Sivu 1/2

Freelance-verotus

Lähetetty: 9.7.2009 klo 21.27
Kirjoittaja teemuteemu
Tervehdys,

Näin alottelevana oman polun tallaajana haluaisin kuulla joltakin joka käytännön kautta tietää miten homma toimii, mitä täytyy ottaa verotuksen suhteen huomioon kun alkaa tekemään kotona hommia? Haenko jonkun freelance-verokortin verotoimistosta? Kuinka veroprosentti lasketaan ja mitä muita vähennyksiä liksoissa pitää ottaa huomioon. Jos joku osaisi kirjottaa sellaisen referoidun muista-nämä-niin-et-joudu-kuseen -oppaan, niin olis tosi loistavaa. Tarkoitus olisi toimia niin että itse hoidan maksut, eikä asiakas joudu hoitamaan mitään paperitöitä tms mun puolesta.
Voisin vaan laittaa työstä laskun ja se maksettaisiin tilille. En kuitenkaan ole toiminimeä pykäämässä, vaan ihan kotona toimin pienimuotoisesti.

Kiitos.

-Teemu

ps. niin tosiaan kyse on lehti- ja mainos-taitosta ja valokuvauksesta ym graafisesta.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 9.7.2009 klo 21.35
Kirjoittaja Kolsyra
Melkeinpä suosittelen käymään juttelemassa verotoimistossa. Osaavat siellä kertoa mitä kaikkea tulee ottaa huomioon.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 9.7.2009 klo 21.56
Kirjoittaja rthghdfger
Kuten taidat olla hieman jyvällä, niin on kaksi eri asiaa tehdä töitä freelancerina (freelancer-verokortti) ja yrittäjänä (toiminimi, ay, ky, oy).

Lyhyesti sanottuna freelancer on palkkaa nauttiva henkilö kun taas toisessa tapauksessa olet yrittäjä. Palkansaajan ennakonpidätyksestä, eläkemaksuista, arvonlisäveroista, ym. vastaa työnantaja, yritystoiminnassa yrittäjä. Laskujen loppusummien tulisi olla hyvin erilaisia näissä kahdessa tapauksessa. Freelancer voi kirjoittaa laskun, mutta se koskee hänelle henkilökohtaisesti sovittua työpanosta. Myös veroilmoituksen teko eroaa suuresti: yrittäjän veroilmoitus perustuu kirjanpitoon ja tilinpäätöksiin, freelancer tilittää tulot ja menot verottajalle.

Yrittäjänä voit hinnoitella minkä tahansa työsi: X000 €, sis./ei sis. alv. Freelancerin palkka tai palkkio menee yrityksen palkanmaksun kautta. Tämä ero on olemassa silloin, kun freelanceriudella ei tarkoiteta yrittäjyyttä, jota sillä toki saatetaan tarkoittaa.

Joo. Päätä siis menetelmäsi ansaitsemiseen ja kävele kirjastoon ja verotoimistoon. Siitä se alkaa.

E:
No luin tekstisi uudestaan. Ratkaisusi on toiminimi. Sillä voit kirjoittaa laskuja, sen ylläpitäminen on pienimuotoista, ei vaadi ulkopuolista kirjanpitoa. Edelleen kirjastoon ja verotoimistoon.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 10.7.2009 klo 10.01
Kirjoittaja Jamac
teemuteemu kirjoitti:Näin alottelevana oman polun tallaajana haluaisin kuulla joltakin joka käytännön kautta tietää miten homma toimii, mitä täytyy ottaa verotuksen suhteen huomioon kun alkaa tekemään kotona hommia? Haenko jonkun freelance-verokortin verotoimistosta? Kuinka veroprosentti lasketaan ja mitä muita vähennyksiä liksoissa pitää ottaa huomioon. Jos joku osaisi kirjottaa sellaisen referoidun muista-nämä-niin-et-joudu-kuseen -oppaan, niin olis tosi loistavaa. Tarkoitus olisi toimia niin että itse hoidan maksut, eikä asiakas joudu hoitamaan mitään paperitöitä tms mun puolesta.
Voisin vaan laittaa työstä laskun ja se maksettaisiin tilille. En kuitenkaan ole toiminimeä pykäämässä, vaan ihan kotona toimin pienimuotoisesti.
Vaikuttaa pahalle. [:)] Tarkoitan että vaikutat olevan saman kaltaisessa tilanteessa kuin itse olin 2000-luvun alussa, eli en tiennyt mistään yhtään mitään. Freelancerius ei ole mitään sellaista mihin yhteiskunta olisi järjestänyt toimintamallin jota noudattaa. Tässä vaiheessa huomautan, että sinun on noudatettava jotain yhteiskunnan tarjoamaa toimintamallia!!! Muuten rikot lakeja. Periaatteessa freelancerius tarkoittaa vain yhtä sanaa joka kattaa kaiken pätkätöistä, omasta vapaudesta ja sen sellaisesta. Sillä ei ole muuta arvoa kuin markkinoinnillista – voit sanoa olevasi freelanceri.

