Sivu 1/1

powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 16.1.2006 klo 15.01
Kirjoittaja j.a.j.
ostin töihin monaco optixin kalibrointi-setin. kuvaputken kalibrointi sujui mallikkaasti mutta kaipaan apua powerbookin oman näytön kalibrointiin.

tietääkö kukaan miten powerbookin näytön säätöjä pääsee ronkkimaan. kaipaisin lähinnä R, G ja B säätöjä. kontrasti olis kanssa kiva.

t:j.a.j.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 16.1.2006 klo 16.32
Kirjoittaja lsippu
Ei niin, ei kalibraatorin kanssa mennä näyttöä manuaalisti räpläämään, eikä
onneksi läppäriä pääsekkään säätämään kanavakohtaisesti, eikä myöskään kontrastia.
Valitse oikea värilämpötila ja gamma, tee sitten monacolla näytöllesi ICC-profiili,
tämän profiili on se korjauskäyrä, mikä korjaa näytön puutteesi ja imitoi mahdollisimman
oikeana profiilin sisältävän kuvan näytöllesi. Muista, kannettavaa ei saa kuitenkaan
profiloitua läheskään vaativan kuvankäsittelyn tarpeiden mukaiseksi, mutta oikein tehtynä
se riittää täysin useampaan käyttöön. Muista myös tämä, näytön profilointi tehdään aina
täysin pimeässä huoneessa, hajavalon välttämiseksi, vaikka työskentely tapahtuukin
digipimiön n. 40-70 luksin hämäryydessä.
L. Sippu

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 16.1.2006 klo 17.05
Kirjoittaja j.a.j.
lsippu kirjoitti:Ei niin, ei kalibraatorin kanssa mennä näyttöä manuaalisti räpläämään, eikä
onneksi läppäriä pääsekkään säätämään kanavakohtaisesti, eikä myöskään kontrastia. Valitse oikea värilämpötila ja gamma
kyllä sitä putkella paremman lopputuloksen saa aina kun säätää värilämpötilan & valk. / mustan pisteen raudasta ja softalla sitten hienosäätää. tuolla monacoOptixin pro-versiolla se on myös erittäin helppoa.

olen aina kuvitellut että joitakin lcd-näyttöjäkin voi säätää rautatasolla. elikkä jos joku tietää softan jolla pääsee (näytönohjaimeen?) käsiksi, niin vihjatkaa ihmeessä. hieman ärsyttää nuo raidat tuossa läppärin harmaapalkissa.

t:j.a.j.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 16.1.2006 klo 19.32
Kirjoittaja lsippu
"kyllä sitä putkella paremman lopputuloksen saa aina kun säätää värilämpötilan & valk. / mustan pisteen raudasta ja softalla sitten hienosäätää. tuolla monacoOptixin pro-versiolla se on myös erittäin helppoa. "

Et pääse PB:ssä säätämään edes kalibraattorilla "rautatasolla näyttöä", ei oikein tehty ICC-profiili
voi olla sen parempi oli se sitten tehty "raudalla" tai "pahvilla", pitää ensiksi ymmärtää mikä on ICC:
www.prepress-studio.fi/ICC/sivut/perusteet01.html
Rautatasolla pitäisi muuttaa ensin värilämpötilaa taikka kanavien suhdetta, taikka näytön taustavalon lämpötilaa, kyllä nää hommat ihan aikuiset hoitaa ohjelmallisesti. Nuo vanhat putkikoneet saattoivat
hallita homman"potikoilla", mutta nyt on vuosi 2006, ja kyse on sentään lituista?
L. Sippu

