Ellen ole täysin väärässä, niin noiden tattien kilohinta esimerkiksi Italiaan roudattuna on suorastaan hävytön. Notta tässä bisnesideaPKivireki kirjoitti:Pääministerimme mukaan "Suomi on vauras maa" ja siispä meillä on varaa antaa Euroopan toiseksi suurimmassa teollisuusmaassa asuville italialaisille n. 1 000 miljoonaa euroa tukea kilpailukykynsä ja teollisuutensa kehittämiseen. Ja verojensa alentamiseen.
Vauraudestamme ja hyvyydestämne ällistyneenä päätinkin tehdä eilen Puolustusvoimien mailta löytämistäni herkkutateista italialaista ruokaa: herkkutatteja, arborio-riisiä, sipulia voita, kermaa, kasvislientä, parmesaania ja persiljaa. Suolaa ja pippuria rapsakasti koska sienet.
Hyvää tuli, kelpaisi varmaan Perluskonillekin!
Ruokatopic
Sana on (melkein) vapaa.
Re: Ruokatopic
Viimeksi muokannut Aries, 22.7.2020 klo 23.16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kipu on tunne, kun heikkous poistuu ruumiista
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
Työelämään paluu aiheutti voimakkaan hylkimisreaktion, että piti paeta pariks tunniks metsään. Tuoreista läjistä päätelle oli taas karhu käynyt mustikassa, toivottavasti on siivosti etteivät ammu herkkusuuta.
Varmaan sain tämän kesän vikat herkkutatit, valtaosa vastaantulevista oli jo ylikokoisia mammutteja.
Varmaan sain tämän kesän vikat herkkutatit, valtaosa vastaantulevista oli jo ylikokoisia mammutteja.
- Liitteet
-
- 90CF5817-1358-40A9-A783-F5CFA092AA97.jpeg (203.23 KiB) Katsottu 829 kertaa
Black cats matter!
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
Näin kerran unta, että savustin kalaa ja Bruce Springsteen siinä vieressä sit soitti kitaraa ja lauleskeli hienoa minulle ennestään tuntematonta biisiä.
Tänään en nähnyt unta: savustin tuttavan Konnevedeltä verkoilla kiskomat pari siikaa. Brucea ei näkynyt.
Jollekin kalanfileointikurssille pitäisi kyllä mennä, kun olen siinä umpisurkea ja jälki&hukka hirveetä. Fileitä vaan olis kiva pakastaa ja sitte graavata.
Tänään en nähnyt unta: savustin tuttavan Konnevedeltä verkoilla kiskomat pari siikaa. Brucea ei näkynyt.
Jollekin kalanfileointikurssille pitäisi kyllä mennä, kun olen siinä umpisurkea ja jälki&hukka hirveetä. Fileitä vaan olis kiva pakastaa ja sitte graavata.
- Liitteet
-
- 4A64EB5F-C956-44FC-B0BE-DE50927DABE4.jpeg (135.6 KiB) Katsottu 778 kertaa
Black cats matter!
Re: Ruokatopic
Ehdottoman hyvän ja houkuttavan näköinen suomalainen annos! Hyvää ruokahalua!
On mahdotonta olla masentunut, jos sinulla on ilmapallo! -Nalle Puh-
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
Re: Ruokatopic
Fileointi on äärettömän helppoa. Osta kilo silakoita ja terävä suoraksi teroitettu kunnollinen veitsi, alkaa oikeat otteet ja teränkulmat löytyä kuin itsestään, eikä tarvitse murehtia hävikistä. Silakka on halpaa ja naapurin katti voi syödä ne vaikka olisi vähän resusiaPKivireki kirjoitti: Jollekin kalanfileointikurssille pitäisi kyllä mennä, kun olen siinä umpisurkea ja jälki&hukka hirveetä. Fileitä vaan olis kiva pakastaa ja sitte graavata.
Kun silakka menee siisti fileiksi veitsellä, menee ihan mitä vaan.
Re: Ruokatopic
Tuossa ”helpossa” ohjeessa tulee mulle tenkkapoo jo kohdassa ”terävä suoraksi teroitettu”. Mitä ihmettä se tarkoittaa ja miten teroitetaan ”suoraksi”? Ilmeisesti voi myös teroittaa ”ei suoraan”?
Ihan sama kun yrittää tulkita diy-miesten ohjeita pienimuotoisiin rakennus- tai korjausprojekteihin. Joko ohjeet olettavat että osaa jo tehdä tai ovat puoliksi hepreaa.
Ihan sama kun yrittää tulkita diy-miesten ohjeita pienimuotoisiin rakennus- tai korjausprojekteihin. Joko ohjeet olettavat että osaa jo tehdä tai ovat puoliksi hepreaa.
Re: Ruokatopic
Terävä veitsi on sellainen joka leikkaa tavan kopiopaperia ”tyhjää vasten” eli pidät paperiarkista reunasta kiinni ja toisesta reunasta leikkaat siivun irti alaspäin viiltäen. Jos leikkuujälki on siisti ja suora, puukko on (riittävän)terävä.
Terävän terän näkee myös valoa vasten, tai oikeastaan siis terävää terää ei näe, tylsän terän suu, eli se ”terä” peilaa valoa. Samalla konstilla voi havaita terän suoruuden.
Terotukseen on laitteita ja se onnistuu myös ihan käsipelillä.
Käsipeliksi toimii erilaiset kivet ja ihan paras on vesihiomapaperi. Käsipelillä vaikeinta on teroituskulman löytäminen ja sen pitäminen samana koko matkan. Sen oppii kokeilemalla ja harjoittelemalla.
Suora terä on silloin kun se paperi leikkautuu suoraan, jos terä on vinoon teroitettu tai kulma vaihtelee, terä puoltaa eli vetää jompaankumpaan suuntaan.
Teroituksen jälkeen terästä poistetaan työstöpurseet, joita tulee aina toiselle puolelle kun toista puolta muokataan. Tämä ”kierre” poistuu teroitusteräksellä, eli ”puikolla” vetämällä muutaman kerran/puoli kulmassa niin että terän suu juuri kohtaa teräksen. Kädessä tuntuu selvästi jos terä ei ole sileä eli siinä on pursetta. Se pistää vastaan ja rahisee.
Sitä puikkoa ei kuulu hakata veitsellä ja tehdä nopeusennätyksiä, kuten monesti näkee... puikosta ei ole juurikaan hyötyä, jos terän suu on jo pyöreä, eli veitsi on tylsä.
Suoruus on oleellista fileoinnissa, ettei ruoto katkea tai terää pitää painaa alas että se pysyisi ruodossa ja leikkaisi hyvin.
Terävällä veitsellä fileointi sujuu ja on helppoa. Kevyt taaksepäin 30asteen rannekulmassa vedetty viilto irroittaa fileen kertapyyhkäisyllä (n 20cm terä) isosta lohesta. Samoin irtoaa kylkiruodot fileestä ”kuin itsestään”. Vaan ei onnistu jos se puukko ei ole kunnossa, sitten menee ”sahaamiseksi”
Teroituskoneeksi hyvä valinta on ”Chefs Choice” ei ihan halvin, mutta tekee hyvää jälkeä. Kotikäyttöön toimii ihan sinäällään, jättää hiukan ”sahalaitaisen” terän joka puree hyvin. Puikolla jälkikäsitelty on kuin partaveitsi.
Saa myös korjattu jo ”pilatut” terät, riippuen terän kovuudesta (metallin ominaisuudet) vaatii useampia vetoja karkeammalla 1-osalla.
Terävän terän näkee myös valoa vasten, tai oikeastaan siis terävää terää ei näe, tylsän terän suu, eli se ”terä” peilaa valoa. Samalla konstilla voi havaita terän suoruuden.
Terotukseen on laitteita ja se onnistuu myös ihan käsipelillä.
Käsipeliksi toimii erilaiset kivet ja ihan paras on vesihiomapaperi. Käsipelillä vaikeinta on teroituskulman löytäminen ja sen pitäminen samana koko matkan. Sen oppii kokeilemalla ja harjoittelemalla.
Suora terä on silloin kun se paperi leikkautuu suoraan, jos terä on vinoon teroitettu tai kulma vaihtelee, terä puoltaa eli vetää jompaankumpaan suuntaan.
Teroituksen jälkeen terästä poistetaan työstöpurseet, joita tulee aina toiselle puolelle kun toista puolta muokataan. Tämä ”kierre” poistuu teroitusteräksellä, eli ”puikolla” vetämällä muutaman kerran/puoli kulmassa niin että terän suu juuri kohtaa teräksen. Kädessä tuntuu selvästi jos terä ei ole sileä eli siinä on pursetta. Se pistää vastaan ja rahisee.
Sitä puikkoa ei kuulu hakata veitsellä ja tehdä nopeusennätyksiä, kuten monesti näkee... puikosta ei ole juurikaan hyötyä, jos terän suu on jo pyöreä, eli veitsi on tylsä.
Suoruus on oleellista fileoinnissa, ettei ruoto katkea tai terää pitää painaa alas että se pysyisi ruodossa ja leikkaisi hyvin.
Terävällä veitsellä fileointi sujuu ja on helppoa. Kevyt taaksepäin 30asteen rannekulmassa vedetty viilto irroittaa fileen kertapyyhkäisyllä (n 20cm terä) isosta lohesta. Samoin irtoaa kylkiruodot fileestä ”kuin itsestään”. Vaan ei onnistu jos se puukko ei ole kunnossa, sitten menee ”sahaamiseksi”
Teroituskoneeksi hyvä valinta on ”Chefs Choice” ei ihan halvin, mutta tekee hyvää jälkeä. Kotikäyttöön toimii ihan sinäällään, jättää hiukan ”sahalaitaisen” terän joka puree hyvin. Puikolla jälkikäsitelty on kuin partaveitsi.
Saa myös korjattu jo ”pilatut” terät, riippuen terän kovuudesta (metallin ominaisuudet) vaatii useampia vetoja karkeammalla 1-osalla.
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Itse olen teroittanut veitset tilanteesta riippuen vesihiomapaperilla tasaisella alustalla. Sai lahjaksi huikean, paksun lasilevyn, jonka päällä on hyvä teroittaa terät. Lisäksi minulla on erilaisia japaninkiviä, arizonankivi, timanttikiviä, erilaisia wästikiviä, muita kiviä ja teroituspuikko. Wästikivi jakoi joillakin messuilla muovista ohjuria, jolla teräkulman sai vakioksi. Se on tehty näemmä jostakin julistekehyksen muovisesta listasta, joka on sopivan litteä. Yllättävän hyvä ja halpa keksintö.
Veitsestä riippuen olen käyttänyt öljyä tai vettä teroittaessani. Jotkin hiiliterästerät ruostuvat melkein samoin tein jos ne altistaa vedelle. Keittiöveitsissä lienee kromia seassa, kun ne eivät ruostu herkästi. Teroitan ensiksi terän luonnollisen kulman mukaisesti teräväksi. Sen jälkeen teen vielä pienen mikroteroituksen jyrkemmässä kulmassa, niin että teränsuu ei taitu tai murru niin helposti. Teroittaessa liutan veistä vastakarvaan. Mikroteroituksen teen vetämällä veitsen terän suuntaan pari kevyttä vetäisyä kummallekin puolelle. Samalla vielä mahdollisesti jäänteenä oleva kierteentynkä poistuu. Jos teroitus on onnistunut niin tomaatin leikkaaminen sujuu hyvin. Muuten se painuu tylsälllä veitsellä littiin. Saman huomaa jos leikkaa merilevää japanilaisissa makirullissa. Merilevä ei leikkaannu vaan riisit pursuavat rullasta ulos tylsällä veitsellä.