Eli, hyvä vinkki numero yksi (joka tässä ketjussa on jo sanottukin), on se että olet yhteiskunnan näkökulmasta joko työntekijä tai yrittäjä. Tässä vaiheessa ennen kuin jatkat, sinun pitää selvittää ero näiden kahden välillä, koska freelancerina sinua kohdellaan milloin mitenkin ja sinun täytyy pystyä itse tietämään ja kertomaan keikkatyönantajalle statuksesi (yrittäjä vai työntekijä). Tämä on ehdottoman oleellista!

Onneksi olkoon, jos olet uskonut minua, niin tässä vaiheessa olet opiskellut kaiken eläkkeistä, työttömyydestä, eläkevakuutuksista, työttömyysvakuutuksista, arvonlisäverosta, kirjanpidon perusteet, yrittämisen perusteet, palkanmaksun perusteet.... Olet fiksuna käynyt jonkun yrittäjäkurssin. Saanko lannistaa?

Ilman ylläolevaa sinulla ei ole mahdollisuuksia onnistua.

Hyvä. Nyt kun alkeisperusteet on opittu voidaan kertoa että on kolmaskin vaihtoehto, nimittäin osuuskunnat. Osuuskunta on jäsentensä perustama yritys (johon voidaan ottaa lisää jäseniä) joka muistuttaa hiukan yhdistystä (esim. urheiluseura) ja osakeyhtiötä (esim. Nokia). Osuuskunnassa voit tehdä toitä siten että A) olet verokortilla töissä osuuskunnassa ja osuuskunta maksaa palkkasi, eläkkkeesi, verosi yms. yhteiskunnalle ja hoitaa kirjanpidon ja B) pystyt omatoimisesti laskuttamaan osuuskunnan laskulla asiakkaitasi ilman että sinun tarvitsee kiusata asiakastasi lyhyellä työsuhteella ja siihen liittyvillä velvotteilla ja sinulla ei tarvitse olla omaa toiminimeä eli yritystä joka aiheuttaa mm. palkansaajan sosiaaliturvan menetyksen. Fiksu ja menestyä yrittäjä toki hoitaa asiansa niin että pienten kriisien ajaksikin on toimintamallit ja selviytymisstrategiat, eli eläkettä on maksettu tarpeeksi ja enemmän, vakuutukset on kunnossa ja backup-plan kunnossa sairauksien ja avioerojen yms. varalta.

cheers. tässä nyt hiukan sekalaista purtavaa ;)

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 12.7.2009 klo 11.33
Kirjoittaja teemuteemu
Kiitos vastauksista. Tutkittuani aihetta lisää, olen päättänyt rekisteröidä toiminimen. Ottaa aikansa, mutta kun homman saa pyörimään, se on juuri sitä työntekoa johon olen tähtäämässä: kirjoitan itse laskun. Starttirahan saamiseksi on vain yksi ehto joka ei vielä täyty: yrittäjäkurssi. Se täytyy käydä jos haluaa turvata katon ja eväät ensimmäisinä kuukausina. Tämä hieman venyttää prosessia, koska kursseja ei näin kesällä järjestetä, mutta uskon että maltilla on suuri merkitys yrittäjäksi alkamisessa. Näin siis odotelllen ja suunnitellen mennään. Verotusten ja muiden juttujen opiskeluun on mukavasti aikaa.

Yrittäjyyden etuja on: olla itse oma työnantajansa, pitää itse oma kirjanpitonsa, työvälineiden ym materiaalin hankinta on verovähennyskelpoista ja palkka, jonka suuruuden itse määrittelee, tulee kokonaan itselle.

