Sivu 1/1

Verkkoneutraliteetti ja FCC

Lähetetty: 17.12.2017 klo 19.06
Kirjoittaja khaosaming
Yhdysvalloissa FCC päätti purkaa 2015 säädetyt internetin verkkoliikennettä reguloivat title II -asetukset. Nyt Comcast et al voivat verkon portinvartijoina edesauttaa omaa ansaintamalliaan syrjimällä dataa aina sen mukaan, mikä on heille edullisinta. Kilpailun nimissä tehty purku johtaa tietysti täysin päinvastaiseen monopolisaatioon, vaihtoehtojen vähenemiseen ja median entistä suurempaan keskittymiseen. Useimmilla amerikkalaisilla ei ole keinoa kilpailuttaa nettioperaattoriaan.

Minusta takana on kaapeli-tv-operaattoreina rikastuneiden suurten verkkoyhtiöiden halu jatkaa ansaintamalliaan ja siirtää se internettiin. Kohta tietokoneiden ja nettipakettien kylkiäisenä saadaan nähdä top boxeja, joissa operaattorin esivalitsemat kanavapaketit ja nettipalvelut valmiina. TV II on kohta valmis ja nettivapaus saa mennä. Broadcast-tyylinen striimaus on tulevaisuutta, jos suurilta operaattoreilta kysytään. Kilpailijoita ei tarvitse päästää duopolin hallitsemille markkinoille.

Petteri Järvinen on oikeassa blogissaan, kun hän puhuu newspeakista ja orwellilaisesta uusiokielestä, jossa vapaus on orjuutta ja tietämättömyys vahvuutta.

https://pjarvinen.blogspot.fi/2017/12/s ... ewsin.html

https://pjarvinen.blogspot.fi/2017/12/n ... salem.html
Olet omaksunut hyvin Pain newspeakin. Ei valtio ole ikinä säädellyt nettiliittymien yksityiskohtia vaan yleistä periaatetta, joka takaa yhtäläiset kilpailumahdollisuudet kaikille toimijoille. MIelestäni se on juuri valtion tehtävä. Täysin vapaa kapitalismi johtaa siihen, että kullekin toimialalle jää yksi dominantti toimija, joka ostaa kilpailijat pois ja saavuttaa lopulta monopolin.

Vapaan liike-elämän päämäärä ei ole kilpailu vaan kilpailun lopettaminen. Siksi sääntelyä tarvitaan myös markkinataloudessa.
Petteriä on käytetty asiantuntijana Hesarissa julkaistussa kirjoituksessa.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005492229.html
”Suomessa ei ole datarajoituksia”, sanoo tietokirjailija, it-asiantuntija Petteri Järvinen.

”Niin kauan kuin Suomessa säilyy kolme mobiilioperaattoria ja liittymät ovat rajoittamattomia, en pidä neutraliteettia tai sen puutetta ongelmana.”

Re: Verkkoneutraliteetti ja FCC

Lähetetty: 17.12.2017 klo 23.40
Kirjoittaja homenamsi
Liekö Suomessa mitään estettä sille, että esimerkiksi Elisa myydessään verkkosovitinta Elisa Viihde-nimellä parametroi sovittimen siten, että Elisan viihdesisällöt saavat valtaosan kaistasta ja muut osoitteet kilpailevat sitten jäljellä olevasta elintilasta - lisämaksusta?

Lankapuhelimen ansaintamallihan oli HPY:llä jossain vaiheessa se, että paikallispuhelut olivat (lisä)maksuttomia, kotimaan kaukopuhelut ja ulkomaanpuhelut minuuttitaksalla.

Re: Verkkoneutraliteetti ja FCC

Lähetetty: 18.12.2017 klo 0.19
Kirjoittaja khaosaming
Suomessa tuskin ihan heti nähdään vastaavaa, koska laki meillä kieltää tietoliikenteen priorisoinnin mielivaltaisista syistä. Meillä ei myöskään ole datakiintiöitä juurikaan käytössä, ja asiakas voisi aina vaihtaa operaattoria, sillä Suomessa kilpailu toimii. Internet-verkko on kaikkien käytössä riippumatta siitä, kenen omaisuutta fyysiset langat ovat.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/2 ... a-suomessa

Tietoyhteiskuntakaaressa on langetettu yleispalveluvelvollisuus.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 917#L12P90

Re: Verkkoneutraliteetti ja FCC

Lähetetty: 20.12.2017 klo 17.07
Kirjoittaja kamina
Mahdollisuus vaihtaa helposti operaattoria on juurikin se, joka pitää operaattorit kurissa. Kyllä oli viestintävirastolta nappi-suoritus kun järjesti operaattoreille pakon vuokrata kaapelit kilpailijoille.

Portugalissa on vissin jotain puhelinoperaattoreita jotka laskuttavat erikseen liittymän kautta käytetyistä palveluista, esim. pääsy sosiaaliseen mediaan 5€/kk. Tuohan on yksi pahimmista kauhu-skenaarioista tuon muutoksen myötä, yhdistettynä vielä siihen että operaattori laskuttaa myös palvelun tuottajaa siitä että pääsee sallittujen palvelujen listalle... En tarkistanut noiden paikkansapitävyyttä, mutta jos se on totta niin ilmeisesti EU-tasolla ei ole esteitä tämmöiselle mallille.

Amerikkalaisillehan tuo on kauheata, Eurooppalaisille sillä voisi olla myös positiivisia vaikutteita koska se tekisi meidän markkinasta houkuttelevamman kohteen uusille palveluille.

Re: Verkkoneutraliteetti ja FCC

Lähetetty: 20.12.2017 klo 17.48
Kirjoittaja khaosaming
Amerikassa on kyse ainoastaan siitä, että kaapeli-tv-operaattorit, jotka ovat myös ISP-operaattoreita, haluavat jatkaa rent seekingia loputtomiin. He haluavat valtasiivun sisällöntuotannosta tai broadcast-netti-streamingista. Pelkkä TV II.

Internet on kuitenkin vain puhelinkaapelia noin periaatteessa. Kuin tyhmä putki, jossa kulkee dataa. ISP:t ja palveluntuottajat täytyy pitää täysin erossa tonteiltaan. Vapaa internet on kiva juttu, mutta sen ymmärtää vasta, kun sen menettää.

Suomessa sama juttu on taloyhtiökaapeliverkon kanssa. Vain yksi kaapeli-tv-operaattori, mutta onneksi nettiin on useampi vaihtoehto.

USA:ssa yli puolet kansakunnan talouksista on yhden operaattorin armoilla.