Sivu 1/1

Bootcampin asennus

Lähetetty: 11.9.2021 klo 22.02
Kirjoittaja Pauli73
Uskaltaako järjestelmän asentaa jos ei ole millään tavalla atk osaaja. Toimiiko hyvin? Mulla on nyt Mac pro 2017- 16 GT RAM. Vapaata tilaa on 228 GT. Koko muisti on 500 GT Flash (?). Käyttöjärjestelmänä on Big Sur.
Melkein olisi pakko asentaa ellei sitten siirry PC koneisiin. On yksi ohjelma jota ei ole saatavilla Macin OS käyttöjärjestelmään.
Kiitos ja anteeksi

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 11.9.2021 klo 22.07
Kirjoittaja egoste
Helpompi virtuaalikoneena, jos satunnaista Windows käyttöä ja sitä voi myös käyttää yhtäaikaa.
Maksullinen ja hyvä Big Sur ympäristössä on Parallels. Lisäksi tarvitset toki Windows lisenssin.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 9.36
Kirjoittaja Pauli73
Kiitos tästä tiedosta. Onko kyseisessä järjestelmässä mitään haittapuolia? Minä joudun käyttämään pc järjestelmää toisinaan päivittäin.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 9.58
Kirjoittaja homenamsi
Kun samanaikaisesti pyörii koneessa varsinaisen käyttöjärjestelmän ohella virtuaalikoneita, niin muistin tarve lisääntyy vastaavasti. Virtuaalikoneen voi sammuttaa ja virtualisointiohjelman lopettaa kun toista käyttöjärjestelmää ei tarvita.

Bootcamp-ratkaisuhan tarkoittaa sitä, että kone käynnistetään uudelleen tarvittavaan käyttöjärjestelmään, joka saa sitten koko koneen käyttöönsä. Tietojen yhteiskäyttö on mahdollista levytiedostojen kautta.

Levytilan osalta ei ole määrällistä eroa mutta Bootcamp-ratkaisu vaatii levytilansa kiinteästi omana levyosionaan, Virtuaalikoneen levytila on yksi iso tiedosto macOS-tiedostojen joukossa ja sen koon muuttaminen lienee helpompaa kuin osion koon muuttaminen. Jos käyttää TimeMachinea varmistuksiin, virtuaalikoneen 'levy' on varmistuksen piirissä mutta Bootcamp-osion varmistus pitää miettiä erikseen.

Jos käyttötarve on toistuvasti ja tiheähkösti vuorotteleva niin virtuaalikoneratkaisu vaikuttaisi selvästi paremmin sopivalta. Siinä pienimuotoinen tietojen siirto eri käyttöjärjestelmien välillä on myös mahdollista leikepöydän kautta.

Bootcamp taas soveltuu paremmin tilanteisiin, jossa toisen käyttöjärjestelmän käyttötarve merkitsee pidempää käyttörupemaa kerrallaan.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 10.24
Kirjoittaja Jultsu
Jos se kyseinen sovellus tarvitsee näytönohjaimelta apua (esim. jokin 3d-mallinnussofta) niin tällöin lienee parempi asentaa se windows suoraan levylle natiivisti. Parallels ilmeisesti osaa melko hyvin jo pyörittää 3d:täkin virtuaalikoneessa, mutta sen lisenssi maksaa sen 50-60 puntaa vuodessa.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 10.44
Kirjoittaja homenamsi
Menee vähän asian viereen mutta tarjoaako kukaan kotikäyttäjän kannalta sopivasti hinnoiteltua (esimerkiksi) Citrix-pohjaista etäkäyttö-Windowsia?

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 11.10
Kirjoittaja Jultsu
Löytyyhän noita hostingpalveluita, esim. suoraan microsoftilta Azure jonne voi luoda haluamansa virtuaalikoneet haluamillaan käyttiksillä (windows tai linux) ja konffeilla. Tekniikkatubettajat mainostavat tällä hetkellä myös Linodea. Vai oliko se Citrix tässä se taikasana, eli RDP ei kelpaa?

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 11.51
Kirjoittaja homenamsi
Kun viimeksi olen katsonut tuonne suuntaan, ne hinnoittelut ovat olleet yritysasiakkaiden kategoriassa.

[Citrix nyt lähinnä sen takia, että sitä tuli käytettyä jo 2000-luvun alussa ja se pelasti oman Maccikäyttöni työpaikalla kun käyttöön tuli vain Windowsilla tuettu dokumenttien hallintajärjestelmä. Joskus kokeilin ensimmäisellä iPadillä Citrix-käyttöä mutta se ei ollut ainakaan silloin käyttökelpoinen. Ehkä nyt olisi mutta ei ole enää samaa kokeilumahdollisuutta.]

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 12.9.2021 klo 11.56
Kirjoittaja KenSu
Joo, Windows 365 olis varmaan näppärä palvelu mutta hinnoittelu mennee helposti yksityiskäyttäjän kipukynnyksen yli. Halvin optio taisi olla noin 40€/kuukausi.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 13.9.2021 klo 21.40
Kirjoittaja Umbo
Yksi ilmainen vaihtoehto (toki itse Windowsiin tarvitset lisenssin):

https://www.virtualbox.org

Big Sur yhteensopivuudesta en tiedä, mutta jotain aiempaa versiota käytin Mojavessa onnistuneesti. Voit säätää, kuinka monta prossun corea ja kuinka paljon RAM-muistia annat virtuaalikoneen käyttöön.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 13.9.2021 klo 22.03
Kirjoittaja egoste
Eipä toimi Big Sur ympäristössä kunnolla ja Apple silicon koneissa ei ollenkaan.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 14.9.2021 klo 10.52
Kirjoittaja Andreas66
Parallels toimii Siliconeissa, tosin ei oman käden kokemusta siitä miten hyvin toimii. Se kyllä sitten maksaa.

Edit: tuo olikin jo mainittu, anteeksi typeryyteni.

Re: Bootcampin asennus

Lähetetty: 2.10.2021 klo 9.48
Kirjoittaja Sendaa
Apple Silicon koneilla kannattaa käyttää tätä

https://mac.getutm.app/

En tosin ole vertaillut Parallelsin kanssa, että tarjoaako Parallels jotain parempaa joka tuon 50dollarin hinnan per iso versio tekisi järkeväksi.

UTM ainakin vaikuttaa varsin pätevältä ja rakennettu toimimaan täysin natiivina Apple Siliconilla ja käyttää Applen tarjoamia palikoita.