Sivu 1/2

Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 23.9.2011 klo 16.44
Kirjoittaja Juice93
En löytänyt haun kautta aiempia keskusteluita aiheesta, joten piti väsätä uusi.

Eli olisin kiinnostunut panoraamakuvien tekemisestä ja siihen pitäisi löytää sopiva softa. Ohjelmassa ei tarvitse välttämättä olla muita ominaisuuksia, ja se saisi mielellään olla ilmainen tai ainakin halpa (muutaman kuvan käsittelyyn ei raaskisi sijoittaa suuria summia).

Minkälaisia vaihtoehtoja macistille on tarjolla? Onko ohjelmien yhdistelykyvyissä radikaaleja eroja?

E: Korjattu nolo ajatusvirhe :D Kiitos ZeiEizh!

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 23.9.2011 klo 17.04
Kirjoittaja ZeiEizh
Ei saa olla ilmainen?

Mulla oli panodraamojen tekoon Autopano pro ja tykkäsin kauheesti.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 23.9.2011 klo 17.16
Kirjoittaja Mikael K.
Jos sinulla on Canon niin sen mukana tuli PhotoStitch. Photoshopin Elementsillä tai täysversiolla voi myös tehdä panoraamakuvia. Jotkut käyttävät Huginia.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 23.9.2011 klo 17.22
Kirjoittaja Juice93
Canon on kamerana, mutten koskaan ole sen softia käyttänyt. Kaivoin arkistojen pohjilta vielä levytkin, mutta saa nähdä näinköhän ne toimivat. Näyttää rompun kyljessä lukevan nimittäin Mac OS X (10.3 - 10.4) [:D]
Enpä arvannu et oma kamera (EOS 450D) on näin vanha [:D]

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 23.9.2011 klo 18.51
Kirjoittaja Juice93
Nyt sain homman toimimaan tuolla PhotoStichilla. Ensin vain piti päivittää softa uudempaan mutkien kautta Canonin nettisivuilta.

Kiitos avusta! [:)]

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 24.9.2011 klo 13.02
Kirjoittaja teemku
Jos haluaa käyttää vähän rahaa ohjelmaan, niin olen Windows-puolella käyttäny Panorama Factory -nimistä ohjelmaa. Näyttäisi istuvan myös Macciin, tosin ohjelman toimivuudesta Mac:ssä ei ole tietoa (vielä). Windowsissa ollu ihan hyvä ohjelma vaikka hitaan puoleinen - toisaalta osaa loistavasti asiansa ja tekee siistejä panoraamoja.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 24.9.2011 klo 16.51
Kirjoittaja Juice93
Sivuilta sai ladattua 30 päivän ilmaisen kokeiluversion ja pitihän sekin ladata. Nyt alkuun ainakin näyttäisi tekevän vähän parempaa jälkeä kuin PhotoStich. Kuvien yhdistely kesti pidempään, mutta sillä ei ole miulle väliä. Käytettävyys tosin on PhotoStichin puolella. The Panarama Factory vaikutti hieman sekavalta ja kyseli kaikennäköistä ennenkuin tuotti kuvan.

Jahka nyt vähän testailen ja pääsen panoraamakuvien makuun niin voin laittaa linkkejä eri ohjelmien tuotoksista nähtäville.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 24.9.2011 klo 17.19
Kirjoittaja Fixx
Mulla on käytössä Autopano Giga. Ihan ok jälkeä. Tarkkailen vielä että löytyykö softaa, jossa on kuvien yhdistämisessä huomioitu sekä panoraamaus (ja muukin kuva-alan laajentaminen) että HDR. Jossain Photo Acutessa on keksitty muutakin kivaa kuvayhdistelyn piiristä (superresoluutio). Käytettävyys on myös tärkeä osa, olis mukava jos setin vois suoraan Lightroomista näpäyttää panoraamaohjelmaan ja takas sais vaikka DNG:n.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 24.9.2011 klo 19.17
Kirjoittaja arttula
Kyllä niitä ihan kohtuullisia panoraamakuvia syntyy jo kamerallakin suoraan kuvaustilanteessa:
panoraama.jpg

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 24.9.2011 klo 23.41
Kirjoittaja ZeiEizh
Pistäppä kuva semmoisesta.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 24.9.2011 klo 23.44
Kirjoittaja arttula
ZeiEizh kirjoitti:Pistäppä kuva semmoisesta.

