Sivu 1/1

Ver. 0.9 >> MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 3.6.2019 klo 12.03
Kirjoittaja Perza_A
Tämä on ohje, jonka avulla saa asennettua late2011 Macbook Prohon eGPU tuen sekä MacOS -että Windows 10 puolelle. eGPU tarjoaa lisäresursseja MacOS puolella mm. videoeditointiin, siinä missä Win10 installaatio tarjoaa toimivan pelialustan ja DX12 tuen.

On muuten ihan halvatun mielenkiintoinen ja käyttökelpoinen setuppi vähänkään liikkuvalle ihmiselle.

Macbook Pro 13 late 2011 (MacBookPro8,1)
Akitio Thunder2 PCIe box + psu
NVIDIA GTX750Ti 2Gb

Macbook Pro 15 late 2011 (MacBookPro8,2) (dGPU hajalla, dissattu ohjelmallisesti)
Akitio Thunder2 PCIe box + psu
NVIDIA GTX750Ti 2Gb


High Sierra
- SIP disabled
- MacOS tuki https://github.com/mayankk2308/purge-wr ... ware-chart
- NVIDIA Web drivers + CUDA drivers
- eGPU läppärin näytölle MacOS: https://github.com/mayankk2308/set-egpu

Windows 7 asennus Bootcamp assistantin kautta. Romppuaseman pitää olla koneen sisällä kiinni, windows SSD väliaikaisesti pääasiallisen kovalevyn paikalla. Tällöin levyformaatiksi tulee MBR ja Mac ymmärtää käynnistyä EFI bios emulation moodissa, jolloin kaikki oheislaitteet näkyvät normaalisti käyttikselle päin. Win7 asennuksen jälkeen normaalit ajuriasennukset, jonka perään käyttiksen voi päivittää windows10:een esim. usb asennustikulla. Tätä ennen on hyvä luonnollisesti rukata koneen sisuskalut siihen kuntoon, mihin ne haluaakin jättää. Eli MacOS levy takaisin ykköslevyksi ja Winkku kakkoslevyksi ja romppuasema hiiteen.

Brigadier --model=MacBookPro10,2 --install >> Ajurit uudemman malliselta Macilta käyttöön. Yksi ajuri jää WIndowsissa "huutomerkille" ja tämän saa korjattua hakemalla devicen hardware ID:llä oikea ajuripaketti netistä (HP:n softpaq) joka ladataan koneelle, puretaan ja asennetaan ajuri manuaalisesti laitehallinnassa. Win10 päivitykset ja lopuksi disk cleanup ja palautuspisteen luominen.


Huomatut bugit (Windows)
- Kone ei välttämättä boottaa ensiyrittämällä Windowsin puolelle. Yleensä toisella yrittämällä onnistuu. Pääsääntöisesti kiertämällä ensin High Sierran kautta, kone boottaa Windowsiin normaalisti.
- Ei muista boottilevyn valintaa, eli aina windowsiin mentäessä bootti alt nappulan kautta.
- 15 tuumaisessa MacOS näytön kirkkauden säätö ei toimi. Windowsissa ok.

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 13.6.2019 klo 7.37
Kirjoittaja Perza_A
Setille on nyt kertynyt about viikko koekäyttöä, ja se on ollut ihan positiivinen kokemus. Esiintyneet ongelmat ovat liittyneet eGPU:n "HotPlug" ominaisuuteen, eli jos tähän skenaarioon lähtee -suosittelen että kiinnitykset ja irroitukset tehdään sammuksissa olevaan peliin. Jos koneen lämpötahnoja ei olla vaihdettu, se kannattaa tehdä viimeistään nyt.

On ollut aika yllättävääkin, kuinka hyvin ulkoinen näytönohjain toimii myös koneen omalla näytöllä käytettäessä. Toki kokemukseni ulkoisista näytönohjaimista rajoittuu tähän yhteen tiettyyn settiin, mutta kyllä kaikki seikat puhuvat sen puolesta ainakin minun tapauksessani.

Palaan asiaan
Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 13.6.2019 klo 21.02
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin tämän illan havainnot;

Käyttö ulkoisella näytöllä läppärin näyttö kiinni

Tässä kokoonpanossa Windows ymmärtää sekä VGA että DVI signaalin "out-of-the-box". High SIerra puolestaan hylkii VGA puolta, mutta näyttää kaiken kiltisti DVI liitännän läpi. LIenee näytönohjaimen Firmis"ongelma"
Hygieniasyistä Windowsissa power options: close lid > do nothing.

