Sivu 353/367

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 12.44
Kirjoittaja vinouma
Ihan on järjestä kiinni pärjääkö kasvissapuskalla. Minä syön hyvin monipuolisesti, ja olen kunnossa ja jaksan. Musta barbaarikin - kehonrakentaja - on vegaani. Ei näy päälle päin...

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 13.32
Kirjoittaja PKivireki
Ja Hitler pärjäs vallan hyvin kasvisruokavaliolla ja ilman alkoholia! Vaikka oli aika verenhimonen kaveri. Oli se hirvee.

Hirveetä otin minä itseni ja rouvani iloksi kilon verran pakkasesta sulamaan. Annabelle-pottua ja punajuurta pitää hakea seuraks..

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 14.14
Kirjoittaja jeppe
^ siinä se taas nähdään mitå kasvissyönti ja raivoraittius ihmiselle tekee :)

Itse kokeilin kasvissyöntiä 7 vuotta ja totesin että turhaa hössötystä.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 14.26
Kirjoittaja peku
Äärimmäisyyksiin ei kannata mennä missään asiassa. Monipuolinen, kasvisvoittoinen ruokavalio on minulle hyvä. Veriarvot kohdallaan ja kunto parempi kuin koskaan, vaikka olen jo vanha ukko. Toki runsaalla liikunnalla on oma osansa.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 14.41
Kirjoittaja Kaupunki apina
Ai, oikein musta barbaari ja itse hitler... taidan pysyä visusti lihan syönnissä ja prosseoimattomassa ruoassa..
Edit: siis kasvisruossa ei mitään vikaa, vaan siinä että sekin pitää prosessoida ravintoköyhäksi. Kasvikset kasviksina, ilman teollista prosessointia... ja lihaa mukaan.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 16.32
Kirjoittaja peku
Ruoan prosessointi koskee myös lihaa ja muita elintarvikkeita. Makkarat, leikkeleet, säilykkeet jne. Lihaa pitäisi syödä vain omin käsin teurastetusta elikosta.
Viljatuotteet vain täysjyväisinä.
Kaikki pullat, sipsit, karkit ja raksut ovat prosessoituja ja ravintoarvoiltaan heikkoja. Paljon kyllä tyhjiä kaloreita.

Itselläni on tapana aamulla pilkkoa tuoreita kasviksia isoon 3 litran kulhoon jonka sitten syön päivän mittaan ateroiden yhteydessä. Painoa tulee n. 800g-1kg. Eli hieman yli suosituksen. Siihen päälle vielä välipalahedelmät. Kuitua saan riittävästi ja vatsa toimiikin kuin kello. Kasvikset täyttävät hyvin, eikä niissä ole tyhjiä kaloreita. En syö pikaruokia, pullaa, limsaa, karkkia. Siispä olenkin normaalipainoinen.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 17.38
Kirjoittaja Kaupunki apina
Liha lihana, kasvikset kasviksina ilman prosessointia, siitä sitten itse kokkaamaan ja maustamaan. Tietää mitä syö, eikä maistu teolliselle paskalle, kuten einekset, puolivalmisteet ja valmiiksi maustetut.
Ei pitäisi olla kovin vaikeeta ja hivenaineet ravintoarvoineen tallella.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 18.29
Kirjoittaja amanita
Meidät on evoluution jatkumossa muokattu sekaruoan syöjiksi, katsokaa hampaistoamme.

Kohtuu kuitenkin kaikessa ja iso ripaus ruokailussakin ymmärrykselle maailman tilasta energianlähteen suhteenkin. Itse suosin lähinnä kalaa, kanaa, kalkkunaa, pottujakin nykyään ja aina reipas puolikas lautasella vihanneksia. Grillikaudella suon mahdollisuuden lihalle; naudan ulkofilé grillaantuu alle kymmenen kertaa kesässä, jokunen kerta bratwurstikin, tällä meiningillä kunto on pysynyt loistavana, pää klaarina ja paino normaalina edelleenkin.

Totta kai raskas fyysinen työ vaatii tukevampaakin tarjolle ruokalautaselle, mutta tarkkana saa olla. Rasvakudoksemme ovat edelleenkin vuosituhansien muistijäljen merkeissä valmiudessa varastoimaan pahan päivän varalle energiaa, mutta me emme enää juokse ruokaamme kiinni, emme kärsi ruokapulastakaan,joten emme tarvitse mihinkään vararavintolähdettä.
Mikäli kulutettu energia on syötyä energiamäärää suurempi, paino laskee, jos se on pienempi, paino nousee. Ei normipainon pitäminen aisoissa vaadi tuon suurempaa laskutoimitusta. Keskivartaloon kertynyt rasva on terveydellemme vaarallista,uskoo tai ei, fakta ei siitä muutu. Kunkin oma valinta, miten toimii. Jätän erilaiset sairauksista johtuvat syyt painonnousuun pois tästä tosiasianäkemyksestäni.