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 16.1.2006 klo 20.58
Kirjoittaja PKivireki
j.a.j. kirjoitti: Kaipaisin lähinnä R, G ja B säätöjä.
t:j.a.j.
Ei onnistu todellakaan kannettavalla. Mutta kyllä kannettavan näyttö poaranee todella paljon kalibroimalla ja profiloimalla. Oma iBookini näyttö on kyllä mukavan neutraali, mutta potku ja saturaatio puuttuu. Lisäksi ainakin 14``tuuman pieni katselukulma aiheuttaa sen, että pään pitää pysyä suunnilleen 10 cm halkaisijan sisällä että kuva pysyy jotakuinkin profiilin käskemän näköisenä..
lsippu kirjoitti:Ei niin, ei kalibraatorin kanssa mennä näyttöä manuaalisti räpläämään..
L. Sippu
Hetkonen Sippu, tarkoititko tällä nimenomaan kannettavien näyttöä? Vai olenko taas ymmärtänyt asioita pieleen.. Nimittäin Eizoani Eye-One Display II:lla kalibroidessa&profiloidessa pitää myöskin värikanavia tumpuloida, jolloinka Eizo muuttaa/ilmoittaa asetuksissa "Color balance" -kohdassa että "Off". Vai mitäs pitääkö sittenkään? Eye-Onen manuaali on nimittäin videomuodossa ja aika kaamea..

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 16.1.2006 klo 23.17
Kirjoittaja lsippu
"Hetkonen Sippu, tarkoititko tällä nimenomaan kannettavien näyttöä? Vai olenko taas ymmärtänyt asioita pieleen.. Nimittäin Eizoani Eye-One Display II:lla kalibroidessa&profiloidessa pitää myöskin värikanavia tumpuloida, jolloinka Eizo muuttaa/ilmoittaa asetuksissa "Color balance" -kohdassa että "Off". Vai mitäs pitääkö sittenkään? Eye-Onen manuaali on nimittäin videomuodossa ja aika kaamea."


Hei mä on vanha rampa ylikypsä deeku, mutta sen verran vielä ymmärrän tekniikan päälle että,
litun kuva heijastuu taustavaloista seuraavalla tekniikalla:

Nestekidenäyttö (LCD, Liquid Crystal Display)

Nestekidenäytössä kuva saadaan aikaan muuttamalla nestekidemassan valoa heijastavia ominaisuuksia sähköjännitteen avulla. Teknisesti näyttö on rakennettu siten, että nestekidemassa on kahden lasilevyn välissä, joista etumaisen pintaan on muodostettu segmentit höyrystämällä ohut metallikalvo haluttuihin lasilevyn kohtiin. Tämä metallikerros on niin ohut, ettei sitä voi helposti huomata, mutta siihen johdettavan sähkön vaikutuksesta nestekiteet järjestäytyvät ympäröivästä massasta poikkeavalla tavalla ja merkit erottuvat muuttuneen heijastavuuden takia.
Nestekidenäytön huonoja puolia ovat sen hitaus ja että se tarvitsee ulkopuolisen valolähteen (tausta putket)näkyäkseen ja yksittäisen kuvapisteen suhteellisen suuri koko ja pieni katselukulma. Sen hyviä puolia ovat sen kestävyys, näytön litteys ja pieni tehon kulutus. Perusväritykseltään nestekidenäyttö on yleensä harmaa tai sinertävä ja sitä on käytetty pääasiassa kannettavissa mikrotietokoneissa.

Revi siittä..
Villu ei näitä voi potikoilla säädellä, ihan oikeesti!!
L. Sippu

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 17.1.2006 klo 10.08
Kirjoittaja j.a.j.
lsippu kirjoitti:"
Revi siittä..
Villu ei näitä voi potikoilla säädellä, ihan oikeesti!!
L. Sippu
krhm. juu. revitään.

googletin tuossa eilen illalla pari tuntia ja asia sitten selkisi. nuo lcd:t joita pääsee kunnolla "rautatasolla" säätämään on yli 8bit/kanava omaavia. sitten sitä sisäistä (esmes. 10bit kuten eizo ja lacie) avaruutta käännellään ja väännellään monitorin sisäisillä asetuksilla jotta icc-profiili ei joutuisi tekemään dramaattisia muutoksia. eikä saataisi niin pahoja raitoja harmaapalkkiin.

ei onnistu tosiaankaan läppärillä.

sekin myös selvisi että noissa läppäreissä näytön suurin ongelma on taustavalon heikkotehoisuus. eli kyllä se kuva aika plitkuksi jää kuten pkivirekikin kertoi.

t:j.a.j.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 17.1.2006 klo 17.57
Kirjoittaja barcoder
Kuulin jotain huhua, että lcd-näyttörintamalle olisi tulossa jotain ihan vakavasti otettaviakin vaihtoehtoja, jotka perustuvat siihen, että se taustavalo ei olisikaan tasaista, yhdestä valolähteestä heijastettavaa valoa, vaan taustavalo syntyisikin LED-matriisissa, joka elää sen mukaisesti, millaista kuvaa ruudulla näytetään.

