Sivu 1/1

Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 1.4.2021 klo 17.42
Kirjoittaja kaulahuivi
Tässä on hyvä esimerkki Tim Cookin hallinnon kieroilusta kuluttajia vastaan ja laadun laskemisesta Applella. Joukkokanne pitäisi saada mahdolliseksi myös Suomessa. Milloin lakataan valmistamasta kertakäyttöromua ja palataan vanhaan hyvään aikaan, jolloin laadusta oltiin vielä ylpeitä? Jatkuva ohuuden tavoittelu pilaa laitteet.

https://mobiili.fi/2021/04/01/joukkokan ... istamalla/

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 1.4.2021 klo 18.31
Kirjoittaja Jultsu
kaulahuivi kirjoitti: 1.4.2021 klo 17.42 Milloin lakataan valmistamasta kertakäyttöromua ja palataan vanhaan hyvään aikaan, jolloin laadusta oltiin vielä ylpeitä?

Loogisesti ajateltuna silloin kun

a) kuluttajat vaativat tuollaisia laitteita ja ovat valmiita maksamaan niistä paremman hinnan kuin nykyisistä laitteista
b) lainsäädäntö vaatii valmistajat rakentamaan laitteensa kestävämmiksi (tai tarjoamaan pakotettuna laajemmat takuuehdot)


ihan heti en näe kummankaan vaihtoehdon toteutuvan.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 1.4.2021 klo 21.02
Kirjoittaja MacFinn
ja c) kun se kertakäyttöromu lakkaa toimimasta 6-9 vuotta (tai jopa yli).

Ei Apple silti ilkeyttään siirtynyt mahdollisimman tiiviisiin rakenteisiin. Ja miten esim. tämmöinen akku tehdään samalaiseksi, pikavaihdettavaksi osaksi kuin mun 2011 MBP:ssä. Intelin prossu vaatii, että kaikki mahdollinen tila sisällä on akkua täynnä, muuten akkukäyttö jää pariin tuntiin.
Tämä esimerkkinä, 2017 MBP 13". Kuva lainattu iFixitin akunvaihto-oppaasta. https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pr ... ent/133428

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 4.25
Kirjoittaja kaulahuivi
Minusta hämmentävää on, että Apple osaisi tehdä kunnon laitteita, kun se vain viitsisi tehdä niin. Siellä tiedetään aivan hyvin mahdolliset huolen aiheet ja kriittiset paikat, mutta aina joku Jonathan Iven sukulaissielu saa päähänsä toimia toisin. Joku pakonomainen tarve toimia toisin ajaa suunnittelua metsään. Joukkokanteen perusteella liima-Macit eivät todellakaan kestä enää 6-9 vuotta. Ajat ovat muuttuneet. Osat hajoavat jo paljon nopeammin ja Apple pyrkii sensuroimaan keskustelupalstoiltaan ihmisten kielteiset kokemukset pois. Pään paneminen pensaaseen ei muuta totuutta. Dell alkaa olemaan lähes samalla tasolla kuin Apple laitteiden heikossa laadussa?

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 4.36
Kirjoittaja kaulahuivi
Pitkän linjan huoltopuolen ammattilainen totesi minulle, että ongelmana ovat maksykykyiset rikkaat amerikkalaiset ja länsimaiset idiootit, jotka ovat valmiita maksamaan suuria summia näennäisestä luksuksesta ja jotka eivät osaa vaatia enää laatua. Mieluummin nämä idiootit todellakin nauttivat jostakin akunkestosta ja sietävät laitteidensa hajoamista lyhyessä ajassa ja toimimattomuutta. Apple vetää löysät rahat pois markkinoilta ja luottaa, että idiootit jatkavat vuodesta toiseen ostokäyttäytymistään ja suosivat Applea voidakseen kokea ylemmyyttä muita merkkejä kohtaan. Onko se todellakin näin? Minä olisin valmis maksamaan hyvästä laadusta enemmän, kun sitä olisi vain tarjolla.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 10.02
Kirjoittaja Sendaa
Ihan hyvä, että nämä joukkokanteet yms etenevät, koska on täysin selvää, että esim tässäkin mainittu flex kaapeliongelma olisi tullut selville kunnollisilla testeillä, joita Apple varmastikin tuotteilleen tekee.