Veitsestä riippuen olen käyttänyt öljyä tai vettä teroittaessani. Jotkin hiiliterästerät ruostuvat melkein samoin tein jos ne altistaa vedelle. Keittiöveitsissä lienee kromia seassa, kun ne eivät ruostu herkästi. Teroitan ensiksi terän luonnollisen kulman mukaisesti teräväksi. Sen jälkeen teen vielä pienen mikroteroituksen jyrkemmässä kulmassa, niin että teränsuu ei taitu tai murru niin helposti. Teroittaessa liutan veistä vastakarvaan. Mikroteroituksen teen vetämällä veitsen terän suuntaan pari kevyttä vetäisyä kummallekin puolelle. Samalla vielä mahdollisesti jäänteenä oleva kierteentynkä poistuu. Jos teroitus on onnistunut niin tomaatin leikkaaminen sujuu hyvin. Muuten se painuu tylsälllä veitsellä littiin. Saman huomaa jos leikkaa merilevää japanilaisissa makirullissa. Merilevä ei leikkaannu vaan riisit pursuavat rullasta ulos tylsällä veitsellä.
Mac mini M2, 16 Gt, MacOS Sonoma 14.3.1, Magic Mouse, Magic Trackpad ja 24" Eizo ColorEdge CG2420, iPhone SE 64G, iOS 17.0.2 sekä iPad7 128G, iOS 17.0.2.
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Uskalauduin tekemään tänään janssoninkiusausta. Kouluruoka jäädytti kokeilunhalun vuosikausiksi. Nyt tartuin härkää sarvista ja kokeilin miltä se maistuu. Olin positiivisesti yllättynyt. Kouluruoan eltaantunut maku oli poissa. Tuoksu houkutteli maistamaan ja maku vei kielen lähes mennessään. Suosittelen kokeilemaan.
- Janssoninkiusaus (1 of 1).jpg (537.01 KiB) Katsottu 700 kertaa
Mac mini M2, 16 Gt, MacOS Sonoma 14.3.1, Magic Mouse, Magic Trackpad ja 24" Eizo ColorEdge CG2420, iPhone SE 64G, iOS 17.0.2 sekä iPad7 128G, iOS 17.0.2.
Re: Ruokatopic
Pinaattilettuja, täytteeksi tonnikalasalaattia. Ei uskoisi, mutta oli herkullista.
- Liitteet
-
- E1A34E69-6609-45AF-9971-E9521C4EED8A.jpeg (1.37 MiB) Katsottu 653 kertaa
iPhone 5 16gbiPhone SE 32gbiPhone 8+ 256gb15" rMBP late 2013TV 4. gen13” MBP mid 2012Cinema Display 24”AirPods Pro iPhone 13 Pro 256gb
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
No kieltämättä kiinnostaisi.Mikael K. kirjoitti:Uskalauduin tekemään tänään janssoninkiusausta. Kouluruoka jäädytti kokeilunhalun vuosikausiksi. Nyt tartuin härkää sarvista ja kokeilin miltä se maistuu. Olin positiivisesti yllättynyt. Kouluruoan eltaantunut maku oli poissa. Tuoksu houkutteli maistamaan ja maku vei kielen lähes mennessään. Suosittelen kokeilemaan.
Tillilihaakin vois joskus, mutta tomaattisilakat joutuis ehkä jättään muille..
..ellei sitten ihan tuoreesta silakasta sopivilla mausteilla.
Black cats matter!
Re: Ruokatopic
Peuranpaistista tulee hyvä piparjuuriliha, tilliä voi laittaa valmiiseen annokseen pääle.
Kul vaa wanhan perinteiset on aika pop. Ja vähän kun tuunaa (kerma, voi) siitä ”pula-ajan versiosta” niin avot.
Kul vaa wanhan perinteiset on aika pop. Ja vähän kun tuunaa (kerma, voi) siitä ”pula-ajan versiosta” niin avot.
Re: Ruokatopic
...tai sellainen joka leikkaa sormesta ihon uloimman kerroksen niin ettei pisaraakaan vuoda verta, kuten esim. Ikean fileerausveitsi jonka hinta-laatusuhde oli yllättävän hyväKiKlo kirjoitti:Terävä veitsi on sellainen joka leikkaa tavan kopiopaperia ”tyhjää vasten”
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
Miljonääri-Topi Sukari ostaa joka kauppareissulla kotimaisia marjoja..
..mutta oikein etuoikeutetut saa niitä ihan ilmaiseksi! Ilmainen Matti Vanhanen -vaaliämpäri tuli justiinsa täyteen ilmaisia marjoja.
..mutta oikein etuoikeutetut saa niitä ihan ilmaiseksi! Ilmainen Matti Vanhanen -vaaliämpäri tuli justiinsa täyteen ilmaisia marjoja.
- Liitteet
-
- 3E8272A4-F821-4016-9B8F-D1F71EB5C9C6.jpeg (132.89 KiB) Katsottu 538 kertaa
Black cats matter!
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Pizzakekkerit ovat minulle uusi vilitys. En ole aiemmin kokenut. Kaveri osti Oonin ja teki pizzoja. Aivan uskomattoman hyvän makuisia pizzoja sillä näemmä syntyykin.
- Pizzaa (9 of 9).jpg (385.55 KiB) Katsottu 487 kertaa
Mac mini M2, 16 Gt, MacOS Sonoma 14.3.1, Magic Mouse, Magic Trackpad ja 24" Eizo ColorEdge CG2420, iPhone SE 64G, iOS 17.0.2 sekä iPad7 128G, iOS 17.0.2.
Re: Ruokatopic
Aaa, veitsenteroitusjuttuja. Tylsästi (! pun intended) olen ihastunut näihin Ikean 365+ -veitsiin. Terä on mulle just sopivasti vähän kaareva ja leveän terän lappeella on kätevä siirtää pilkottuja juttuja leikkuulaudalta toisaalle. Terävänä pito onnistuu tällä niin ikään Ikean teroittimella, jossa on kolme pyörivää kiveä eri karkeuksilla. Muutaman päivän välein kun vetelee veistä tuossa 5-10 krt, niin vähän kypsähtänytkin tomaatti leikkautuu kauniisti.
Jotain veitsitestiä taannoin luin, niin tätä kehuttiin muutoin, paitsi että ei pysy terävänä ihan niin kuin parhaat (=kalleimmat) veitset. Lääke tähän on juurikin tuo teroitin.
Jotain veitsitestiä taannoin luin, niin tätä kehuttiin muutoin, paitsi että ei pysy terävänä ihan niin kuin parhaat (=kalleimmat) veitset. Lääke tähän on juurikin tuo teroitin.
- Liitteet
-
- 29E23AF4-5923-4937-8ABE-A0950A95A092.jpeg (578.76 KiB) Katsottu 436 kertaa
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
^ Veitsistä. Ens alkuun luulis että leipäveitsissä on keklu kuin keklu yhtä pystyvä.
Juu-ei. Rouva hommas puol vuotta sitten tommosen Victorinoxin leipäveitten hapanjuurihommeleihinsa ja kyllä on hyvä siivuttaa:
Tai sitten se on hyvä kun on uus, eikä tiskikoneen tylsäyttämä.. Mitenköhän tuommoinen leipäveitti teroitetaan, jos niitä ylipäätään teroitetaan.
Juu-ei. Rouva hommas puol vuotta sitten tommosen Victorinoxin leipäveitten hapanjuurihommeleihinsa ja kyllä on hyvä siivuttaa:
Tai sitten se on hyvä kun on uus, eikä tiskikoneen tylsäyttämä.. Mitenköhän tuommoinen leipäveitti teroitetaan, jos niitä ylipäätään teroitetaan.
Re: Ruokatopic
Last edited by KB7s on 27 Mar 2014, 8:65, edited 1 time in total.
Hyppää
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit