Sivu 1/1

Epson V700 ja diojen skannaus, kannattaako?

Lähetetty: 24.12.2012 klo 0.37
Kirjoittaja KunkkuJ
Moni muukin, itseni lisäksi, tuntuu olevan kiinnostunut diojen skannauksesta. Saako tasoskannerilla kelvollista jälkeä, vai onko turvattava "oikeaan" diaskanneriin? Minulla on kokemusta kahdesta oikeasta diaskannerista, Minoltan (malli uhohtunut) ja Nikonin LS1000-mallista. Molemmat kelpo laitteita, mutta hitaita ja ajurien puutteen takia aika on ajanut niistä jo ohi.
Säästin joulupukilta kiltteyteni miettimisen ja ostin ikään kuin joululahjaksi itselleni Epsonin V700-skannerin. Sippu ehti jo nuhdella minut, olisi kuulemma pitänyt ostaa se parempi malli, V750. No, nuukuus iski ja tuli säästettyä, ehkä väärässä paikassa, taas.
Epsonin hyvä puoli on nopeus. Pidikkeeseen menee 12 kehystettyä diaa kerralla ja esim.1-1,5Mt kuva skannautuu minuutissa, puolessatoista. Entäs jälki? Ei se nyt näin ensi kokeilulla juuri näytä häviävän noille em. oikeille diaskannereille. Arviointia vaikeuttaa se, että vaikka olen kuvannut diani järkkärillä, niiden alkuperäinen laatu on aika kaukana nykyisen kamerani kuvien laadusta. Isompi ongelma on haalistuneet ja muuttuneet värit. Ehkä osasyy siihen on vääränlainen säilytys, en tiedä. Joka tapauksessa kyllä nämä Epsonilla skannatut kuvat riittävät minulle mainiosti.
Laitan pari esimerkkiä tuonne "näytä kuvasi"-ketjuun.

Re: Epson V700 ja diojen skannaus, kannattaako?

Lähetetty: 25.12.2012 klo 14.06
Kirjoittaja apsev
Uskon että normi-käyttäjälle V700 on riittävän hyvä. Ehkä tässä on jouluähkyä, mutten ihan kokonaan ymmärrä kysymystä. Nimittäin V700:ssa saa valita resoluution ja kuva-formaatin (esim. jpg, tiff) ja nämähän määrittävät hyvin pitkälle kuvan laadun. Ja resoluutiohan vaikuttaa nopeuteen, jos skannaa esim. resoluutio 4800:lla 12 diaa, niin kyllä menee kymmeniä minuutteja, eikä minuutteja.

Re: Epson V700 ja diojen skannaus, kannattaako?

Lähetetty: 25.12.2012 klo 14.13
Kirjoittaja KunkkuJ
Ei kai se pelkkä ilmoitettu resoluutioarvo kaikkea merkitse? Käsittääkseni se ei takaa sitä, mitä diasta saadaan irti. Ja kokonaan toinen kysymys on sitten värien toisto, sävyt, yms. Monelle tasoskannerille ilmoitetaan hyviä resoluutioarvoja filmin tai dian skannaukseen ja lopputulos on lähes kelvoton.

Re: Epson V700 ja diojen skannaus, kannattaako?

Lähetetty: 25.12.2012 klo 16.03
Kirjoittaja Jasca
KunkkuJ kirjoitti:Ei kai se pelkkä ilmoitettu resoluutioarvo kaikkea merkitse? Käsittääkseni se ei takaa sitä, mitä diasta saadaan irti.
Nimim. apsev ei tarkoittanut skannerin maksimiresoluutiota, vaan kuvan (filmin) skannaamisessa käytettävää resoluutiota. Sillähän toki on merkitystä. Parhaaseen lopputulokseen pääsee kun skannaa maksimi resoluutiolla ja säätää tarkkuuden mieleisekseen kuvankäsittelyssä. Aikaa tämä tapa kyllä vie...

Skannerin valintaa ajatellen taas korkeampi maksimiresoluutio on pelkkää plussaa, vaikka ei suoraan tarkoitakaan sitä että kyseinen skanneri olisi kaikin puolin hyvä laite.
KunkkuJ kirjoitti:Käsittääkseni se ei takaa sitä, mitä diasta saadaan irti. Ja kokonaan toinen kysymys on sitten värien toisto, sävyt, yms.
Epson Scanista löytyy nimenomaan filmiskannaukseen tarkoitettu Color Restoration -toiminta, joka pyrkii korjaamaan värivirheitä jo skannausvaiheessa. Ja tokihan niitä voi korjailla ihan kuvankäsittelylläkin, jolla saa pahastikin haalistuneen ja/tai kellastuneen kuvan uuteen loistoon.

Re: Epson V700 ja diojen skannaus, kannattaako?

Lähetetty: 27.12.2012 klo 8.21
Kirjoittaja apsev
Juuri noin tarkoitin kuten 'Jasca' tarkensi. Muistaakseni V700:n optinen maksimiresoluutio on 4800 tai 6400 dpi ja alin resol. taitaa olla 75 (resol. on yksi 'parametri' jonka käyttäjä valitsee skannauksessa).
Itsellä on ko. laite ja olen tyytyväinen V700:een, olen skannaillut dioja, negoja ja paperikuvia. Ohjeita skannaukseen lienee netissä moniaita, tässä yksi sivu: http://www.scantips.com/

Re: Epson V700 ja diojen skannaus, kannattaako?

Lähetetty: 30.1.2013 klo 13.45
Kirjoittaja Hegesippus
Itse olen kokenut, että suurin ongelma on päästä pölyhiukkasista eroon.
Se vaatisi koko kämpän siivoamista ja lähes leikkausalimaisia olosuhteita.