Sivu 1/1

Näytön kalibrointi

Lähetetty: 3.6.2009 klo 9.01
Kirjoittaja raimå
Itselläni on useamman vuoden vanha Pantonen Spyder (en tiedä mallia tarkasti), jolla olen aikaisemmin kalibroinut Sony putkinäyttöä ja Applen 23" flättiä. Onnistuneestikin jopa:)

Flätti on ollut käyttämättä mulla jonkin aikaa ja nyt järjestin työnkulun siten että taas käytössä. Pelaan siis 13,3 macbookilla johon ulkoinen näyttö kiinnitetty. Yritin tehdä kalibroinnit molempiin laitteisiin siten että saisin 23 flätin ja tän perkuleen peilinäytön stemmaamaan toistensa kanssa... jäi meinaan yritykseksi:(

Oon yrittänyt monta kertaa eri huonevalaistuksilla ja todennut että ainakaan tuolla Spyderillä homma ei onnistu. 23 flätti näyttää aina huomattavasti värikylläisemmältä, lämpimämmältä ja loivempikontrastiselta ja näinollen enää ei ees tiedä mihin luottaa ja mihin ei. Joitain sävyjä pystyy tietysti lukea RGB arvoista mutta sekään ei ole niin "hallussa" ja mielellään sitä haluais nähdä mitä tapahtuu, siis oikeasti.

- Onko jollain vastaavia kokemuksia?

- Onko joku saanut mattanäytön ja meikkauspeilin vastaamaan toisiaan edes jokseenkin hyvin?

- Onko kokemuksia tästä laitteesta http://www.colormunki.com? Edukas vehje koska sisältää ton printtien spektrophotometrin myös...

Ja jos kiinnostaa vastata offtopicciin, ja kokemusta löytyy niin:

- Onko uudet LED näytöt oleellisesti parempia kuin vanhemmat meikkauspeilit? Katselukulma niissä kait parempi ainakin mitä hetken oon kattellu uutta powerbuukkia.

- Peseekö vanhat Applen mattaflätit nykyiset kirkkaat näytöt? (eiks ne kaikki ollu kiiltäväpintaisia nykyään?)

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 3.6.2009 klo 16.19
Kirjoittaja Jamac
raimå kirjoitti:Peseekö vanhat Applen mattaflätit nykyiset kirkkaat näytöt? (eiks ne kaikki ollu kiiltäväpintaisia nykyään?)
Pesee satanolla.

Varsoinkin 13.3 tuumainen MacBookin näyttä on täysin kelvoton verrattuna 23 tuumaiseen. Älä edes yritä saada sitä mihinkään iskuun koska sitä ei saa mihinkään iskuun.

LED näytöt tarkoittaa vain taustavalon toteutusta ja sillä ei (toivottavasti) ole väreihin vaikutusta.

Vasta kun OLED näytöt tulee niin voidaan sanoa tekniikan muuttuneen, koska se tarkoittaa näyttöpaneelia eikä taustavaloa (jota OLED-näytöissä ei sitten edes enää ole).

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 3.6.2009 klo 23.06
Kirjoittaja raimå
Joo näin se taitaa olla että noista kauneuspeileistä ei oo mitään virkaa vaativaan käyttöön. Täytyy varmaan kattella mattanäyttöstä MBP:tä jos sellaisen jostain vielä löytäis. Macbookissa ei vältsyy tosin oo pelkästään näyttö joka on takapuoli vaan näytönohjain saattaa olla kykenemätön hoitamaan väri/sävyskaalaa riittävän hyvin. Outoa sinänsä että wanha 12 tuuman PB hoiti homma todella mallikkaasti.

Jos jollain kullain on lisää kommentteja ja kokemuksia niin ilolla otetaan vastaan. Erityisesti kiinnostaa onko joku onnistunut matchaamaan kauneuspeilin ja mattanäytön edes jokseenkin samansävyisiksi?

