Taidampä käydä tekemässä voi-leivän
![Iso hymy [:D]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Vuosikausia meitä on neuvottu vaihtamaan voi margariiniin sydämen terveyden vuoksi. Onko siihen mitään perusteita? Toimittaja Martti Backman.
http://areena.yle.fi/video/1272481
Viesti Kirjoittaja johannesw »
Viesti Kirjoittaja ManiMicci »
Viesti Kirjoittaja ER »
Viesti Kirjoittaja JHA »
MOT:n käyttäminen vakavastiotettavana lähteenä on toki aina vähintäänkin kyseenalaista mutta eiköhän varsinaiseen asiaan liity kuitenkin eniten se millaiset perintötekijät on sattunut itselleen syntymäarvonnassaan lottoamaan ja miten elimistö rasvoja käsittelee jolloin suorien yleistotuuksien muodostaminen asiassa on vaikeaa.johannesw kirjoitti:kattokaa toi ja ihmetelkää ... hemmetin mielenkiintoinen juttu...
Taidampä käydä tekemässä voi-leivän![]()
Vuosikausia meitä on neuvottu vaihtamaan voi margariiniin sydämen terveyden vuoksi. Onko siihen mitään perusteita? Toimittaja Martti Backman.
http://areena.yle.fi/video/1272481
Viesti Kirjoittaja redhat »
Viesti Kirjoittaja adele »
MOTissa käytettiin tutkimusaineistona seuraavia tutkimuksia:ER kirjoitti:En tiedä näkeekö MOT itsensä jonkinlaisena tutkivan journalismin esitaistelijana, mutta metodit ovat kyllä niin keltaista lehdistöä, hakemalla haetaan raflaavia valtavirran vastaisia "totuuksia" ja etsitään niihin sopivia "todisteita". Omalla luotettavuusasteikollani MOT:n journalismi antaa päinvastoin lisää uskottavuutta sille valtavirran näkemykselle.
. Kroneld et.al. Hälsobeteende och riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar i östra och sydvästra Finland. Suomen Lääkärilehti 1990;45:735-739.
2. Keys, Ancel. Coronary Heart Disease in Seven Countries. Circulation, April 1970.
3. Pietinen et.al. Intake of Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease in a Cohort of Finnish Men. American Journal of Epidemiology, 10/1997.
4. Leosdottir et.al. Dietary fat intake and early mortality patterns - data from The Malmö Diet and Cancer Study. Journal of International Medicine 2005;258:153-165.
5. Warensjö et.al. Estimated intake of milk fat is negatively associated with cardiovascular risk factors and does not increase the risk of a first acute myocardial infarction. British Journal of Nutrition 2004, 91.
6. Biong et.al. Intake of milk fat, reflected in adipose tissue fatty acids and risk of myocardial infarction: a case-control study. European Journal of Clinical Nutrition, Feb. 2006.
7. Elwood et.al. Milk drinking, ischaemic heart disease and ischaemic stroke 1. Evidence from the Caerphilly cohort. European Journal of Clinical Nutrition (2004) 58.
8. Elwood et.al. The survival advantage of milk and dairy consumption: an overview of evidence from cohort studies of vascular diseases, diabetes and cancer. Journal of the American College of Nutrition, Dec. 2008.
9. Howard et.al. Low-fat Dietary Pattern and the Risk of Cardiovascular Disease. The Journal of the American Medical Association, Feb. 2006.
10. Mente et.al. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Archives of Internal Medicine, April 2009.
11. Skeaf CM, Miller J. Dietary fat and coronary heart disease: summary of evidence from prospective cohort and randomized controlled trials. Annals of Nutrition and Metabolism, Sept 2009.
12. Siri-Tarino et.al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition, 2010;91:535-46
Matti Backman blogissaan kirjoitti:Rasvateorian nousu ja…
Martti Backman
Olen yksi niistä, jotka oli saatu uskomaan 40 vuotta kestäneellä valistuksella, että voin ja läskin syöminen on vaarallista sydämelle. Tiesin muun muassa, että pahinta rasvaa on se kolesteroli, jota voipaketti on varmaan puolillaan. Se tukkii verisuonet ja aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman.
Niinpä kesti aika kauan, ennen kuin jaksoin kiinnostua rasva- ja kolesteroliskeptikkojen väittämistä niin paljon, että ryhdyin lukemaan heidän kirjoituksiaan.
Ensimmäinen yllätys oli, että kolesteroli ei edes ole rasva, eikä sitä juurikaan ole voissa, kermassa eikä silavassa. Ja jos vaikka olisikin, ei veren kolesterolitasoa voi rasvaa syömällä merkittävästi heiluttaa.
Aloitin rasvaopintoni lukemalla kahden näkyvimmän rasvaopin kriitikon, ruotsalaisen tohtorin Uffe Ravnskovin sekä skotlantilaisen lääkärin Malcolm Kendrickin kirjat, ”Kolesterolimyytti” ja ”Ei sittenkään kolesteroli”.
