Sivu 1/1

Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 12.1.2021 klo 12.29
Kirjoittaja mactic
Yritin tänään ottaa käyttöön kaksivaiheisen tunnistuksen. Pääsin niin pitkälle että kysyi turvakoodia. Mielestäni laitoin sen oikein, mutta ehkä tuli virhe kun työtoveri käveli tietenkin juuri siinä kohtaan sisään kun luulin kerrankin saavani olla rauhassa tässä saakutti avokonttorissa. Joten aloitin uudelleen. Tällä kertaa se ei sitten millään hyväksynyt luottokorttini numeroa vaikka se oli ihan varmasti oikein. Yritin useita kertoja. Sitten tilasin puhelun Applen tukeen. Se tuli vähän myöhässä ja siellä joku idioottitekoälyääni pyysi painamaan ykköstä jos haluan sitä mitä olen tilannut. Kun painoin sen, tuli ilmoitus että ei tunnista sitä (puhelin iPhone 6S). Miten tommosen putiikin kanssa oikein asioit?

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 12.1.2021 klo 14.16
Kirjoittaja mactic
Sain viimein yhteyden Applen tukeen. Vika oli kuulemma siinä että en ollut käyttänyt heidän laitteitaan. Naurettavaa! Olisin vielä ymmärtänyt jos kyseessä olisi ollut teleoperaattori, mutta selainpohjaisen käyttöliittymän pitää toimia millä laitteistolla/käyttiksellä tahansa vaikka linuxpaskalla tai jollain vielä bizarremmalla free/open BSD:lläkin. Tuki suositteli että tee samalla millä tunnistaudutkin. Yritin tehdä windowstyöasemalla appleid sivustolla koska mulla pöytäkoneessa iso näyttö ja kunnon näppis sekä hiiri. SIksi teen sillä mieluiten kaikki tuollaiset tärkeät asiat. Jouduin kuitenkin nysväämään puhelimella, ja menihän tuo lopulta.

Sen jälkeen harkitsin hetken paluuta androidin käyttäjäksi.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 12.1.2021 klo 17.54
Kirjoittaja Sendaa
ok, kiva tarina

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 15.1.2021 klo 21.11
Kirjoittaja phiit
jaxuhali

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 19.1.2021 klo 14.53
Kirjoittaja jklmlk
Tähän vähän liittyen kuulin kaverilta myös ihmeellisen jutun. Hän yritti kirjautua puhelimeen Apple ID:llä mutta koska hänellä on tässä välissä muuttunut puhelin numero niin hän joutuu nyt odottamaan pari viikkoa että saa puhelimen käyttöön koska Apple haluaa varmistaa käyttäjän oikeaksi.

Onko tuo muka mahdollista eli jos välissä vaihtuu puhelin numero niin joudut olemaan pari viikkoa ilman puhelinta, ainakin ilman iPhonea?

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 19.1.2021 klo 14.56
Kirjoittaja Ötsi Vik
jklmlk kirjoitti: 19.1.2021 klo 14.53 Onko tuo muka mahdollista eli jos välissä vaihtuu puhelin numero niin joudut olemaan pari viikkoa ilman puhelinta, ainakin ilman iPhonea?
Puhelin toimii kyllä ilman Apple ID:täkin, luulisin. En ole koittanut, mutta eikö sillä voi edelleen soittaa ja lähettää viestejä ilmankin? Plus käyttää esim. Gmailia ja WhatsAppia.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 20.1.2021 klo 7.36
Kirjoittaja Mepi
Mulla on numero vaihtunut 3v sitten enkä joutunut olemaan hetkeäkään ilman iPhonea.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 20.1.2021 klo 7.47
Kirjoittaja KenSu
Voipi olla että tarinan kaveri oli unohtanut appleid:n salasanan ja kaiken muunkin mahdollisen ja yritti appletuen kanssa saada tiliä käyttöön. Nyt jos on myös puhnro muuttunut alkuperäisestä pitänee tehdä lisävarmistuksia.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 20.1.2021 klo 10.12
Kirjoittaja jklmlk
Kyseessä on puhelimen käyttöönotto ja hän muistaa kyllä tunnukset ja salasanan mutta homma tyssää kaksiosaiseen todennukseen koska puhelinnumero on muuttunut tässä välissä.

Mitä tuossa itse käynistelin vanhaa iPhonea niin ei siinä ole kyllä vaihtoehtoa ottaa puhelinta käyttöön ilman Apple ID:tä. Itselläni ei ole ollut vastaavaa ongelmaa koska numero ei ole vaihtunut ja muistaakseni noita todennus koodeja tulee muihin minun Apple laitteisiin tarvittaessa.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 20.1.2021 klo 13.17
Kirjoittaja E-W
Pystyy ottamaan käyttöön ilman Apple ID:tä.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 20.1.2021 klo 13.38
Kirjoittaja KenSu
jklmlk kirjoitti: 20.1.2021 klo 10.12 Kyseessä on puhelimen käyttöönotto ja hän muistaa kyllä tunnukset ja salasanan mutta homma tyssää kaksiosaiseen todennukseen koska puhelinnumero on muuttunut tässä välissä.
No joo. Tuon luokittelisin vähän "stupid user error" -kategoriaan (sorry). Jos on kaksivaiheinen todennus käytössä ja ainoa keino sen toteuttamiseen on puhelinnumero, niin pitää olla todella huolellinen sen puhelinnumeron kanssa ettei vaihda alta pois.

