carrbon kirjoitti:Voinee sanoa että on ekoteko ostaa kotimaista naudanlihaa ulkomaisen sijaan.
Tästä ei toki seuraa automaattisesti kotimaisen naudanlihan ostamisen olevan ekoteko itsessään.
Ekoteko on aina mielikuva, eikä sitä käytettäessä tarvitse ottaa turhia faktoja huomioon.
Karjatalousfakta nro 1. Ylä-Savon köyhillä viljelysmailla viljanviljelyyn soveltumattomilla nurmenviljely rehuksi -> lihaksi maidoksi juustoksi oli se, mikä aikanaan piti muutaman sukupolven hengissä ja nykyään leivässä, vaatteissa ja kotitietokoneissa.
Karjatalousfakta 2. ei ole luomujuureksia, luomusipuleita, luomulehtivihanneksia ja luomupottuja, jollei luomukarjataloutta, ks. esim.
https://proluomu.fi/mita-on-luomu/mika- ... ta-luomua/
(Ja siinä sivussa karjan ulkolaiduntaminen pitää jokusensataa uhanalaista tai äärimmäisen uhanalaista eläinlajia elävien kirjoissa.)
Kumpi siis onkaan ekoteko: välttää suomalaista lihaa ja syödä ekotekona brasialaista soijaa vai tehdä ekoteko ja syödä (täälläpäin tuotettua) luomua tai lähiruokaa eli ylä-savolaista lihaa, maitoa ja juustoa?