Sivu 1/3

UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 27.9.2017 klo 17.14
Kirjoittaja omenakonsultti
macOS High Sierra on julkaistu ja foorumille todennäköisesti tulee paljon kysymyksiä päivittämisestä, siksi kirjoitin lyhyen ohjeen UKK periaatteella:

1. Onko uudessa käyttöjärjestelmäversiossa hyödyllisiä toimintoja?

High Sierran suurin uudistus on uusi APFS tiedostojärjestelmä jonka pitäisi parantaa Macin toimintaa monin tavoin, mm. luotettavuuden ja varmuuskopioinnin osalta. Muita uudistuksia ovat mm. H.265 videoformaatin tuki, Metal 2 hyödyntää näytönohjainta entistä paremmin, Safarin yksityisyysasetukset ovat paremmat ja Kuvat ohjelmassa on vähän parempi kuvien järjestely.

Mac käyttää APFS tiedostojärjestelmää vain SSD levyllä. Jos Macissäsi on kovalevy tai Fuusiolevy se säilyy aikaisemmassa HFS+ tiedostojärjestelmässä ja Apple luultavasti lisää niille täyden APFS tuen myöhemmin julkaistavassa 10.13.x päivityksessä.

Levyn voi konvertoida APFS muotoon Palautustilassa (Komento-R näppäimet pohjassa käynnistyksen aikana) Levytyökalun muokkaus valikosta mutta en missään tapauksessa suosittele kokeilemaan sitä koska Apple ei tällä hetkellä konvertoi kovalevyä tai Fuusiolevyä APFS muotoon asennuksen aikana.

Kannattaa katsoa Applen sivuilta esittely http://www.apple.com/fi/macos ja jos uudistukset miellyttävät päivitys voi olla hyvä ajatus. Samalta sivulta kannattaa tarkistaa käyttöjärjestelmän vaatimukset ja varmistaa tukeeko Maccisi sitä. Macin tiedot löydät helposti Omenavalikosta kohdasta Tietoja tästä Macista.

2. Toimivatko ohjelmat uudessa käyttöjärjestelmässä?

Uuden APFS tiedostojärjestelmän vuoksi yhteensopivuusongelmia saattaa olla tavallista enemmän, kannattaa tarkistaa tilanne ohjelmien valmistajien sivuilta ennen päivitystä ikävien yllätysten välttämiseksi. Vaihtoehtoisesti toimivuuden voi tarkistaa täältä: http://roaringapps.com/ Huom! Roaringapps sivuston tiedoissa voi olla virheitä!

3. Käytän Maccia työvälineenä, kannattaako päivitys?

Koska High Sierrassa on uusi APFS tiedostojärjestelmä kannattaa päivittämistä harkita tavallista enemmän. Jos tiedostojärjestelmässä on ongelmia seurauksena voi olla esim. tiedostojen korruptoituminen, tiedostojen katoaminen, Mac ei käynnisty jne.

APFS on hyvä uudistus mutta suosittelen odottamaan useita kuukausia kunnes on varmaa ettei siinä ole ongelmia, myös Superduper! ja Carbon Copy Cloner ohjelmien valmistajat suosittelevat odottamaan toistaiseksi.

http://www.shirt-pocket.com/blog/index. ... the_march/
http://bombich.com/blog/2017/07/07/pond ... m-hfs-apfs

Jos kriittinen ohjelma ei toimi tai päivityksessä tulee muita ongelmia aikaa ja rahaa kuluu turhaan. Jos et tarvitse mitään High Sierran ominaisuutta tai jos käyttämäsi ohjelmat/ lisälaitteet eivät vaadi sitä voi olla järkevämpi odottaa vähintään 4 päivitystä koska High Sierra on vasta julkaistu ja siinä voi olla bugeja joita ei Apple ei huomannut testauksessa. Kaikissa aikaisemmissa käyttöjärjestelmissä on ollut ongelmia julkaisuhetkellä ja ongelmien korjaamisessa on kestänyt 3 tai 4 päivitystä. High Sierra saattaa olla poikkeus sääntöön mutta en itse ottaisi riskiä työkäytössä olevan Macin kanssa.

