Sivu 1/1

Abitti ja Mac

Lähetetty: 8.8.2020 klo 11.56
Kirjoittaja Sauerkrautzi
Onko joku seurannut tätä debattia:

Elisa myy MacBookia yhteensopivana ja nyt kun ilmenee ettei ole, se ilmoittaa asiakkaalleen että "tän kanssa täyty vain elää"

https://yhteiso.elisa.fi/apple-24/macbo ... tti-515967

Ps. Eikö buuttausmahdollisuus tikulla olevaan Linuxiin ole ristiriidassa Applen ja sen käyttäjien edun kanssa: se on turvariski. Ei tällaisia virityksiä saisi tehdä.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 8.8.2020 klo 12.55
Kirjoittaja arisel
Elisan "yhteistyökyky" "asiakkaiden" eli kuluttajien (vrt. "konsu" Avaruuden kauppamiehet -romaanissa) on luokkaa hyvin haluton, minkä vuoksi kyseisen yrityksen kanssa ei juuri kannata asioida, eikä varsinkaan tehdä mitään sopimuksia.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 10.01
Kirjoittaja Jultsu
Sauerkrautzi kirjoitti:Ps. Eikö buuttausmahdollisuus tikulla olevaan Linuxiin ole ristiriidassa Applen ja sen käyttäjien edun kanssa: se on turvariski. Ei tällaisia virityksiä saisi tehdä.
Applen tulisi siis rikkoa standardeja lisääkin ja estää kaikkien muiden kuin macOS:n lataaminen keskusmuistiin? 8-)

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 12.56
Kirjoittaja KenSu
Jos on huolissaa oman laitteensa turvallisuudesta ulkoiselta medialta buuttaamisen suhteen, niin maciin voi laittaa firmware-salasanan päälle.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 14.21
Kirjoittaja kaulahuivi
Lukioon ei kannata hankkia Maccia, vaan perus-PC ja piste. Kaiken saa toimimaan myös Macilla, mutta tarvitaan säätöä. Ei pitäisi olla mikään uutinen kenellekään.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 19.37
Kirjoittaja Sauerkrautzi
Jultsu kirjoitti:
Sauerkrautzi kirjoitti:Ps. Eikö buuttausmahdollisuus tikulla olevaan Linuxiin ole ristiriidassa Applen ja sen käyttäjien edun kanssa: se on turvariski. Ei tällaisia virityksiä saisi tehdä.
Applen tulisi siis rikkoa standardeja lisääkin ja estää kaikkien muiden kuin macOS:n lataaminen keskusmuistiin? 8-)
Apple on proprietaarinen laite, se on sen taakka, mutta se on myös sen etu.
https://support.apple.com/fi-fi/HT208862

Nyt kun luen viestini uudelleen, saattaa olla että siitä saa väärän käsityksen: "tällaisella virityksellä" tarkoitin siis Abbittia. Tämähän hoituu muualla laiteneutraalina pilvipalveluna.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 20.53
Kirjoittaja Jultsu
Sauerkrautzi kirjoitti:Tämähän hoituu muualla laiteneutraalina pilvipalveluna.
Nyt kiinnostaisi tietää että minkälaisen "pilvipalvelun" voi bootata käyntiin suoraan EFIn kautta, hakematta mitään dataa paikallisesti miltään medialta, siten myös että kaikki koneen "laitteet" toimivat, ääniä ja näppäimistöä myöden. Se yksinkertaisinkin viritys pitää sisällään sen jonkin sortin (linux)kernelin joka sisältää verkko + ääni + muut laiteajurit ja joka sitten lataa datan vaikkapa jostain keskuspalvelimelta http-yhteyden yli.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 21.27
Kirjoittaja Sherukka
Virhe on tehty siinä, että on lähdetty siitä, että kaikki yrittäisivät huijata.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 21.58
Kirjoittaja Sauerkrautzi
Jultsu kirjoitti:Nyt kiinnostaisi tietää että minkälaisen "pilvipalvelun" voi bootata käyntiin suoraan EFIn kautta, hakematta mitään dataa paikallisesti miltään medialta, siten myös että kaikki koneen "laitteet" toimivat, ääniä ja näppäimistöä myöden.
En usko, että bootataan yhtään mitään. Koe tehdää selaimessa. Miten muu käyttö on estetty? En tiedä. Tietääkö joku?
https://www.skolverket.se/om-oss/var-ve ... nella-prov

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 22.15
Kirjoittaja Jultsu
Teknisesti tuo on mahdollista esim. palomuurin avulla, joka blokkaa kaikki muut yhteydet kuin tuon sallitun koesivuston. Tämähän ei tietenkään estä omien muistiinpanojen varastoimista koneelle tekstitiedostoksi ja niiden selaamista / käyttämistä koetilanteessa. Tai vaikka sitten väliaikaisesti omaan kännykän verkkoon yhdistämisen, pikaisen googletuksen, ja paluun takaisin koulun wlan-verkkoon jossa koe suoritetaan. Mahdollisuuksia huijaamiselle on ihan liikaa.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 22.30
Kirjoittaja kaulahuivi
Tärkeintä ei pitäisi yo-kokeissa olla muistaa kaikkea mahdollisimman paljon, vaan osata hakea tietoa ja käyttää sitä. Yo-kokeen tulisi olla avoin tiedonhaulle kaikista paikoista. Ulkoa pänttäämisen ja muistamisen aika on ohi oppimisessa ja luovuudessa. Sama koskee yliopistoja.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 22.41
Kirjoittaja Sauerkrautzi
Jultsu kirjoitti:Teknisesti tuo on mahdollista esim. palomuurin avulla, joka blokkaa kaikki muut yhteydet kuin tuon sallitun koesivuston. Tämähän ei tietenkään estä omien muistiinpanojen varastoimista koneelle tekstitiedostoksi ja niiden selaamista / käyttämistä koetilanteessa. Tai vaikka sitten väliaikaisesti omaan kännykän verkkoon yhdistämisen, pikaisen googletuksen, ja paluun takaisin koulun wlan-verkkoon jossa koe suoritetaan. Mahdollisuuksia huijaamiselle on ihan liikaa.
Hmm. Pitää miettiä, minä näin erään hankkeen yhteydessä tuon suunnitellun toteutuksen kaupallisen mainoksen sain sen kuvan että myyvät myös muualle skandinaviaan ja silloin syntyi tämä ihmetys, että eikö kotimaisen Abbitin lähtökohta ole aika vanhanaikainen ja tykillä hyttystä. Mahdollisia ongelmakohtia on aika tavalla, jos ei ole "standardi" kone. Avoimessa ympäristössä sellaista ei saisi vaatia, on epätasa-arvoinenkin.

Kännykkä ei varmaan saa olla yo-kokeessa mukana. Vain tämä koe-IP-käytössä. Mutta millä ne tosiaan estävät omalta koneelta paikallisen kaivamisen, voihan sinne tallentaa SiteSuckerilla mojovan osan aihettaan koskevaa websivustoa. Jos ne jakaa kaikille koetta varten tyhjät koneet, jossa on vain selain?

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 23.08
Kirjoittaja homenamsi
Abitti ei ole pelkkä kokeen järjestely-ympäristö vaan melko monipuolinen joukko lukiolaisen työkaluja LibreOfficesta alkaen. PerusMacistä tai Windows-koneesta tai mistään GNU/Linux-jakelusta ei suoraan kaikkia vastaavia löydy.

Rima on tältä osin varsin korkealla:

https://www.ylioppilastutkinto.fi/yliop ... n-ohjelmat

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 9.8.2020 klo 23.27
Kirjoittaja homenamsi
Selainpintaisen ratkaisun sijasta tarvittaisiin joku Citrixin kaltainen etäkäyttöympäristö, jonka käyttöliittymäosio olisi riittävän yksinkertainen ja paketoitavissa buuttaavaksi minikäyttikseksi.

Onko GNU/Linux- tai Unix-puolella syntynyt mitään Citrixin kaltaista nykypäivään?

Andrew-projektin ja X-Window:n perintönähän näin pitäisi olla, ts. tarvittaisiin vain hyvä X-Window -serveri kaikille käyttäjille.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 10.8.2020 klo 8.04
Kirjoittaja Sauerkrautzi
homenamsi kirjoitti:Abitti ei ole pelkkä kokeen järjestely-ympäristö vaan melko monipuolinen joukko lukiolaisen työkaluja LibreOfficesta alkaen. PerusMacistä tai Windows-koneesta tai mistään GNU/Linux-jakelusta ei suoraan kaikkia vastaavia löydy.
Tätä en tullut ajatelleeksi. Kaikki on haluttu integroida systeemiin, ettei "omalle koneelle" tarvitse, saa eikä voi mennä? Citrix-tyypin ratkaisu lienee epärealistinen, siinä oltaisiin kokonaan jonkun muun armoilla, ja verkon.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 19.8.2020 klo 22.45
Kirjoittaja Mac Manus
kaulahuivi kirjoitti:Lukioon ei kannata hankkia Maccia, vaan perus-PC ja piste. Kaiken saa toimimaan myös Macilla, mutta tarvitaan säätöä. Ei pitäisi olla mikään uutinen kenellekään.
Tyttärellä nyt 1 vuosi lukiota takana MBP 2017 13" -mallin kanssa. Ei ole vielä tullut mitään lisäsäätöjä vastaan. Monet Win -koneen ostajat taas on joutunut hommaamaan abittiin lähes kaiken: hiiri, näppis, usb -headset (tämä mekin tarvittiin). En väitä sanomaasi vääräksi, mutta hyvinkin voi käydä.

Re: Abbitti ja Mac

Lähetetty: 20.8.2020 klo 21.29
Kirjoittaja Delli
Mac Manus kirjoitti: Tyttärellä nyt 1 vuosi lukiota takana MBP 2017 13" -mallin kanssa. Ei ole vielä tullut mitään lisäsäätöjä vastaan. Monet Win -koneen ostajat taas on joutunut hommaamaan abittiin lähes kaiken: hiiri, näppis, usb -headset (tämä mekin tarvittiin). En väitä sanomaasi vääräksi, mutta hyvinkin voi käydä.
Se auttaa huomattavasti kun tyttärelläsi on tarpeeksi vanha MBP.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 22.8.2020 klo 9.17
Kirjoittaja Mrcoke
^ jaa? Mikä on ero mbp 2017 vs 2019 vaikkapa?

Tietämätön siis kysyy.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 22.8.2020 klo 10.39
Kirjoittaja tk3
2017 ja sitä edeltävissä malleissa (Pro ja Air) ei ole T2-turvasirua, josta yhteensopivuusongelma. 2018 alkaen on. Meidän lukiolaisella Air 2017 ja hyvin toimii.

Jos tarkoitit mitä eroa muuten koneilla on, tietävämpi saa vastata.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 24.11.2022 klo 15.04
Kirjoittaja mmlind
Moi, osasikohan joku auttaa.
Macbook pro 15" 2018 malli eli intel versio. boottaa nyt nätisti tikulta kun poisti rajoituksia.
Mutta touchpad ja näppis ei toimi, eikä myöskään äänet.
Mikäköhän alkuaine pitäisi valita jotta hommat alkaa toimia, vai oliko vaihto intel pohjaiseen typerä ratkaisu

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 24.11.2022 klo 21.21
Kirjoittaja homenamsi
Toimiiko langallinen näppis tai hiiri (USB)?

Ymmärtääkseni Abitti perustuu Ubuntu Linuxiin höystettynä monilla sovelluksilla, joita Ubuntu-jakelu ei sisällä.

Jos Ubuntu-jakelu (versio?) toimii koneessasi mutta Abitti ei niin silloin on vain Abitista jätetty tietoisesti pois Applekohtaisia laiteajureita. Tai Ubuntupohja on liian vanha tai liian uusi.

Joskus vuosia sitten kokeilin silloista Abittia 2010 MacBookissa ja 2012 MacBook Prossa ja kaikki näytti päällisin puolin toimivan. Palvelinyhteyttä ei ollut.

Re: Abitti ja Mac

Lähetetty: 25.11.2022 klo 10.14
Kirjoittaja Tommiii
Meillä oli koko koululla aikanaan käytössä vm. 2017 MacBook Prot ilman touchbaria ja niiden kanssa ei tainnu olla ongelmia kuin ihan muutamalla. Vuotta vanhemmilla oli käytössä 2016 vuoden Prot joissa taas oli touchbar ja niissä tuntui olevan tuon abitin kanssa ongelmia ihan reilulla kädellä. Tutulla taas oli 2018 Macbook Air, tietenkin ilman touchbaria niin siinä ei kanssa toimineet näppis eikä hiirilevy joten käytti ulkoisia joilla toimi hyvin. Ei siis mitään tietoa miksi jotkut toimii ja toiset ei, tuppaa olemaan ihan oma elämä noilla.