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 4.6.2009 klo 8.43
Kirjoittaja Jamac
No se kauneuspeiliefekti ei oikeataan ole se ykkösjuttu, vaan se että se itse paneeli on halvinta mahdollista sorttia joka ei näytä värejä kun sen kuuden bitin edestä (muutamasataatuhatta kpl ja loput kikkailemalla mitenkuten). MacBook Pro:ssa on kuulemma huomattavasti parempi näyttö, ja Varimportissa sellaiseen juuri kiiinnitin huomiota 3 sekunnin ajan ja ero oli heti huomattava mm. katselukulmien suhteen. PowerBook on/oli ammattikone aikoinaan, MacBook on leikki-, koti ja opiskelukone.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 4.6.2009 klo 15.03
Kirjoittaja jousepp
Minulla on 3kk vanha Macbook Pro 17 mattanäytöllä ja käytössä Monaco Optix kalibraattori. Kyseisestä läppäristä en ole löytänyt kuin kirkkauden säätimen. Kontrastin ja värien säädöt näyttävät puuttuvan. Applen tuki ehdotti vain colorsync:ä eli silmämääräistä säätöä. Silmämääräisestihän ei tehdä näytön profiilia, ainkaan luetettavasti. Onko yhteisöllä ratkaisua päästä käsiksi ohjelmistossa tarvitaviin säätöihin? Siis kontrasti (valkoinen luminanssi) gain (RGB valonlähteet). Aika erikoista tuotteelta jota markkinoidaan ja suunnataan graaffiselle alalle ja alalle, jossa värien ja valoisuuden oikein näkyminen on ensisijaisen tärkeää.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 4.6.2009 klo 16.28
Kirjoittaja mercury
jousepp kirjoitti:Aika erikoista tuotteelta jota markkinoidaan ja suunnataan graaffiselle alalle ja alalle, jossa värien ja valoisuuden oikein näkyminen on ensisijaisen tärkeää.
Säädöt tehdään profiililla, ei siinä sen kummempaa. Paneelinäytössä esimerkiksi näytön omat RGB/kontrasti/värilämpötila-säädöt muuttavat vain kuvadataa maskin avulla, ja jos näytössä ei ole esimerkiksi 10-14 bit/kanava -käsittelyä, ei niistä ole mitään erityistä apua (eli mm. läppäreissä). Kuvaputkinäytöissä asia onkin sitten eri.

Ulkoista näyttöä ostaessa voi sitten äänestää lompakollaan, ja valita jonkin muun kuin Applen näytön, että saa kunnolliset säädöt ja laatua koko rahalla.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 4.6.2009 klo 21.53
Kirjoittaja Jamac
jousepp kirjoitti:Minulla on 3kk vanha Macbook Pro 17 mattanäytöllä ja käytössä Monaco Optix kalibraattori. Kyseisestä läppäristä en ole löytänyt kuin kirkkauden säätimen. Kontrastin ja värien säädöt näyttävät puuttuvan.
Pitää olla yli kahdeksanbittinen näyttö (esimerkiksi Eizon ammattinäytöt) jotta kontrastia yms. pystyy säätämään enemmän kuin ohjelmallisesti profiililla. "Tavallisissa näytöissä" ei ole kuin taustavalon säätömahdollisuus mistä on mitään hyötyä.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 5.6.2009 klo 9.09
Kirjoittaja Sherukka
Onkos kellään kokemusta >=10-bittisten telkkareiden soveltuvuudesta kuvankäsittelyyn?

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 5.6.2009 klo 9.59
Kirjoittaja raimå
Korjatkaa jos olen väärässä mutta eikös käytännössä bittimäärä tarkoita mahdollisten sävyjen määrää ja lähinnä minkälaisilla portailla sävyjen erot esitetään? Eli 8 bittinen sama syvyys mutta isommat askelmat kuin vaikka 12 bittinen. Näin ainakin jos otetaan jpeg valokuva ja tiff ym. pakkaamaton kuva...

Noh, mutta ei se sitä totuutta poista etteikö MB:n näyttö olis hanurista, ja samoiten kaikki muutkin kiiltävät. Ne keitä kiinnostaa lukea meikkauspeileistä kohtalaisen asiallinen review http://www.robgalbraith.com/bins/multi_ ... -9876-9881

Edelleen jatkaisin kysymystä onko kukaan kalibroinut samalla laitteella sekä mattanäyttöä että kirkasta ja saaneet homman ongelmitta läpi?

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 14.6.2009 klo 11.55
Kirjoittaja Nalskeeraus
Kokeilin kalibroida iMac mallia alu 20" tuolla Spyder Pro 3:lla ja munille meni. Tein homman useampaan kertaan ja aina kuvaan tuli kummallinen sinerrys. Arvoina käytin gamma 2.2 ja 6500 K. Kaivoin koneeseen jonkin vanhan profiilin ja taas harmaa näyttää harmaalta. Olisi mukava joskus nähdä, että miltä nuo värit näyttävät kunnolla kalibroidussa ammattinäytössä. En nyt kuitenkaan vielä ole lähettämässä tuota spideriä maata kiertävälle radalle

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 14.6.2009 klo 14.28
Kirjoittaja mercury
Nalskeeraus kirjoitti:Olisi mukava joskus nähdä, että miltä nuo värit näyttävät kunnolla kalibroidussa ammattinäytössä.
Siinä tapauksessa suosittelen kalibroimaan Spyder3 Pro:lla ammattinäytön. 20" alu-iMacin näyttö ei ole sellainen, ja vähän siinä ja siinä onko minkäänlainen säätäminen edes kannattavaa.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 14.6.2009 klo 14.52
Kirjoittaja kaimaani
mercury kirjoitti:...20" alu-iMacin näyttö ei ole sellainen, ja vähän siinä ja siinä onko minkäänlainen säätäminen edes kannattavaa.
Täytyy kyllä yhtyä tähän täysin. Hommasin porukoilleni juuri uuden 20" early 2009 - mallin, ja on näyttö kyllä sellaista kuraa, että en olis uskonu.. ei siinä Spyderin Elitet paljoa auttanu. No, eipä ne tuolla mitään kuvia onneksi käsittelekään..

