spiidi78 kirjoitti:
Joo no pointti olikin siinä mitä itsekin tuossa lopussa totesit
![Kieli [:P]](./images/smilies/icon_razz.gif)
Chessmasterit sun muut käyttää ihmisen etukäteen ohjelmoimia taktiikoita, eivätkä laske itse "juuri mitään". Ihminen on konetta älykkäämpi laskutoimituksissa juurikin sen takia, että ihminen pystyy ajattelemaan esim shakissa helposti useita siirtoja putkeen, kun tietokoneella vastaavien laskutoimitusten aikakompleksisuus kasvaa eksponenttaalisella tahdilla, eli koneesta loppuu tehot nopeasti jo muutaman siirron päähän. (tai ei tehot lopu, mutta siirron laskeminen rupeaa viemään järjettömästi aikaa).
Minä näkisin tämän asian kyllä toisella tavalla. Mahdollisten siirtojen kasvaessa määrältään eksponentiaalisesti shakkiohjelmoijien onkin täytynyt kehittää erilaisia metodeita algoritmeihin, jotta näihin siirtoja arvottaviin evaluaatiofunktioihin ei menisi tuhottomasti aikaa, ja tässä onkin onnistuttu sen verran hyvin, että laskentateho on voitu keskittää järkeviin siirtoihin.
En usko, että mitään 'taktiikkoja' voisi esiohjelmoida yleisellä tasolla ohjelmaan. Shakkiohjelmat ovat toki tavattoman hyviä pelaamaan taktisessa mielessä, mutta tämä johtuu nähdäkseni juuri pelkästään raa'asta laskentatehosta. Sen sijaan strategisesti shakkiohjelmat ovat olleet heikompia, esimerkiksi suljetuissa asemissa ne ovat olleet tunnetusti heikompia (tämä johtunee myös siitä, että tietokone ei 'näe' pitkällä aikajänteellä syntyvää asemaa, toisin sanoen se jää laskenta-algoritmin 'tapahtumahorisontin' taa.) Täältä löytyy myös aiheesta tehty suomenkielinen gradu:
https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/12488
Shakkiavaukset ovat toki asia erikseen, ja ohjelmiin onkin sisällytetty laajoja avauskirjastoja. Esimerkiksi Fritz Powerbook 2008 -avauskirjastossa on 18 miljoonaa avausasemaa, eli avauksilla noita on turha jallittaa

. Puhumattakaan sitten noista loppupelitietokannoista, kaikki kuuteen nappulaan asti olevat loppupelit on jo kokonaisuudessaan ratkaistu.