Jos konvertoit ulkoisen SSD tai kovalevyn APFS muotoon se toimii vain Maceissä joissa on High Sierra, levy saattaa toimia Sierrassa mutta Apple ei tue sitä enkä suosittele kokeilemaan sitä koska Sierran APFS tuki on beta tasolla ja siinä voi olla ongelmia. Jos käytät Maccejä joissa on aikaisempi käyttöjärjestelmä kannattaa ulkoinen levy säilyttää HFS+ muodossa niin se toimii kaikissa Maceissä.

Noudata kohtaa 5 ennen päivitystä!

4. Kannattaako päivittää heti kun uusi käyttöjärjestelmä julkaistaan?

Riippuu tilanteesta. Jos tiedät mitä teet ja ongelmanratkaisutaitosi ovat kunnossa vastaus voi olla kyllä. Ei kannata yllättyä jos tulee ongelmia.

Muussa tapauksessa kannattaa harkita tarkkaan. Käyttöjärjestelmän xx.xx.0 versiossa on hyvin todennäköisesti bugeja ja on tuurista kiinni haittaavatko ne käyttöä. Voi olla hyvä idea odottaa muutama kuukausi päivittämättä. Kun App Storen käyttöjärjestelmän esittelysivulla lukee version kohdalla 10.x.2 tai 10.x.3 on pahimmat bugit luultavasti korjattu ja voit päivittää huoletta kunhan noudatat kohtaa 5.

5. Mitä teen ennen päivitystä?

A: Käynnistä Mac Palautusosiolta Komento-R näppäimet pohjassa ja korjaa Macin levy Levytyökalu ohjelmalla. Jos Levytyökalu ilmoittaa levyn olevan kunnossa katso kohta B. Jos Levytyökalu ei voi korjata levyä yritä uudelleen. Jos korjaus ei onnistu tarvitset toisen levynkorjausohjelman esim. Techtool Pro tai DiskWarrior. Älä missään tapauksessa asenna käyttöjärjestelmää levylle jonka tiedostojärjestelmä ei ole kunnossa!

Jos Macissäsi on asennettuna 10.6.8 tai vanhempi käyttöjärjestelmä Palautusosiota ei ole ja joudut käynnistämään Macin DVD levyltä, laita DVD Macciin ja käynnistä Mac C näppäin pohjassa. Noudata edellisen kappaleen ohjeita.

Jos Macissäsi on vanhempi käyttöjärjestelmä kuin 10.8 katso Applen sivulta http://apple.com/fi/macos/how-to-upgrade/ ohjeet päivitykseen, prosessi on monimutkaisempi kuin uudemmissa käyttöjärjestelmäversioissa.

Jos Levytyökalun kohdassa SMART lukee tarkistettu levy on luultavasti kunnossa (Levytyökalu ei löydä kaikkia ongelmia), jos SMART tilan kohdalla lukee jotain muuta levy ei ole kunnossa ja se pitää vaihtaa...

B: Tee varmuuskopio ennen päivitystä esim. Time Machine ohjelmalla ulkoiselle levylle. Sen lisäksi voi olla hyvä ajatus tehdä klooni toiselle ulkoiselle levylle esim. Levytyökalulla, monipuolisempia maksullisia ohjelmia ovat SuperDuper! tai Carbon Copy Cloner. Kun varmuuskopio on valmis irrota levy Macistä ja siirrä se turvalliseen paikkaan koska jos levy on kiinni Macissä uuden käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen saattaa varmuuskopio korvautua uudella käyttöjärjestelmällä mikä ei ole hyvä asia. Jos haluat palauttaa Macin aikaisempaan käyttöjärjestelmään noudata käyttämäsi ohjelman ohjeita.

Jos päivityksen jälkeen tulee ongelmia tai haluat päästä takaisin aikaisempaan käyttöjärjestelmään se onnistuu varmuuskopion avulla helposti. Applen ohjelmien tiedot (Mail, Kuvat, Muistiinpanot jne.) eivät ole yhteensopivia vanhempien käyttöjärjestelmien kanssa päivityksen jälkeen, siksi varmuuskopio on erittäin tärkeä!

