Ruokatopic
Sana on (melkein) vapaa.
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
Kerran vuodessa teen läskisoosia, yleensä juuri talven kolkutellessa. Läskisoosin aika on tänään, kun tulee rikostovereita saunoon ja ottaan parit. Pari tuntia uunissa miedossa länmössä ja soosi on 100% umamia..jauhosta pottua ja maustekurkkua.
Tänään on kyytipojaksi hailuotolaista dunkkelia. Saas nähä kuinka maistuu.
Tänään on kyytipojaksi hailuotolaista dunkkelia. Saas nähä kuinka maistuu.
- Liitteet
-
- ADDB1F4B-58F3-4B62-80FE-DF0ADD046DF6.jpeg (82.61 KiB) Katsottu 2161 kertaa
Black cats matter!
Re: Ruokatopic
Tässä ketjussa ollutkin hiljaista, vaikka osaavia ruoanlaittajia on foorumilla piisannut, joskaan itse en heihin kuulu. Pitkään harkittuani ja kehuja kuultuani päätin kuitenkin uskaltautua keittiökapinemaailmaan hankkimalla pienen kuumailmakypsentimen (airfryerin).Mikä tahansa homma on kiinnostavampi, jos sen tekemiseen liittyy jokin kapine.
Tuo Ihmekypsytin ei ole vielä saapunut, mutta kiinnostavaa olisi kuulla, mitä sillä ei ainakaan kannata tehdä, sekä näppäriä vinkkejä tekemiseen. Laitteen netitse saamani ohjeet olen jo pariinkin kertaan lukenut, mutta monestihan käytäntö on eri kuin teoria.
Tuo Ihmekypsytin ei ole vielä saapunut, mutta kiinnostavaa olisi kuulla, mitä sillä ei ainakaan kannata tehdä, sekä näppäriä vinkkejä tekemiseen. Laitteen netitse saamani ohjeet olen jo pariinkin kertaan lukenut, mutta monestihan käytäntö on eri kuin teoria.
On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo! -Nalle Puh-
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Re: Ruokatopic
AirFryeriin saanee parhaiten vinkkejä liittymällä face-ryhmään, joka jakelee niitä reseptejä ja käyttövinkkejä. Mä en ole siihen sen kummemmin hurahtanut, kunhan paisteleen wingsejä sillä silloin tällöin.
Re: Ruokatopic
Pitänee kurkata, joskaan Fb ei juuri ole suosikkejani. Kiitos vinkistä!
On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo! -Nalle Puh-
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Re: Ruokatopic
Minulla iski vuodenvaihteen aikoihin oikea ruokaan liittyvä kriisi nimeltä keliakia. Oikeastaan vaikuttaa ihan kaikkeen, mitä suustani uskallan sisään pistää. Elämä sitä myöden pilalla/kaaoksessa. En hae sääliä, mutta ei tämä mikään helppo sairaus ole. Vaikuttaa yllättävän paljon henkisellä tasolla. Joutuu hakemaan ammattiapua ravintoasiantuntijoilta. Toiveikkuus palata normaaliin ”helppoon” arkeen vähissä. Masentaa.
MacBook Air iPhone 14 iPad Pro AirPods Pro Watch Series 6 TV 4K HomePod mini
Re: Ruokatopic
Ei se gluteenittomuus ole minkään sortin ongelma. Hiukan tietysti vaatii kekseliäisyyttä jos haluaa syödä ”kuten ennen”.
Fiksu näkee asian jutun ennemminkin mahdollisuutena syödä paremmin. esim karppaamalla jää kaikki jauhot ja höttöhiilarit heti pois ja ongelma on jos hyvin suurelta osin ratkaistu.
Karppaajana saa syödä kesäruokaa koko vuoden ja hyvällä omallatunnolla isoja pihvejä salaatin kera, mikä ois parempaa?
Jos on ollut kova mussuttamaan kaupan höttövehnäpullia, niin niitä voi hetken, ehkä vuoden olla ikävä. Sen jälkeen kun maistaa palan leipää, niin ihmettelee jo että miksi joku syö tälläistä sontaa kun ei edes maistu miltään. Hyvä muistaa tässäkohtaa, että nuo vaaleat viljat on enimmäkseen sokeria ja sokeri on ”huume”, kroppa haluaa vain lisää tuota ”hyvää” joka hivelee sielua.
Kaupan hyllyt pursuaa gluteenittomia tuotteita ja raaka-aineita nykyisin. Eikä ruoanvalmistuskaan ole yhtään sen kummempaa vaikka sen tekee gluteenittomasti, kastike surustuu ihan yhtälailla perunajauholla. Gluteeniton pasta on ihan yhtähyvää kuin vehnäpasta, ellei jopa parempaa…
Mulla tuli tuohon gluteenittomuuden lisäksi pieni lisähaitta, pitäisi noudattaa fodmap-ruokavaliota ja se ikävästi karsii/rajoittaa kasvikunnan tuotteista monia jotka ovat perustaa varsinkin kasvisruokavaliossa. Eipä tämäkään ole ylitsepääsemätön ongelma.
Fiksu näkee asian jutun ennemminkin mahdollisuutena syödä paremmin. esim karppaamalla jää kaikki jauhot ja höttöhiilarit heti pois ja ongelma on jos hyvin suurelta osin ratkaistu.
Karppaajana saa syödä kesäruokaa koko vuoden ja hyvällä omallatunnolla isoja pihvejä salaatin kera, mikä ois parempaa?
Jos on ollut kova mussuttamaan kaupan höttövehnäpullia, niin niitä voi hetken, ehkä vuoden olla ikävä. Sen jälkeen kun maistaa palan leipää, niin ihmettelee jo että miksi joku syö tälläistä sontaa kun ei edes maistu miltään. Hyvä muistaa tässäkohtaa, että nuo vaaleat viljat on enimmäkseen sokeria ja sokeri on ”huume”, kroppa haluaa vain lisää tuota ”hyvää” joka hivelee sielua.
Kaupan hyllyt pursuaa gluteenittomia tuotteita ja raaka-aineita nykyisin. Eikä ruoanvalmistuskaan ole yhtään sen kummempaa vaikka sen tekee gluteenittomasti, kastike surustuu ihan yhtälailla perunajauholla. Gluteeniton pasta on ihan yhtähyvää kuin vehnäpasta, ellei jopa parempaa…
Mulla tuli tuohon gluteenittomuuden lisäksi pieni lisähaitta, pitäisi noudattaa fodmap-ruokavaliota ja se ikävästi karsii/rajoittaa kasvikunnan tuotteista monia jotka ovat perustaa varsinkin kasvisruokavaliossa. Eipä tämäkään ole ylitsepääsemätön ongelma.
Re: Ruokatopic
Täydellinen ja 100% gluteeniton päivällinen (vaikka paketissa lukee ”viljabroiler” niin ei se lihaan välity ) valmistuu 30 minuutissa uunissa ihan omia aikojaan.
Jämistä saa näppärästi salaatin seuraavaan lounaaseen, jonka voi ottaa vaikka rasiassa mukaan duuniin jos ruokalan tarjonta on valistumatonta.
Jämistä saa näppärästi salaatin seuraavaan lounaaseen, jonka voi ottaa vaikka rasiassa mukaan duuniin jos ruokalan tarjonta on valistumatonta.
Re: Ruokatopic
Olen aika varma että keitto- ja pataruokia ei laitteella kovin helposti saa valmistettua.amanita kirjoitti: ↑21.3.2023 klo 14.43 Tässä ketjussa ollutkin hiljaista, vaikka osaavia ruoanlaittajia on foorumilla piisannut, joskaan itse en heihin kuulu. Pitkään harkittuani ja kehuja kuultuani päätin kuitenkin uskaltautua keittiökapinemaailmaan hankkimalla pienen kuumailmakypsentimen (airfryerin).Mikä tahansa homma on kiinnostavampi, jos sen tekemiseen liittyy jokin kapine.