Jos joku tästä saa kimmoketta alkaa itse yrittäjäksi, muista hoitaa kaikki muu ensin kuntoon, ennen kuin rekisteröit toiminimeä. Rekisteröinnin jälkeen olet heti yrittäjä, jolle ei enään tukia tai muita apuja myönnetä. Toki laitteiston hankinta kannattaa vasta rekisteröinnin jälkeen, jolloin alveista voi vähentää laitteiden ostohinnat.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 14.7.2009 klo 0.29
Kirjoittaja TheKraken
teemuteemu kirjoitti:Yrittäjyyden etuja on: olla itse oma työnantajansa, pitää itse oma kirjanpitonsa, työvälineiden ym materiaalin hankinta on verovähennyskelpoista ja palkka, jonka suuruuden itse määrittelee, tulee kokonaan itselle.
Viimeistä lausetta lukuunottamatta (joka nyt ei tosin tässäkään ihan paikkaansa pidä) tuo kuvaa myös varsin hyvin freelancerin elämään. Itse päätä palkkasi, ehtosi ja työaikasi. Välineet ja materiaalit saa verotuksessa varsin hyvin vähennettyä kun jaksaa kunnon liitteet kirjoitella ja perustella ;)

Itse tein tuossa toissavuonna vielä sekä että hommia. Toiminimellä hieman erityyppisiä juttuja kuin freenä. Eipä se hirveästi eronnut, paitsi että toiminimellä kehtasi pyytää työstä vähän enemmän ;)

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 14.7.2009 klo 2.32
Kirjoittaja Paapa
Jamacila olikin hyvää viestiä asiasta. Freelancereita on monenlaisia. Jos koet olevasi taiteen ammattilainen ja vakituisssa työssä, teet vaan lisäveroprosentilla töitä. Vähennät verotuksessa kaiken mahdollisen. Saat tekijänoikeusmaksuja ja mahdollisesti työtulojakin.

Toinen mahdollisuus on tuo yrittäjyys, mutta se vie kuluja ainakin, ellet itse osaa verotusta ja kirjanpitoa. Yksi mahdollisuus olisi yhdistys, jota käytetään veronkiertoonkin, mutta palkkaa et voi rahana oikein nostaa siitä.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 14.7.2009 klo 14.59
Kirjoittaja Troubleman
Itse suosittelen pistämään pystyyn toiminimen, sillä pystyy tekemään joustavasti töitä eri yrityksille ja yksityishenkilöillekin. Ja ehdottomasti kannattaa hankkia myös kirjanpitäjä niin ei mene aika pään raapimiseen.

Alv-velvolliseksi kannttaa ilmoittautua ainakin jos alkuvuonna aloittaa hommat, saa vähennettyä ALV:n pois ostamistaan tavaroista, ja jos jää liikevaihto melko pieneksi mukaan astuu alv-alarajahuojennus jolla voi saada osan alv:sta takaisin omaan käyttöön.

Jos paikkakunnalla on joku uusyrityskeskus tjsp niin kannattaa ehdottomasti käydä juttusilla, paljon hyvää neuvoa ilmaiseksi.

Eipä tuo pienen arjen veivaaminen kovin monimutkaista ole. Kirjanpido, alv-laskennan ja veroilmoituksen täytön hoitaa kirjanpitäjä. Pieni siivu menee yrittäjäeläkkeeseen. Isompia ongelmia on mm. oman työn markkinointi ja töiden oikea hinnoittelu.

Ai niin, toiminimelle kannattaa perustaa oma pankkitili, mutta älä perusta mitään yritys-rahastus-tiliä vaan ihan normi yksityishenkilön tili.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 14.7.2009 klo 16.13
Kirjoittaja norppa
älkää unohtako osuuskuntaa, voit tehdä duunia vaikka kuinkapaljon, osuuskunta hoitaa laskutuksen, maksaa sun sotut ym. verot ja eläkkeet, ottaa luonnollisesti jonkun provikan ja loput saat palkkana, huom! palkkana eli olet palkkatyöntekijä, sit kun menee huonosti voit lampsia kortistoon tai johonkin muuhun instanssiin ja saat työttömyyspäivärahaa/ ansiosidonnaista.
Komeetta tampereella on pyörinyt jo kohta 15 vee, no proplem, jäseniä about 100.
Töitä painat freenä yötä-päivää, komeetta hoitaa loput.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 15.7.2009 klo 11.27
Kirjoittaja teemuteemu
Troubleman kirjoitti: Ai niin, toiminimelle kannattaa perustaa oma pankkitili, mutta älä perusta mitään yritys-rahastus-tiliä vaan ihan normi yksityishenkilön tili.
Miksipäs näin?

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 15.7.2009 klo 13.05
Kirjoittaja Troubleman
teemuteemu kirjoitti:
Troubleman kirjoitti: Ai niin, toiminimelle kannattaa perustaa oma pankkitili, mutta älä perusta mitään yritys-rahastus-tiliä vaan ihan normi yksityishenkilön tili.
Miksipäs näin?
No ainakin omalle yritykselleni yritettiin pankissa (Nordea) kaupata jotain yritystiliä (kun sanoin tiskillä "pitäisi avata yritykselleni tili") jossa olisi ollut jotain kivoja lisäjuttuja ja joista olisi tietenkin pitänyt maksaa. "Tavallinen" tili oli ilmainen ja tilin omistajan nimeksi saatiin silti laitettua Tmi XXXXXXXXXXXXX
Uusyrityskeskuksessa osattiin onneksi sanoa että "avaa ihan tavallinen tili". Eipä tuolla nyt isompaa merkitystä ole, mutta säästöä se on muutamakin euro kuukaudessa.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 15.7.2009 klo 14.35
Kirjoittaja TheKraken
Troubleman kirjoitti:
teemuteemu kirjoitti:
Troubleman kirjoitti: Ai niin, toiminimelle kannattaa perustaa oma pankkitili, mutta älä perusta mitään yritys-rahastus-tiliä vaan ihan normi yksityishenkilön tili.
Miksipäs näin?
No ainakin omalle yritykselleni yritettiin pankissa (Nordea) kaupata jotain yritystiliä (kun sanoin tiskillä "pitäisi avata yritykselleni tili") jossa olisi ollut jotain kivoja lisäjuttuja ja joista olisi tietenkin pitänyt maksaa. "Tavallinen" tili oli ilmainen ja tilin omistajan nimeksi saatiin silti laitettua Tmi XXXXXXXXXXXXX
Uusyrityskeskuksessa osattiin onneksi sanoa että "avaa ihan tavallinen tili". Eipä tuolla nyt isompaa merkitystä ole, mutta säästöä se on muutamakin euro kuukaudessa.
Samaa vinkkiä annan minäkin. Pankkineiti oli ensin vähän nihkeänä ja yritti kovasti yritystiliä kaupata ja kehuskeli sen tarjoamia etuja, mutta enpä siihen suostunut. Normaali tili, toiminimen nimellä ja siihen nettitunnukset kun piisaa palveluista minulle oikein hyvin. Jos ne (maksulliset) yrityspalvelut tulevat ajankohtaisiksi, niin tietty aina sen voi jälkikäteen varmasti muuttaa.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 15.7.2009 klo 17.09
Kirjoittaja MacFinn
norppa kirjoitti:älkää unohtako osuuskuntaa, voit tehdä duunia vaikka kuinkapaljon, osuuskunta hoitaa laskutuksen, maksaa sun sotut ym. verot ja eläkkeet, ottaa luonnollisesti jonkun provikan ja loput saat palkkana, huom! palkkana eli olet palkkatyöntekijä, sit kun menee huonosti voit lampsia kortistoon tai johonkin muuhun instanssiin ja saat työttömyyspäivärahaa/ ansiosidonnaista.
Komeetta tampereella on pyörinyt jo kohta 15 vee, no proplem, jäseniä about 100.
Töitä painat freenä yötä-päivää, komeetta hoitaa loput.
Samaa suosittelen minäkin, Sataosaajat Porissa toiminut kans kohta 15 v, jäseniä ei ole kuin 20, muuten kuin Mac, no problems.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 16.7.2009 klo 8.56
Kirjoittaja SiSu83
norppa kirjoitti:älkää unohtako osuuskuntaa, voit tehdä duunia vaikka kuinkapaljon, osuuskunta hoitaa laskutuksen, maksaa sun sotut ym. verot ja eläkkeet, ottaa luonnollisesti jonkun provikan ja loput saat palkkana, huom! palkkana eli olet palkkatyöntekijä, sit kun menee huonosti voit lampsia kortistoon tai johonkin muuhun instanssiin ja saat työttömyyspäivärahaa/ ansiosidonnaista.
Komeetta tampereella on pyörinyt jo kohta 15 vee, no proplem, jäseniä about 100.
Töitä painat freenä yötä-päivää, komeetta hoitaa loput.
Mikä etu osuuskunnalla on sitten osakeyhtiöön nähden?

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 16.7.2009 klo 10.07
Kirjoittaja MacFinn
No, esimerkiksi tuo työttömyysturva. Toki se toimii osakeyhtiössäkin, mutta on byrokratialtaan vaikeampaa. Ja osuuskunta säilyy jäsentensä omistuksessa, päätäntävallan mennessä jäsen ja ääni-periaatteella. Joten et jonakin aamuna herää tilanteeseen, jossa firma on myyty ja uusi omistaja on päättänyt irtisanoa kaikki freelancerit...

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 16.7.2009 klo 10.10
Kirjoittaja gramdel
SiSu83 kirjoitti:Mikä etu osuuskunnalla on sitten osakeyhtiöön nähden?
Ei vaikuta samalla tavalla työttömyysturvaan, jos sille tarvetta tulee.

/---
ap

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 16.7.2009 klo 11.46
Kirjoittaja Jamac
Ja osuuskunnan perustamiseen ei tarvita niin paljoa rahaa. Osuudet on usein varmaan satasia.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 16.7.2009 klo 21.45
Kirjoittaja Opa
Jos on töitä tiedossa toiminimi rekisteriin vaan. Ja kirjanpitäjä hoitamaan paperiasiat. Jos työttömyysturvaa haluaa on olemassa Yrittäjien Työttömyyskassa. Jos duunia ei ole, ei taida Osuuskuntakaan liksaa maksella? Olen ollut työelämässä yli 40 vuotta, joista viimeiset 13 vuotta yrittäjänä. Ainoa mitä kadun on se etten ryhtynyt yrittäjäksi jo aiemmin. Yhdellä ilmoituksella kaupparekisteriin menee ilmoitukset myös verottajalle ym. tarpellisiin paikkoihin. Byrokratia on loppujen lopuksi aika pientä ja kirjanpitäjälle rutiinia. Kuitit ja muut paperit kerran kuussa tilitoimistoon, sieltä tulee ilmoitus paljonko alvia maksat, yrittäjäeläkemaksut hoidat 1/4-vuosittain - ei paljon muuta. Itse keskityt siihen, että hoidat duunit kunnolla ja kohta sulla on niitä liikaakin.Työtä tekevänä pienyrittäjänä tulee kohtuullisesti toimeen, mutta ei sillä rikastu.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 30.7.2009 klo 19.07
Kirjoittaja Mini-tyttö
Paapa kirjoitti:Jos koet olevasi taiteen ammattilainen ja vakituisssa työssä, teet vaan lisäveroprosentilla töitä.
Verotoimistosta voi myös tilata freelancer-verokortin, jota voi kopioida kaikille työnantajillensa. Ennakonpidätys menee siis samalla prosentilla kaikista palkoista, ei ole erikseen pää- ja sivutuloja. Jos epäilee, että ennakonpidätystä ei mene tarpeeksi (jos on vaikka ansainnut arvioitua enemmän), prosentti on todella helppo tarkistuttaa: soittaa tai käy verotoimistossa. Mukana pitää olla tiedot tuloista; kaikilta työnantajilta viimeisin palkkakuitti. Asiakaspalvelija kysyy sitten paljonko on tuohta tullut ja paljonko siitä on veroa maksettu. Sitten hän räknää uuden prosentin. Jälkiveroa (=mätkyjä) ei kannata ottaa, kun ennakonpidätyksen prosentin tarkistuttaminen on helppoa.

Ainakin JET-kassalla (Journalistien ja esittävien taiteilijoiden työttömyyskassa) on jokin aloitteleville yrittäjille tarkoitettu jonkinlainen hätävara. Siinä pidetään yllä työttömyysturvaa jonkin aikaa maksamalla kassaan pienehköä summaa (muistaakseni 5 e/ kk).

M-T

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 30.7.2009 klo 21.51
Kirjoittaja TheKraken
Mini-tyttö kirjoitti:
Paapa kirjoitti:Jos koet olevasi taiteen ammattilainen ja vakituisssa työssä, teet vaan lisäveroprosentilla töitä.
Verotoimistosta voi myös tilata freelancer-verokortin, jota voi kopioida kaikille työnantajillensa. Ennakonpidätys menee siis samalla prosentilla kaikista palkoista, ei ole erikseen pää- ja sivutuloja. Jos epäilee, että ennakonpidätystä ei mene tarpeeksi (jos on vaikka ansainnut arvioitua enemmän), prosentti on todella helppo tarkistuttaa: soittaa tai käy verotoimistossa. Mukana pitää olla tiedot tuloista; kaikilta työnantajilta viimeisin palkkakuitti. Asiakaspalvelija kysyy sitten paljonko on tuohta tullut ja paljonko siitä on veroa maksettu. Sitten hän räknää uuden prosentin. Jälkiveroa (=mätkyjä) ei kannata ottaa, kun ennakonpidätyksen prosentin tarkistuttaminen on helppoa.
Verokortin voi tilata myös netissä. Mitään palkkakuitteja ei tarvitse todisteena esittää verotoimistossakaan, vaan kyllä ne uskovat ihan sinun sanaasi. Mutta muuten ihan asiaa tämä.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 31.7.2009 klo 11.21
Kirjoittaja Mini-tyttö
Juu, ei tarvii todistella. Lopullisessa verotuksessahan kaikki sitten lasketaan, oli ennakonpidätys pielessä tai kohillaan. Itse joskus yritin tilata netistä kortin, mutta ainakin silloin siinä oli jotain hankaluutta kun oli useampi työnantaja, eri suuruisia palkkoja ja kait vielä eri prosentilla pidätetty. Siinä tilanteessa oli helpompaa soittaa asiakaspalveluun, joka osasi kysyä oikeat kysymykset. Esim. en olisi itse tajunnut ottaa huomioon palkallista vuosilomaa tulevien tulojen arvioinnissa. Asiakaspalvelun tyyppi muisti tällaisetkin kysyä. Kyllä ne osaa.

Eikös Jari Sarasvuo sanonut maksavansa veronsa iloisena :-)

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 31.7.2009 klo 11.22
Kirjoittaja TheKraken
Nyt kun muistelen, niin taisi tosiaan olla niin, että free-korttia ei saanut aikanaan netistä, mutta nykyään kyllä onnistuu. Ainakin niille, joilla on jo free-kortti jo entuudestaan.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 5.8.2009 klo 15.26
Kirjoittaja PKivireki
Vielä sellaisen neuvon antaisin Teemuteemulle, että jos suinkin mahdollista, niin hanki mentori eli joku kokeneempi kollega tai muuten alaa ymmärtävä, tarjoa kahveet tai kaljat ja kysele alan laskutuksesta, sopimuskäytännöistä ja kokemuksesta olla yrittäjänä.

Saattaa kuulostaa oudolta, että kukaan antaisi aloittelevalle kilpailijalle neuvoja esimerkiksi laskutukseen ja tarjouksen jättämiseen. Minä olen tehnyt niin useasti, syy: alipalkkauksen ja vedätyksen välttäminen on yhteinen etu.
Sain itse aikanaan kuusi vuotta sitten aloittaessani erittäin hyviä neuvoja kilpailijoilta/kollegoilta. Yhteistyö- ja avunantosopimukset ovat jatkuneet näihin päiviin saakka.

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 7.8.2009 klo 21.31
Kirjoittaja Mini-tyttö
PKivireki, hyvä puheenvuoro!

Re: Freelance-verotus

Lähetetty: 8.8.2009 klo 0.01
Kirjoittaja Saltikov
PKivireki kirjoitti:
Saattaa kuulostaa oudolta, että kukaan antaisi aloittelevalle kilpailijalle neuvoja esimerkiksi laskutukseen ja tarjouksen jättämiseen. Minä olen tehnyt niin useasti, syy: alipalkkauksen ja vedätyksen välttäminen on yhteinen etu.
Minäkin annan neuvon: hinnoitelkaa työ niin että saatte niitä .... ja opetelkaa kiipeämään tikkaita, niin hinnassa kuin laadussakin.