Hompun baari
-
- Viestit: 1534
- Liittynyt: 4.10.2010 klo 21.05
- Paikkakunta: Turku/Raisio
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja Don MC »
Kun olut valmistetaan oikein, oikeilla mallasmäärillä jne, niin sen alkoholipitoisuus asettuu johonkin 4,8-5,5% paikkeille. Kaikki alle tuon, on keinotekoisesti laimennettua ja pashaa. Eli kaupassa myytävä nykyinenkin alle 4,7% keppana on keinotekoisesti laimennettua.
Oikeilla mallasmäärillä saadaan olueen MAKUA. Alkoholipitoisuus tulee siinä vain kylkiäisenä ja se EI SAA olla määräävässä asemassa kun alkoholipolitiikkaa aletaan tekemään. Pääasiassa pitää olla MAKU.
Vähän sama kuin jos valtio alkaisi rajoittamaan jauhojen määrää leipätaikinassa. Paskaahan siitä tulisi.
Plus (alati pienenevä) läjä eri kilpailijoiden kamaa.
-
- Viestit: 2525
- Liittynyt: 3.1.2014 klo 22.14
- Paikkakunta: Vantaa
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja Pippin »
Laskepa paljonko se on prosenteissa koko alkoholin osuudesta. Tulee myös muistaa, että keskari itsessään on jo vanhain veroluokkain aikaansaama laimennus tyyppioluesta. Tavallinen vahvuus on hieman korkeampi. Kukaan ei muuten estä tekemästä kakkosolutta, nykyäänhän se vero määräytyy sen alkoholin määrän mukaan. Kukaan ei vain osta sellaista.Kauppalopo kirjoitti:Onko 0,8 tilavuusprosentin ero niin suuri, että ihan oikeasti pitäisi lähteä sen perässä Tallinnaan? Minä voisin juoda kakkosolutta, jos sellaista jostain saisi.
-
- Viestit: 3514
- Liittynyt: 22.7.2010 klo 0.14
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja khaosaming »
---------------------Don MC kirjoitti:Tuosta oluen laimentamisesta:
Oikeilla mallasmäärillä saadaan olueen MAKUA. Alkoholipitoisuus tulee siinä vain kylkiäisenä ja se EI SAA olla määräävässä asemassa kun alkoholipolitiikkaa aletaan tekemään. Pääasiassa pitää olla MAKU.
Oluen maku tulee humalasta. Mallaksen sokeripitoisuus ja määrä tekee kantavierteen, eli sen kuinka vahvaa olut on. Tshekinmaalla valtaosa oluista on alle suomalaisen keppanan, ja silti makua on, kiitos Saaz-humalan reippaan annostelun.
-
- Viestit: 2525
- Liittynyt: 3.1.2014 klo 22.14
- Paikkakunta: Vantaa
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja Pippin »
Urguellia Suomeen alunperin tuotaessa tässä oli jokin häslinki, muistan. Oliko niin, että olutta piti väkevöidä ennen kuin sitä saatiin tuoda Suomeen? Tällaista jotain muitaisin. Tuo keskiolen vahvin sallittu lukema on aivan keinotekoinen kuitenkin, raittiusliike sai sen läpi samassa yhteydessä kun kakkosveroluokka poistui ennen sotia. Alunperin kolmonen sai olla siis hieman vahvempaa kuin 4,7 %.khaosaming kirjoitti:Tshekinmaalla valtaosa oluista on alle suomalaisen keppanan, ja silti makua on, kiitos Saaz-humalan reippaan annostelun.
-
- Viestit: 2928
- Liittynyt: 28.11.2004 klo 14.14
- Paikkakunta: Espoo
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja JHA »
Olut on humalan, maltaan ja puhtaan veden liitto ja yksikään noista Reinheitsgebot:n tunnustamista tekijöistä* ei tuota makua ilman kahta muuta.khaosaming kirjoitti:---------------------Don MC kirjoitti:Tuosta oluen laimentamisesta:
Oikeilla mallasmäärillä saadaan olueen MAKUA. Alkoholipitoisuus tulee siinä vain kylkiäisenä ja se EI SAA olla määräävässä asemassa kun alkoholipolitiikkaa aletaan tekemään. Pääasiassa pitää olla MAKU.
Oluen maku tulee humalasta. Mallaksen sokeripitoisuus ja määrä tekee kantavierteen, eli sen kuinka vahvaa olut on. Tshekinmaalla valtaosa oluista on alle suomalaisen keppanan, ja silti makua on, kiitos Saaz-humalan reippaan annostelun.
Ja tuo vahvuushan riippuu tsekeissäkin oluttyypistä. Pilsnereissä useimpien panimoiden premium nimikoitujen tuotteiden kantavierrevahvuudet ovat about 12:ta mikö vastaa härmäläisessä byrokraattiasteikossa IVA-olutta mutta valikoimasta löytyy myös tuotteita joiden prosenttilukema on jossain 4-4,7% välillä ja tummissa lagereissa sitten löytyy noita kakkosolueksi luokiteltuja.
Yhtäkaikki. Terve olutkulttuuri on tuollapäin Eurooppaa mahdollistanut sen että lopputuloksesta haettu maku on määrittänyt prosenttilukeman sen sijaan että haettu prosenttilukema on määrittänyt lopputuloksen ja maun..
*) Vehnäoluet ovat se poikkeus joka vahvistaa säännön
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 4614
- Liittynyt: 8.11.2004 klo 23.34
- Paikkakunta: Espoo
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja jjpeltola »
…sekä hiivan.JHA kirjoitti:Olut on humalan, maltaan ja puhtaan veden liitto[…]
-
- Viestit: 8105
- Liittynyt: 24.8.2005 klo 20.36
-
- Viestit: 2928
- Liittynyt: 28.11.2004 klo 14.14
- Paikkakunta: Espoo
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja JHA »
Hiiva vain vihkii tuon liitonjjpeltola kirjoitti:…sekä hiivan.JHA kirjoitti:Olut on humalan, maltaan ja puhtaan veden liitto[…]
-
- Viestit: 3100
- Liittynyt: 14.1.2012 klo 11.47
- Paikkakunta: ylivieska
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja maccivaari »
Ennenvanhaan kun maitotalous oli huonompaa, juotiin olutta ja kaljaa jos oli viljasatoa saatu pelloista. Nälkää nähtiin yleisesti.arisel kirjoitti:Ykkösolut kelpaa ihan hyvin ruokajuomaksi siinä kuin vesi, maito, piimä, kotikalja tai alkoholitonkin olut. Tuota Erñon kommenttia hiivaisesta mausta en kyllä ymmärrä...
SONY Cyber-shot DSC-HX1
LUMIX DMC LX3
-
- Viestit: 3514
- Liittynyt: 22.7.2010 klo 0.14
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja khaosaming »
-----------------------------------JHA kirjoitti:Ja tuo vahvuushan riippuu tsekeissäkin oluttyypistä. Pilsnereissä useimpien panimoiden premium nimikoitujen tuotteiden kantavierrevahvuudet ovat about 12:ta mikö vastaa härmäläisessä byrokraattiasteikossa IVA-olutta mutta valikoimasta löytyy myös tuotteita joiden prosenttilukema on jossain 4-4,7% välillä ja tummissa lagereissa sitten löytyy noita kakkosolueksi luokiteltuja.
Tshekeissä pilsnereissä (pilsner = tshekkityyppinen lager, vaalea pohjahiivaolut, joka ensimmäisenä kehitettiin Plzeňin kaupungissa -- saksaksi Pilsen) on tavallisesti saatavilla kaksi kantavierrevahvuutta: desítka (10%) ja dvanáctka (12%). edellinen on 3,5--4,3 tilavuusprosenttista ja jälkimmäinen 4,5--5. Toki muitakin kantavierrevahvuuksia on myynnissä, mutta nämä ovat tyypillisimmät.
http://www.blesk.cz/clanek/system-servi ... -pivu.html
Desítkaa saa yleisesti kansankuppiloissa ja sivummalla ja dvanáctkaa vähän paremmissa ravintelleissa erityisesti Prahan keskustan alueella. Kumpainenkin on aivan täyttä hyvää, maukasta pilsner-tyyppistä olutta. Alkoholiprosentilla on vain vähän tai ei mitään tekemistä maun kanssa. Suomalainen vain on tottunut saamaan oluensa tietyn vahvuisena. Huomattavaa on, että jopa suomalainenkin tulee känniin ykkösestä, jos hänelle vain vakuutetaan tai saadaan uskomaan, että se on keppanaa.
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 12792
- Liittynyt: 29.6.2006 klo 11.16
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja egoste »
-
- Viestit: 1534
- Liittynyt: 4.10.2010 klo 21.05
- Paikkakunta: Turku/Raisio
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja Don MC »
Maltaan määrä korreloi silti lähes automaattisesti alkoholiprosentin kanssa, mutta samalla kannattaa silti pitää mielessä, että suurempi mallasmäärä samassa määrässä vettä tuottaa enemmän makua.
En käsitä ollenkaan miksi Suomessa pitää väkisin laimentaa oluiden makua typerän lainsäädännön avulla. Pitäydyn edelleen tuossa vertauskuvassani leivän jauhomäärän rajoittamisesta. Leipurit saavat laittaa leipäänsä niin paljon jauhoja kuin haluavat. Jos se jollain tapaa parantaa leivän makua, jauhojen määrää saa vapaasti lisätä. Miksei samaa siis saisi tehdä oluen maltaiden kanssa?
Plus (alati pienenevä) läjä eri kilpailijoiden kamaa.
-
- Viestit: 21480
- Liittynyt: 27.11.2005 klo 22.21
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja arisel »
Vanhan veroluokituksen mukaisen ykkösoluen alkoholipitoisuus taas on monelle yllättävän suuri, sillä pullollisessa ykkösolutta on max. 2,8%*333=9,324ml alkoholia, joka kerrottuna kahdella tekee 2*9,324=18,648, ja pullollisessa perus-AIV-rehua on 5,6%*333=18,648. Kahdessa pullollisessa ykkösolutta on siis sama määrä alkoholia kuin yhdessä A-oluessa. Aikanaan "Minä juon vain A-olutta" -henkilöt eivät tietenkään väitettä uskoneet, ja heidän kanssaan ei asiasta kannattanutkaan edes keskustella.
Alkoholipitoisuus lienee ollut heillekin oluessa se tärkein asia...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Oluen_verotus
Toki A-oluissa on vahvempiakin, jos liikutaan veroluokan ylärajoilla, ja ykkösoluessa 2,8% on yläraja, mutta saivartelematta asia on näin; ja AIV-luokituskin alkaa jo 4,8% kohdalla...Vuoden 1985 alussa tuli voimaan laki, joka poisti II veroluokan olutverolaista.[22] Vuoden 1988 alussa II veroluokka palautettiin olutverolakiin, siirryttiin painoprosenteista tilavuusprosentteihin ja samalla uudistettiin oluen veroluokat:
I veroluokan oluessa sai olla enintään 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia
II veroluokassa alkoholia oli yli 2,8, mutta enintään 3,7 tilavuusprosenttia
III veroluokassa alkoholia oli yli 3,7, mutta vähemmän kuin 4,7 tilavuusprosenttia
IV veroluokan oluessa alkoholia oli vähintään 4,7 tilavuusprosenttia
-
- Viestit: 18040
- Liittynyt: 20.2.2004 klo 23.12
- Paikkakunta: Tampere
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja Jamac »
Lasten on helpompi juoda hieman laimeamman makuista olutta. Teini-ikäiset on huomattava oluenkäyttäjäryhmä, ja hieman meidompi maku sopii paremmin irtokarkkien makuun.Don MC kirjoitti:En käsitä ollenkaan miksi Suomessa pitää väkisin laimentaa oluiden makua typerän lainsäädännön avulla.
-
- Viestit: 2928
- Liittynyt: 28.11.2004 klo 14.14
- Paikkakunta: Espoo
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja JHA »
Jokaiseen valtion poikaleirin saapumiserään on todennäköisesti kuulunut ainakin pari nohevaa nuorta miestä jotka tuohon samaan matematiikkaan uskoen ovat yrittäneet juoda itsensä humalaan sotkun ykkösoluella. No.. Plasebovaikutuskin on toki myös mielialaa piristävä vaikutus tuossa puuhassa..arisel kirjoitti:Maun laimennus on tainnut ja taitaa sopia edelleen myös suurelle osalle kuluttajista...
Vanhan veroluokituksen mukaisen ykkösoluen alkoholipitoisuus taas on monelle yllättävän suuri, sillä pullollisessa ykkösolutta on max. 2,8%*333=9,324ml alkoholia, joka kerrottuna kahdella tekee 2*9,324=18,648, ja pullollisessa perus-AIV-rehua on 5,6%*333=18,648. Kahdessa pullollisessa ykkösolutta on siis sama määrä alkoholia kuin yhdessä A-oluessa. Aikanaan "Minä juon vain A-olutta" -henkilöt eivät tietenkään väitettä uskoneet, ja heidän kanssaan ei asiasta kannattanutkaan edes keskustella.
-
- Viestit: 21480
- Liittynyt: 27.11.2005 klo 22.21
Re: Uutisia maailmalta
Viesti Kirjoittaja arisel »
-
- Viestit: 38
- Liittynyt: 28.4.2009 klo 22.50
- Paikkakunta: Tampere
-
- Viestit: 8105
- Liittynyt: 24.8.2005 klo 20.36
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja Lare »
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 50722
- Liittynyt: 30.12.2005 klo 21.24
- Paikkakunta: Tampere
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja amanita »
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
-
- Viestit: 5445
- Liittynyt: 8.7.2012 klo 10.08
- Paikkakunta: Ilmajoki
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja jakovski »
-
- Viestit: 1799
- Liittynyt: 1.5.2008 klo 19.07
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja Leader dog »
jakovski kirjoitti:Black bush. Mmmmh. Hei vain teille, tarjoan kierroksen.
Kiitos, siemaisen Gordon bleu konua huikan, ei kaffea.
FC-pilviWeikot.
http://www.youtube.com/watch?v=D8Z1SYJ6Lbo
Malmin lentokentän puolesta; www.youtube.com/watch?v=ytaCH19R1cY
-
- Viestit: 5445
- Liittynyt: 8.7.2012 klo 10.08
- Paikkakunta: Ilmajoki
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja jakovski »
-
- Viestit: 1799
- Liittynyt: 1.5.2008 klo 19.07
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja Leader dog »
FC-pilviWeikot.
http://www.youtube.com/watch?v=D8Z1SYJ6Lbo
Malmin lentokentän puolesta; www.youtube.com/watch?v=ytaCH19R1cY
-
- Viestit: 5287
- Liittynyt: 13.4.2007 klo 13.13
- Paikkakunta: Turku
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja vinouma »
-
- Viestit: 8105
- Liittynyt: 24.8.2005 klo 20.36
Re: Hompun baari
Viesti Kirjoittaja Lare »
Kiitos seurasta! Keksin mielestäni hienon syyn juhlia, kuten kunnon juopot perinteisesti tekevät. No, nimipäiväsankari vähän dissasi tekoaihettani juhlia, mutta enää se ei haittaa. Velatkin alkavat pian olla saatavia...amanita kirjoitti:Istunpa seuraksesi kahvin ja konjakin kera. Martellin V.S.O.P. maistuu uskomattoman pehmeältä.
P.s. Vaimo tekee huomenna korvasienikastiketta, johon tarvitaan hivenen wiskiä. Jossain ohjeesssa sanotaan, että parhaiten sopii savunmakuinen wiski, kuten Laproigh. Totesin, että ei ihan meidän tulotasolla tuollaista laiteta ruokaan...
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit