Sivu 1/1

Graafiset hommat ja aika!

Lähetetty: 7.3.2007 klo 12.58
Kirjoittaja Taateli
Moikka!
Onko jossain määritelty kauanko aikaa "kuuluu" kulua esim. lehden taittohommissa?
Jos on 30-sivuinen aikakauslehti ja sitä hinnoitellessa pitäisi osata miettiä kauanko siihen saa kulua aikaa niin mikä on mielipiteenne?

Onko teillä yleensä sivuhinta vai tuntihinta?
Entä kumpi on kalliimpaa tabloid-lehden taitto vai aikakauslehtityyppisen julkaisun?

Mielipiteitä! Mielipiteitä! [8-|]

Lähetetty: 7.3.2007 klo 13.29
Kirjoittaja AppleFarmer
Teen kahta 24-siv A4 kokoista lehteä (aikakausityyppisiä), jotka ilmestyvät 4 kertaa vuodessa. Laskin aikoinaan mututuntumalla, että itse taitto veisi (per numero) n. 20h ja annoin ihan tuntihinnan, 20h x xx eur. Ainoa veemäinen homma toisen lehden kanssa on se, että suomi ja ruotsi ovat aina samalla sivulla / aukeamalla tasa-arvoisina. Se teettää hieman lisätyötä, mutta loppujen lopuksi ero ei ole niin iso.

Itse lehden ulkoasun suunnittelun tarjosin erikseen, mutta sehän oli oma projektinsa. Annan henkilökohtaisesti mieluimmin tarjouksen tuntiveloitus periaatteella.

Mutta mitään ohjesääntöä tai absoluuttista totuutta projektin keston pituudesta on vaikea antaa, koska jokainen projekti on aina erilainen. Niin on myös asiakas.

Lähetetty: 7.3.2007 klo 14.04
Kirjoittaja vapaavarsi-franklin
Tuolla on melkolailla kattavat hinnoitteluohjeet:

http://www.freet.fi/sopimukset/graf06/

Tietenkin noita pitää soveltaa asiakkaan mukaan. Itse laskutan kaikki lehdet sivuhinnan mukaan.

Lähetetty: 7.3.2007 klo 15.09
Kirjoittaja barcoder
Mulla on yksi 68-sivuinen lehti johon teen taiton ja kuvien säädön n. 150 kuvalle/numero. Lehti ilmestyy kerran kuussa. Aikaa koko hommaan menee osapuilleen 30-35 tuntia + jokunen tunti etukäteispalaverointia yms. eli n. yksi työviikko.

Eli kolkytsivusta lehtee tekisin luultavasti n. 15 tunnin veloituksella, jos kuvien määrä olisi siinä 50-70 kieppeillä / lehti. Tietty riippuu vähän taiton tyylistä. Jos on paljon taulukoita, graafeja yms. pikku piperryksiä niin niihin menee aikaa enemmän.

Lähetetty: 7.3.2007 klo 15.34
Kirjoittaja Taateli
Tässä olen laskeskellut.
Luulen, että sitä aikaa kolkyt sivuiseen lehteen menee minulla 20-30 tuntia. Haluaisin laskuttaa sivuhinnalla ja ilmeisesti sitten lasken ensin kokonaistuntihinnan ja jaan sen 30:lla sivulla niin saan jonkinlaisen sivuhinnan.

Olisin kyllä halunnut tietää jonkun vakiosivuhinnan, mutta ei kai täällä tietenkään kukaan halua hintojaan kertoa.

Kerran oon saanut yhdeltä sivunvalmistajalta hinnan pienen sanomalehden taittamisesta. Niillä se oli 50 euroa sivu plus alv.

Oon kyllä tarkkaan tutkiskellut tota freet.fi -sivustoakin.

Lähetetty: 7.3.2007 klo 15.40
Kirjoittaja frissy
Itse olen huomannut, että motivoinnin kannalta ja muutenkin asiakkaan kannalta tuollainen sivuhinnoittelu toimii suht. hyvin. Tosin, voihan siinä purra omaankin nilkkaan, mutta useasti tuo on aika mukava tapa toimia.

Tietysti asiakas on asiakas, mutta eivätpä pääse räpättään, jos heidän mielestään materiaali ei ole tuntihinnan arvoista. Näitäkin aina välillä tulee.

Tuntemattomien asiakkaiden kanssa niin tuntihinta on kova sana. Kannattaa kanssa muistaa se, että informoi sitä asiakasta tuntien kulusta. Joillakin kun ei ole mitään käsitystä ajan kulusta.

On ollut näitä, jotka repivät miltein pelihousunsa kun kuulevat, että leiskan suunnitteluun meni 6h, kun asiakas muuttaa koko ajan mieltään. Sitten on kanssa ollut näitä, jotka ihmettelevät kun leiska on valmis ja aikaakaan ei ole kulunut päivääkään. Joskus ihmettelen kyllä näitä ihmisiä ja niiden luuloja tästä alasta.

Pahimmat on nämä, jotka eivät tajua mistään suunnitelusta hölkäsen pöläystä ja nikottelevat heti kun kuulevat perustason hinnoittelun. Yleensä ohjaan ne muualle, ja jos tulevat takaisin kun kuulevat, että hinta on perustasoa niin sitten homma jatkuu. Useasti nämä tosin päätyvät siskonpojan palveluksiin...

Perstuntumalla vain, toimii yleensä. Kannattaa tosin muistaa, että oli hinnoittelu minkä mallin mukaista tahansa, niin aina löytyy näitä hankalia tapauksia. Asiakas on yksilö, mutta niin on myös kohtelu asiakasta kohtaan. Jos pystyt taiteellisella alalla kohtelemaan jokaista asiakasta 100% samalla tapaa, niin et kyllä tee taiteellista työtä :)

Ja muista, sinulla on velvollisuuksia asiakasta kohtaan, mutta niin on myös asiakkaalla sinua kohtaan (pirut unohtavat usein tuon...).

Lähetetty: 7.3.2007 klo 15.51
Kirjoittaja Troubleman
Ongelmanahan hinnoittelussa on taiton laatu ja "laatu". Ei voi verrata lehteä jossa kaikki on "roiskaistu" sivulle vrt. huolellisesti tehty lehti jossa on otsikkojen typografiaan yms. pikkunysväämiseen panostettu.

Eli yhden sivun tekemiseen voi käyttää aikaa 5min tai siten 5h.

Mielestäni järkevintä olisi lehdille kehittää joku matalahko perus-sivuhinta tekstin asettelusta, mutta lisäksi laskuttaa erikseen mm. kuvien perussäätö ja värierottelu/kpl, kansi, graafit ja kuvitukset ja dokumentin valmisteleminen/toimittaminen painoon. Näin tulisi jotain järkeä hintoihin niin että tekstipitoinen lehti tulee halvemmaksi kuin monimutkaisella sisällöllä varustettu.

Lähetetty: 7.3.2007 klo 16.22
Kirjoittaja ERA
Semmoinen vanha nyrkkisääntö on ollut
että tunti per sivu (laskutetaan) mutta se kyllä oikeasti
riippuu hyvin monesta asiasta.
Barcorderin 30-35 tuntia 150 kuvalle ja
68 sivulle vaatii jo asian parempaa sisäistämistä.
Anna asiakkaalle joku hinta ja katso mitä he siitä pitävät.

Lähetetty: 7.3.2007 klo 19.46
Kirjoittaja barcoder
ERA kirjoitti: Barcorderin 30-35 tuntia 150 kuvalle ja
68 sivulle vaatii jo asian parempaa sisäistämistä.
Anna asiakkaalle joku hinta ja katso mitä he siitä pitävät.
No mä olen itse suunnitellu ulkoasun ko. lehteen ja vääntäny sitä samaa lehteä jo kolme vuotta, joten kyllä se nopeammin menee kuin uusi lehti menisi, varsinkin jos pitäisi tehdä jonkun muun suunnittelemaa ulkoasua.

Uskon silti että 30-sivuisen perusduunit irtoais n. 1/2 tuntia/sivu. Ainakin jos olisin itse tehnyt pohjaleiskat.

Lähetetty: 8.3.2007 klo 11.32
Kirjoittaja Fixx
Jes, tunti per sivu on sellanen hyvä laskutusperuste. OIkeesti kuitenkin jos tunnin laittaa sivun muotoiluun niin tuloksena pitäis olla jo aika korkeatasoista taittoa. Toisaalta jos tuotantoputki on kunnossa eikä taidetta tarvitse kauheasti miettiä nin sivu syntyy hyvin puolessakin tunnissa.

Ajankäyttöön vaikuttaa kuitenkin sitten aika paljon vielä se, millaista sivua ollaan tekemässä. Jotkut silpputaitot on sellasia rubikin kuutioita, että niitä saa vääntää pitempään ennen kuin ne ratkeavat. Ja taas toiset on sellasia, että kun vaan heittää tekstin sivuille ja venyttelee kuvat täytteeksi niin että teksti loppuu viimeisen sivun alalaitaan niin se on siinä.

Taiton lisäksi tietysti asiaan vaikuttaa kuvamateriaali: miten hyvää se on, pitääkö sitä työstää fotarissa miten paljon, onko sitä edes, kaivatko omia kuva-arkistojasi täytteeksi. Joissakin hommissa joutuu tekemään tekstiäkin tai ainakin stilisoimaan.

Lähetetty: 8.3.2007 klo 13.00
Kirjoittaja Jamac
Helppo sivu on helppo sivu ja hankala sivu on hankala. Skaala on kokemuksen mukaan 15 min – 1 tunti. Aukeaman taitto. Tulee määrämittainen teksti ilman nostoja laatikoita ja listoja ja nostoja ja pari hyvää helposti asemoitavaa kuvaa. 15 min. Sitten taas jotain julmettuja taulukoita, ik'ävä teksti ja sälää +kainaloita kaksi ja infoboksi ja pari graafia ja kamala kuva mitä ei saa asemoitua millään nätisti vaikka sitä pyörittelisi edestakaisin. 3-4 tuntia.

Lähetetty: 12.3.2007 klo 14.37
Kirjoittaja designer
Offtopic: Miten te taitatte 30-sivuisen aikakauslehden?

Lähetetty: 12.3.2007 klo 14.59
Kirjoittaja Jamac
MItä tuo nyt tarkoittaa? Siis miten niin "miten taitetaan 30-sivuinen lehti"???

Kysymys on niin ympäripyöreä, että voisin vastata vaikka että "Kanada"..

Lähetetty: 12.3.2007 klo 15.07
Kirjoittaja harri
Kannattaisi laittaa sivuja 32, ainakin jos tehdään arkkikoneella.
Plus mahdolliset irtokannet, eli sitten 4 sivua lisää.
Jos taas tarkoittaa millä ohjelmalla, niin InDesign ja vanha kunnon PageMaker käyvät hommaan hyvin.

-Harri

Lähetetty: 12.3.2007 klo 16.44
Kirjoittaja kallekilponen
Jamac kirjoitti:MItä tuo nyt tarkoittaa? Siis miten niin "miten taitetaan 30-sivuinen lehti"???

Kysymys on niin ympäripyöreä, että voisin vastata vaikka että "Kanada"..
Ei, juu, vaarinhousut.

(Pahoittelen täysin turhaa postausta, mutten voinut vastustaa kiusausta.)

Lähetetty: 13.3.2007 klo 12.03
Kirjoittaja ojuni
Olen tehnyt 100e/sivu

Lähetetty: 9.5.2007 klo 13.56
Kirjoittaja Taateli
Vielä lisäkysymyksiä.
Entä miten hinnoitteluunne vaikuttaa jos lehti on tehty jo muka melkein valmiiksi jonkun toisen toimesta ja saatte sen loppuun asti tehtäväksenne.
Omasta mielestäni on ehkä kaameinta jos joku toinen on jo tehnyt sitä ja sitten pitäisi korjailla ja "kuvankäsitellä" kuitenkin. Tuntuu paljon monimutkaiselta kuin alusta aloittaminen ihan itse.

Lähetetty: 9.5.2007 klo 15.07
Kirjoittaja frissy
No tuohan nyt riippuu ihan siitä, että missä kunnossa materiaali on. Kenties olisi mahdollista rajata tuo työskentely pelkkään graafiseen, tai sitten tekstiin.

Omasta kokemuksesta, niin nuo on ihan hanurista sellaiset duunit. Järkyttävä säätäminen ja siitä pitäisi vielä ottaa vähemmän hintaa ns. Pistä sama hinta :D

Jos työn jälki on vaan edellisestä hyvää ja jossain määrin järkevää niin eihän siinä sitten mitään ole, mutta jos halutaan jatkaa toisen tekemästä työstä, niin useasti syy siihen liittyy huonoon toteutukseen yms.