Sivu 1/1

Tietokoneesi ei ole sinun

Lähetetty: 11.1.2021 klo 22.52
Kirjoittaja samantan
Jeffrey Paul kirjoitti noin 2kk takaperin varsin tarkkaan ja hyvin selostetun artikkelin siitä, kuinka Mac-koneesi tekee taustalla asioita, joita et oleta sen tekevän. Jokainen ohjelmakäynnistys macOS:ssä lähettää Applelle (tarkemmin heidän alihankkijalleen) uniikin tunnisteen joka kerta, kun joku ohjelma käynnistään tietokoneen ollessa yhteydessä internetiin, ja tämä tunniste lähetetään salaamattomana tietona verkon yli. Tämän tunnisteen voi vastaanottavassa päässä purkaa, ja yhdessä IP-osoitteesi kanssa saada selville missä kaupungissa, minkä operaattorin verkossa , mihin aikaan avasit minkäkin ohjelman. Tätä on jatkunut ainakin macOS Mojavesta alkaen, ja tilanne muuttui vain huonompaan suuntaan macOS Big Surin myötä.

Tähän asti tämän kaiken liikenteen on voinut blokata Little Snitch -ohjelmalla macOS Catalinassa tai sitä aikaisemmissa versioissa. Big Surin myötä Applen omien sovelluksien käynnistyksen yhteydessä tapahtuvaa raportointia ei voi Little Snitch -ohjelmalla estää, sillä macOS:n rajapinta Big Surissa on muutettu niin että Little Snitch -ohjelma (tai muukaan vastaava) ei pysty käyttöjärjestelmätason prosseseja skannaamaan tai estämään.

Artikkeli kokonaisuudessaan täällä:
https://sneak.berlin/20201112/your-com ... snt-yours/

Big Surissa Applen omat sovellukset ohittavat myös VPN-yhteydet, ja tästäkin Jeffrey mainitsee artikkelissaan, tilannetta ei toistaiseksi ole korjauttu Applen päivistysten myötä.

https://appleterm.com/2020/10/20/macos ... -and-vpns/

Oma koneeni pysyy Catalinassa toistaiseksi. [:|]

Re: Tietokoneesi ei ole sinun

Lähetetty: 12.1.2021 klo 6.25
Kirjoittaja Temppu2
Ohjasin omat nämä ilmoitukseni localhostiin kotikoneella muokkaamalla /etc/hosts fileä.