Minuako tarkoitat ? Noh, tuossa edellisessä viestissäni on kuva, joka riittää minun tarpeisiini. Ja kuten mainitsin, ihan kohtuullista jälkeä tuolla laillakin saa. Jos olisi enemmän käyttänyt aikaa ja energiaa kohdistamiseen, olisi tullut parempaa jälkeä. Tuo on käsivaralta kuvattu.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 11.27
Kirjoittaja Pekonius
Nikonin kameran mukana tuli Panorama Maker 5 niminen ohjelma (http://www.arcsoft.com/). En ole vielä ehtinyt sitä kovin testata. Yhden käsivaralta otetun setin perusteella voin sanoa ohjelman toimivan; sain aikaiseksi panoraamakuvan.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 12.02
Kirjoittaja teemku
Juice93 kirjoitti:Nyt alkuun ainakin näyttäisi tekevän vähän parempaa jälkeä kuin PhotoStich. Kuvien yhdistely kesti pidempään, mutta sillä ei ole miulle väliä. Käytettävyys tosin on PhotoStichin puolella. The Panarama Factory vaikutti hieman sekavalta ja kyseli kaikennäköistä ennenkuin tuotti kuvan.
The Panorama Factory on tosiaan sekavan oloinen käyttää ja ainakin ne ohjatut toiminnot utelee valtavasti ennen kuin aloittavat hommansa. Aikoinaan päädyin tuohon ohjelmaan vain siksi, että se teki siistiä jälkeä ja että useimmissa testeissä Panorama Factory osasi yhdistää kuvan kokonaan itse ilman virheitä. Monissa muissa softissa tuli toisinaan outoja kuvien liitoksia.

Juice93 kirjoitti:Jahka nyt vähän testailen ja pääsen panoraamakuvien makuun niin voin laittaa linkkejä eri ohjelmien tuotoksista nähtäville.
Se olisi mahtava juttu. Kuvalein usein itsekin panoraamoja ja nyt Macciin siirtyessäni kaipaan vaihtoehtoja myös panoraamojen vääntämiseen. Uudet tuttavuudet ei ole koskaan pahitteeksi.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 12.39
Kirjoittaja Juice93
Saako The Panorama Factoryssa tehtyä ns. matriisipanoraama kuvia? Eli niin, että kuvia ei ole otettu järjestyksessä sivulta toiselle, vaan muodostuu esim. 4 x 2 kuvasta?

Äsken kävin pienellä kuvausreissulla - nyt testailemaan kunnolla eri ohjelmia. [:)]

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 13.59
Kirjoittaja Mikael K.
Miten olette ratkaisseet ongelmat nodaalipisteen tai optisen keskipisteen suhteen? Erilaisia viritelmiä löytyy lukuisia. Kaupallisista Panosaurus lienee edullisin. Raapaisin pikakuvan omasta suunnitelmastani. Merkkasin pisteviivalla Fotomaten paikan.

Kiskon kiinnitys.jpg
Laitoin mukaan vielä eilisen kokeilun Photoshopin Elements 8:lla tehdystä panoraamasta. Se on otettu joitakin vuosia sitten vielä vanhalla D30:llä. Kuvia on rivissä 9 kpl. Jalustakaan ei näemmä ollut suorassa saati sitten nodaalipiste paikoillaan. Kuvasta nähnee kuitenkin sen, että saumat sulautuvat hyvin toisiinsa.

JoensuuW.jpg

Lisäsin vielä väreiltään korjatun kuvan Näytä valokuvasi-keskusteluun.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 15.02
Kirjoittaja Juice93
Itse en ole vielä ratkaissut ongelmaa millään ja se myös näkyy panoraamakuvien yhdistämiskyvyissä ja vääristymissä. Jalustaa olen kuitenkin käyttänyt, tosin sekin vanha videokameran jalusta [:D]
Kuvaajana en ole muutenkaan mikään pro, eli kokeneempi kuvaaja saa varmaan parempaa jälkeä aikaan kyseisillä ohjelmilla kuin mitä ite sain.
Pistän linkkejä kuviin jahka saan ne muutettua inhimillisempään kokoon.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 18.09
Kirjoittaja Mikael K.
Juice 93, kyllä se kuvaaminen siitä sujuu vähitellen. Otat vain kuvia ja mietit miten voit parantaa niitä. Tämä sujuu vertailemalla omia kuviasi parhaisiin tietämiisi.

