Sivu 355/367

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 4.10.2019 klo 18.01
Kirjoittaja PKivireki
Mää tykkään paistaa autiotaloista varas..pelastetuilla valurautapannuilla, joihin koneistamo käräyttää silavat pintaan. Mutta rouva saa aina kärystä hepnaadin niin on pitänyt munanpaistoon hommata pinnoitettu.

Pohjan pitää olla paksu! Tuossa Jeimi Oliverin pannussa on.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 4.10.2019 klo 18.49
Kirjoittaja Baggot
Vaihdoin Teufelit kestävämpiin: Anolon

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 4.10.2019 klo 23.51
Kirjoittaja Anghorn
Normipannuista on täälläkin Ikean pannut todettu parhaiksi. Kovanaamat yms. menee jo muutaman kuukauden käytöllä huonoksi. Ostettiin viisi vuotta sitten ensimmäiset, vuosi sitten uusittiin. Hinta-laatusuhde aivan käsittämättömän kova noissa Ikean tekeleissä. Käyttöä on 4-6 kertaa viikossa.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 5.10.2019 klo 8.28
Kirjoittaja jakovski
Ikean tefloni parasta hintalaadultaan. Aina kun menee ikeaan, niin yksi pannu mukaan.

Kerran ostin kovanaaman ja se oli kiero 3kk jälkeen. Harmitti se rahanmenetys.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 5.10.2019 klo 18.54
Kirjoittaja Erño
Ikean pannut on ihan paskoja. [:D]

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 5.10.2019 klo 19.04
Kirjoittaja Ötsi Vik
Kaikki teflon on ihan paskaa, valmistajasta ja merkistä riippumatta.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 5.10.2019 klo 20.32
Kirjoittaja thoug
Kaikki ruoka on paskaa, kun se on syöty

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 9.52
Kirjoittaja PKivireki
Aivan sama minkä aviisin uutisia lukee, tuntuu kuin journalisteiksi pääsee nykyään hölösuisimmat tyhjänjauhajat.

Iltalehden toimittaja on tällä kertaa yrittänyt elää kokonaisen viikon pelkästään suomalaisella ruoalla. Ja nii--iin kauheata tuskaa!

Hah. Menis vaikka vuosi. Appiukko tulee tänään käymään, joten tein eilen lammaskaalin tekeytymään; ainekset suomalainen lammas, suomalainen kaali, suomalainen porkkana, suomalainen sipuli. Suola, persilja ja siirappi ovat suomalaista.

Tuo lähti kolmeksi tunniksi uuniin:
Kuva

Aijai, pieleen meni suomalaisuusruoka, laakerinlehti on jostain itämaasta!

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 10.10
Kirjoittaja jjpeltola
PKivireki kirjoitti:Suola, persilja ja siirappi ovat suomalaista.
Missäpäin on suomalaiset suolakaivokset? ;)

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 10.25
Kirjoittaja PKivireki
Joo, totta. Suomalainen merivesikin soveltuu vain savustamiseen, siitä ei kannata alkaa nyhräämään kidesuolaa.

(lompsii keittiöön ja takaisin)

Meira ei mainitse merisuolapurkissaan mistä päin maailmaa sen suola tulee.

Edit. Näemmä Tanskasta tulee suomalaisten saama suola:
Jos siis suurin osa suolasta tulee kaupasta ostetuista elintarvikkeista, millaista suolaa Suomen ruokateollisuudessa käytetään? Jo yli 120 vuotta teollisuuskemikaalien kauppaa tehnyt Algol Chemicals on Suomen suurin suolan maahantuoja. Tietääkö Algol Chemicals maahantuomansa ruokasuolan alkuperän?

- Kyllä tiedämme. Tuomme Suomeen Tanskassa tuotettua vakuumisuolaa. Raaka-aineen lyhyt kuljetusmatka ja tasalaatuinen puhtaus ovat raaka-aineen tuottajan valintakriteerejämme, Myyntipäällikkö Jenni-Annika Kaikko Algol Chemicalsista kertoo.

Vakuumisuola on vuorisuolaa, joka on peräisin Pohjois-Euroopan alla 0,5 - 5 km:n syvyydessä olevasta suolakerrostumasta. Suola on peräisin ajalta, jolloin osa mantereesta oli meren peitossa. Maanpinnan noustessa ja veden haihtuessa suolakerrostuma jäi jäljelle. Suolakerrostuma on kilometrien paksuinen ja suola irroitetaan siitä porausreiän kautta voimakkaan vesisuihkun avulla.

