Nyt se on sitten tehty ja Samsung 830 hyrrää mukavasti Seagaten paikalla.
Oma mid-2010 iMac tosiaan sisälsi Apple recall -kiintolevyn ja päätin käyttää tilaisuuden hyväksi ja vaihtaa sen SSD:hen. Tilasin 256Gt:n Samsung 830 -SSD:n, johon omassa käytössä mahtuu hyvin ML+Win8Pro. Tuuletinongelman ratkaisin tilaamalla Ebaystä (ainoa myyjä, jolla toimituskulut olivat alle $10) HDD Temp Sensor Jumper Cable (joka on siis lyhyt kaapeli, jonka toista päätä ei kiinnitetä mihinkään). Tällä hetkellä iStat Pro näyttää HDD:n tuuletinnopeudeksi himpun 1099rpm eikä kone päästele minkäänlaista ääntä. Tämä jumper-ratkaisu on minusta muita parempi, sillä se taitaa olla ainoa keino pyörittää Windows boot campin kautta ongelmattomasti ilman loputonta parhaan tuuletinsoftan etsimistä. Tilasin SSD:stä perusversion (en desktop kittiä) ja sen kaveriksi Icy Dockin metallisen HDD->SSD (Sata) konvertterin, joka toimi kuin unelma.
Olihan tuo iMacin ruumiinavaus hitusen pelottava kokemus. Etulasi lähti helposti pois ja vaikka vahvat magneetit kulmissa vaikeuttivat LCD:n ruuvien poistoa, niin ongelmia ei alussa tullut vastaan. LCD-ruudun koskettamista kannattaa välttää ja itse käytin tässä vaiheessa markettien lateksihanskoja. Sen sijaan se pelottavin vaihe eli ohuiden kaapelien poistaminen näytön ja rungon välistä oli sydämentykytyksiä aiheuttava. Ensimmäinen kaapeli, vertical sync cable, vedetään ifixitin mukaan vaan pois kiinnikkeestään, mutta ei se hevin liikkunut mihinkään. Käytin kynsiä ja kaksia eri pinsettejä ja kummastakin suunnasta yritin ujuttaa sitä pois. Puoli tuntia myöhemmin se vihdoin ja viimein lähti irti. LED backlight power cable ei myöskään tahtonut liikkua, vaikka olin kyllä saanut liittimen "kynnyksen yli". Seuraavaksi display data cable lähti itsestään irti ja ko. kaapelihan oli juuri se, jonka kiinnike on erityisen hauras. Onneksi se toimi vielä. Ilmeisesti tätä iMacia ei ollut kasattu huolellisesti, sillä ko. kaapeli oli yhdestä kohtaa painuneena kaksin kerroin, mikä aiheutti paineen ja irtoamisen LCD:tä nostaessa. Viimeinen irrotettava kaapeli, LCD thermal sensor, irtosi helpoiten, joskin sekin oli suhteellisen tiukassa.
Itse HDD:n vaihtaminen SSD:hen oli helpointa koko asennustyössä, eikä Icy Dockin kanssa ollut mitään yhteensopivuusongelmia. Jumper-kaapeli meni hyvin paikalleen HDD Temp Sensor -kaapelin tilalle.
Takaisinkasaamisessa vaikeinta oli saada paikalleen juuri tuo display data cable, koska en saanut kovin hyvin oijottua kasaanpainunutta osaa kaapelissa. En saanut myöskään kaapelin perässä olevaa liuskaa pysymään kääntyneenä kaapelin päällä. LCD:tä kiinnittäessä piti oikeastaan vain toivoa, että ko. kaapeli pysyy paikallaan, sillä lujastikkaan se ei varmasti ole kiinnikkeessään kiinni.
Kyllähän tämä SSD-päivitys oli kannattava. Ensinnäkin kone on täysin äänetön (joskin oli se sitä Seagatenkin kanssa) ja takaosa on viileämpi kuin ennen. Uudelleenkäynnistys on todella nopea ja esim. Word aukeaa välittömästi (siinä missä Seagaten kanssa sininen W pomppi dockissa useamman pompun ennen kuin ohjelma aukesi). Asensin Boot Campilla Win 8 Pro:n ja siinäkin kyllä huomasi, kuinka paljon nopeampi SSD on. Kyse on mielestäni selvästä ja lähes huikeasta nopeuserosta. Tietenkin tämä Sata III SSD toimii tässä koneessa vain Sata II -nopeudella, mutten oikein osaa kuvitella, miten esim. Word voisi avautua nopeammin (mikäli Sata III -nopeudet olisivat käytössä), kun se jo nyt avautuu välittömästi.
Voin suositella ottamaan riskin ja asentamaan itse SSD:n (ja yleensäkin asentamaan SSD:n). Toki siinä pitää yhtä sun toista hankkia (torx-vääntimet, mikroliina, paineilmepurkki, jumper-kaapeli, ssd, bracket/converter, imukupit jne.) mutta monella varmasti löytyy jo valmiiksi kotoa. Asennuskokemusta ei mielestäni kauheammin tarvita, sillä oma kokemukseni rajoittuu yhden Mac Minin avaamiseen (asensin muistit ja SSD:n) sekä muutaman läppärin takakannen avaamiseen pölyjen poistamiseksi ja muistien lisäämiseksi. Suosittelen kuitenkin tekemään taustatyötä ja pitämään vaikka sekä iFixitin opasta sekä OWC:n Youtube-opasta auki välilehdillä, jotta tietää koko ajan, mitä on tekemässä ja mitä pitää muistaa. Asennusaikaa taisi kulua yli kaksi tuntia, mutta se johtui lähinnä siitä, että stressarin ja olin ylivarovainen kaapelien irrotuksessa.