Tuo Ihmekypsytin ei ole vielä saapunut, mutta kiinnostavaa olisi kuulla, mitä sillä ei ainakaan kannata tehdä, sekä näppäriä vinkkejä tekemiseen. Laitteen netitse saamani ohjeet olen jo pariinkin kertaan lukenut, mutta monestihan käytäntö on eri kuin teoria.
Olen antanut itseni ymmärtää että laite vastaa perus kiertoilmauunia, joka löytyy lähes jokaisesta taloudesta jo ennestään Siis kulutusvimmaisille uusavuttomille keksitty pyörä uudestaan eri muotoisena ja ehkä jopa rajallisempana käytöltään. Varmasti myös lyhytikäisempi.
Sen lisäksi tai koska se on varsin pieni niin valmistusmääräkin on varsin vaatimaton kulutettuun energiaan nähden. Lähes samassa ajassa ja energialla tekee samat jutut uunissa isommin jolloin ei tarvii sitä huttua joka päivä tehdä
Meillä on ollut keittiössä jo 15 vuoden ajan ison mikron kokoinen, mikro-kiertoilma-erikoisuuni jossa on jos mitä toimintoja. Mm ”Crisp”-toiminto joka vastannee vähän tuota airfryeriä. Ohjelma tohottaa pyörivälle alustalle föönillä kuumaa ilmaa ja samalla tulee säteilyä. On nopea ja paistaa (metallinen alusta) sekä ruskistaa myös päältä (kuuma ilma). Mutta eipä tuota ensikokeilujen jälkeen ole käytetty kuin mikrona
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja jjpeltola »
Vehnässä 1,2 % sokeria. [Fineli: vehnä]
”Assumption is the mother of all fuck ups.” Travis Dane
Re: Ruokatopic
Myös rukiissa, ohrassa ja täysjyvävehnäjauhossa on valtavasti hiilihydraatteja, noin 60-65% painosta. Hieman vähemmän kuin aivan valkoisessa vehnässä, mutta kuitenkin. Sitä en tiedä onko rukiin hiilihydraatti jotenkin erilaista, tuskinpa.KiKlo kirjoitti: ↑9.4.2023 klo 7.41 Jos on ollut kova mussuttamaan kaupan höttövehnäpullia, niin niitä voi hetken, ehkä vuoden olla ikävä. Sen jälkeen kun maistaa palan leipää, niin ihmettelee jo että miksi joku syö tälläistä sontaa kun ei edes maistu miltään. Hyvä muistaa tässäkohtaa, että nuo vaaleat viljat on enimmäkseen sokeria ja sokeri on ”huume”,
Välimeren ruokavaliossa muuten puputetaan pääsääntöisesti valkoista viljaa pastassa ja leivässä. Tummien viljojen käyttö on todella vähäistä. Vaalea rapeakuorinen hapanjuurileipä on parhaimmillaan todella herkullista - kuten vaikkapa hyvä ruisleipäkin.
Oikeaa pullaakin voi syödä silloin tällöin täysin huoletta, vaikka se rasva- ja sokeripommi voi ollakin.
Re: Ruokatopic
Ja ruisjauhossa saman Finelin mukaan 1,9% sokeria.
Hiilihydraatteja (tärkkelystä lähinnä) vitivalkoisessa vehnässä toki kokonaisuutena enemmän, mutta kaikki viljat ovat hiilaripommeja. Hiilareitakin tarvitaan ja ei niitä tarvitse hysteerisesti vältellä.
Re: Ruokatopic
Lihakset ja aivotkin toimivat pääosin hiilareilla. Niitä ei kannata vältellä, mutta laatu on hiilareissakin tärkeää. Nopeat, verensokeria äkillisesti nostavat hiilarit kuten sokeri eivät ole terveellisiä. Sen sijaan täysjyväviljat ja kasvikset ovat niiden sisältämän ravintokuidun takia. Kuitu ehkäisee verensokerin nousua ja onkin hyvä syödä joka aterialla salaattia alkuruoaksi.
iMac 27" MacBook Pro 15" Mac mini iPad mini MacBook Air 13" iPad Air 2 iPad 2018 MacBook Pro 17" 2x HomePod mini 2x Homepod 2 Airport Express Thunderbolt Display 27” 2x iPhone SE iPod nano
Re: Ruokatopic
No kirjoitin tuohon sen hiilarin yleismuodossa ”sokeri” koska en taas muistanut että wiki-maisterit jaksaa aina etsiä tietoa kuitenkaan perehtymättä kokonaisuuteen….
Hiilareita tosiaan on erilaisia, siitä kertoo glykeeminen arvo, eli kuinka nopeasti tai hitaasti se palavat eli ”sulaa” ja nostaa sitä veren sokeriarvoa. Hitaasti palavat nostavat verensokeriarvoa hitaammin ja siten tuottavat pidempiaikaisen kylläisyyden tunteen.
Varmaan perehdyitte myös GL-arvoon sitä sokerin määrää ihmetellessä? Sitten myös tärkkelystä on sulavaa ja sulamatonta. Sen lisäksi uusimmat tutkimukset on esittänyt että jotkin sulavat tärkkelykset muuttuvat kypsennyksen jälkeisen jäähdytyksen jälkeen täysin sulamattomaksi.
Asiaa ihmetellessänne voitte panna merkille että vaalean pullamössöleivän GL-arvo on suurempi kuin sakkaroosin (se tuntemamme yleisesti käytetty ”Sokeri”) ja sitten miettiä, muuttuuko vehnäpulla terveelliseksi sulamatonta tärkkelystä sisältäväksi pakastamalla?
Kauran GL arvo on korkea, mutta silti se sulaa hitaasti ja hillitsee veren sokerin nousua, erikoista?
Paradoksaalia on myös että kirkas viina(etyylialkoholi) joka on lähes puhdasta nopeasti palavaa kuidutonta ja tärkkelyksetöntä hiilihydraattia, laskee veren sokeria.
Eli asia ei ole ihan yksinkertainen, siihen kannattaa perehtyä
Hiilareita tosiaan on erilaisia, siitä kertoo glykeeminen arvo, eli kuinka nopeasti tai hitaasti se palavat eli ”sulaa” ja nostaa sitä veren sokeriarvoa. Hitaasti palavat nostavat verensokeriarvoa hitaammin ja siten tuottavat pidempiaikaisen kylläisyyden tunteen.
Varmaan perehdyitte myös GL-arvoon sitä sokerin määrää ihmetellessä? Sitten myös tärkkelystä on sulavaa ja sulamatonta. Sen lisäksi uusimmat tutkimukset on esittänyt että jotkin sulavat tärkkelykset muuttuvat kypsennyksen jälkeisen jäähdytyksen jälkeen täysin sulamattomaksi.
Asiaa ihmetellessänne voitte panna merkille että vaalean pullamössöleivän GL-arvo on suurempi kuin sakkaroosin (se tuntemamme yleisesti käytetty ”Sokeri”) ja sitten miettiä, muuttuuko vehnäpulla terveelliseksi sulamatonta tärkkelystä sisältäväksi pakastamalla?
Kauran GL arvo on korkea, mutta silti se sulaa hitaasti ja hillitsee veren sokerin nousua, erikoista?
Paradoksaalia on myös että kirkas viina(etyylialkoholi) joka on lähes puhdasta nopeasti palavaa kuidutonta ja tärkkelyksetöntä hiilihydraattia, laskee veren sokeria.
Eli asia ei ole ihan yksinkertainen, siihen kannattaa perehtyä
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja jjpeltola »
Etanoli ei ole hiilihydraatti.
Perehdypä!
