Mikael Fogelholm avaa grillauskauden ja kertoo, että jauhomakkara on ihan hyvä syötävä, koska siinä on niin vähän lihaa...
Näissä grillimakkaroissa on alle puolet lihaa – näin ravitsemustieteilijä valitsee makkaransa
Kaunis kevätsää houkuttaa monet aloittamaan grillaamisen ulkona. Monien grillaajien perusraaka-aineisiin kevään avauksessa kuuluu useimmiten grillimakkara. Osa tuotteista on edullisia, jos ei välitä siitä, että lihapitoisuus ei halvimmissa grillimakkaroissa ole useinkaan kovin korkea.
S-Marketista löytyi X-tra grillimakkara, jonka hinta oli 1,39 euroa. Sen lihapitoisuudeksi kerrotaan paketissa 10 prosenttia. Lidlin grillimakkara maksoi 1,19 euroa. Pakkauksen mukaan siinä on sianlihaa 12 prosenttia.
Perussäännön noudattaminen vapauttaa siis grillimakkaroiden mausta nauttimiseen.
– Jos pitää kiinni pääsäännöstä, että syö harvemmin kuin kerran viikossa grillimakkara-aterian, voi valita makkaransa sillä perusteella, mistä pitää. Silloin on siis se ja sama, mikä on makkaran lihapitoisuus.
Siis jauhopötkylätkö muka maukkaampia kuin lihaisat? Kyllä näillä ravitsemushenkilöillä on pakka sekaisin - mikä tahansa menee läpi, jos sillä voidaan perustella vähäisempää lihan syöntiä!
Maun vuoksi ainakin itse ostan lihaisampia - ja jos sekaan on laitettu esimerkiksi soijaproteiinia, niin kyse ei ole enää makkarasta vaan tofusta...
Ja silloin paketin päällä pitää lukea tofu tai soijatuote.
Grillimakkara 400 g. Ostettu Helsingistä Lidl Helsinki-Kampista. Hinta 1,19 euroa.
Ainesosat: koneellisesti erotettu siipikarjanliha, vesi, sianliha (12 %), kamara, perunatärkkelys, silava, luonnonsuoli (sika), suola, soijaproteiinivalmiste, stabilointiaine (difosfaatit), glukoosi. maustetuotteet (chili, korianteri, paprika, mustapippuri), hiivauute, hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), valkosipuli, aromit, säilöntäaine (natriumnitriitti).
Edit: Nyt puuttuu vain lisäaineteollisuuden markkinointipäällikkö Marina Heinonen kertomaan, että makkara on sitä maukkaampi, mitä pidempi lisäaineluettelo on.