Mulla on kolme eri MFA-autentikaattoria eri tarkoituksiin (AWS, Paypal, työpaikan palvelut) käytössä kun laskee tämän Applen oman mekanismin mukaan ja varmuuden vuoksi kahdella eri laitteelle asennetut autentikaattori-appit (+ puhelinnumerolla).

Valitettavaa että "maallikoille" nykymaailman melkein edellyttämät tietoturvakeinot ovat niin vaikeita omaksua ja käyttää.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 20.1.2021 klo 13.45
Kirjoittaja Ötsi Vik
jklmlk kirjoitti: 20.1.2021 klo 10.12 Mitä tuossa itse käynistelin vanhaa iPhonea niin ei siinä ole kyllä vaihtoehtoa ottaa puhelinta käyttöön ilman Apple ID:tä.
On sellainen vaihtoehto. Tästä voit katsoa miten se tehdään:

https://www.macworld.co.uk/how-to/use-i ... d-3779932/

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 23.1.2021 klo 12.29
Kirjoittaja jklmlk
Joo, näköjään saa ilman tiliä otettua käyttöön. Itse olisin varmaan kanssa tuollainen stupid user [:D] koska noita kaksivaiheisia tunnistautumisia on tullut viljeltyä nykyisin joka paikkaan ja niitä kaikkia ei kumminkaan muistaisi joka paikkaan muuttaa.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 23.1.2021 klo 18.41
Kirjoittaja kaulahuivi
Kaksiosainen tunnistus on tehty liian vaikeaksi. Puhelinnumeron vaihtaminen on arkipäivää nykyään, joten laitevalmistajien tulee ottaa tällainen mahdollisuus huomioon aivan samalla tavalla kuin salasanan unohtaminen IT-palveluissa. Se on fiksua suunnittelua se.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 23.1.2021 klo 21.44
Kirjoittaja Miklu
Sen kaksivaiheisen tunnistuksen takana on mm. erilaisia maksullisia juttuja, joita tunnistautunut henkilö voi käyttää ilman muita varmennuksia. Sen takia se on niin vaikeaa. keljuttaa se minuakin, mutta ymmärrän syyt. Jos ei halua niitä hankalia tunnistuksia, niin sitten ei pidä käyttää älypuhelimesta niitä monia elämää helpottavia ominaisuuksiakaan. Ja kaksivaiheisen tunnistuksen syynä on taasen poliitikot päätöksineen, ei laitevalmistajat.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 23.1.2021 klo 22.01
Kirjoittaja KenSu
No ei se nyt ihan niinkään ole että poliitikkojen syytä. Käyttäjätunnus ja salasana pelkästään nyt vaan on melko turvaton nykypäivänä. Tietomurrot yhdistettynä siihen että ihmiset pöljänä käyttää samoja salasanoja eri palveluissa.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 24.1.2021 klo 10.13
Kirjoittaja Miklu
No joo, tyhmien käyttäjien syytä. Virkamiehet ja poliitikot ovat sitten keksineet ja määränneet käyttöön keinoja, joiden avulla meitä tyhmiä käyttäjiä suojellaan meidän omalta pöllöltä käytökseltä. Joka tapauksessa, ei ole laitevalmistajista lähtöisin.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 24.1.2021 klo 12.07
Kirjoittaja KenSu
Miklu kirjoitti: 24.1.2021 klo 10.13 No joo, tyhmien käyttäjien syytä. Virkamiehet ja poliitikot ovat sitten keksineet ja määränneet käyttöön keinoja, joiden avulla meitä tyhmiä käyttäjiä suojellaan meidän omalta pöllöltä käytökseltä. Joka tapauksessa, ei ole laitevalmistajista lähtöisin.
No enpä usko. MFA:ta on käytetty yritysmaailmassa vuosikausia, varmaan jo 2000-luvun alussa ennen kuin politiikoilla tai virkamiehillä oli hajuakaan tällaisesta. Maksupalvelulaki on vaan vihdoin viimein tuonut mfa-vaatimukset tavallisen kuluttajan suojaksi ja/tai harmiksi. Ja tietysti myös kuluttajapalvelua tarjoavien yritysten (apple, google, facebook jne) halu myydä palveluitaan myös niille käyttäjille jotka ovat kiinnostuneita omasta tietoturvastaan.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 24.1.2021 klo 12.10
Kirjoittaja jjpeltola
Hus, kielikeskustelu-ketjuun.

Re: Mikä piru Applea vaivaa?

Lähetetty: 24.1.2021 klo 15.52
Kirjoittaja amanita
Juu, sinne kieliketjuun hujautettiin jokunenkin viesti täältä.