- Tuottamamme vakuumisuola tulee kerrostumasta, joka sijaitsee noin 4 km:n syvyydessä ja on pinta-alaltaan 3 000 neliömetriä. Suolaa kerrostumassa on arviolta 30 miljardia tonnia, eli sitä riittää useiksi sadoiksi vuosiksi, Mikael Saaby Toft , Market Development & Technical Service Manager Akzo Nobelin suolantuotantolaitokselta kertoo.

Vakuumisuola pumpataan painekattiloihin, jossa painetta ja lämpötilaa vaihtelemalla erotellaan puhdas natriumkloridi. Vakuumisuola on 99,9 % natriumkloridia, kun esimerkiksi meri- ja vuorisuolan puhtausaste on vain 90-98 %.
- Tämä vakuumisuolan puhtaus on juuri se syy, miksi elintarviketeollisuus suosii vakuumisuolaa. Esimerkiksi trendituotteena markkinoidun himalajasuolan punertava väri on peräisin rautaoksideista. Elimistö ei pysty hyödyntämään epäorgaanista rautaa, joten se luokitellaan suolassa vain epäpuhtaudeksi, Jenni-Annika Kaikko selkeyttää eroja suolalaaduissa.
Merisuola sitten jostain tuntemattomasta alkuperästä, murjaanien maasta.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 10.32
Kirjoittaja PKivireki
Mielenkiintoinen Elämää suurempi ontologinen kysymys: onko "suomalainen ruoka" suomalaista, jos se on maustettu tanskalaisella suolalla! [:D]

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 10.47
Kirjoittaja jakovski
Onko olemassa suomalaista suolaa?

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 10.53
Kirjoittaja PKivireki
Taitaa olla tuontitavaraa. Niin kuin Jeesus ja autot.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 11.34
Kirjoittaja jakovski
No tätähän mä tarkoitin hieman ironisesti. :)

Suomalaista kahvia myös hieman epäilyttävä käsite. Taitaa olla koskenkorva ja ruisleipä se perisuomalainen ruoka.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 12.09
Kirjoittaja arisel
Perunatkin ovat tavallaan tuontitavaraa, naurista syömän pitää, jos suomalaista.

Tiedä sitten milloin nauris on näille maille tuotu ja mistä - vai onko kehittynyt/kehitetty ihan paikan päällä.

Ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Persilja
Persiljan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta lajin arvellaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista.
Juuei, ei ole suomalainen tämäkään... [:|]

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 12.20
Kirjoittaja PKivireki
Mutta hyvää oli melkein suomalainen lammaskaali.

Täyden mahan viereen on hyvä käydä pötköttämään,

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 12.29
Kirjoittaja arisel
Entäs vehnä, ruis, kaura, ohra?
Nykyisin eniten viljelty vehnälaji, leipävehnä (Triticum aestivum), on ilmeisesti syntynyt emmervehnän ja Kaspianmeren ympäristössä sekä Keski-Aasiassa luonnonvaraisena kasvavan heinälajin Aegilops squarrosa risteytymänä.
Ruiskasvien suvussa on alueellisesti eriytyneitä, erilaistuneita lajeja Euraasiassa ja Afrikassa. Niistä viljelyrukiin (Secale cereale, alalaji cereale) luontaisen alkuperälajin (Secale cereale, alalaji segetale) viljely on tutkimustietojen mukaan lähtöisin itäisen Turkin vuoristoseuduilta.[1] [2] Varhaisimmat löydöt rukiin viljelystä ovat keskisestä ja itäisestä Turkista, noin 6000 eaa, nuoremmalta kivikaudelta.[3] Sieltä viljelyrukiin katsotaan levinneen eri suuntiin Eurooppaa (mm. Romania ja Puola jo ainakin 4500 eaa), aluksi osin muiden lähisukulaisviljakasvien (vehnä, ohra) joukossa, sekä erkaantuen ja jalostuen laajemmin omaksi viljelyviljaksi. Rukiin vehnää ja ohraa parempi kylmänkestävyys, parempi kuivuudenkestävyys ja niukemmat viljelymaavaatimukset sopivat suotuisammin pohjoisemmille ja vuoristoisemmille viljelyseuduillekin. Arkeologisia löytöjä ruislajien siementen käytöstä ihmisruokana on jo myöhäispaleoliittisen asutuksen keräilykulttuurin ajoilta Pohjois-Syyriasta, yli 10000 eaa.
Kaura on peräisin todennäköisesti Turkin alueelta ja sen viljely on alkanut vehnän tai ohran rikkakasvina. Itämeren suomalaiset kansat tutustuivat kauraan germaanien välityksellä ja toivat sen Suomeen. Viljely alkoi maassamme 1800-luvun lopulla karjatalouden yleistyessä.
Ohra on vanhimpia viljeltyjä viljalajeja. Sitä saatettiin alkaa viljellä Lähi-idässä jo ennen 10000 eaa. Kuusirivinen ohra ilmestyi noin 6000 eaa.[4] Suomessa ohran viljelys alkoi viimeistään 4200 eaa. Jaalassa tehtyjen arkeologisten kaivausten perusteella.[5]
Juuei...

