Sivu 1/1

Uutta iMacia musiikintekoon (LPX)

ViestiLähetetty: 16.9.2018 klo 19.37
Kirjoittaja nikvii
Tervehdys! Kuten otsikosta voi ehkä päätellä, uusi kone on ajankohtainen ja 21,5" iMac taitaa olla se juttu. Logic pro x on nykyään pääasiallisena softana, jolla musiikkia teen ja vaikka kone tuleekin ns. kotikoneeksi, tuon LPX:n mukaan olisi päätöksiä hyvä tehdä. Vanha läppäri jää nauhoituskäyttöön, koska siinä vielä henki pihisee ja tehokin tuntuu liveraitojen äänittämiseen riittävän hienosti.
Olen kuitenkin hiukan jumissa, koska tuntuu, että jokaisesta asiasta ja ominaisuudesta on miljoona eriävää mielipidettä ja kaikki tietysti niitä ainoita oikeita. Samaan aikaan tuntuu, että varsinkin netissä isoimmalla äänellä huutavat ne, joilla ei omakohtaista kokemusta ole, joten ajattelin kääntyä tämän palstan puoleen ja selvittää kerralla itselleni missä mennään. Lisäksi, itsellä ei ole riittävän syvää ymmärrystä tietokoneiden sielunelämästä täysin oman ja riippumattoman mielipiteen muodostamiseen.

Koitetaanpas siis jäsennellä kysymykset jollain tavalla luettavaan muotoon:

1. Erot 4-ytimisten i5:n ja i7:n välillä musiikkisoftien näkökulmasta? Toinen 3,4Ghz ja toinen 3,6Ghz, mutta kuinka paljon se oikeassa käytössä tuntuu?

2. Entäs se muisti? 16Gt vs. 32Gt? Ja jälleen, eniten kiinnostaa realistiset vaikutukset, eikä niinkään mittaustulokset teoreettisissa testitilanteissa. Tuleeko Logicin kanssa 16Gt:lla seinä vastaan?

3. Ja vielä se Fusion Drive vs. SSD? Onko tässä edes miettimistä? Onko Fusion Drive todella niin kehno ja epävarma, kuin keskustelupalstoilla annetaan ymmärtää? Entäs, jos kuitenkin päätyisi hankkimaan myöhemmin ulkoisen SSD:n?

Ja tietysti, oikea vastaushan kaikkiin olisi valita kaikista isompi, parempi ja kalliimpi vaihtoehto, mutta jostain näistä on pakko tinkiä, koska budjetti tulee vastaan.

Jos joku jaksaisi näiden asioiden selvittämiseen atk-lukihäiriöiselle muusikolle aikaansa uhrata, olisin suunnattoman kiitollinen!

Re: Uutta iMacia musiikintekoon (LPX)

ViestiLähetetty: 17.11.2018 klo 17.26
Kirjoittaja McInen
Pariin kuukauteen ei ole vastauksia tullut ja ehkä olet koneen jo hankkinut. Kaikki esittämäsi kysymykset kiinnostavat myös minua, joten jos jollain on antaa (kokemusperäisiä) vastauksia, olisin kiitollinen.

Re: Uutta iMacia musiikintekoon (LPX)

ViestiLähetetty: 17.11.2018 klo 18.17
Kirjoittaja jeppe
Itse muutama vuosi sitten pähkäilin samoja asioita ja tulin siihen tulokseen että kaikkein kustannustehokkain ja päivitettävin ratkaisu oli hankkia käytetty Mac Pro. Vuosimalli väliltä 2008-2012.

Logicin kanssa ei ole tullut rajat vastaan, tosin käytän X:ää edeltävää versiota. 32Gt RAMia on halpaa kuin saippua noihin koneisiin ja SSD-levyjä voit pistää vaikka useamman RAID:iin sisälle.

Käytetyt koneet lähtee varmaan tänä päivänä parista satasesta, siihen päälle muistit ja SSD:t sekä näyttö yms ja kokonaishinta jäänee reilusti alle tonniin. Ja toki voi tehdä niinkin että päivittelee tuota konetta sitten pikkuhiljaa sitä mukaa kun huomaa puutteita suorituskyvyssä. iMacit eivät tätä päivitysmahdollisuutta tarjoa...

Hankintavaiheessa kannattanee panostaa lähinnä CPU osalta siihen että vääntöä riittää, niitä on hankalinta jälkikäteen päivittää, muut osat on simppeliä kelkkojen kanssa.

Re: Uutta iMacia musiikintekoon (LPX)

ViestiLähetetty: 19.11.2018 klo 18.51
Kirjoittaja Teekki
Konevaatimuksiin vaikuttaa paljon se että miten/millä keinoin sitä musiikkia on tehdä.

Jos käytät paljon VST-plugineja, niin mitä tehokkaampi prossu niin sitä parempi. Perus 4-ydin riittää jo melko pitkälle. Tähän vaikuttaa tietty olellisesti ne käytettävät pluginit. Osa ei vaadi prossulta juuri mitään ja osa vetää tehokkaimmatkin prossut helposti kyykkyyn.

Jos käytät pääasiassa sampleja/softasamplereita, niin prossu ei ole niin kriittinen, mutta muistia vaaditaan.

Itselläni on MBP 13 2017, i5 (2-ydin + HT) ja 8 gigaa muistia. Sekvensserinä Ableton Live. Sampleja en käytä juuri muuhun kuin rumpukomppeihin, jotain satunnaisia efektejä ja vokaalilooppeja, Muisti riittää mainiosti, mutta prossu olis varmasti tiukoilla jos käyttelis raskaampia VST-intrumentteja. Itse käytän lähinnä hieman köykäisempiä Sylenth, Spire ja Waldorf Largo. Joku Lush101 tai U-He Diva saisi helposti prossun polvilleen...

Re: Uutta iMacia musiikintekoon (LPX)

ViestiLähetetty: 19.11.2018 klo 19.24
Kirjoittaja Ötsi Vik
Mikä tahansa nykyaikainen 4-ydinkone, jossa väh. 8 gigaa muistia ja SSD on riittävä. Lisäksi on hyvä olla toinen kovalevy (voi olla HD tai ulkoinen HD/SSD), jossa samplet ja projektit. Ableton Live on suht kevyt, Logicista en tiedä.