6. Kannattaako päivittää jos käyttämälleni käyttöjärjestelmälle ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä?

Riippuu käytöstä. Jos käyt vain parilla turvallisella sivulla riskit ovat pienet. Muussa tapauksessa voi olla hyvä päivittää uudempaan käyttöjärjestelmään kunhan otat aikaisemmat kohdat huomioon.

7. Maccini on vanhempi malli, kannattaako päivittää?

Jos Macissäsi on vähintään 4 Gt RAM muistia High Sierra toimii kohtuullisesti, suosittelen 8 Gt. Jos mahdollista asenna Macciisi SSD levy koska High Sierra saattaa toimia liian hitaasti kovalevyllä. Jos Maccisi on vanhin tuettu malli Core 2 Duo prosessorilla (2009, osa 2010 malleista) High Sierra toimii mutta se on hitaampi kuin Maccisi alkuperäinen käyttöjärjestelmä.

8. Käytän Aperturea tai iPhoto ohjelmaa, mitä teen?

Jos Kuvat ohjelma ei riitä tarpeisiisi ja haluat päivittää High Sierraan voi olla hyvä ajatus siirtyä käyttämään toisen valmistajan ohjelmaa koska Apple ei enää päivitä iPhotoa ja Aperturea. Ohjelmissa on pieniä bugeja High Sierrassa mutta ei ole varmaa toimivatko ne High Sierran jälkeen julkaistavissa käyttöjärjestelmäversioissa.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 6.10.2017 klo 16.28
Kirjoittaja omenakonsultti
Apple julkaisi eilen korjauspäivityksen High Sierralle, päivitys korjaa mm. ongelman salatun APFS osion luomisessa Levytyökalussa ja Avainnipun ongelman jonka vuoksi avainnipun sisältö saattoi näkyä ilman salasanan kirjoittamista.

Päivityksessä on myös uudemmat versiot käyttöjärjestelmän mukana tulevista ohjelmista, esim. Mail, Safari, Siirtymisapuri jne. Myös APFS tiedostojärjestelmä on päivitetty.

Jos et ole asentanut High Sierraa voi olla parempi ajatus odottaa 2-3 päivitystä ennen asentamista niin Apple ehtii korjata Hgh Sierrassa olevia ongelmia. En sano että ongelmia tulee varmasti jos asennat High Sierran mutta kannattaako kiirehtiä koska odottamalla joitakin kuukausia ongelmat todennäköisesti korjataan.

Muutama esimerkki pahimmista ongelmista: salattu APFS ei toimi luotettavasti, PDFKit toimii vähän paremmin kuin Sierrassa mutta sitä ei voi vieläkään kutsua luotettavaksi, näytön päivitys ei toimi kunnolla joissakin Maceissä jotka käyttävät Metal 2 teknologiaa, APFS konversio voi epäonnistua jonka seurauksena tiedostot häviävät jne.

Tarkemmat tiedot High Sierrasta ja siinä olevista ongelmista löytyvät kotisivuni blogista.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 1.11.2017 klo 16.14
Kirjoittaja omenakonsultti
Apple julkaisi eilen High Sierra käyttöjärjestelmän 10.13.1 päivityksen. Päivitys sisältää paljon turvallisuusparannuksia, mm. korjauksen KRACK nimellä tunnettuun WIFI haavoittuvuuteen. Päivitys sisältää myös Safarin version 11.0.1 joka korjaa WebKit haavoittuvuuksia.

Applen julkaisemat tiedot päivityksestä ovat suppeat, päivitys korjaa mm. näppäimistö ongelman Spotlightissa ja se sisältää 70 uutta emojia. Tällä hetkellä ei ole tiedossa onko High Sierran Metal 2 tai APFS ongelmia korjattu.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 10.11.2017 klo 19.39
Kirjoittaja Latvastalaho
Ei millään pahalla. Päivitin koneeni. Kaikki toimii.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 11.11.2017 klo 20.35
Kirjoittaja mäkmään
Joko uskaltaa päivittää vai odottelenko bugien korjauksia?

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 11.11.2017 klo 20.55
Kirjoittaja mikastus
Jos kyseessä on työkone ansaintaa varten, niin itse ainakin odottelisin vielä bugikorjauksia. Jos hupi-/vapaa-ajankäyttöä, niin mikään ei estä kokeilemasta.

Tämä on todellinen ongelma tänäänkin. Koneita pitäisi ostaa, mutta Apple tuuppaa ne väkisin High Sierralla, jossa on ongelmansa yhteensopivuuksien kanssa. Alaspäin päivittämistä vaikkapa Sierraan ei tueta Applen taholta. Hankinnat ovat myös tämän ulkoisesti pieneltä näyttävän, mutta pisneksen säilymisen kannalta hyvin tärkeän asian vuoksi, niin sanotusti jäissä.

Melko sietämätöntä ja ajattelematonta, suoraan sanoen. Mieleni tekisi lausua paljon kovempiakin sanoja, mutta olkoon nyt.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 11.11.2017 klo 21.32
Kirjoittaja MacFinn
No, mun iMac tuli tässä vähän yli viikko sitten, vai joko siitä on kaksi viikkoa? Oli miten oli, Sierra oli asennettuna, ei High Sierra. Ja siis Applelta suoraan, ei jämyn/tukkurin varastosta.

edit. Tää on muuten melkoinen dilemma. Applen pitäisi toimittaa koneet vanhalla käyttiksellä koska a) asiakkailla on vanhat versiot ohjelmista ja b) ohjelmien tekijät eivät ole päivittäneet sovelluksiaan uusimmalle käyttikselle, joka on heille ollut saatavilla melkoisen kauan. Jos Apple toimisi noin, miksi kukaan päivittäisi softiaan, asiakkaat tai tekijät?

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 11.11.2017 klo 22.51
Kirjoittaja mikastus
MacFinn kirjoitti:Tää on muuten melkoinen dilemma. Applen pitäisi toimittaa koneet vanhalla käyttiksellä koska a) asiakkailla on vanhat versiot ohjelmista ja b) ohjelmien tekijät eivät ole päivittäneet sovelluksiaan uusimmalle käyttikselle, joka on heille ollut saatavilla melkoisen kauan. Jos Apple toimisi noin, miksi kukaan päivittäisi softiaan, asiakkaat tai tekijät?
Kerroit sen juuri itse. Aivan liian tiheä tahti.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 15.11.2017 klo 21.21
Kirjoittaja ttuorila
Aargh..
Päivitin High sierraan ja nyt kone kuumenee kun on latauksessa vaikka kansi olisi kiinni.
Muuttui myös huomattavasti tahmeammaksi koko laitos [:(]
Mitähän siellä tapahtui?

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 28.11.2017 klo 17.37
Kirjoittaja omenakonsultti
MacFinn kirjoitti:edit. Tää on muuten melkoinen dilemma. Applen pitäisi toimittaa koneet vanhalla käyttiksellä koska a) asiakkailla on vanhat versiot ohjelmista ja b) ohjelmien tekijät eivät ole päivittäneet sovelluksiaan uusimmalle käyttikselle, joka on heille ollut saatavilla melkoisen kauan. Jos Apple toimisi noin, miksi kukaan päivittäisi softiaan, asiakkaat tai tekijät?
10.13 kohdalla tilannetta monimutkaistaa uusi APFS tiedostojärjestelmä. Apple ei ole vieläkään julkaissut siitä tarkkoja tietoja minkä vuoksi suuri osa tiedostojärjestelmän korjaus/ tiedonpalautusohjelmista ei ole APFS yhteensopivia. Esim. Diskwarrior, Techtool Pro jne.

Apple ei paljastanut milloin tiedot julkaistaan minkä vuoksi tällä hetkellä ei ole varmaa missä vaiheessa ao. ohjelmat ovat APFS yhteensopivia. Oma veikkaukseni on ainakin 6 kk mutta en ihmettelisi jos siinä kestäisi useita kuukausia pidempään.
ttuorila kirjoitti:Aargh..
Päivitin High sierraan ja nyt kone kuumenee kun on latauksessa vaikka kansi olisi kiinni.
Muuttui myös huomattavasti tahmeammaksi koko laitos [:(]
Mitähän siellä tapahtui?
Vaikea kommentoida näin vähille tiedoilla, jos kyseessä on 2012 tai uudempi malli ongelma saattaa johtua esim. METAL 2 bugeista. Tai ongelma saattaa johtua esim. ei yhteensopivasta toisen valmistajan ohjelmasta.

Jos kerrot Macin tarkemmat tiedot (Omenavalikko>Tietoja tästä Macistä) on helpompi kommentoida, lisäksi onko Macciin asennettu muiden valmistajian ohjelmia?

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 12.1.2018 klo 16.20
Kirjoittaja omenakonsultti
High Sierra käyttöjärjestelmän 10.13.2 päivitys korjaa mm. kolmansien osapuolien USB-äänilaitteiden ongelmia.

Lisäksi päivitys sisältää uudemmat versiot käyttöjärjestelmän mukana tulevista ohjelmista ja APFS tiedostojärjestelmästä.

10.13.2 lisäpäivitys sisältää korjauksen Spectre nimellä tunnettuun prosessorin haavoittuvuuteen.

Seuraava 10.13.3 päivitys todennäköisesti julkaistaan muutaman viikon sisällä, toivottavasti se korjaa loput APFS ongelmat.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 25.1.2018 klo 16.16
Kirjoittaja omenakonsultti
High Sierra käyttöjärjestelmän 10.13.3 päivitys sisältää turvallisuusparannuksia, mm. lisää korjauksia Meltdown ja Spectre haavoittuvuuksiin. Päivitys sisältää myös Safarin version 11.0.3 joka korjaa WebKit haavoittuvuuksia.

Applen mukaan päivitys korjaa mm. Viestit ohjelman joka laittoi viestit väärään järjestykseen ja yhteyden SMB palvelimeen pitäisi toimia paremmin.

Päivitys sisältää myös uudemmat versiot käyttöjärjestelmän mukana tulevista ohjelmista ja uudemman version APFS tiedostojärjestelmästä.

Suojauspäivitykset Sierralle ja El Capitanille korjaavat edellä mainitut Meltdown ja Spectre haavoittuvuudet ja joukon muita haavoittuvuuksia.

Yllätyksenä Apple päivitti Sierran uusimmassa Suojauspäivityksessä APFS tiedostojärjestelmän. Apple ei ole kertonut mitä parannuksia Sierran uudempi APFS versio sisältää mutta oma veikkaukseni on parempi tuki High Sierrassa alustettujen APFS levyjen kanssa.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 25.1.2018 klo 16.34
Kirjoittaja homenamsi
Kokeilin aiemmin TRIMmiä Toshiban SSD:lle - huonoin tuloksin: käynnistysviive useita minuutteja, satunnaisia 1-3 s hyytymisiä.

Olikohan tilanne muuttunut APFS:n päivittymisen myötä?

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 25.1.2018 klo 21.34
Kirjoittaja mikastus
homenamsi kirjoitti:Olikohan tilanne muuttunut APFS:n päivittymisen myötä?
Luultavasti.

Itselläni testikoneessa Samsungin 500GB TRIM:illä 10.13.2 sekä nyt 10.13.3 kera APFS käynnistyy jumalattoman hitaasti. Jopa minuutteja, uskoisin. Aiemmin useimmat OS X:t ja myös 10.12.x Sierra käynnistyivät todella nopeasti. Toimivuudessa tehojen suhteen en muuten ole huomannut suuria eroja. Tosin High Sierra testikoneeni käyttö on ollut suhteellisen kevyttä surffailua ja testailua. Ammattisoftia olen kuitenkin myös testannut, ja tärkein niistä yhä edelleen crashaa säännöllisesti tietyllä kaavalla toimittuna. Sierrassa softa ei crashaa, vaan toimii oikein hyvin joka päivä.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 5.3.2018 klo 1.02
Kirjoittaja salmiakki
Heräsin tuossa juuri siihen, että omaa käyttöjärjestelmää ei enää tueta. Olen lykännyt päivittämistä peläten että CS5 lakkaa toimimasta, mutta jonain päivänä se on silti varmaan pakko tehdä, varsinkin kun surffailen laajemmin kuin kahdella sivulla.

Käyttiksenä on OSX Yosemite 10.10.5, kone Pro 2014 puoliväli. Uskaltaako sen päivittää suoraan High Sierraan, vai onko vanhempia käyttiksiä enää edes mahdollista saada? App Storesta ei löytynyt...

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 5.3.2018 klo 8.13
Kirjoittaja Fixx
salmiakki kirjoitti:Heräsin tuossa juuri siihen, että omaa käyttöjärjestelmää ei enää tueta. Olen lykännyt päivittämistä peläten että CS5 lakkaa toimimasta, mutta jonain päivänä se on silti varmaan pakko tehdä, varsinkin kun surffailen laajemmin kuin kahdella sivulla.

Käyttiksenä on OSX Yosemite 10.10.5, kone Pro 2014 puoliväli. Uskaltaako sen päivittää suoraan High Sierraan, vai onko vanhempia käyttiksiä enää edes mahdollista saada? App Storesta ei löytynyt...
Yosemitessa CS5 tosiaan toimii hyvin, muttei se ihan rikki mene uudemmillakaan. Minulla on tällä hetkellä CS5 ja Sierra ja MBP mid 2012. Vaati että OSX-asennuksen jälkeen asentaa vielä legacy javan että CS5 toimii. Muuta toiminnallista vikaa en ole huomannut kuin että indy ja illu kaatuvat suljettaessa (mikä siis ei haittaa oikeasti).

Vanhat osx:t ja legacy javan voi ladata tuolta: https://support.apple.com/en_AU/downloads/macos

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 5.3.2018 klo 9.15
Kirjoittaja MacFinn
Mulla InDy kaatui myös suljettaessa mutta kun vaihdoin koneeseen SSD:n niin sekin loppui. Miksi näin, en ymmärrä.

Niin ja siis High Sierra.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 6.3.2018 klo 21.12
Kirjoittaja salmiakki
Hienoa, kiitos! High Sierran pahimmat ongelmat (kuten tiedostojen korruptoituminen tms) on varmaan jo selätetty, mutta pitääpä miettiä kannattaisiko silti päivittää ensin Sierraan kun nykyinen käyttöjärjestelmä on kuitenkin sen verran vanha... hyppy tuntuu hurjalta isojen muutosten takia.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 6.4.2018 klo 16.40
Kirjoittaja omenakonsultti
High Sierra käyttöjärjestelmän 10.13.4 päivitys sisältää joitakin uusia toimintoja, esim. tuen ulkoisille näytönohjaimille Thuderbolt 3 liitännällä ja Safarin 11.1 versiossa kirjanmerkkejä voi järjestää nimen tai osoitteen mukaan. Päivitys korjaa haavoittuvuuksia mm. Kernel, PDFKit ja APFS tiedostojärjestelmässä.

Päivitys sisältää myös uudemmat versiot käyttöjärjestelmän mukana tulevista ohjelmista ja uudemman version APFS tiedostojärjestelmästä.

Suojauspäivitykset Sierralle ja El Capitanille korjaavat mm. Kernel ja levytiedostojen haavoittuvuudet.

Päivitys korjaa osittain ongelman lokitiedostoissa jonka vuoksi High Sierran versioissa 10.13-10.13.3 luodun salatun APFS taltion salasana saattaa näkyä lokissa. Jos loit salatun APFS taltion High Sierran aikaisemmalla versiolla kannattaa tarkistaa Konsolista ettei salasana näy lokitiedoissa. Jos salasana näkyy lokitiedoissa turvallisin ratkaisu on asentaa High Sierra uudelleen. Jos varmuuskopio on kunnossa toinen vaihtoehto on poistaa loki Konsolista, käyttöjärjestelmä rakentaa lokin sen jälkeen uudelleen. Lokin poistaminen omalla vastuulla! On mahdollista että ongelma korjataan lopullisesti vasta seuraavassa päivityksessä.

10.13.4 on ensimmäinen High Sierran versio jota voi suositella kotikäyttöön. Ansiokäytössä kannattaa harkita tarkemmin koska Apple ei ole vieläkään julkaissut tarkkoja tietoja APFS toiminnasta mikä vaikeuttaa mm. tiedonpalautusta. En tällä hetkellä suosittele käyttämään APFS tiedostojärjestelmää varmuuskopiointiin.

salmiakki kirjoitti:Hienoa, kiitos! High Sierran pahimmat ongelmat (kuten tiedostojen korruptoituminen tms) on varmaan jo selätetty, mutta pitääpä miettiä kannattaisiko silti päivittää ensin Sierraan kun nykyinen käyttöjärjestelmä on kuitenkin sen verran vanha... hyppy tuntuu hurjalta isojen muutosten takia.
Sierra saattaa olla parempi vaihtoehto jos et ole varma toimivatko ohjelmat High Sierrassa. Sen voi hakea täältä: https://support.apple.com/en-us/HT208202

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 20.10.2018 klo 14.27
Kirjoittaja isipappa
Minulla on MacBook Pro (mid 14), jossa edelleen suht tuore OS X (Yosemite 10.10.5). Tämä MacBook on varmuuskopioitu säännöllisesti Time Capsulelle Time Machinen avulla.

Nyt tarkoitus päivittää macOS Mojaveen tämän ketjun aloitusviestin ohjeen (kohta 5) mukaisesti.

Ymmärtääkseni macOS:n tiedostojärjestelmä on eri kuin OS X:ssä. Pystyykö macOS:llä varustettu kone lukemaan sujuvasti Time Capsulella olevaa tiedostojärjestelmää (jonka nimeä en tähän hätään tiedä)?

Time Capsulessa on vanha firmware (7.7.8); sekin ilmeisesti on syytä päivittää jossain välissä?

(edit: nykyisen OS X -käyttiksen versionumero ja TC:n firmwaren nykyinen versionumero lisätty)

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 20.10.2018 klo 15.03
Kirjoittaja MacFinn
Anna palaa. Molemmat ajan tasalle vaan.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 20.10.2018 klo 16.12
Kirjoittaja homenamsi
Jos TimeCapsulen valo vilkkuu, se on merkki päivityksen saatavuudesta.

Tai sitten katsor suoraan AirPort apurilla tilanteen. Kannatta tehdä ensin.

Käynnistyslevyn automaattinen päivitys HFS+:sta APFS:ään ei liity macOS/MacOSX nimikäytäntöihin muuten kuin ajallisesti. Uudemmankin käyttiksen voi asentaa HFS+ -osiolle.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 20.10.2018 klo 21.08
Kirjoittaja isipappa
omenakonsultti kirjoitti:Sen lisäksi voi olla hyvä ajatus tehdä klooni toiselle ulkoiselle levylle esim. Levytyökalulla
Miten? Olen googlannut ja tutkaillut vaikka mitä, mutta en sittenkään osaa. Olisin kovasti kiitollinen selkeistä ohjeista tai linkeistä. Käyttikseni on siis OS X 10.10.5 (Yosemite) ja Levytyökaluni näyttää tältä ("red" on se levy, jolle on tarkoitus tallentaa se klooni):
disk-util.png
disk-util.png (295.48 KiB) Katsottu 15815 kertaa

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 21.10.2018 klo 11.19
Kirjoittaja isipappa
Itselleni vastaten: löytyi ohje kloonin tekemiseen Levytyökalun (Disk Utility) avulla.

En tosin tiedä, onnistuiko kloonaus. Mutta ei taida onneksi olla tarvetta käyttää sitä kloonia, koska Mojave-päivitys on nyt suoritettu. Ihan putkeen ei kaikki kuitenkaan mennyt: ainakin joitakin työpöytäasetuksia katosi päivityksen yhteydessä. Ja Safarista katosi AdBlocker. Pieniä juttuja, mutta ärsyttää kuitenkin.

Re: UKK: Miten toimin ennen macOS High Sierran asentamista?

Lähetetty: 15.3.2019 klo 13.11
Kirjoittaja Tron
Tulin tänne ja luin tämän vasta äsken, kun päivitys epäonnistui.

Minulla on vielä OS X versio 10.9.5 Maverics.
Se on ikivanha, joten päätin päivittää käyttöjärjestelmän. Ennen päivitystä varakopioin datat.
Latasin uuden päivityksen ja siihen meni puoli ikuisuutta.
Lopulta sain kuvan ilmoituksen:

Kuva

Kun painan "Asenna", niin ei tapahdu yhtään mitään. Mitä teen?
Vai kannattaako hylätä tämä versio, ja päivittää johonkin muuhun versioon? (Macin päivitytoiminta valitsi tämän version.)
Muistia on 4Gt, prosessori 2.5 GHz Intel Core i5.