Ohessa vielä suunnitelman piirustus. Siitä muutama sana. 40 mm on mitta objektiivin keskeltä kameran pohjaan. Se mitta on ainakin 30D:ssä sopiva. Saattaa olla myös muissa. Isommissa kameroissa se on 60 mm. Tämä on ratkaisevin mitta, niin että nodaalipiste on oikeassa kohdassa. Kaksi M3-merkinnällä varustettua reikää ovat kierrettä varten. Sille kohdalle tulee pieni tukipala kameran takaseinään, niin että kamera ei kiertyisi pelkän 1/4" ruuvin varassa ollessaan. Piirustuksen saa kopioida ja rakentaa oman vastaavan systeemin. Sen avulla ei kuitenkaan saa tehdä bisnestä. Olisi mukava nähdä mitä saatte aikaan jos lainaatte piirustusta.
Panoraamap.jpg

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 19.17
Kirjoittaja Juice93
No niin, nyt tuli valmista.

Kokeilin kolmea eri ohjelmaa: PhotoStitchia, The Panorama Factorya ja Huginia. Näistä siis PhotoStitch on tulee tietääkseni jokaisen Canon-kameran mukana. The Panorama Factory on maksullinen ohjelma, ja kuvat on tehty 30pv trial-versiolla. Hugin on ilmainen panoraaamaohjelma (http://hugin.sourceforge.net/).

Käytettävyydeltään ylivoimaisesti paras ohjelma on PhotoStich. Valikot ovat selkeät ja kuvat yhdistyvät muutamalla napinpainalluksella.
The Panorama Factory on kohtalaisen monimutkainen, sillä kuvien yhdistäminen tapahtuu seitsemän eri vaiheen kautta, joissa valitaan asetuksia kuvien luontiin. Eri asetukset ovat kuitenkin helppo hahmottaa, eikä yhdistäminen voi mennä pahasti pieleen.
Huginissa yhdistäminen on varsin helppo prosessi, jos ei anna näkyvillä olevien edistyneemmille käyttäjille tarkoitettujen vaihtoehtojen häiritä. Aloittelijalta homma hoituu muutamalla klikkauksella, jos tietää mitä tekee. Jos erehtyy painelemaan tietämättään vääriä asetuksia, voivat kuvat mennä kummallisiksi ja prosessi on helpoin aloittaa uudelleen alusta.
Huginissa helppoutta lisää myös se, ettei kuvia tarvitse asetella yhdistämistä varten järjestykseen, vaan ohjelma tekee sen automaattisesti.

Myös nopeudessa ylivoimainen ykkönen on PhotoStitch. Esimerkkikuvien yhdistäminen ei kestänyt puoltakaan minuuttia. The Panorama Factory ja Hugin ovat sitä selkeästi hitaampia, mutta jos haluaa hyvää jälkeä, täytyy odottaa.

Kuvanlaadussa nimittäin PhotoStitch jäi selvästi jälkeen muista. Virheet eivät ole mahdottoman isoja, mutta jos ei käytä mitään välinettä Mikael K.:n esittelemään nodaalipisteen ja optisen keskipisteen korjaukseen, näkyy jälki jokaisen kuvan välissä. PhotoStitchissä törmäsin myös muutamaan kertaan tilanteeseen, jossa ohjelma ei tunnista kuvissa samankaltaisuuksia. Toiset ohjelmat yhdistivät nämäkin kuvat mukisematta.
Hugin ja The Panorama Factory tekevät kohtalaisen hyvää jälkeä kummatkin. The Panorama Factoryssa on ominaisuutena automaattinen terävöitys ja valoisuuden säätö. Tämä tekee kuvista miellyttävämpiä katsella, mutta voi joskus tehdä ikäviä virheitä. Hugin taas tekee tasaista jälkeä kautta linjan. Se ei päihitä The Panorama Factorya helposti yhdistettävissä kuvissa mutta vastaavasti hoitelee vaikeammat tapaukset paremmin.


Mallikuvia

Nämä kuvat yhdistelin http://dl.dropbox.com/u/42138201/Panora ... images.zip
Ja tällaista jälkeä syntyi:
PhotoStitch: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Panora ... Stitch.JPG
The Panorama Factory: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Panora ... actory.jpg
Hugin: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Panoraama/Hugin.JPG

Jos joku haluaa tarkastella kuvia tarkemmilla resoluutiolla (ja omistaa 100 megan netin), niin voi ladata täydelliset kuvat täältä: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Panora ... lution.zip (huom. koko 116,5 Mt)


Vaikeampi tapaus, oikealle tulevat kuvat olivat ylivaloittuneet auringon heijastuessa vedestä.
Alkuperäiset kuvat: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Ylival ... images.zip
PhotoStitch: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Ylival ... Stitch.JPG
The Panorama Factory: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Ylival ... actory.jpg
Hugin: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Ylival ... /Hugin.JPG

The Panorama Factoryn automaattinen valotuksen korjaus temppuili, ja muutti kuvan kummalliseksi. Jotain kautta tämä ominaisuus poiskytkemällä kuvasta tulisi parempi.