Kirjat sisälsivät loppumattomana ilotulituksena esimerkkejä rasvatutkimuksen ristiriitaisuuksista, tulkintojen vedätyksistä sekä vastakkaisesta näytöstä, josta emme koskaan saa kuulla.
Niitä ei tietenkään voinut ottaa sellaisenaan todesta, ottaen huomioon kirjojen poleemisuuden ja tekijöiden mission. Mutta kun kaivoin esille heidän mainitsemiaan alkuperäisiä tutkimusraportteja, oli pakko hämmästyä: Ne miehethän ovat oikeassa, rasvateoria vuotaa kuin maitosihti!
Suurin yllätys oli seuraava: Skeptikkojen väite, että rasvaisen ruuan ja sepelvaltimotaudin yhteydestä ei ole lujaa tieteellistä todistetta, näyttää pitävän paikkansa.
Skeptikot voivat vyöryttää esiin kymmeniä tutkimuksia, joissa tämä on selkeästi todettu, mutta mahtava rasvaleiri ei kykene osoittamaan yhtäkään riidatonta tutkimusta, joka todistaisi tyydyttyneen, ns. kovan eläinrasvan lisäävän sepelvaltimotaudin ja sydänkuoleman riskiä.
Tämä kävi myös selkeästi ilmi, kun haastattelin Suomen rasvatutkimuksen ja -valistuksen grand old mania, professori Pekka Puskaa. Kysyin häneltä kahdesti, mitä hän pitää vahvimpana tutkimusnäyttönä rasvateorialle, mutta kummallakin kerralla hän väisti kysymyksen ja alkoi vedota asiantuntijoiden suureen yksimielisyyteen, tutkimuksista tehtyihin yhteenvetoihin ja eri lääkärijärjestöjen antamiin suosituksiin.
Konsensus, komiteayhteenvedot ja järjestösuositukset eivät ole tieteen käsitteitä, vaan ne kuuluvat politiikkaan. Oppi eläinrasvan haitallisuudesta ja kasvirasvojen terveellisyydestä onkin suuressa määrin terveyspolitiikan työkalu.
Kiistämätöntä on, että ylivoimaisesti suurin osa lääkäreistä ja lääketieteen tutkijoista seisoo lujasti virallisen rasvaopin takana. Sitäkin hämmentävämpää on havaita, että rasvateoria on täynnä aukkoja. Osa sen kaikkein pyhimmistä kirjoituksista, kuten esim. Ancel Keys’in ”Seitsemän maan tutkimus” nojaa kuitenkin suorastaan lapselliseen argumentaatioon.
Miten rasvateoria on voinut elää näin kauan rauhassa?
Siksi, että niin harvalla on mahdollisuus ottaa itse selvää alkuperäislähteistä ja muodostaa itselleen oma mielipide. Ilmeisesti suurin osa tavallisista kelpo lääkäreistäkin on onnellisen tietämätön rasvateorian tieteellisen pohjan heikkoudesta. He vain uskovat sen, mitä heille on lääkiksessä opetettu ja mitä käypähoitosuosituksessa neuvotaan. Heitä en halua moittia; näin odotetaan vastuullisen lääkärin toimivan.
Lääketieteessäkin on omat vahvat mielipidejohtajansa, ja ehkä juuri siellä. Lääketieteen tutkija, joka haastaa niin vahvasti tuetun opin kuin rasvateorian, ajautuu väistämättä marginaaliin ja tuhoaa uransa. Tutkimusrahan saaminen on vaikeaa, sillä tutkimusta rahoittavat kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä valmistavat lääketehtaat.
Viesti Kirjoittaja johannesw »
Ihmisten on vaikea myöntää olevansa väärässä, vasinkin jos koko elämäntyö on perustunut sille. Samoin on varmasti vaikea saada niitä ihmisiä uskomaan, joiden elämä on perustunut noille valtavirran terveysopeille ...MOTissa käytettiin tutkimusaineistona seuraavia tutkimuksia:
Joista tärkeimpinä nuo viimeisenä mainitut metatutkimukset. Mitä näistä pidät epäluotettavina? Mitkä menevät vain "todisteiksi" (mitä se "todiste" sitten merkitseekin)? Ymmärtäkseni kyseessä on ns. tutkiva journalismi. Mikä siinä on niin pahaa?
Viesti Kirjoittaja ER »
Viesti Kirjoittaja adele »
Olkiukkoja, olkiukkojen perään. Mikä 99%? Foliohattu kiristää, salaliittoja joka puolella?ER kirjoitti:Jos johonkin aihepiiriin liittyvistä tutkimuksista 99% viittaa hypoteesiin A ja 1% hypoteesiin B, niin saadaan haluttu tulos B näyttämään todelta ja A salaliiton luomalta harhalta esittämällä vain niitä B-tuloksia. Tässä nimenomaisessa aiheessa (kuten monessa muussakin) se lopullinen totuus on varmasti vielä hakusassa ja on epäilemättä monimutkaisempi kuin sen paremmin A kuin B, mutta MOT:n menetelmillä se ei ratkea.
Viesti Kirjoittaja JHA »
Miksi käyttää edes puolikorviketta jos yksinkertaisesti vain kermaa kirnuamalla ja vähän suolaa lisäämällä saadaan aikaan vielä parempaa..redhat kirjoitti:Oivariiniä leivänpäälle, margariinit maistuu pahalle niin miksi pilata hyvä leipä niillä. Eipä pahemmin kiinnosta kumpi on terveellisempää, en syö sitä lusikalla.
Viesti Kirjoittaja johannesw »
parempi kateJHA kirjoitti:...tuottamalla leivän päälle kalpean valkoisia prosessiteollisuuden luomia synteettisiä korvikkeita ja päättänyt että kermankin täytyisi olla vähintään ohennettua ja guargumin kaltaisella luonnonkumilla jatkettua puolielintarviketta..
Viesti Kirjoittaja johannesw »
Viesti Kirjoittaja SnowOne »
Koska ne jotka tuosta MOTin ohjelmasta todella hihkuvat ovat karppaajat joiden dietin pahin kritiikki eli runsas eläinrasvojen käyttö haihtui savuna ilmaan. Mutta ne raukat eivät saa syödä sitä leipää =) =) Pitää vetää vain voita lusikalla.JHA kirjoitti:Miksi käyttää edes puolikorviketta jos yksinkertaisesti vain kermaa kirnuamalla ja vähän suolaa lisäämällä saadaan aikaan vielä parempaa..redhat kirjoitti:Oivariiniä leivänpäälle, margariinit maistuu pahalle niin miksi pilata hyvä leipä niillä. Eipä pahemmin kiinnosta kumpi on terveellisempää, en syö sitä lusikalla.
Tuntuu siltä että virallinen totuus on yrittänyt tappaa parilta sukupolvelta syömisen nautinnollisuutta tuottamalla leivän päälle kalpean valkoisia prosessiteollisuuden luomia synteettisiä korvikkeita ja päättänyt että kermankin täytyisi olla vähintään ohennettua ja guargumin kaltaisella luonnonkumilla jatkettua puolielintarviketta..
Ja jos sen leivän haluaa syödä sitten piirua kevyemmin niin miksi ei samalla vain pientä oliiviöljykerrosta pintaan, hetkeä uunissa ja kevyttä kieräytystä ja paria valkosipulinkynnellä viistäen ja avot..
Viesti Kirjoittaja RedDelicious »
Sehän tässä on ongelma, että ei ole leikkeleille alustaa. Vetelen vaan juustohöylällä voita vähintään kahden veitselläleikatun (höylällä tulee liian ohuita) juustoviipaleen väliinSnowOne kirjoitti: Koska ne jotka tuosta MOTin ohjelmasta todella hihkuvat ovat karppaajat joiden dietin pahin kritiikki eli runsas eläinrasvojen käyttö haihtui savuna ilmaan. Mutta ne raukat eivät saa syödä sitä leipää =) =) Pitää vetää vain voita lusikalla.
Viesti Kirjoittaja JHA »
Fundamentalismi tekee elämästä vaikeaa, hedonismi hauskempaa ja kulinarismi maukkaampaaSnowOne kirjoitti: Koska ne jotka tuosta MOTin ohjelmasta todella hihkuvat ovat karppaajat joiden dietin pahin kritiikki eli runsas eläinrasvojen käyttö haihtui savuna ilmaan. Mutta ne raukat eivät saa syödä sitä leipää =) =) Pitää vetää vain voita lusikalla.
Viesti Kirjoittaja SnowOne »
Leikkeleen päälle pari siivua juustoa ja rullalle!! Aina yhtä hyvää. Ei sillä, että meikälle uppoaa kyllä 100% ruisleipäkin komiasti.RedDelicious kirjoitti:Sehän tässä on ongelma, että ei ole leikkeleille alustaa. Vetelen vaan juustohöylällä voita vähintään kahden veitselläleikatun (höylällä tulee liian ohuita) juustoviipaleen väliinSnowOne kirjoitti: Koska ne jotka tuosta MOTin ohjelmasta todella hihkuvat ovat karppaajat joiden dietin pahin kritiikki eli runsas eläinrasvojen käyttö haihtui savuna ilmaan. Mutta ne raukat eivät saa syödä sitä leipää =) =) Pitää vetää vain voita lusikalla.
Viesti Kirjoittaja ih »
Viesti Kirjoittaja TupeN »
Viesti Kirjoittaja Salamijakk »