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 15.6.2009 klo 23.39
Kirjoittaja formallinen
OSaako immeiset neuvoa kelpo näytöistä ja antaa vaikkapa malliesimerkkeinä esille semmosia hyviä näyttöjä kuvankäsittelyyn photarilla, jolla onnistuis myös videoitten tekeminen (editointi ja värimaailmat yms.)??

Itsellä on Imac 20" c2d 2008 kesällä ostettu kone ja tää kyllä tuntuis vääristävän oletuksena suuntaan jos toiseenkin, mutta myös adobe RGB asetuksilla juurikin jo esillä olleeseen sinertävään. Ei mulla mitää vertailunäyttöä oo mutta jos niitä esimerkkejä sais tänne ompun sivuille.

erillisiä hyviä näyttöjä tai sitten Imac_malli, joka sisältää ns ammattikäyttöön tarkoitetun hyvän näytön kuvankäsittelyä ajatellen??

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 16.6.2009 klo 8.46
Kirjoittaja Mikael K.
Jamac kirjoitti:No se kauneuspeiliefekti ei oikeataan ole se ykkösjuttu, vaan se että se itse paneeli on halvinta mahdollista sorttia --
Eikös eri koneissa ole eri paneelit? Näin olen ymmärtänyt. Eli yhden konemallin ongelma ei koske toista vaan siinä on omansa.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 27.6.2009 klo 10.15
Kirjoittaja PetteriMä
Itselläni on tämä uusi 13" Macbook Pro ja tarkoituksena olisi käyttää Eizon 22" näyttöä kuvankäsittelyyn. Ongelmia on tiedossa jo, samainen 22" näyttö on myös pc:ssä kiinni ja näytössä on 2 sisääntuloa, dvi sekä vga, joka on läpeensä paskaa jälkeä tekevä, ts. tuohon reikään ei mitään kannata kiinnittää. Näytössä olisi kätevästi etupaneelin pienen napin takana sisääntulon vaihtonappi, kahden eri sisääntulon värisäädöt ovat erilliset, mikä on loistava homma. Tämä hieno ajatus kuitenkin kusee, kun toinen liitin on analoginen vga. Pakko siis hommata joku yksinkertainen pieni dvi-kytkin pöydälle, josta valitaan kumman koneen käytössä 22" on. Kalibrointi on pakko tehdä Macin mukaan, koska tällä teen hommia. En löytänyt tästä keskustelusta vastausta siihen, miten tämän kannettavan näytön saa kalibroitua, en ole sitä pc-kannettavallakaan koskaan tehnyt, sieltähän löytyy kontrasti ym säädöt näytönohjaimen asetuksista. Käytössä on X-Rite eye one display 2 mittalaite, jonka oma softa näytti olevan win/mac.

Miten siis tapahtuu kannettavan näytön kalibrointi?

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 27.6.2009 klo 16.17
Kirjoittaja Fixx
i1 vaan kiinni bookkiin ja seurataan ohjeita... mulla on settinä MBP ja HP:n 24-tuumainen, ja kyllä kalibrointi eye1:n kanssa ihan normisti menee. Tietysti bookissa se säätö jää enemmän profiloinniksi mutta kyllä siitä hyötyä on.

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 27.6.2009 klo 17.21
Kirjoittaja honpsu
Löytyykö jostain noiden profiilien tekoon speksejä/manuaalia?

Spyder heittää automatiikalla mitäsattuu, olisi mukava vääntää profiilit itse käsin esim. HCFR ohjelmistoa avuksikäyttäen (http://www.homecinema-fr.com/colorimetre/index_en.php). Mutta kun ei oikein avaudu nuo profiilitiedostot. Tai kenties löytyykö apuohjelmaa profiilien vääntämiseen? (en nyt hae automaattista profiloijaa)

Re: Näytön kalibrointi

Lähetetty: 3.7.2009 klo 19.06
Kirjoittaja Elroy
Itse olen huomannut jo aika monen kalibroinnin jälkeen että applen omat näytöt on tosi vaikea saada kalibroitua työkäyttöön. Jos teet kalibroinnin keskeltä niin sivulla näyttö antaa eri arvot. Tosin työkäytössä onkin usein esim. Eizoa ja muuta vakavasti otettavaa ammattiruutua.