Ongelma on vaan päätetty lakaista maton alle "koska se ei ole tarpeeksi vakava" ja laitteet myyntiin.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 12.33
Kirjoittaja nikusa
kaulahuivi kirjoitti: 2.4.2021 klo 4.36 Apple vetää löysät rahat pois markkinoilta ja luottaa, että idiootit jatkavat
Hieman alkaa jo toistamaan itseään tämä sun loputon jankkaus siitä kuinka maailman menestynein kuluttajaelektroniikkafirma tuottaa nykyään vain roskaa ja sahaa asiakkaitaan linssiin ja umpityhmät asiakkaat aina vain ostavat lisää :-D

Ei jotenkin nyt kuulosta uskottavalta kun kyse on erittäin rajusti kilpaillusta alasta. Toivottavasti olet vähitellen päässyt eroon kaikista Applen roskatuotteista ja ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella!

Jossain ihmettelit kun Apple ei edes kuuntele ”suomalaisten asiantuntijoiden neuvoja”, joita joku on sinne kai sähköpostilla lähettänyt. Voi että, onpa ne ylimielisiä. Applelle tulee varmaan tuhansia ”neuvoja” päivittäin kaikenlaisilta ”asiantuntijoilta”. En tiedä miksi niiden pitäisi kuunnella jotain suomalaista asiantuntijaa.

Mutta olisiko teillä nyt kättä pidempää, siis ihan dataa, eri brändien vehkeiden failure rateista ja kuinka ne ovat kehittyneet vuosien varrella?

Muutama vuosi sitten Apple oli luotettavin läppärimerkki Consumer Reportsin mukaan. Epäilemättä pitkään kestänyt täysin käsittämätön ja nolo näppäimistösaaga on aiheuttanut viime vuosina tiputusta rankingissa, en jaksanut etsiä onko esim. CR:llä uudempaa.

https://www.consumerreports.org/cro/lap ... liability/

Vannhoina hyvinä aikoina, kun Macit eivät koskaan hajonneet, eli joskus viisitoista vuotta sitten, Maceja muuten myytiin 1/20 nykyisestä, joten uutiskynnys tuskin edes ylittyi jos jossain oli jotain. Aika kultaa muistot näppärästi. Arvelen, että nykyään valmistustekniikan kehityttyä vikoja on itse asiassa vähemmän. Valtavat volyymit ja pieni mallisto tekee kuitenkin vioista entistä näkyvämpiä, jos sattuu joku käpy.

Kymmenen vuoden aikana mulla on ”hajonnut” kaksi Applen tuotetta. Kolme ja puoli vanhan iPad Pron näyttöön tuli pari pientä valkoista täplää. Uusi tilalle vaihdosta. Muinoin Time Capsulen tuuletin alkoi vinkumaan. Vaihdoin sen itse, mutta arvelen, että virhevastuuseen vetoamalla olisi voinut mennä sekin.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 15.09
Kirjoittaja kaulahuivi
Minulla on kotona vain laatukamaa Applelta. Huonoa en edes osta, mutta sääliksi käy muita, jotka valittelelevat vikojaan kalleissa laitteissaan eri foorumeilla. Minä olen vuosikymmeniä käyttänyt Macceja, joten vertailupohjaa on paljon. Olen vuosien saatossa laitteita suositellut työni puolesta isoille organisaatioille ja asiantuntijoille, mutta katumapäälle on saanut tulla viime aikoina. Sen verran kovasti porukat ovat pettyneet laitteisiinsa tällä kertaa. Monen vaatimustaso on korkealla pitkäaikaisen Windows- tai Linux-käytön jälkeen. Leluja ei haluta eikä siedetä. Applen kannattaa kuunnella käyttäjiä ja ammattimaisia palautteen antajia - myös Suomesta. Tai voihan sitä sitten oppia kantapään kautta milloin mitäkin Cupertinossa. Minä olen ollut vahvasti Apple-uskovainen koko elämäni, mutta usko on alkanut Tim Cookin myötä heikentymään viime vuosina. Arm-Maccien piti olla iso mahdollisuus uuteen, mutta aika näyttää, kuinka Apple käyttää miljardin dollarin tilaisuutensa. Applen menestys ei ole minulta pois. Toivon parasta, pelkään pahinta.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 15.36
Kirjoittaja MacFinn
Ja ainakin 15 vuotta olet jatkanut tätä samaa valitusta kuinka huonoja Applen laitteet nykyään on...

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 17.01
Kirjoittaja nikusa
kaulahuivi kirjoitti: 2.4.2021 klo 15.09 Arm-Maccien piti olla iso mahdollisuus uuteen, mutta aika näyttää, kuinka Apple käyttää miljardin dollarin tilaisuutensa.
No mitä jos nyt vielä hetken antaisit armoa Applelle ARM-Macien suhteen? Ensimmäinen tuli myyntiin kai alle puoli vuotta sitten ja 1st gen-laitteet ylittivät arvioiden mukaan kaikkien odotukset.

No olihan se yksi analyytikko (Moorhead), joka ei innostunut, koska WinZip ei enää toiminut ja ilmeisesti zip-tiedostoja ei pysty muuten käsittelemään. Jep jep.

Ohessa muuten kuva, josta näkyy Applen liikevoittoprosentti 15 vuoden ajalta. Tim Cook astui puikkoihin punaisen pystyviivan tienoilla.

Applen kannattavuus lähti voimakkaaseen kasvuun Jobsin aikana (iPhone) ja on nyt 2021 sama kuin kymmenen vuotta sitten. Tosin 2011 erittäin hyväkatteisen Services-puolen osuus oli minimaalinen, nyt erittäin merkittävä.

Eli fyysisten tuotteiden kate on pienentynyt Cookin aikana.

BE0D2941-2E01-4F18-80DF-A4033C078612.jpeg
https://www.macrotrends.net/stocks/char ... fit-margin

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 2.4.2021 klo 17.46
Kirjoittaja Juhani L
MacFinn kirjoitti: 2.4.2021 klo 15.36Ja ainakin 15 vuotta olet jatkanut tätä samaa valitusta kuinka huonoja Applen laitteet nykyään on...
Kyllä se valitus on alkanut jo ainakin 35 vuotta sitten. Ensin Sculley pilasi firman, sitten Gil Amelio, Jean-Louis Gassée, Michael Spindler, Steve Jobs, Tim Cook ja mitä niitä on ollutkaan. Tuotteet ovat olleet ylihintaisia, niistä on puuttunut hirveän tärkeitä ominaisuuksia, niissä on ollut vikoja. Mihin tämä maailma on oikein menossa? Eikö enää mihinkään voi luottaa?

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 3.4.2021 klo 22.07
Kirjoittaja kaulahuivi
Ei nyt pidä liioitella. Mac on ollut hyvä tietokone ja on sitä edelleen. Paras hankkimistani laitteista, mutta minusta on tapahtunut selviä muutoksia Applen kunnianhimoisessa suunnittelussa ajan myötä, mutta mitä siitä. Se on vain minun mielipiteeni. Hienoa on, jos porukat ovat tyytyväisiä Applen laitteisiin vieläkin ja hommat sujuu. Minä tein työurani vaativimmat hommat aina Macilla. Jos työpaikalla ei ollut Maccia, tein hommat kotona Macilla. Kun tekee kalliita hankintoja, toivoo jokainen varmaankin, että laitteet toimisivat ongelmitta. Tämän joukkokanteen Apple tulee varmuudella häviämään ja korvaukset ovat suuret, mutta kuka saa ja kuka ei, ratkeaa aikanaan.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 4.4.2021 klo 0.25
Kirjoittaja homenamsi
Ainakin juristien korvaukset ovat suuret.

Tällaiset ameriikan joukkokanteet ovat harvoin - jos koskaan - aitoja, kansalaisista tai joukoista lähtöisin. Asialla ovat juristien armeijat, jotka kärkkyvät ja haistelevat tilaisuuksia nostaa kanne jotain suurta yritystä vastaan. Esimerkkinä vaikka kanne IBM:ää vastaan ikäsyrjinnästä. Tai Red Bullia vastaan mainossloganista 'Red Bull antaa siivet' - ei antanut, siis mukaan kanteeseen.

Näitä ideoita mainostetaan televisiossa ja pyritään keräämään osallistujia lupaamalla korvauksia - Valittujen palojen 'olet voinut jo voittaa'-tyyliin.

Jotta tällainen kanne olisi olemassa, jonkun oikeusistuimen jossain osavaltiossa pitää hyväksyä se otettavaksi käsittelyyn. Onko näin tämän tapauksen osalta? Jotta voi spekuloida lopputuloksella, pitää olla se kanne eikä vain juristialoite, johon kerätään nimiä.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 4.4.2021 klo 8.08
Kirjoittaja Sendaa
^kannattaisi ehkä lukea se juttu ensin niin ei tarvitse miettiä onko kanne hyväksytty ja onko kyseessä vain "juristiarmeija". Koko viestiä ei olisi tarvinnut edes kirjoittaa jos olisit jutun alunperin lukenut.

Kuten jutussa selkeästi kerrotaan on joukkokanne hyväksytty tuomioistuimessa ja se voi jatkaa matkaansa käsittelyyn. Artikkelissa oli myös maininta, että kanteella on ihan aloittajansa, oikea ihminen.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 4.4.2021 klo 9.35
Kirjoittaja homenamsi
Sittenhän uutinen poikkeaa tyypillisestä median Apple-uutisesta ja ryhmäkanneuutisesta.

Esitin kysymyksen, koska tyypillinen tilanne niin ryhmäkanteiden kuin Apple-uutisten osalta on se, ettei kannata ryhtyä itse niitä kahlaamaan.

Kiitos vastauksesta. Täytyy tarkistaa, onko kanne menossa Delawaressa missä.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 4.4.2021 klo 13.00
Kirjoittaja kaulahuivi
Nostin asian esille sen yhteiskunnallisen merkityksen ja poikkeuksellisuuden takia, koska joukkokanne on todellakin hyväksytty käsittelyyn liittovaltion tuomioistuimessa. Se ei ole enää mikään pikku asia Applellekaan. Todennäköistä voi vielä olla, että asia sovitaan rahalla oikeuden ulkopuolella, mutta todisteet ovat tällä kertaa raskauttavat. En minä tällaisia oikeuskäsittelyjä toivo, vaan haluaisin takaisin vanhan kunnon Applen, jossa tehtiin tiedettä, taidetta ja intohimolla luovaa käytännöllistä suunnittelua. Toiveet ja tarpeet ovat toisenlaiset nykyään. Nykynuoriso haluaa keveyttä, ohuutta, ei-vaihdettavaa akkua ja luksusta tms. käytännöllisyyden, huollettavuuden ja toimivuuden sijaan. Korjaus ei ole komponenttien korjaamista, vaan isomman kokonaisuuden vaihtamista kerralla aina uuteen. Ajat ovat muuttuneet. Vanhat Apple-uskovaiset kuolevat pois. Maailma muuttuu ja kulutus kiihtyy, kommentoitiin minulle yksityisesti ja todettiin, että minun kaltaisteni paikka on jossakin muualla.

Re: Joukkokanne Applea vastaan läppäreiden näytöistä

Lähetetty: 8.4.2021 klo 16.48
Kirjoittaja KB7s
Johtaako se mihinkään?