Sivu 1/1

Kuvat ja muistot

Lähetetty: 5.12.2022 klo 12.13
Kirjoittaja Jegor
Pari kysymystä liittyen kuviin ja niiden arkistointiin.

Pyörittelin tuota Kuvat -ohjelmaa ja tulin ajatelleeksi että voinko jotenkin helposti jakaa näitä Muistot -juttuja siten, että näkyisivät tuolla Jaetut albumit -paikassa vai onko ainut keino lisätä kuvat sinne erikseen?
(Jotenkin ensin oletin että olisi mennyt niinkin hienosti että kun klikkaan jotain muistoa ja sen jälkeen esim. "Lisää jaettuun albumiin", mutta ei se näköjään ole mahdollista.)

Toinen kysymys tuli mieleen kun ennen Mac -aikakauttani olen arkistoinut kaikki kuvani kansioihin ulkoiselle kiintarille, että jos tuon vanhalta kiintarilta kuvia koneelle ja tallennan ne vain johonkin kansioon koneelle, saanko ne näkymään tuolla Kuvat -ohjelmassa, vai pitääkö ne tuodut kuvat pistää iCloudiin ennenkuin näkyvät tuolla ohjelmassa?
Olisi mukava luoda tuollaisia vastaavia muistoja vanhoistakin kuvista, mutta niitä kuvia on niin järkyttävä määrä, etten haluaisi täyttää niilä ihan koko iCloudin tilaa.

Re: Kuvat ja muistot

Lähetetty: 5.12.2022 klo 13.18
Kirjoittaja MacFinn
Jos se sun Kuva-kirjastosi on järjestelmän kuvakirjasto, Muiston jako suoraan voi onnistuakin. Ja jos ei, tee sinne Jaetut-kohtaan Albumi jonne valitset sen muiston kuvat (valitse kaikki) vedä ja pudota metodilla.

Mun iMacin kirjasto ei ole nykyään järjestelmän kuvakirjasto koska iCloud-kuvat on käytössä vain iPhonessa ja iPadissa. Joten en ole varma onnistuuko Muiston jakaminen suoraan.

Tuohon toiseen kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Sulla on kaksi (ainakin) vaihtoehtoa: Tuot kuvat Kuviin (Arkisto/Tuo) vaikka siltä ulkoiselta levyltä, jolloin oletuksena kopioi kuvat Kuvien kirjastoon. Toinen on se, että ennen tuontia Kuvat/Asetukset otat ruksin pois kohdasta Kopio kohteet Kuvat-kirjastoon. Silloin kuviin luodaan vain linkki eikä niitä kopioida kirjastoon. Näin voit sitten käsin lajitella ja järjestellä kuviasi. Miksi näin tekisi, se on makuasia.

Mulla on kuvat Kuvat-kirjastossa (ja muutamalla varmuuskopiolevyllä) ja luon albumeita tai kansioita niistä tarpeen mukaan Kuvien sisällä. Näin kuva on kirjastossa vain kerran vaikka se olisi kymmenessä albumissa/kansiossa. Ja muokkauksetkin teen enimmäkseen Kuvien sisällä, näin säilyy aina alkuperäinen kuva sellaisenaan tallessa. Paljolti teen muokkaukset Pixelmator Pron työkaluilla Kuvien sisällä.

Re: Kuvat ja muistot

Lähetetty: 5.12.2022 klo 14.47
Kirjoittaja homenamsi
Kertaan vielä pari perusasiaa edellisten täydennykseksi:

- Kuvat-ohjelmalla voi tehdä ja käsitellä useita erillisiä kuvakirjastoja. Yksi kuvakirjasto määritellään asetuksissa 'Järjestelmän kuvakirjastoksi' ja vain se synkronoidaan iCloud-kirjaston kanssa. Muut kirjastot ovat paikallisilla levyillä.

- kun kuvia tuodaan Macissä kuvakirjastoon, voidaan alkuperäisten osalta valita kopioidaanko alkuperäiset kuvakirjastoon vai jäävätkö ne vain siihen sijaintiin missä ne alun perinkin ovat. Jos näin menettelee, täytyy pitää huolta, ettei alkuperäisiä siirtele, koska silloin kuvakirjasto kadottaa ne. Pidemmän tähtäimen ratkaisuna riskialtis.

- Järjestelmän kuvakirjaston eli sen iCoudiin synkronoitavan kirjaston osalta vain kokonaisuudessaan kirjastoon tuodut kuvat synkronoidaan iCloudiin, ei siis niitä joiden alkuperäisiä ei ole tuotu kirjastoon.

- iCloud-kirjaston osalta voi myös valita säilytetäänkö täystarkkuuksiset kuvat Macin kirjastossa vai ei ('Optimoi Macin talletustila'). Jälkimmäisessä tapauksessa taystarkkuuksiset kuvat ovat iCloud-kirjastossa - ja ehkä muissa synkronoitavien laitteiden kirjstoissa jos niissä on optimointi valittu toisin.

Pidän näitä ominaisuuksia aika vaikeina kuvien hallinnan ratkaisuna. Jos vaihtaa jonkin toisen kirjaston 'järjestelmän kuvakirjastoksi', on oltava erityisen tarkkana ettei menetä sitä edellistä kirjastoa, varsinkin jos noita tilansäästöopitimointeja on käytössä.

iOS:n ja iPadOS:n Kuvat-ohjelmissa kaikkia noita ominaisuuksia ei ole.

Re: Kuvat ja muistot

Lähetetty: 5.12.2022 klo 18.25
Kirjoittaja Jegor
Kiitoksia näistä, enköhän nyt ala saamaan kuvat järjestykseen.