Edit: Jos vielä katsotaan valmistustavan syntyseutu, niin mitä jää jäljelle? [:P]

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 14.39
Kirjoittaja amanita
Jaa no jos noin kauas kattellaan, niin Afrikastahan mekin alunperin olemme, joten etäisesti katsoen kotimaisia tuotteitahan noista monet, liekkö melekeest kaek. ;)

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 14.41
Kirjoittaja jakovski
Kröhöm. Me emme välttämättä ole Afrikasta..

https://www.eurekalert.org/pub_releases ... 051717.php

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 15.00
Kirjoittaja amanita
No hemmetti, mihin tässä oikein nyt sitten alkaisi uskoa! :o

Sen tiedän ainakin, että minussa on Neanderthal-variantteja eurooppalaisista keskimääräistä enemmän, suomalaisia geenejä kuitenkin vain 68,6%, loput muualta Euroopasta, mutta mistä sitten ihan muinoin muinoin olen ja mitä siten passaisi tässä ketjussa "kotimaisiksi" tuotteiksi kutsua, jää nyt sitten tuntemattomaksi. 8-)

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 7.12.2019 klo 17.29
Kirjoittaja PKivireki
^Niin kuin avataristani näkee, minussa on Neanderthalin -geenejä n. 5%, eli enemmän kuin 95%:lla lajitovereista.

Mutta tuosta kotimaisesta ruoasta; teen tästä päivästä eteenpäin vuoden aikana ruokaa itselleni ja vierailleni ainoastaan kotimaisista raaka-aineista - juomia ja mausteita ei lasketa, koska suolaa, mustapippuria ja tsekkiolutta ei Suomessa kasva..

Appiukko toi siikafileitä läjän, huomenna paista lounaaksi fileet 2 kple ja sitten lopuista teen siikakeiton. Sillä lähtee!

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 14.2.2020 klo 23.42
Kirjoittaja tosikko
Hi hii, en kuorinut surusipulia vaan otin pakkasesta valmista tuotetta ilman kyyneliä. [:D]
sipali.jpg

En edes tiennyt että tuollaista uusavuttomien pakastesipulia on saatavilla, ennen kuin yksi työntekijä siitä vinkkasi. Voi tätä elämässä säästynyttä aikaa! 8-)

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 14.2.2020 klo 23.52
Kirjoittaja emmel
Espanjassa myydään pakastealtaasta mm. valmiiksikeitettyä pakastettua riisiäkin, jos ei tahdo turata aikaansa riisin keittämisen opiskeluun. On siellä kyl paljon muutakin erikoista tarjolla, mitä en just nyt muista.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 15.2.2020 klo 17.39
Kirjoittaja KiKlo
Uusavuttomalla (tai sinkkutaloudelle) on kaupan salaattibaari ihan ehdoton lähde. Sieltä löytyy kaikki ainekset valmiiksi pilkottuna.

Re: Ruokatopic

Lähetetty: 15.2.2020 klo 21.12
Kirjoittaja Mikael K.
Nykyisin on sushibaareja lähes joka kaupassa. Kympillä lounas mukaan ja vatsa on sopivan täynnä. Joku voisi kyllä ehkä hieman nyrpistää nenäänsä. Sopinee kuitenkin pahimpaan nälkään.