Sivu 1/1

Pelastakaa Reijo

Lähetetty: 19.8.2011 klo 7.24
Kirjoittaja johannesw
Kuvaajat, graafikot, kirjoittajat, kuvittajat etc. kannataa lukasta.
http://www.pelastakaareijo.fi/tiesitko.html
http://www.pelastakaareijo.fi/

Re: Pelastakaa Reijo

Lähetetty: 31.8.2011 klo 20.04
Kirjoittaja Aries
Vaikken alalla työskentelekään, niin silti nämä kuvien oikeudet ovat jaksaneet ihmetyttää... [:|]

Re: Pelastakaa Reijo

Lähetetty: 31.8.2011 klo 20.11
Kirjoittaja IIIMacci
Joo tähän sotkuun kyllä tarvitaan korkeemmalta taholta selvät säännökset esim. EU-tasolla niin hommat ei lähe ihan käsistä. [8-|]

Re: Pelastakaa Reijo

Lähetetty: 1.9.2011 klo 10.36
Kirjoittaja spiidi78
Nykyjournalismi on muutenkin ison remontin tarpeessa, etenkin internetin osalta. Lehdet sentään vielä (ilmeisesti) tarkistavat oikeinkirjoituksen ja jutun sisällön (pl. iltapäivälehdet). Internetissä copy-paste laulaa eikä juttujen oikeellisuutta tai lähteitä tarkisteta. Jutuissa on paljon kirjoitusvirheitä jne. Taitaa olla vielä niin, että monet jutut kirjoitetaan etukäteen, tai useampikin eri juttu riippuen onko epävarmuutta miten jossain asiassa tulee käymään. Sitten korjaillaan jälkeenpäin jos jaksetaan. Sen lisäksi lukijoita käytetään törkeästi hyväksi käyttämällä niiden luomaa sisältöä ilmaiseksi, esim kuvia yms.

Re: Pelastakaa Reijo

Lähetetty: 1.9.2011 klo 12.14
Kirjoittaja Touho
Jep, Suomessa ei oikein osata, muualla ehkä ei vaan välitetä. Toisaalta ilmeisesti ainoa kustannustehokas konsti "pelastaa reijo" on tällä hetkellä "vapaan" internetin kautta. Yksi tapa pistää liian ylimielisiksi käyneille kustannustaloille hanttiin on tehdä ne tarpeettomiksi, eli luoda rittävän houkuttelevaa ja laadukasta vaihtoehtomateriaalia netissä, jolloin lehtitaloilta katoaa vähitellen se kriittinen maksavien mainostajien ja tilaajien massa.

Vaihtoehtosisällön tekijöiden tehtävä on pitää huoli siitä, että tekninen ja journalistinen taso on riittävä. Jos/kun homma saa suosiota ensin netin kautta, alkaa kynnys myös printtipuolelle siirtymisestä vähitellen madaltua, tai ainakin neuvotteluasema vanhaan mediaan paranee. Kyllähän se taloudellisesti rankkaa tulisi vähän aikaa olemaan tekijöilleen, mutta jos ei mitään tee, ei mikään tule muuttumaan.

Valitettavasti vaan kaikenmaailman Reijo-kampanjat adresseineen ja naamakirjassa hillumisineen eivät taida kovin paljoa vielä auttaa asiassa. Suomalaisen laintulkinnan ongelmista taas kannattanee lobata suoraan oikeusministeriötä, olkoonkin että tuo kustantajien tarpeettomaksi tekeminen lienee käytännössä tehokkaampi konsti.

Eikä ne painetut lehdet ole monesti enää sen kummempia sisällön tason suhteen. Kyllä ne kielioppi- ja kirjoitusvirheet ovat löytäneet tiensä myös paperille, useimmat muut laiminlyönnit ja kritiikittömyys mukaanlukien.

Sitä suuremmalla syyllä noidenkin kampanjaan osallistujien kannattaisi aloittaa itse laadullinen ryhtiliike netissä, eli näyttää mallia siitä, miten homma hoidetaan oikein ja tyylikkäästi.

Ensimmäinen asia mistä voisivat aloittaa on koko kampanjan copyn ja sloganin miettiminen uusiksi. "Pelastakaa Reijo" on kyllä sinänsä naseva ja ehkä toimivakin omassa pienessä sisäpiirissään, mutta suuremman yleisön tietoisuuden ja kiinnostuksen herättäminen ei moisella vielä mahda onnistua. Sama koskee esim. tämän ketjun otsikkoa. Kahden sanan hiukan krypinen header ei sellaisenaan ole kovin tehokas.

Re: Pelastakaa Reijo

Lähetetty: 1.9.2011 klo 15.29
Kirjoittaja eskofot
spiidi78 kirjoitti:Nykyjournalismi on muutenkin ison remontin tarpeessa, etenkin internetin osalta. Lehdet sentään vielä (ilmeisesti) tarkistavat oikeinkirjoituksen ja jutun sisällön (pl. iltapäivälehdet). Internetissä copy-paste laulaa eikä juttujen oikeellisuutta tai lähteitä tarkisteta. Jutuissa on paljon kirjoitusvirheitä jne.
Internetissä on aika harvoja net-only julkaisijoita, johtuen ihan siitä, että lukija ei halua maksaa nettisisällöistä. Liiketoimintamalli ei vain toimi. Ilman rahaa ja ammattitaitoa voi tehdä BB-hömppää, mutta ei NewYorkTimesia, TheGuardiania tai Helsingin sanomia. Uusi yritys on tablettien kautta julkaiseminen. Journalismin tuho on mielestäni siinä, jos ryhdytään peesaamaan netin luokattomuutta, repostataan – kuten IL & IS:ssä nykyään näkyy – mitä joku on sanonut eilen Facebookissa jne. Kirjoitusvirheitä ja väen vängällä tehtyjä populistisia "ajassa" juttuja on näissä lehdissä yhä enemmän: http://www.journalistiliitto.fi/journal ... akaikkuna/

Grafian jäsenenä kannatan kyllä Reijo-kamppista, mutta en sekoittaisi noin crowdsourcingia ja ammattikuvaajaa. Edellisen kautta yritetään nyt vedota jälkimmäisen puolesta. Miksi ei suoraan? Ymmärrän toisaalta lehdenkin aseman, eräässä sanomalehdessä jota olen konsultoinut on tilanne se, että omien kuvaajien ehdot rajoittavat uutta monikanavajulkaisemista ja versiointia pahasti. Kilpailu on kovaa. Minulla on tuossa tilanteessa hieman sellainen puun ja kuoren väliolo. Helppoja ratkaisuja ei vain ole. Lehtikuvaajan asema on nykyään perin hankala kun yhtenä kilpailijana on netin amatöörikuvapankit alkaen 1 e / kuva. royality free -ammattikuvapankeista puhumattakaan.

Olisi hyvä, jos asiasta syntyisi keskustelua. Mitä pitäisi tehdä? Painettu media on ankarassa muutostilanteessa. Ipad vain vauhditti sitä. Alle 30-vuotiasta kotoaan muuttaneista harva tilaa enää päivälehteä. On sillä seurtauksensa.