Mene ja tiedä sitten tuleeko tuosta mitään... ja mitä maksaa jos tulee.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 17.1.2006 klo 18.52
Kirjoittaja Saltikov
barcoder kirjoitti:Kuulin jotain huhua, että lcd-näyttörintamalle olisi tulossa jotain ihan vakavasti otettaviakin vaihtoehtoja, jotka perustuvat siihen, että se taustavalo ei olisikaan tasaista, yhdestä valolähteestä heijastettavaa valoa, vaan taustavalo syntyisikin LED-matriisissa, joka elää sen mukaisesti, millaista kuvaa ruudulla näytetään.

Mene ja tiedä sitten tuleeko tuosta mitään... ja mitä maksaa jos tulee.
Oisko kyse tästä?
Halpa se ei ainakaan ole... siis ainakaan vielä. Näyttää sopivan hyvin ainakin photoshoppailuun.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 17.1.2006 klo 19.50
Kirjoittaja barcoder
Voipi ollakin, ymmärsin että jotain prototyyppejä on ollut jo myynnissä, mutta varsinaisia kilpailukykyisia kaupallisia malleja vielä odoteltaisiin...

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 9.2.2006 klo 10.37
Kirjoittaja mestari hiltunen
Joo noita uusia tekniikoita taitaa pian ilmestyä muutamiakin.. Jostain muistan lukeneeni että CANON ja joku toinen valmistaja olis kehittäneet jonkun semianalogisen tekniikan millä sais CRT-montun ja litun edut samaan vehkeeseen. Kuulostaa kivalta, ostan sin 10 vuoden päästä kun hinnat on kohdallaan [:)]

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 9.2.2006 klo 11.29
Kirjoittaja Troubleman
Minulla ainakin Eye One 2:ta käytettäessä pitää ohjeiden mukaisesti raplata brightness-säätöä alkuvaiheessa jotta saadaan kirkkaus kutakuinkin kohdalleen.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 1.3.2006 klo 19.30
Kirjoittaja blues
Powerbookin näytön kalibrointi on onnistunut vaivatta mutta meikäläisellä ongelmana on ollut ulkoisen näytön (Benq FP202W) kalibrointi). Laitteena toimii Eye-One display. Softa rupeaa aina kalibroimaan pbookin näyttöä vain. Miten saisin tuon toisenkin näytön kalibroitua? Kuvissa on kuitenkin eroa joten molemmat näytöt tarvitsisivat omat profiilit.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 2.3.2006 klo 8.47
Kirjoittaja j.a.j.
mielestäni olen eye-onella saanut pb:hen kiinnitetyn näytön kalibroitua.

muistaakseni toimi niin että raahaa ohjelman ikkunan toiseen näyttöön tai määritti displays control paneelissa toisen näytön ykkösnäytöksi ennen softan käynnistystä (raahaa arrangemenet välilehdessä menupalkin toiseen monitoriin).

jos nuo eivät toimi niin aina voi pistää pb:n kannen kiinni ja herättää sen ulkoisella hiirellä/näppiksellä jolloin vain ulkoinen näyttö on käytössä :-)

t:j.a.j.

Re: powerbook ja kalibrointi

Lähetetty: 2.3.2006 klo 13.07
Kirjoittaja PKivireki
j.a.j. kirjoitti:muistaakseni toimi niin että raahaa ohjelman ikkunan toiseen näyttöön
Näin on. Ja jatkossa Eye-One Match avautuu ainakin mulla edellisellä kerralla kalibroituun & profiloituun näytöön.

Mulla on siis Eizo iBookin jatkeena, ja hyvin toimii, kunhan älysin asettaa kalibrointilaitteen (Eye-One Display II) mustan kankaan päälle asettaessani sen koneeseen kiinni ja käynnistäessäni Eye-one Matchin.

iBookin näyttökin muuten muuttui kummasti neutraalimmaksi kun sen kalibroi & profiloi - nykyään pitää sanoa noi molemmat kaksi sanaa tässä yhteydessä ettei kukaan tule kynsille ja valita väärästä termistä..