![Surullinen [:(]](./images/smilies/icon_sad.gif)
Voiko enää oikeasti syödä muuta kuin männyn kuoren alta kaivetusta nilakerroksesta tehtyä pettuleipää?


Viesti Kirjoittaja KunkkuJ »
Viesti Kirjoittaja Anniel »
Mä teen lihapullat ite jauhelihasta, tulee parasta ja tietää mitä ne sisältääKunkkuJ kirjoitti:^, ^^ Äh, lihapullat ovat pelkkää nahkaa ja muuten syötäväksi kelpaamattomia ruhon osia.
Viesti Kirjoittaja paulaw »
En oikeasti tiedä noiden kalojen elohopeapitoisuutta, massaspektrometri olisi kätevä kyllä kotona. Kalaa syön kuitenkin aika paljon, nähtäväksi jää löytyykö erilaisia raskasmetalleja jossain vaiheessa elimistöstä. Toivottavasti ei ainakaan suuria määriä.KunkkuJ kirjoitti:^, ^^ Äh, lihapullat ovat pelkkää nahkaa ja muuten syötäväksi kelpaamattomia ruhon osia. Silakoissa on aivan liikaa elohopeaa.
Varmasti uskaltaa.Voiko enää oikeasti syödä muuta kuin männyn kuoren alta kaivetusta nilakerroksesta tehtyä pettuleipää?![]()
Viesti Kirjoittaja KunkkuJ »
No kerro edes yksi esimerkki? Kalaa syön vain talvella, roikutettuani niitä ensin pakkasessa pää alaspäin. Kun kaikki elohopea on varmasti valunut päähän, leikkaan sen pois. Enkös olekin keksinyt ovelan keinon päästä eroon elohopeasta?paulaw kirjoitti:Varmasti uskaltaa.KunkkuJ kirjoitti:Voiko enää oikeasti syödä muuta kuin männyn kuoren alta kaivetusta nilakerroksesta tehtyä pettuleipää?![]()
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Olen katsonut satunnaisesti muutaman jakson. Olisiko joku suomalainen julkkiskokki hyvä vaihtoehto? Kaikkia muita sarjoja on jo matkittu, joten tässä olisi yksi uusi formaatti. Se voisi olla jopa varsin positiivinen.paulaw kirjoitti:Katsoiko ohjelmasarjaa, jossa Jamie Oliver oli uudistamassa brittien kouluruokaa? Äijää tarvittaisiin kyllä täälläkin. Onneksi juuri nyt en ole koulussa.Mikael K. kirjoitti:Suurin ongelma kouluruoassa on nähdäkseni se, että --
Viesti Kirjoittaja paulaw »
Heh, mä teen saman ja lopetan pelkäämisen :p no, uskallan syödä kyllä kalaa ja muutakin, tietenkin tuoreena. Pelko on huono kaveri.KunkkuJ kirjoitti:No kerro edes yksi esimerkki? Kalaa syön vain talvella, roikutettuani niitä ensin pakkasessa pää alaspäin. Kun kaikki elohopea on varmasti valunut päähän, leikkaan sen pois. Enkös olekin keksinyt ovelan keinon päästä eroon elohopeasta?paulaw kirjoitti:Varmasti uskaltaa.KunkkuJ kirjoitti:Voiko enää oikeasti syödä muuta kuin männyn kuoren alta kaivetusta nilakerroksesta tehtyä pettuleipää?![]()
Viesti Kirjoittaja kallekilponen »
Viesti Kirjoittaja eskofot »
Elämme maassa, jossa koululaisen aterian ainekset saavat maksaa n. 70 senttiä. Ei siihen konseptiin oikein julkkiskokin säätö voi tuoda kuin irvokkaan kontrastin: "paljon tuoreita yrttejä, sieniä ja siikafile pinaattipedillä". Kyllä niiden asenteiden täytyy muuttua muualla ensin.Mikael K. kirjoitti:Olen katsonut satunnaisesti muutaman jakson. Olisiko joku suomalainen julkkiskokki hyvä vaihtoehto? Kaikkia muita sarjoja on jo matkittu, joten tässä olisi yksi uusi formaatti. Se voisi olla jopa varsin positiivinen.paulaw kirjoitti:Katsoiko ohjelmasarjaa, jossa Jamie Oliver oli uudistamassa brittien kouluruokaa? Äijää tarvittaisiin kyllä täälläkin. Onneksi juuri nyt en ole koulussa.Mikael K. kirjoitti:Suurin ongelma kouluruoassa on nähdäkseni se, että --
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Julkisuus ja näkyminen TV:ssä ovat nykyään avaimia moneen muuhun asiaan. Jos joku julkimokokki, joka on muuttunut näkymisellään uskottavaksi saisi muokattua mielipidettä ja sitä kautta hieman lisää rahaa kouluruokailuun niin se olisi mielestäni eduksi kaikille koululaisille.eskofot kirjoitti: Elämme maassa, jossa koululaisen aterian ainekset saavat maksaa n. 70 senttiä. Ei siihen konseptiin oikein julkkiskokin säätö voi tuoda kuin irvokkaan kontrastin: "paljon tuoreita yrttejä, sieniä ja siikafile pinaattipedillä". Kyllä niiden asenteiden täytyy muuttua muualla ensin.
Viesti Kirjoittaja kallekilponen »
Viesti Kirjoittaja paulaw »
Tuossa Oliverin kouluruokauudistuksessahan kävi ilmi, että todella pienellä rahalla sielläkin piti pärjätä ja kouluruoka tehtiin. Muutos vaati tietenkin keittiöhenkilökunnalta enemmän, koska piti osata paistaa kanankoipi kalkkunakierteen lämmittämisen sijasta. Eli panostettiin sen pienen rahan käyttämistä raaka-aineisiin, eikä valmisjalosteisiin. (Tämä on hyväksi kenelle tahansa kotonakin syövälle ja vaatisi asennemuutosta ruokaa ja ruokailua kohtaan, se on aivan totta.)Mikael K. kirjoitti:Julkisuus ja näkyminen TV:ssä ovat nykyään avaimia moneen muuhun asiaan. Jos joku julkimokokki, joka on muuttunut näkymisellään uskottavaksi saisi muokattua mielipidettä ja sitä kautta hieman lisää rahaa kouluruokailuun niin se olisi mielestäni eduksi kaikille koululaisille.eskofot kirjoitti: Elämme maassa, jossa koululaisen aterian ainekset saavat maksaa n. 70 senttiä. Ei siihen konseptiin oikein julkkiskokin säätö voi tuoda kuin irvokkaan kontrastin: "paljon tuoreita yrttejä, sieniä ja siikafile pinaattipedillä". Kyllä niiden asenteiden täytyy muuttua muualla ensin.
Jep. Opetetaan hotkimaan pienestä pitäen. Yksi virhe. Toinen virhe on sitten se, että tarjottua moskaa täytyisi pitää herkkuruokana. Minulla tuntui menevän kouluruoka koko ajan astetta vähän huonommaksi. Ala-asteella (oli varsin pieni) oli oma keittiö, jossa ihan oikeasti keittolantäti teki ruokia melko lailla alusta loppuun ja olikin syöntikelpoista kouluruokaa. Yläasteella oli jo vähän laitosruokameininkiä kumiperunoineen, lukiossa vielä astetta huonompi. Pääsääntöisesti tietenkin söin kyllä, nälkä kun on huono kaveri. Kotona sitten syötiin "kunnolla". Kehityksen siis huomasi. Sitten lukion jälkeen aikuisopiskelijana en muuten kouluruokalassa kovin usein vieraillutkaanOmasta kouluajasta muistan sen, että ruoka tuli isosta laitoskeittiöstä ja oli mautonta. Se haisi suorastaan kuvottavalle. Perunat olivat kumia ja ruokailuun aikaa 10 min. kaiken jonottamisen jälkeen. Siinä ajassa ei saanut syötyä muuta kuin pari näkkileipää ja juotua lasin maitoa. Tosin ei se kammoruoka olisi kyllä maistunutkaan. Lisäksi meidän koulussa piti etsiä sellainen paikka, josta kykeni väistämään jos ilmassa lensi tarttuvia ruokakimpaleita haarukalla singottuna. Monesti passasin ruokailun ja sinnittelin koko päivän nälkäisenä. Iltapäivästä ei kyllä riittänyt kovin suuria opiskelutehojakaan, joten iltapäivän tunnit menivät sivu suun. Samoin meillä oli hermoheikkoja opettajia, joista yksi oli hermoromahduksen partaalla ja päätyi ajoittain sairaslomalle. Se ei suoranaisesti edistänyt oppimisen riemua.