Harkinnassa on Mojaven käyttöönotto DosDuden seteillä. Tämän laiteläjän pitäisi olla "tuetta yhteensopiva" web kameraa lukuunottamatta.

Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 14.6.2019 klo 17.42
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin tämän päivän havainnot:

Turbo Boost Switcher on ainakin minulle uusi ja kaivattu lisuke sylikäyttöön. TB dissattuna CPU proximity Macs Fan Controlissa vallan tasaiset 50C. Tuulettimen RPM +- 2000. TB:n saa takaisin päälle appin "vivusta".

http://tbswitcher.rugarciap.com/

WIndows:in puolella TB:n saa twiikattua pois päältä advanced power options:eista määräämällä Max CPU powerin 99%:aan satasen sijasta.

//Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 15.6.2019 klo 19.50
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin tämän päivän havainnot:

Turbo Boost switcher tuppaa huutelemaan salasanakysymyksiä jokaisella kerralla kun kone nousee unitilasta ylös. Tämän tilanteen saa korjattua, kun rootilla ajaa terminalissa komennon:

sudo /Applications/Turbo\ Boost\ Switcher.app/Contents/MacOS/Turbo\ Boost\ Switcher

Bootissa tämä kyselee passua tämänkin jälkeen. Ilmeisesti mahdollista päästä salasanakyselyistä kokonaan eroon erillisellä .plist modauksella, mutta tämä riittää nyt aluksi.

En voi riittävästi hypettää tämän softan käyttökelpoisuutta vanhemman macin kaverina. Viileää kyytiä.
Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 16.6.2019 klo 17.16
Kirjoittaja Perza_A
Otetaas yksi backstep, nimittäin aiemmin naputtelemani ohje TB switcherin passukyselyiden hiljentämiseksi ei toimi. Tuo on kokonaisuutena sen verran kryptinen juttu, että ainakin mun kapasiteetilla tätä joutuu hetken märehtimään ennenkuin ratkeaa. Eli homma menee niin, että ko. softa asentaa kernel extensionin, jonka käyttöä MacOS valvoo ja haluaa autentikoida sen.

Itse softa toimii kuin junan vessa ja tekee just sen mitä pitääkin. On niin vilpoisaa kyytiä sylikäytössäkin ettei mäkiksi uskoisi :)

//Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 17.6.2019 klo 8.35
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin:

Skriptieditorin avustuksella tuo salasanan kyselypulma ratkesi itseasiassa aika helpolla.
https://github.com/rugarciap/Turbo-Boos ... -478365254

//Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 25.6.2019 klo 11.35
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin kokemukset;

Mojave kokeiltu lyhyesti. Kiihdytys vaikutti toimivan Intel3000 puolella. GTX750ti tuli laitelistaan näkyviin, mutta en saanut aktivoitua sitä. Kun tämä kuitenkin on käyttöpeli, niin lähdin rakentamaan uusiksi High Sierraan perustuen. Levyratkaisu päivittyi 2 x 1Tb SSD RAID0 settiin. Pakettikooksi 128Kb.

Vastaavasta haaveileville muistiin myös, että Filevault ei toimi loogisilla levyillä, eikä Recovery partitiotakaan saa muodostettua. Luonnollisesti tällaiseen kyhäelmään ei myöskään saa Windows partitiota ympättyä, eli se siirtyi ulkoiselle levylle häpeämään. Kantsii pitää asennustikkua koneen mukana jos pitää jotain käyttiksen puolella tehdä.

//Perza

EDIT: Eli Mojaven kanssa toimii RAID0 looginen levy. High Sierran kanssa ei. Tai joku tyyppi jossain väittää kyenneensä kloonaamaan erilliselle ssd:lle asennetun käyttiksen RAID0 levylle, josta olisi toiminut. Vähän liian sinitarrajuttu minulle...

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 27.6.2019 klo 17.13
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin takapakit;

Semmoinen harvinaisuus huomattu, että mulla on ollut viallinen levy konffausyrityksissä mukana. FusionDrive virittelyt päättyivät vähän ikävästi tämän takia, ja todennäköisimmin tästä vattuuntuneena jää fusionit nyt muiden iloksi/ahdistukseksi. Fusion ei tuo näkyvää nopeushyötyä kahden ssd:n setupissa. Tosin itselläni ollut viallinen levy setissä mukana, eli jää vähän hämärän peittoon Fusionin toimintakunto. Siirretty Windows levy koneen sisuksiin ja sisältö ei siitä digannut, vaan nyt uudelleen virittelyssä. Tuo on ollut Applelta aika törkeä temppu jättää HighSierra vaille Systeemilevy-RAID tukea.

Erillinen sisäinen SSD winkulle: diskpart > clean + convert GPT
Create partition primary
Format fs=NTFS label="Whatever" Quick
Asennus USB tikulta.

**** Muuten hyvä mutta eihän tuo nyt sitten toimi. On tämä hieno harrastus.

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 1.7.2019 klo 20.50
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin kokemuksia:

Win10 kakkoslevylle siten että kone käynnistyy EFI moodissa ja kaikki oheislaitteet toimivat.

Windows SSD ykköslevyn paikalle ja MacOS levy irti koneesta. Romppuasema takaisin koneen sisuksiin ja WINDOWS 7 asennus tällä tavalla. Ajuriasennukset koneen oman tuetun Bootcamp setin avulla. Windowsin aktivointi.

Päivitys kymppiin esim usb tikulta. Brigadierilla haetaan MacBookPro10,2 setti koneelle ja asennetaan komentokehotteessa /Drivers/Apple/Bootcamp.msi:stä adminoikeuksilla.

Romppuasema irti ja WinSSD romppuaseman paikalle, MacOs levy paikoilleen.
Apple Software updatella Bootcamp päivitykset.

Optional: Trackpad ++ windowsin aisapariksi antamaan levyhiirelle vähän enemmän totuttua karrikatyyriä.

Kone voi satunnaisesti jumittua bootin POST vaiheen lopussa niin, ettei käynnisty. Uud. käynn. auttaa viim. kolmennella, neljännellä kerralla. Älä asenna windowsia jos tämä liiaksi ahdistaa.

Perza

Re: MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 4.7.2019 klo 17.30
Kirjoittaja Perza_A
Muistiin levykonfiguraatiosta:

Ainakin itselleni jäi asennusrumban jäljiltä nollalevylle EFI partitio, joka oli kuralla. Sen saa poistettua terminalissa gdiskillä. Tässä on myöskin sellainen tilanne, että ainakaan toistaiseksi kone ei muista tehtyä boottivalintaa, eli käynnistyy High Sierraan joka bootilla ellei altin kautta muuta käsin kohdetta. Erilliset boottimanageritkaan eivät asiaa korjaa. Tämä saattaa liittyä APFS partitioon eikä ainakaan minulle tämä ole iso ongelma.

https://discussions.apple.com/thread/8074829

//Perza

Re: Ver. 0.9 >> MacBook Pro (late 2011) eGPU -projekti

Lähetetty: 11.8.2019 klo 19.58
Kirjoittaja Perza_A
Nopea päivitys kokemuksista:

Leikit 15 tuumaisen 2011 koneen kanssa päättyivät tylysti kesken. Näitä käytettyjä koneita myyvien soisi rehellisesti kertovan ainakin sen, onko emoa uuniteltu matkan varrella. Sain taas kivan läjän kallista SER romua laatikon pohjalle odottelemaan varaosia joita tuskin koskaan löytyy :)

Mutta:
MacBookPro8.2 toimii nätisti High Sierralla vammainen GPU disabloituna, ulkoisen eGPUn avustamana. Kirkkauden säätö puuttuu. Sen sijaan Windowsin puolella näytti olevan mahdottomuus saada settejä pyörimään millään muulla kuin käyttiksen basic-driverilla, joka ei ainakaan omaan käyttöön vältä. Kaikki yritykset saada eGPU siellä pelittämään päättyivät ikävästi. Olen siinä käsityksessä, että toimiakseen eGPU vaatisi että dGPU on enabloituna koneessa. Ja näinhän se ei voi olla koska se on hajalla. Olisi ihan mielenkiintoista kuulla, jos joku on oikeasti saanut moisen kombon jossain toimimaan.

MacBookPro8.1 puolestaan futaa kuin junan vessa kummassakin käyttiksessä. Mitä nyt pykii booteissa mutta se taitaa olla tämän merkkisten koneiden perusongelma ainakin niin pitkälle mitä minä niistä tiedän.

//Perza