Monesti näissä asiayhteyksissä viitattu arvoisa arkkiatri Arvo Ylppö sanoi aikoinaan kysyttäessä salaisuutta pitkän iän saavuttamiseen, että "kohtuudella kaikkea", minusta neuvo on oiva ja sitä kannattaa noudattaa.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 19.42
Kirjoittaja peku
Täsmälleen näin.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 19.57
Kirjoittaja PKivireki
Joo. Allekirjoitan täysin ja yritän myös hillitä hieman täyslihan ja riistan himoa. Kalakin on hyvää!

Ja annoskoot on syytä pitää maltillisina. Usein lounaalla otan vähemmän ruokaa kuin haluaisin - ja melkein yhtä usein se riittää!

On lihansyönti mediassa pannassa, mutta "kehopositiivisuuteen" eli liikakiloista huolehtimatta jättämiseen suorastaan kannustetaan. Siinä on minusta tietynlainen ristiriita..tosin mikä minä olen viinaan menevänä sanomaan, että "Jeesuksen nimern älkää vetäkö vehnä- ja sokeriskeidaa naamaanne"; tänään obeesi nuori äiti ja obeesi lapsensa edellä kauppajonossa ostivat noin 1,5 kg irtokarkkeja, läjän jotain suklaaherlkkuja ja 2x1,5 l. kokissatsin. OMG!

Onneksi ei minun tarvitse vetää kilokaupalla sokeria. Mutta yksi hyvä nelosolut 0,5 l. tarvitsee tänään vetää..<:o)

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 21.03
Kirjoittaja Ötsi Vik
Olen itse n. 90% ajan vuodesta vegaani. Aina kun tutulla on myydä peuraa, niin sitä ostan pakkaseen. Olen useana vuotena ostanut 2-4 kg peuran lihaa ja noin iso määrä kestää meidän perheessä helposti vuoden, sillä olen itse ainoa joka sitä syö. Hirvi ja peura ovatkin ainoaa lihaa, joita tekee joskus mieli. Ensin olin 15 vuotta täysin ilman lihaa, mutta jossain kohtaa alkoi hirvi ja peura himoittamaan. En tiedä miksi, varmaan kuukautiset tai jotain.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 11.1.2019 klo 21.27
Kirjoittaja KiKlo
Tää onkin hyvä yhteys, mulla kun ei peura oikeen uppoo ja tulee 3-4 elukkaa/vuosi ammuttua. Siihen sitten se hirvi ja kauriit ja ja ja...

YV.llä lisää niin sovitaan hinnoista.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 12.1.2019 klo 9.30
Kirjoittaja arisel
Erño kirjoitti:Onhan noita laihoja läskejä spurguja vaikka kuinka. Mahaa kyllä on, mutta muuten ovat sitten kukkakeppejä. Itse asiassa ainakin puolet suomalaisista ovat juuri tuon mallisia kropaltaan. Surullista.

Ja tähän väliin voisi avautua tästä saakutti vegaanivillityksestä. :x Nuoret tytöt ovat ihan järjettömän heikkoja vegaaniruokavalion takia. Painiryhmässä 11-vuotias vegaanityttö ottaa joka kerta turpiin 3 vuotta nuoremmilta j fyysisesti paljon pienimmiltä pojilta ja tytöiltä. Vegaanin on niin hiton vaikea saada riittävästi ravinteita ruuasta. Kasvisravinto ei imeydy kunnolla ihmisen suolistossa. Ainakin lapsille pitäisi syöttää muutakin kuin papuja ja härkistä.

Minä syön nyt muutaman kauraleivän, joiden välissä reilusti savukalkkunaleikkelettä, rasvaista juustoa, kurkkua, salaatinlehteä yms. Jälkkäriksi vielä iso kulho kauramuroja, jotta päivän makrot täyttyvät.
Televisiossa taannoin oli jokin terveysohjelma, jossa toimittaja koekaniinina kertoi olevansa laiha läski tai laiha lihava tms., ja ohjelman perusteella sentit eivät ilmeisesti suoraan korreloi rasvaprosentin kanssa - mutta tärkeintä kai on ulkomuodosta, senteistä ja kiloista riippumatta hyvä vointi? Tiedän hyvin lihavia ihmisiä, jotka työskentelevät ahkerasti ja harrastavat myös liikuntaa, vaikuttavat ihan terveiltä, eivätkä ollenkaan vastaa sitä mielikuvaa, jota terveysohjelmat lihavista tarjoavat, enkä heitä kehtaisi mennä ohjeistamaan laihdutuskuurille - jotka muuten saattavat tuhota terveyttä enemmän kuin lihavana pysyminen, kun yritetään liikaa liian pian ja lopputuloksena on järjetön nälkä, joka laukeaa ahmimiseen ja turhautumisen vuoksi kaiken ruokavaliosta huolehtimisen hylkäämiseen.

Ihminen on sekaruoan syöjä, mutta toisaalta - missä arktisten alueiden alkuperäisväestö kasvattaa porkkanoita? Tai paljonko aasialaiset ovat syöneet lihaa keskimäärin viimeisten kolmen tuhannen vuoden aikana? Veganismissa on puutosten vaara, sen tueksi tarvinnee tietoa enemmän kuin kiihkoisasti kasvissyönnistä innostuva teini ymmärtää hankkia.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 12.1.2019 klo 12.19
Kirjoittaja Ötsi Vik
KiKlo kirjoitti:Tää onkin hyvä yhteys, mulla kun ei peura oikeen uppoo ja tulee 3-4 elukkaa/vuosi ammuttua. Siihen sitten se hirvi ja kauriit ja ja ja...

YV.llä lisää niin sovitaan hinnoista.
Oi, tämähän sattui mukavasti! Laittelen YV:tä.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 12.1.2019 klo 12.21
Kirjoittaja Ötsi Vik
arisel kirjoitti:Veganismissa on puutosten vaara, sen tueksi tarvinnee tietoa enemmän kuin kiihkoisasti kasvissyönnistä innostuva teini ymmärtää hankkia.
Vanhemmilta vaaditaan paljon lapsen kasvattamisessa itsenäisyyteen. Meidän lapsi on ollut koko elämänsä vegaani ja voimaa siinä pienessä tytössä löytyy pienen kaupungin tarpeisiin.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 8.05
Kirjoittaja Kaupunki apina
Kohta laitan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen innoittamana pari kiloa possun lapaa nahkoineen haudutuspataan, lisäksi paljon sipulia, valkosipulia. Lapaan olen toki hieronut mausteita. Lapa saa hautua sellaisen 8h
Lavan kanssa sitten voisi illalla höyrystää jotain kasviksia ja laittaa voisulaa rehujen päälle tai vaihtoehtoisesti keittää rehut, voilla ja suolalla maustetussa vedessä tai sitten juusto-kuohukema gratiini rehuista uunissa.

Liha on läheltä, eli lihakaupastani tuosta vähän matkan päästä, samoin kasvikset on lähiruokaa, eli lähikauppastani.

Mitään ei ole prosessoitu, eläin joka lavan luovutti on tapettu aikaisemmin ja se oli ihan onnellinen ennen tappamista.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 8.50
Kirjoittaja daystar3
amanita kirjoitti: Kohtuu kuitenkin kaikessa ja iso ripaus ruokailussakin ymmärrykselle maailman tilasta energianlähteen suhteenkin. Itse suosin lähinnä kalaa, kanaa, kalkkunaa, pottujakin nykyään ja aina reipas puolikas lautasella vihanneksia. Grillikaudella suon mahdollisuuden lihalle.
Jos haluaa syödä ekologisesti, siis oikeasti ekologisesti, se on paljon vaikeampaa kuin Vihreässä Langassa kerrotaan. Ongelma on, että ihmisillä on vahva taioumus helpommin hyväksyä asiat kun ne on koottu helpoiksi kokonaisuuksiksi, tämä valitettavasti vaatii, että ristiriitaisuudet ja harmaan alueet vain siivotaan sivuun.

Tosiasia kuitenkin on, että kaikki kasvihuoneessa kasvatettu tai kaukaa kuljetettu vege omaa suuremman hiilijalanjäljen kuin siipikarja tai possu – ja sitä enemmän kun asiaa vertaillaan energiamäärän eikä painon kautta ja niinhän tietysti tuolisii. Siksi kasvisruokavalion myyminen ainoana ratkaisuna ei oikein toimi. Pitäisi miettiä mitä kasviksia syö ja missä syö. Tomaatit, kesäkurpitsat, avokaadot, munakoisot, paprikat ja salaatit ovat kaikki hieman ongelmallisia ei-lähituotantona.