Viesti Kirjoittaja eskofot »
Toki näin. Ja niinhän tämä Jamie on vaatinutkin. Silti on aivan absudia vaatia laatua 70 sentillä. Ei sillä saa kuin sitä mitä tarjotaan: riisiä/pastaa/kumiperunaa ja rasvakastiketta jossa kolme sattumaa. Haluaisin että nämä viralliset ravinto-oppineet ottaisivat ihan toisen lähestymistavan arviointiinsa, nyt he tarkastelevat papereita. Minisivät sinne ruokalaan ja keräisivät kaikki lautaset pois ja kaataisivat samaan saaviin ja päättelisivät siitä mitä ihminen keskimäärin syö, Tulos olisi aika yllättävä. Syö sokeria&rasvaa.Mikael K. kirjoitti:Julkisuus ja näkyminen TV:ssä ovat nykyään avaimia moneen muuhun asiaan. Jos joku julkimokokki, joka on muuttunut näkymisellään uskottavaksi saisi muokattua mielipidettä ja sitä kautta hieman lisää rahaa kouluruokailuun niin se olisi mielestäni eduksi kaikille koululaisille.
Tämä olisikin oikea suunta, mutta ei sentään 70 sentillä. Totta on, että on olemassa hyvin halpoja raaka-aineita, kuten kaali tai kana tai jopa sisälmykset, jos ne hankittaisiin ja valmistettaisiin from scratch. Perunankin voisi joskus korvata lantulla ja riisin ohralla jne. Tosin kustannuksiahan siitä lisääntyneestä työstä (hankinta+valmistus) tulee. On hyvin houkuttelevaa ostaa valmiiksi kuorittuja kumiperunoita vakuumisäkissä, koska ne on kuorittu ja keitetty + pakattu halvalla virossa ja eivät maksa juuri mitään valmistusajassakaan.paulaw kirjoitti: Tuossa Oliverin kouluruokauudistuksessahan kävi ilmi, että todella pienellä rahalla sielläkin piti pärjätä ja kouluruoka tehtiin. Muutos vaati tietenkin keittiöhenkilökunnalta enemmän, koska piti osata paistaa kanankoipi kalkkunakierteen lämmittämisen sijasta. Eli panostettiin sen pienen rahan käyttämistä raaka-aineisiin, eikä valmisjalosteisiin. (Tämä on hyväksi kenelle tahansa kotonakin syövälle ja vaatisi asennemuutosta ruokaa ja ruokailua kohtaan, se on aivan totta.).
Viesti Kirjoittaja Carde »
Viesti Kirjoittaja eskofot »
Viesti Kirjoittaja paulaw »
YLEkin sen tietää! - perusravintoloissa saa juurikin täkäläiseen makuun sopivaa ruokaa. Huippuravintoloitakin kyllä tästä maasta löytyy, mutta ovatpa sitten hintaluokaltaan sellaisia, että jokapäiväistä leipää ei siellä voi syömän. Helsingissä ainakin etnisiin ravintoloihin voi suurinpiirtein luottaa aina. Tämähän on ruokatopic, joten pieni saarnaaminen ruuan laadun puolesta lienee aivan aiheen mukaista. Ravintolapäivä oli kyllä erinomainen idea, vaikka en siihen itse osallistunutkaan millään lailla, edes syöjänä.eskofot kirjoitti:Minusta hyvä idea olisi myös keittiövuorot. Joku luokka hoitaisi vuorollaan osan ruoasta, tai edes kattauksen. Näin ei kävisi niin, että koulusta valmistuisi ihmisiä, jotka kirjoittavat nettiin kaksi kertaa päivässä miten perin juurin hankalaa on tehdä mitään muuta kuin lämmittää mikroaaltouunissa valmisruokaa. Minusta koulu on siinä vaiheessa epäonnistunut aika merkittävässä osa-alueessa. Kuinka tällaisesta koulusta päässyt henkilö osaa vaatia laatua muutenkaan? Mieleeni tuli tämä käytyäni ravintolapäivänä syömässä parussa popupissa, että kuinka helvetissä näin hyvää ruokaa saa Suomesta … kun ravintolasta ei saa. Ihmiset menevät sinnekin kuin 1984-elokuvan zombit ja ovat tyytyväisiä siihen mitä eteen kaadetaan: lämmitettyä valmisruokaa ilman elämyksiä. Kalliilla.
No niin, lipsui hieman saarnaamisen puolelle.
Viesti Kirjoittaja Kain »
Ainakin minun aikaan sitä oli kaikilla 7-luokalla kaikilla.paulaw kirjoitti: Eikö nykykouluissa sitten muuten ole enää kotitaloutta? Meillä oli, tosin siellä en oppinut juurikaan kokkaustaitoja, yhtä sun toista hyödyllistä kyllä sitten muuten. Mutta ainakin perusteet sille, että tuoreesta broilerista ei löydy nuggetteja yms.
Viesti Kirjoittaja KunkkuJ »
Viesti Kirjoittaja Anniel »
Anna kuule mennä vaan, kaikki me jossain vaiheessa kuollaan! 8)KunkkuJ kirjoitti:Minulla on nälkä!Tänään olen uskaltanut syödä vain Vaasan Maukas-näkkileipää teen kanssa. Kananmunia olisi ollut, mutta en uskalla syödä, niissähän on luultavasti salmonellaa.
Viesti Kirjoittaja Kain »
Älä vaan juo teetä.KunkkuJ kirjoitti:Minulla on nälkä!Tänään olen uskaltanut syödä vain Vaasan Maukas-näkkileipää teen kanssa. Kananmunia olisi ollut, mutta en uskalla syödä, niissähän on luultavasti salmonellaa.
Viesti Kirjoittaja TR8 »
Kyllä sitä kotitaloutta mun tietääkseni vielä on, ellei asiat ole 3 vuodessa muuttuneetKain kirjoitti:Ainakin minun aikaan sitä oli kaikilla 7-luokalla kaikilla.paulaw kirjoitti: Eikö nykykouluissa sitten muuten ole enää kotitaloutta? Meillä oli, tosin siellä en oppinut juurikaan kokkaustaitoja, yhtä sun toista hyödyllistä kyllä sitten muuten. Mutta ainakin perusteet sille, että tuoreesta broilerista ei löydy nuggetteja yms.
8- ja 9-luokalla sen voi sitten ottaa valinnaiseksi.![]()
Tuntimääriä en nyt tahdo muistaa…
Viesti Kirjoittaja KunkkuJ »
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Espoolaisessa Aarnivalkean koulussa oli maanantaina tarjolla riisi-kauralisuketta, jossa oli pieniä kovakuoriaisia. Osa koululaisista ehti syödä lisuketta.
Viesti Kirjoittaja Erño »
Nuo sentään saavat jotain protskua. Kouluruokaansa. Oon kade.Mikael K. kirjoitti:Tämäkin vielä.
Espoolaisessa Aarnivalkean koulussa oli maanantaina tarjolla riisi-kauralisuketta, jossa oli pieniä kovakuoriaisia. Osa koululaisista ehti syödä lisuketta.
Viesti Kirjoittaja Anniel »
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Kutsuisin asennettasi ymmärtämättömyydeksi. En kateudeksi.Erño kirjoitti:Nuo sentään saavat jotain protskua. Kouluruokaansa. Oon kade.Mikael K. kirjoitti:Tämäkin vielä.
Espoolaisessa Aarnivalkean koulussa oli maanantaina tarjolla riisi-kauralisuketta, jossa oli pieniä kovakuoriaisia. Osa koululaisista ehti syödä lisuketta.