuttuva ajuri, täytyy joskus etsiskellä.

Re: Windows Macissa ilman Boot Campia

Lähetetty: 21.4.2017 klo 21.53
Kirjoittaja Lseppo1
Miten käytännössä Windowsin asennus onnistuu ilman Boot Campia vanhalle Macille (2009 early, iMac 24)? Tuossa toisessa ketjussa pähkäilen kun BC asennus ei onnistu, koneessa voisi olla vain Windows ilman Mac OS:sia.

Re: Windows Macissa ilman Boot Campia

Lähetetty: 24.10.2017 klo 7.07
Kirjoittaja pyrjola
Kyllä tuolle iMacille saat sen Windowsin BootCampiin (eli Dualboot) asennettua. Ota kuitenkin huomioon, että joudut todennäköisimmin manuaalisesti etsimään vanhempia BootCamp -ajureita ja myöskin asennettavan Windowsin versiolla voi olla väliä. Suosittelen alkuun 32-bittistä versiota, mutta itse olen onnistunut asentamaan tuohon vastaavaan iMaciin ihan 64-bittisen Windows 10:n.

Sen verran muistelen, että tuo BootCamp -apuri tökkäsi lähestulkoon aina siihen, että se ei saanut ladattua sitä tukiajureiden pakettia, mutta kun kiersi asennuksessa tuon BC-apurin kokonaan eli osioit itse Levytyökalulla Windowsia varten sopivan osion ja sitten buuttaat ja alat vain asentamaan Windowsia (suosiolla kannattaa hommata suoraan DVD-versioinen asennusmedia). Kun Windows käynnistyy kunnolla, sitten vain asentelet ne BootCamp -ajurit.