Hugin osaa yhdistellä myös matriisimuodostelmassa olevat kuvat automaattisesti:
Alkuperäiset kuvat http://dl.dropbox.com/u/42138201/Matrii ... images.zip (huom. koko 9,6 Mt)
Tällainen syntyi: http://dl.dropbox.com/u/42138201/Matrii ... /Hugin.JPG

Sama ominaisuus pitäisi löytyä PhotoStitchistä, mutta jostain syystä en saanut sitä toimimaan.


Näistä ohjelmista valintani osui Huginiin. Se on ilmainen, tekee siistiä jälkeä ja ominaisuuksia löytyy myös vaativampaan makuun jatkoa ajatellen. Myös projektion valinta (tapa millä kuvat yhdistetään toisiinsa) on esimerkillisen helppo muuttaa, jos ohjelman suositus ei kelpaa. Huginin käyttöä suosittelen aloittamaan Avustajan (Assistent) avulla. Jos haluaa kuvista priimatavaraa, kannattaa myös käydä säätämässä asetuksista valmis kuva täydelle resoluutiolle.

Ps. Tiedostot kasvoivat vähän suuriksi vaikka niitä pienentelinkin aika reippaasti, pahoittelen.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 19.41
Kirjoittaja Juice93
^^ Pitää katsoa, jos saisi tuon, tai jonkin vastaavan systeemin väsättyä. Sillä saisi vääristymät korjattua pienemmiksi [:)]

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 20.59
Kirjoittaja ZeiEizh
Kävin ostaa tuon Autopano Gigan, kun neuvottelin vähän vanhan lisenssin siirrosta.

Tässä Juicen kuva, lainasin hiukan kun satuit tuossa zipin linkin laittaa.

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 21.06
Kirjoittaja Mikael K.
Juice93 kirjoitti:^^ Pitää katsoa, jos saisi tuon, tai jonkin vastaavan systeemin väsättyä. Sillä saisi vääristymät korjattua pienemmiksi [:)]
Sopiiko laittaa näkyville Elementsillä tehty kuva?

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 21.11
Kirjoittaja Juice93
Kyllä sopii, siitä vaan. Kuvat voi vapaasti yhdistää panoraamaksi ja laittaa tänne näkyville omilla ohjelmilla [:)]

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 25.9.2011 klo 21.38
Kirjoittaja Mikael K.
Juice93 kirjoitti:Kyllä sopii, siitä vaan. Kuvat voi vapaasti yhdistää panoraamaksi ja laittaa tänne näkyville omilla ohjelmilla [:)]
Tässä tulee Elements 8:lla tehty kuva. Terävöitin kuvaa hieman ja poistin sinistä hieman Levels- säätimellä. Jätin reunat siistimättä niin mahdolliset saumat näkyvät kenties paremmin.

Juice93.jpg

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 27.9.2011 klo 11.37
Kirjoittaja johannesw
muutama softa vielä lisää....
Max Lyons tekee PTAssemblerilla hienoja panoramoja
http://www.tawbaware.com/maxlyons/

http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm
ja hyvät tutoriaalit
http://www.tawbaware.com/ptasmblr_tutorial.htm

*********
gigapan.org
joka myy myös noita "moottriautomaattipäitä"
http://www.gigapansystems.com/
http://gigapan.org/

*********
Uusin panorama sovellutus mitä oon testannut oli ilmainen
Microsoftin PhotoSynth iPhonelle. Aika mielenkiintoinen softa...
http://photosynth.net/

*********
Ja huginista joka jo tuolla mainittiin, niin kannattaa tutustua myös sen blend maskeihin
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/ ... s/en.shtml

ja sitten vielä, että minkälaista panoramaa oot vailla? Niitäkin on monia plaatu cylindrical (equirectangular), spherical, Planar (flat), cubic... (en tiedä suomi versioita noille sanoille)
http://www.panoguide.com/howto/panoramas/types.jsp

Re: Ohjelma panoraamakuvien tekemiseen

Lähetetty: 1.10.2011 klo 0.24
Kirjoittaja Mikael K.
Löysin tietokannan missä on annettuna tarvittavat mitat eri kameroiden runkojen mitoista ja optisesta keskipisteestä: Entrance Pupil Database.