Ruokatopic
-
- Viestit: 4424
- Liittynyt: 13.3.2011 klo 2.38
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Citruuna »
-
- Viestit: 15274
- Liittynyt: 14.1.2011 klo 20.24
- Paikkakunta: Riihimäki
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja tuomaril »
-
- Porttikiellossa
- Viestit: 3689
- Liittynyt: 22.2.2004 klo 19.31
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja adele »
-
- Viestit: 13087
- Liittynyt: 2.5.2009 klo 14.39
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Tauvo »
-
- Viestit: 3086
- Liittynyt: 16.5.2007 klo 11.40
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja carrbon »
Ruokajuomana toimi tällä kertaa tumma Gourmet punaviinin sijaan - toimi oikeastaan aika mainiosti.
-
- Viestit: 2881
- Liittynyt: 16.10.2011 klo 23.08
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja iMies »
-
- Viestit: 3840
- Liittynyt: 10.6.2011 klo 21.29
- Paikkakunta: Hki
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Jussi68 »
Salaattikin näyttää erinomaiselta!
-
- Viestit: 3086
- Liittynyt: 16.5.2007 klo 11.40
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja carrbon »
-
- Viestit: 3840
- Liittynyt: 10.6.2011 klo 21.29
- Paikkakunta: Hki
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Jussi68 »
Tulee hyvä paistopinta, itse käytän tota lähinnä Halloumin paistamiseen, pihvit paistan
toisella valupannulla - se on vieläkin parempi
-
- Viestit: 2881
- Liittynyt: 16.10.2011 klo 23.08
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja iMies »
Tai hieman tarkemmin sanottuna karitsanpotkia, jotka hetki sitten pomppivat kuuman valurautapannun kautta pataan ja 125°C uuniin. Taisi siinä tohinassa mennä kyllä mukana vähän kasviksia ja yrttejäkin; ehkä jopa hieman punaviiniäkin.
Vaan nyt otetaan kiinni univelkoja ja palataan astialle 4 h päästä...
-
- Porttikiellossa
- Viestit: 3689
- Liittynyt: 22.2.2004 klo 19.31
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja adele »
Suomessa on saatavissa kohtalaista tai hyvää tummaa leipää. Vaaleat leivät ovat keskimäärin... merkillistä mautonta mössöä ilman kuorta. Tosin poikkeuksiakin on, mutta niistä pyydetään käsittämättömiä hintoja ja pitää nähdä vaivaa hankinnan eteen.
Viitisen vuotta siten törmäsin netissä NY Timesin leipäreseptiin, jossa näytettiin miten kotona voi tehdä pirun hyvää leipää, joka kilpailee parhaiden leipomoiden leivän kanssa.
Siitä alkaen leipiä on tullut väännetyksi satoja. Resepti on idioottivarma. Taikinan teko kestää pari minuuttia.
Ohje:
Hiivana voi käyttää ihan tavallista hiivaa, puoli pakettia riittää. Kuivahiiva sopii mainiosti
- 7 dl jauhoja, vehnä-, sämpylä-, hiivaleipäjauhoja kokeiltu, kaikki ovat käyneet. (sämpyläjauhot ovat hyviä)
1/2 pakettia hiivaa
n. 4,5-5 dl kädenlämpöistä vettä, johon hiiva on sekoitettu. (taikina saa olla kohtuullisen löysää)
n 2 tl suolaa (nesteeseen voi sekoittaa oliviiöljyä jos haluaa)
siemeniä, ym maun mukaan. (kourallinen pellanvansiemeniä, sekä auringonkukansiemeniä)
pinnalle (tai/ja taikinaan) voi myös laittaa ruis-, vehnä-, kauraleseitä
Kuivat aineet yhteen, sekoitetaan. Lisätään vesi, kevyt sekoitus, niin että kaikki on suurinpiirtein sekaisin, mitään vatkausta ei tarvita. (josta nimi no-knee bread tulee)
- Uuniin lämpö kaikki mitä uunista lähtee (oma uuni 275°C, väh 250°C).
Tärkeää, että valurautapannu (muut astiat eivät kokemuksen mukaan käy) on lämminnyt uunin kanssa. Taikina laitetaan tulikuumaan pannuun ja kansi kiinni.
Paistoaika 30 min, sitten ilman kantta 15-20 min.
Kannattaa katsoa ajatuksella ainakin tuo ensimmäinen video, jotta ymmärtää mistä on kyse.
Alkuperäinen ohje; Making No-Knead Bread:
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
Speedy No-Kneed Bread Revisited
http://www.youtube.com/watch?v=4LaODcYSRXU
Koko homman idea on valurautapadan synnyttämä mikroilmasto. Kostea taikina aikaansaa padan sisälle suuren ilmakosteuden, joka tekee rapean kuoren (leipomoissa voidaan ruiskuttaa vettä uuniin leipien päälle) Parasta leivässä on, että jos sitä jää yli, niin siinä vaiheessa kun muut valkoiset leivät ovat jo syömäkelvottomia, tämä vain paranee.
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 50752
- Liittynyt: 30.12.2005 klo 21.24
- Paikkakunta: Tampere
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja amanita »
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
-
- Porttikiellossa
- Viestit: 3689
- Liittynyt: 22.2.2004 klo 19.31
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja adele »
Toisaalta elämän auringonlaskussa, kun on hyväksynyt oman mitättömyyden ja katoavaisuuden, vyötärönmitta ei ehkä ole se kaikkein tärkein asia.
Lähestyessään kuolemaa ihminen alkaa haista. Jokainen tunnistaa hajun, joka haisee sairaaloiden terminaaliosastoilla ja vanhainkodeissa. Se on kuoleman haju. Kaikki tunnistavat tuon hajun ainakin alitajuntaisesti. Siksi monella meistä on vaikea mennä moisiin paikkoihin.
Leipominen auttaa tähän. Voit ainakin hetkellisesti peittää tuon kuoleman hajun. Naapurit ja kaveri tykkäävät.
-
- Viestit: 2881
- Liittynyt: 16.10.2011 klo 23.08
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja iMies »
Äsken oli pakko saada hieman lohturuokaa, joten mutustelin tuoretta salviaa, pecorinoa ja puolikkaan lasillisen punaviiniä. Hyvin toimi.
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 50752
- Liittynyt: 30.12.2005 klo 21.24
- Paikkakunta: Tampere
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja amanita »
Leipäkoneella aikoinaan vuosikausia leipää värkänneenä tuo hieman alkoi kiinnostaa. Miten paljon suurempi valmis leipä on suhteessa pannuun laitettuun taikinaan, joten miten suuri pannu pitää olla? Käytän juustofonduen lämmittämiseen pienehköä valurautakattilaa/pannua, sen kanssa voisi tuota kokeilla, mutta pitäisi tietää tuo tilavuussuhde voidakseen arvioida aineiden määrän.adele kirjoitti:Tein oliivileivän.
-----.
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
-
- Viestit: 13087
- Liittynyt: 2.5.2009 klo 14.39
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Tauvo »
-
- Porttikiellossa
- Viestit: 3689
- Liittynyt: 22.2.2004 klo 19.31
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja adele »
Ei taikina paljon nouse pannussa. Ehkä korkeintaan oin 1/3-osan. Jos tuollaisen leivän tekisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, niin ilmeisesti toinen nostatus olisi poikaa itse leipomisen jälkeen ennen valuratapataan laittamista.amanita kirjoitti:Miten paljon suurempi valmis leipä on suhteessa pannuun laitettuun taikinaan, joten miten suuri pannu pitää olla? Käytän juustofonduen lämmittämiseen pienehköä valurautakattilaa/pannua, sen kanssa voisi tuota kokeilla, mutta pitäisi tietää tuo tilavuussuhde voidakseen arvioida aineiden määrän.
Viimeiset vuodet olen vetänyt mutkat suoriksi. Tuokin kuvan leipä oli nostatettu käyttämällä reseptissä mainittu määrä viinietikkaa veden joukkoon, johon hiiva sekoitetaan. Nostatus menee silloin 1,5-2 tunnissa. Kohoamisen jälkeen laitan hieman jauhoja taikinakulhon reunoille ja ajan lastalla tai nuolijalla jauhot kulhon ja taikinan väliin, jotta löysän taikinan voi pudottaa tulikuumaan valurautapataan. En siis sekoita jauhoja itse taikinaan, vaan vain sinne reunoille, jotta taikinan saa jotenkin kunnialla kulhosta. Onnistuneen pudotuksen jälkeen joskus leikkaan taikinan pintaan saksilla pari viiltoa näyttävyyden takia. Kätösiä pitää varoa että eivät kärvennyt tulikuuman padan reunoihin.
Jos olen viitseliäällä päällä, käytän leivänteossa kuvan pieniä kannellisia valurauta-astioita. Jaan taikinan kolmeen osaan, jotta saan vielä enemmän maukasta kuorta leipään. Mitä pienempää osaan taikinan jakaa, sitä lyhyempi tulee paistoajan luonnollisesti olla. Pienillä valurauta-astioilla käytän kannen kanssa 22 minuuttia. Avoin aika, eli ilman kantta säilyessä käytännössä ennallaan eli 15-20 minuutissa.
Tuo paistamisessa käyttämäni kuvan pata on aika pieni eli 3-3,5 ltr. ja siksi aika soveltumaton työläiden ruokien tekemiseen, koska valmista tulee aika vähän.
Syy: Lainaus kuntoon
-
- Viestit: 15274
- Liittynyt: 14.1.2011 klo 20.24
- Paikkakunta: Riihimäki
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja tuomaril »
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 4619
- Liittynyt: 8.11.2004 klo 23.34
- Paikkakunta: Espoo
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja jjpeltola »
After Eight -suklaata. Sattui senverran typografiseen kielisilmään, että oli pakko korjata.Tauvo kirjoitti:…After Eight- suklaata…
-
- Viestit: 13087
- Liittynyt: 2.5.2009 klo 14.39
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Tauvo »
Kiitän korjauksesta. Jätän virheen näkyville ja annan siten myös muille mahdollisuuden oppia. Hävettää tunnustaa, että se oli ensin oikein, mutta sitten alkoi tuntumaan siltä, ettei se voi noin olla.jjpeltola kirjoitti:After Eight -suklaata. Sattui senverran typografiseen kielisilmään, että oli pakko korjata.Tauvo kirjoitti:…After Eight- suklaata…
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 50752
- Liittynyt: 30.12.2005 klo 21.24
- Paikkakunta: Tampere
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja amanita »
EDIT: Koska mikään keittiöasia ei ole minulle itsestään selvä, vielä vaivaisin yhdellä kysymyksellä: Puna- Vai valkoviinietikkaa? Tosin ostin jo valkoista, koska järkeilin, että punainen olisi värinsä puolesta hassu. Olen kuitenkin huomannut, että järkeily ei auta keittiössä juuri laisinkaan.
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 4619
- Liittynyt: 8.11.2004 klo 23.34
- Paikkakunta: Espoo
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja jjpeltola »
-
- Viestit: 3100
- Liittynyt: 14.1.2012 klo 11.47
- Paikkakunta: ylivieska
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja maccivaari »
Missä Riipinen tekee herkkua ?arisel kirjoitti:En jaksanut odottaa iltaruokaa vaan jätin välipalat väliin ja kävin täydellä teholla keräilyerien kimppuun: popcornia, Riipisen kanttarellimuikkuja, keitetty peruna, juustoja, pikkukurkkuja, pepperoneja ja pikku pala homejuustoa!
SONY Cyber-shot DSC-HX1
LUMIX DMC LX3
-
- Porttikiellossa
- Viestit: 3689
- Liittynyt: 22.2.2004 klo 19.31
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja adele »
Taitaa kaikki uunit olla kiertoilmoja nykyisin. Kun astian kansi on kiinni, niin kuten tzei tzei kirjoitti, ihan sama lämpö tulee valurauta tasaa lämmön. Laitat vain kaikki tehot käyttöön. Vasta kun kansi on poissa, voit hifistellä eri lämpöjen kanssa. Joissain uuneissa on hyvin epätasainen lämpö, eli palaa joko edestä tai takaa. Loppuvaiheessa voit katsella leipääsi, kun se on ollut 10 ilman kantta ja tehdä sopivat asetukset sen mukaan.amanita kirjoitti:Adele onko sulla käytössä kiertoilmauuni, ja sopiiko kiertoilman käyttö tuon leivän tekoon, vaiko vain alalämpö, vaiko koko uunin lämpö?
Nykyuunit lämpenevät hyvin nopeasti. Valurauta vaatii hieman enemmän aikaa, ennen kuin sen sielu on mukana. Eli kannattaa malttaa antaa valuraudan lämmetä.
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 50752
- Liittynyt: 30.12.2005 klo 21.24
- Paikkakunta: Tampere
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja amanita »
EDIT: Huomenna kokeilen pikku satsilla. Kerron kuvan kanssa, kuinka kävi.
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit