Sivu 1/1

Windows perkule

Lähetetty: 8.7.2018 klo 20.21
Kirjoittaja Adiana
Ostin ensimmäisen Macin viime viikolla. Tämä uusi hieno masiina on iMac missä on tämä High Sierra.
Vanha kone sanoo pian työsopimuksen irti ja siinä on win 10. Siinä on tietysti ohjelmia joita mun pitää töiden puolesta käyttää joten olen onnistuneesti osioinut Macin ja asentanut win 10 sinne. Tähän asti menee hyvin. Tosin nyt teen sen jo neljännen kerran... onneksi en ole vielä paljoa ehtinyt latailemaan näitä ohjelmia ja käyttämään niitä.
Jostain syystä toi windows alkaa karppuilemaan. Alussa oli aktivointiongelma mutta sain ostettua uuden koodin latauskoodit.fi:stä, tosin win herjasi sitä, että se on jo käytössä. Sain aktivoinnin tehtyä soittamalla Microsofitin puhelinvastaajalle.
Hienosti pelasi win puolikin mutta jostain syystä se alkaa kuitenkin kiukutelemaan jos käyn Macin puolella kuten viimeksi. Se ilmoitti, että Windows ei ole latautunut oikein. Kokeilin niitä eri palautusjuttuja. Sitten hermostui jo Macin puolikin ja pisti Windowsin boikottiin joten aloitin taas alusta...
Liittyykö Windows update jotenkin? Pitäiskö automaattipäivitys ottaa pois päältä?
Mitä ihmettä mä teen väärin näiden kanssa?

Re: Windows perkule

Lähetetty: 8.7.2018 klo 22.10
Kirjoittaja homenamsi
Jos olet asentanut Windowsin BootCampiä käyttäen omalle osiolleen niin silloin sinulla on kaksi vaihtoehtoista ’konetta’ käynnistykseen.

Käynnistysvaihtoehdon voi pysyvästi valita macOS:n Järjestelmäasetuksissa ’Käynnistyslevy’-valinnalla.

Valinnan voi tehdä myös lennossa pitämällä Optio- näppäimen painettuna käynnistäessä ja valitsemalla sitten sopivan.

macOS:n palautustoiminto ei osaa tehdä mitään älykästä sille Bootcamp/Windows-osiolle - paitsi tietenkin poistaa.

Normaalitilanteessa macOS näkee BOOTCAMP-osion tiedostot lukutilassa ja Windows samalla tavoin ulkoisena levynä lukutilassa.

Näin silloin kun kaikki toimii.

Ei kai uudessa iMacissäsi ole APFS-alustettua SSD:tä? Silloin liikutaan minulle tuntemattomolla vesillä.

Re: Windows perkule

Lähetetty: 8.7.2018 klo 22.47
Kirjoittaja Adiana
Bootcampillä olen tehnyt ja kokeilin myös sitä parallels-juttua mutta sekään ei toiminut tai sitten en osannut käyttää.
Voiko Optio-näppäimellä seilata molemmin puolin vai onko win tarkka siitä, että mennään sillä "Käynnistä uudelleen macOSssä"?
Tai voiko windowsin sammuttaa normaalisti vai pitääkö mennä macin puolelta sammuttamaan masiina?
Viimeksi win sekosi siinä kohtaa kun siellä oli päivitys sammuttaessa.
Ja kun näköjään löysin kyselyiän uudelleen niin macissa on McAfee, suojaako se myös winin puolella vai pitääkö sinne erikseen laittaa viirussuoja?
Tämmöisen löysin APPLE SSD SMOO32L. Sitäkö kysyit?

Re: Windows perkule

Lähetetty: 8.7.2018 klo 23.50
Kirjoittaja homenamsi
Ajattelumalli BOOTCAMPin osalta on siis kaksi eri 'konetta', käynnistettäessä käynnistyy jompi kumpi Käynnistyslevy-asetuksen mukaan tai valinnaisesti käynnistettäessä optio-näppäin alhaalla. Sen jälkeen toimitaan ko. käyttöjärjestelmän ehdoilla, sammutus Windowsin Sammutus-painikkeesta jne.

Ikään kuin pöydällä olisi kaksi konetta mutta vain toinen käynnissä. Poikkeuksena se, että toinen kone näkyy ulkoisena levynä.

Optio-näppäimellä voi siis seilata vaihtamatta käynnistysasetusta. Windowsista voi poistua sen sammutus, käynnistä uudestaan -valinnoilla. "Käynnistä uudelleen macOSssä" on sama asia kuin Windowsissa annettu 'Käynnistä uudestaan' jos oletuskäynnistys on macOS.

Windowsissa on aina niitä päivityksiä odottamassa tai menossa. Kun neljännesvuosittain käynnistän Windowsin tietyn ohjelman takia, niin menee monta tuntia ennen kuin Windows on käytettävissä keskeneräisten päivitysten takia.

Jos olet juuri asentanut Windowsin, menee päivä ennen kuin päivitykset ovat saaneet järjestelmän ajan tasalle.

Parallelsin osalta pitää valita käyttääkö sitä vai tätä kömpelömpää mutta selkeää kahden käynnistysvaihtoehdon BOOTCAMP-systeemiä. Parallels osaa käyttää BOOTCAMP-osiolle asennettua Windowsia mutta en osaa sanoa turmeleeko se jotenkin tämän Applen tarjoaman perusvaihtoehdon kahdesta käynnistysvaihtoehdosta. En uskoisi.

Jos Macissa on McAfee niin sillä ei ole mitään tekemistä Windows-koneen kanssa. Käytännössä moinen on Macissä tarpeeton ja voi olla jopa haitake Parallelsin kannalta. Ainoa tietämäni hyöty McAfeesta on siinä, että se voi paljastaa muualta saaduista tiedostoista Windows-haitakkeita - ja lisäksi se bisneshyöty myyjälle, jonka on pakko tarjota macOS-tuote kun kilpailijoillakin on. Jos Macciin haluaa jotain haitaketorjuntaa niin vaihtoehdot ovat muita, yleensä mitään jatkuvasti väijyviä lisukkeita ei tarvita eikä käytetä. macOS hoitaa homman ellei ole itse avannut portteja. Haitakkeita on tarjolla lähinnä selaimiin ja niitä voi hoitaa esimerkiksi Malwarebytes-ohjelmalla.

Windowsin tarvetta McAfeehen en osaa arvioida. Omalta osaltani käyttö on niin vähäistä, että olen luottanut Microsoftin omaan suojaukseen.

Tuosta SSD-jutusta ei ole kokemuksia. Jokin epäilys on aiemmin heitetty, ettei BOOTCAMP-asentaja toimisi APFS-formatoidun SSD_levyn kanssa. Tarkista vaikka Levytyökalulla onko Bootcamp-osion (NTFS) rinnalla samalla fyysisellä levyllä sijaitseva macOS APFS-tiedostojärjestelmässä vai Mac OS Laajennettu - järjestelmässä.

Kai kaikki macOS-päivitykset on ladattu?