Eli kyllä vaan voi grillailla possua ja kanaa sekä kalaa hiilijalanjäljen mimimoimistarkoituksissa, mutta märehtijäin lihaa tulisi välttää – ja kasvihuonesalaattia, joka lienee kaikkein pahin. Tutkimusten tulos kai lienee, että vain tiputtamalla maitotuotteet ja kaiken lihan ruokavaliostaan saadaan enemmän aikaan hlökohtaista ravintopuutosta kuin pelastettua ympäristö. Paras low-GHG-ruokavalio on kasvispainotteinen no-beef -sekaruokavalio, joka on tietoinen myös kasvisten ongelmista. Sitten lisänä rokassa tämä uusi ja hämmentävä ruotsalaistieto: biodynaamiset tuotteet ovat ympäristölle haitallisempia kuin normituotteet niiden heikon tuotannon / neliö tähden. Tarvitaan lisää viljelysalaa. Paljon.

Miksi tämä ei saa enemmän julkisuutta?
Tätä ei voi markkinoida mitenkään tunnepohjalta.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 9.12
Kirjoittaja PKivireki
^ Vielä sellainen, että kotimainen luomukasvis ei ole mahdollinen ilman karjataloutta, sillä karjanlanta hoidetaan luomussa lannoitus, jota ilman ei kasvit kasva.

Ja vielä sellainen, että kotimaisissa navetoissa yleistyy metaanin ja muiden kaasujen talteenotto sekä lannan keruu biokaasun raaka-aineeksi.

Well, its complicated..

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 9.47
Kirjoittaja PKivireki
..ja vielä sellainen juttu, että tiedättekös mikä on suurin uhka suomalaisen luonnon monimuotoisuudelle? Ei, ei ole tehostuva metsätalous, vaan se on karjataloutta harjoittavien tilojen ja sitä kautta laidunmaiden väheneminen.

Ns. perinnebiotoopin tuhoutuminen käy niin, että lehmät ja lampaat häviää, lanta häviää, öttiäiset ja pienet siivekkäät häviää, linnut häviää, laitumet ja ahomaat pusikoituu.

Tämä näkyy muualla kuin Satakunnassa ja Pohjanmaalla - esim. Pohjoisessa Ylä-Savossa, jossa maa on sellaista, että oikeastaan karjatalous on ainoa kannattava alkutuotannon elinkeino. On siellä Ylä-Savossa vielä maito- ja lihatalouttakin onneksi jäljellä.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 10.59
Kirjoittaja daystar3
PKivireki kirjoitti:^ Vielä sellainen, että kotimainen luomukasvis ei ole mahdollinen ilman karjataloutta, sillä karjanlanta hoidetaan luomussa lannoitus, jota ilman ei kasvit kasva. (...) Well, its complicated..
Ja vielä sellainen, että oikeasti kotimainen luomukasvis maistuu hyvältä ja aioin ostaa niitä yhä, vaikka eivät olekaan niin ekologisia. Mutta uskon olevani tässä melko marginaalinen, jos ruotsalaisten tutkimustulos hyväksytään yleiseksi totuudeksi, miten käy luomun? Kuka ostaa, jos kohderyhmä on nimenomaan ekotiedostavat?

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 11.06
Kirjoittaja PKivireki
Minä! Luomussa on mukana myös korkeampi tuottajahinta ja tietyin osin myös eläinten hyvinvointiaspeksi. Minä en syö muuta lihaa kuin luomua ja riistaa. Ja poroa, jonka luomu on kiik-kaak eläinlääkinnässä käytettävien antibioottien takia.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 12.41
Kirjoittaja jakovski
Meillä työmaalla kun tulee luomunautaa leikattavaksi aina ensimmäisenä aamusta kuuluu sanonta "ensin sairaat, sitten terveet"

Luomuista näkee että on kuin kitukasvuisia vaivaiskoivuja ja kun tulee normaalilla ravinnolla olleet hiehot ja sonnit, niin on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 16.18
Kirjoittaja PKivireki
Se on kai se sama homma kun tehometsätalous vs. luonnonmetsä.

Minä söin tänään hirveetä toista päivää peräkkäin, tänään vailkoitui pottujen kanssa seuralaiseks voissa ja vesitilkassa keitetty tankotanssi:
Kuva

Hyvää oli, vaikka vähän jännettä ol ulkopaistissa..kastiketta en jansant tehä kumpanakaan päivänä.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 13.1.2019 klo 17.30
Kirjoittaja arisel
Onhan tuossa kastike: voi. Eipä siihen välttämättä muuta tarvitse.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 24.1.2019 klo 11.46
Kirjoittaja jakovski
Kuva

Itse tehtyä kiinalaista. Tuli kyllä hyvää, täytyy myöntää. Kaiken vaivan arvoista :)