”Assumption is the mother of all fuck ups.” Travis Dane
Re: Ruokatopic
Nyt kun astuit jo toiseen, vielä helpompaan, miinaan niin kerrotko vielä metaboliasta hiilihydraattien ja alkoholin suhteen. Se voisi valaista yleisöä vielä lisää toki voit myös kertoa meille miten haima toimii ja miten se muodostaa elimistön tarvitsemia ravintoaineita ja mitä ne ovat? Kerro ihan omin sanoin seikkaperäisesti, älä kopioi wikipediasta tai vastaa muuten ylimalkaisesti.
Re: Ruokatopic
Wingseistä ei saa lähellekään yhtä hyviä kiertoilmauunissa. Ranskalaiset kuulemma onnistuvat myös hyvin, mutta niitä ei meidän taloudessa juuri käytetä. Lisäksi Airfryerin osat ovat konepestäviä, mitä tuo kiertoilmauuni ei taida olla. No, seuraavassa uunissa on pyrolyysipuhdistus, niin ei tartte huitoa palovaroittimen alla aina kokatessa.
Musta ei muuten saa uusavutonta millään mittarilla, mitä ruuanlaitosta puhutaan. Haen kokkaamisessa lopputulosta, en helppoutta. Mutta en ole kaavoihin kangistunut änkyrä. Jos johonkin on helpompi ja nopeampi keino lopputuloksen kärsimättä, olen valmis oikomaan.
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja jjpeltola »
Kerrohan mitkä väiteeni eivät ole tosia:
Vehnässä 1,2 % sokeria.
Alkoholi ei ole hiilihydraatti, proteiini eikä rasva.
”Assumption is the mother of all fuck ups.” Travis Dane
Re: Ruokatopic
Hyvää tietoa, tosin winksien valmistuksessa oikeestaan (imho) oleellisinta on se lämpö-aika-soosi kombo.Fokker kirjoitti: ↑9.4.2023 klo 16.55 Wingseistä ei saa lähellekään yhtä hyviä kiertoilmauunissa.
Ranskalaiset kuulemma onnistuvat myös hyvin, mutta niitä ei meidän taloudessa juuri käytetä. Lisäksi Airfryerin osat ovat konepestäviä, mitä tuo kiertoilmauuni ei taida olla. No, seuraavassa uunissa on pyrolyysipuhdistus, niin ei tartte huitoa palovaroittimen alla aina kokatessa.
Ranuista tulee myös hyviä, kun ne ensin ryöppää nopeasti ja sitten jäähdyttää nopeasti jäävedessä ja kuivaa. Senjälkeen pintaan öljyä ja mausteet -> kuumaan uuniin. Valmistan ne siis itse raaoista perunoista. Uunikypsennykseen kannattaa tehdä Länsi-Eurooppalaiseen malliin mallia lankku tai ranch, ei tikku. Rapeita ”ravintolamaisia” saa kun ilma on riittävän kuumaa ja riittävän aikaa.
Tikkumalli tarvitsee ehdottomasti öljykylvyn tullakseen kunnolliseksi. Kaupan pakastejuttuja en laske ranuiksi. Ne on jotain eineksiä lapsiperheelle, kuten kalapuikot.
Miksi sitä uunia pitää jatkuvasti pestä? Ei meidän uunia ole pesty varmaan kertaakaan, se on jotain 15 vuotta ja ei sielä ole mitään pestävää. Käyttää soveltuvia astioita ettei läiky/kiehu/roisku yli.
Ps kalkkunasta tuli ihan loistava!
Leivinuunissa, valelin hunajavedellä Pekingin tyyliä seuratakseni.
Uunin vaatimattomuudesta johtuen piti otus laittaa vaakatasoon, riiputtamisen sijjaan.
Re: Ruokatopic
Koska olen sivistynyt, kohtelias ja hyvän kotikasvatuksen saanut niin jätetäänkö jo tähän. Tyhmempi voisi vääntöä kanssasi vielä jatkaa vain korostaakseen omaa ylivertaisuuttaan
Re: Ruokatopic
Ei mulla muuta.
On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo! -Nalle Puh-
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Hyppää
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit