Naureskelet LUKE:n linkkinä olleille tilastoille? Uhh-huh.KiKlo kirjoitti:Se lienee joku konsultti tää hapankaali tietää kaiken, ainakin jos katsoo kuukkelista. Varsinkin tuo tuontikalahomma-tietopläjäys ihan itkunaurattaa
Ruokatopic
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
-
- Viestit: 732
- Liittynyt: 26.12.2010 klo 16.27
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Kaupunki apina »
Olet ihan oikeassa korvasienten ryöppääminen ja hapattaminen on kemiallista käsittelyä mutta se on vähän eri asia, kuin kemikaaleilla käsittely.KenSu kirjoitti: Ei se mitenkään itsestään selvästi (”totta kai”) tee ruokaa epäterveellisemmäksi. Hapattaminen on kemiallista käsittelyä ja kyllä sillä kuulemma on positiivisia terveysvaikutuksia. Korvasienien ryöppäyksestä puhumattakaan (en lakkaa ihmettelmästä miten epätoivoisia ihmiset ovat nälässään olleet että ovat senkin keksineet).
Eikä lihaa hirveän paljoa raakana syödä, mikä perustunee siihen ettei oikein kypsentäminen ainakaan hirveän epäterveellistä ole. Joissain tapauksissa esim kanan ja sianlihan yhteydessä peräti vähentää terveysriskeiä. Liika tietty liikaa.
Eihän lihan kypsentäminen ole epäterveellistä (paitsi käristäminen joka luo PAH yhdisteitä ja ne on tutkitusti syöpää aiheuttavia) mutta kaikki kypsentäminen aiheuttaa ravintohävikkiä.
Ei ole olemassa yhtäkään puolueetonta tutkimusta, jossa kasvirasvat olisi todettu terveellisemmäksi kuin eläinrasvat (mikäli eläintä on ruokittu lajityypillisellä tavalla) Päin vastaisia tutkimuksia kyllä on eläinrasvojen hyödyllisyydestä.KenSu kirjoitti:
Kuka on sanonut että ne ovat välttämättömiä? Monissa yhteyksissä ne on todettu eläinrasvoja terveellisemmiksi. Rasvoja tarvitaan mutta saahan ne ottaa epäterveellisemmistäkin lähteistä esimerkiksi voista. Ei sekään kohttuullisissa määrin pahasta ole.
Ja vai että oikein lahdataan. Onko yksityisajattelijoille vastaan väittäminen lahtaamista? Mielipide saa olla mutta mielipide voi olla väärä.
Voi sisältää muuten erittäin paljon eri rasvahappoja jotka ovat välttämättömiä ihmiselle ja joita ei saa muualta.
Kasvirasvat ovat hapettuneita rasvoja, eivätkä ne ole rakenteensa vuoksi stabiileja. Kun kuumennat kasvirasvoja ne muodostavat transrasvoja.
Lahtaamisella en tarkoita itseäni, saatika sitten sinua. Kuten kirjoitin Suomessa tämä on tapana ja ehkä kirjoitin epäselvästi mutta lääkärit ja henkilöt joilla on todellista tietoa joutuvat ajojahdin kohteeksi, joten tämä ei todellakaan tarkoittanut sinua tai tietämystäsi millään tavalla.KenSu kirjoitti: Ja vai että oikein lahdataan. Onko yksityisajattelijoille vastaan väittäminen lahtaamista? Mielipide saa olla mutta mielipide voi olla väärä.
Sinulle loppuillaksi vähän mietittävää.
Aivot ja ihmisen solut koostuvat osinrasvasta ja on koostunut miljoonia vuosia. Onko siis keinotekoinen kasvirasva se oikea rasva näiden solujen ja aivojen rasvanlähteenä?
Mitenköhän jos auto toimii bensalla ja siihen tankataan jatkuvasti dieseliä, mitenköhän lopulta käy?
En usko että meidän kannattaa jatkaa keskustelua enempää, kaikesta päätellen tästä tulee vaan jankkaamista, enkä viitsisi jankata ihmisen kanssa jolla ei mistää päätellen ole mitään faktatietoa, kuin iltapäivälehdet, hesari ja google
-
- Viestit: 8601
- Liittynyt: 27.7.2007 klo 16.10
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sherukka »
-
- Viestit: 732
- Liittynyt: 26.12.2010 klo 16.27
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Kaupunki apina »
Vähän samasta syystä en itsekkään viitsi paljoa aiheesta keskustella, kun vastineeksi saa papukaijamaisia argumenttejä ilman että vastaaja on ottanut asioista selvää.
Itselläni on myös veri-, rasva-arvot, energiat ym. Huipussaan. Ja ihan kiva kun syö silloin kun siltä tuntuu, eikä ole pakko syödä jatkuvasti pakonomaisen näläntunteen takia. 1-2 ruokaa päivässä riittää. Ihmiset syövät liian usein ja nostavat näin insuliinin jatkuvasti koholle.
Olen tehnyt työpaikkalääkäreiden kanssa diilin, ettemme puhu tästä aiheesta tai biohakkeroinnista. Lääkäreiden tieto ravitsemuksesta on surkea, nykyisin perus kaduntallaajallakin on parempi tieto (niin halutessaan)
Ravitsemusterapeutit on toinen vitsi.. Titteli ilman tietoa.
Jos jotain muitakin kiinnostaa, niin voidaanhan tänne laittaa ketju tai sitten keskustelua löytyy myös alan foorumilta.
Jaa, veren ketoarvot näyttäisi olevan 1.1mmol/l
-
- Viestit: 1392
- Liittynyt: 4.10.2011 klo 17.35
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Andreas66 »
-
- Viestit: 8601
- Liittynyt: 27.7.2007 klo 16.10
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sherukka »
-
- Viestit: 11860
- Liittynyt: 24.4.2005 klo 23.47
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja homenamsi »
Ravitsemustiede ja vastaavat ovat tieteitä tieteen määrittelyn mielessä mutta tuloksena olevat mallit tai teoriat eivät välttämättä muodosta mitään yleispätevää kokonaisuutta.
Biologia on tässä suhteessa vielä erityisen haasteellinen - on paljon koeteltua teoriaa ja yleispäteviä, kiistattomia tuloksia mutta sitten on valtavasti hypoteeseja, jotka on todettu päteviksi jossain tilanteessa mutta joiden yleispätevyys kiistetään.
Maallikkojen lukemistona olevat satunnaiset tutkimukset saattavat olla ko. tutkimusalueen eilispäivää, ts. yhden tutkimuksen hypoteesi on ehkä jo ehditty kumota.
Kovin vahvasti en vetoaisi mihinkään ravitsemusalan tutkimustulokseen, elleivät olosuhteet ole samanlaiset kuin tutkimuksessa.
Vanha kansanviisaus pätee ravitsemusasoissakin - liika on aina liikaa, on se sitten rasvaa tai sen puutetta tai mitä hyvänsä.
-
- Viestit: 2462
- Liittynyt: 5.9.2010 klo 10.37
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja KenSu »
Joo, korrelatio ei ole tae kausaliteetista, tiedetään. Joka tapauksessa eivät nykyiset ravintosuositukset ainakaan merkittävää sairastuneisuuden lisääntymistä ole aiheuttaneet.
Yksilötasolla asiat vaihtelee eikä yksilötason kokemuksista voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä jonkin ruoka-aineen terveellisyydestä.
-
- Viestit: 11860
- Liittynyt: 24.4.2005 klo 23.47
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja homenamsi »
Niin tai näin, infokampanjalle ainakin minulta täydet pisteet, oli se vaikutusmekanismi mikä hyvänsä. Vaikka tupakoinnin vähentyminen.
Eiköhän tuossa tautimekanismissa ollut varsin kiistaton kausaaliperustelu havaituille ravintotottumusten ja sairastumisen yhteydelle.
Kehitys kuitenkin osoittaa sen, että geeneistä ei ole kysymys.
-
- Viestit: 1095
- Liittynyt: 17.2.2014 klo 19.09
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja KiKlo »
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
"Norjalainen lohi viedään fileoitavaksi Thaimaahan, mistä se lentää takaisin Eurooppaan. Organic Linker -sivuston laskurin mukaan reissusta aiheutuu noin 4000 kilon hiilidioksidipäästöt. Se vastaa noin puolta kierrosta henkilöautolla maailman ympäri."
Onhan tämä aivan käsittämätöntä, jos pitää paikkansa. Kiinnostaisi tietää kuinka paljon tässä on oikeasti perää. Kohu alkoi aikanaan Maailma.net-lehden jutusta, joka on sikäli hämärä, että se ei tarkenna mistä tuotteista on oikeasti kysymys. Tuoretta kalaa nyt tuskin lennätetään edes takaisin, vaan kyse lienee kaksinkertaisesta pakastamisesta, johon tuossa aiemmin viittaisin. Mutta yhteen suuntaan se kyllä lentää vinhasti Helsinki-Vantaalta. Suomi on suuri kalan viejä, mutta ei suomalaisen kalan!
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
Ymmärtääkseni ei ole kyetty selittämään miksi sydän ja verisuonitautikuolleisuus on vähentynyt. Puska on tästä ammentanut ehkä vähän liikaa krediittiä, koska kuolleisuus laski myös muualla Suomessa samaan aikaan, siis ihmisillä, jotka eivät osallistuneet hankkeeseen. En tiedä oliko tutkimuksessa verrokkiryhmä.homenamsi kirjoitti:Sepelvaltimotaudin osaltakin on taas prosenteilla ottajia. Ravintoinfokampanja, vaikuttiko se todella tottumuksiin ja tulokset menisivät sen piikkiin? Vai tuliko tehokkaita terapioita, pallolaajennus, ohitusleikkaukset ym. peliin sopivasti? Tai nopeutuiko ensiavussa hoitoon pääsy terveydenhuollon järjestelmien, matkapuhelinten ja tietoisuuden lisääntymisen kautta?
Itse olen taipuvainen ajattelemaan niin, että rasvasta ei ole sellaiseksi möröksi, mitä Puska esittää. Sydäntautikuolleisuus on aika olematon esimerkiksi Ranskassa, vaikka rasvan kanssa läträtään. Ruokavalion monipuolisuus saattaa kompensoida. Ranskalainen äijä ei ole vierastanut salaattia. Nopeiden hiilihydraattien negatiiviseen vaikutukseen on myös viitattu.
Jos vetää röökiä ja juo viinaa sekä syö pääosin makkaraa, niin elinaikaodote tuskin paljon kasvaa jos vaihtaa sen makkaran soijamakkaraan.
Tykkään itse murtaa suomalaista peruna+lihakastike -maailmaa. Kuvassa kohtalaisen onnistunut kokeilu paahdettuja tomaatteja, fetaa ja varsiparsakaalia. Spelttiä, kvinoaa ja ohrattoa olen oppinut pitämään riisiä maukkaampana.
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
Syönyt kourallisittain suolaa sekä sokeria, ranskalaisia peruntoita ja makkaraa aamiaiseksi, lounaaksi aina prosessoituja lihatuotteita virvoitusjuomien kera? Johdonmukaisesti myös vältetty hedelmiä, juureksia ja vihanneksia, pähkinöitä ja kalaa? Liikunnasta on huolehdittu aina saman käänteisperiaatteen mukaan: minään päivänä ei yli sataa askelta?Sherukka kirjoitti:Enkä ole ainut joka tässä onnistunut kun on tehnyt päinvastoin mitä suositellaan noin yleisesti
-
- Viestit: 732
- Liittynyt: 26.12.2010 klo 16.27
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Kaupunki apina »
Ensin ajattelin, etten edes jaksa vastata tähän, kun tätä juuri tarkoitin etten jaksa jankata näihin google / wikipedia tietäjien juttuihin, joilla ei ole oikeata tietoa tai halua edes perehtyä aiheeseen, vaan toistetaan toisten sanomaa.KenSu kirjoitti:Kummasti vaan on sepelvaltimotautikuolleisuus Suomessa puolittunut viimeisen 40 vuoden aikana eli about Pohjois-Karjala-projektista lähtien.
Joo, korrelatio ei ole tae kausaliteetista, tiedetään. Joka tapauksessa eivät nykyiset ravintosuositukset ainakaan merkittävää sairastuneisuuden lisääntymistä ole aiheuttaneet.
Yksilötasolla asiat vaihtelee eikä yksilötason kokemuksista voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä jonkin ruoka-aineen terveellisyydestä.
Koitan nyt kirjoittaa lyhyesti, enkä lähde sen kummemin avaamaan Keyssin 7 maan tutkimusta, joka on tämän pohjoiskarjala projektinkin aloittanut tai ollut tutkimuksen motivaattorina ja innostajana. Pekka Puskahan on tästä ponnistanut ylöspäin ensin nuorena tutkijana ja ”meneksyksekkään” projektin myötä lopulta päässyt THL johtoon.
Jo tämän projektin aikana tästä projektista on ollut eriäviä mielipiteitä ja koko projekti on lytätty vuosia sitten, kun tämä on uudelleen avattu.
Kyllä, sydänkuolemat lähtivät tuolloin projektin aikana laskuun pohjois-karjalassa. Niin lähti myös koko maassa mutta tätä ei tutkimuksessa mainittu, tupakointi väheni, alkoholinkulutus väheni, sota-ajan jälkeinen stressikin on pienentynyt. Nämä kaikki ovat isoja markkereita ja vaikuttajia sydänkuolemiin.
Eläinperäisten rasvojen vaihtaminen kasviperäisiin rasvoihin on tutkimuksen mukaan vähentänyt sydänkuolemia mutta se ei selitä sitä, että koko maassa sydänkuolemat vähenivät.
Kasvirasvat, margariinit ym. Alkoivat leviämään pikkuhiljaa koko maahan ja jos katsotaan tilastoja, niin samaan aikaan alkoi lisääntymään liika-lihavuus, diabetes, metaboliset sairaudet jne. Näistä(kin) löytyy puolueettomia tutkimuksia joissa kasvirasvojen, einesten, lisä-aineiden, puolivalmisteiden ym. Yhteys on todettu.
Margariinien johdosta aiheutuvat sairaudet vähenivät, kun hydrausmenetelmää muutettiin ja transrasvat saatiin vähenemään. Mutta epästabiilien rasvojen yhtenä ongelmana on juurikin, että ne muuttuvat transrasvoiksi, eli kun paistat (jo valmiiksi hapettuneella) kasviöljyllä se luo transrasvoja
Tästä löytyy tarkempiakin tutkimuksia, kaikki ei aina ole miltä näyttää ja asioihin kannattaa perehtyä, eikä vain googlata ja kirjoittaa ensimmäinen hakutulos.
Tähän päätän tämän kirjoittamisen, sillä muuten tästä tulee todella pitkä ja tekisi mieli laittaa tähän vähän viittausta keyssin 7 maan tutkimukseen joka on kanssa kumottu ajat sitten.
Jokainen uskoo mitä haluaa ja syö mitä haluaa. Ihmiskunta ei ole koskaan ollut yhtä sairas, kuin nyt teollisten rasvojen, ruokien, ym. Aikaan.
Eiköhän tämä aihe riitä ja tälle laitetaan piste. Alkaa menemään aika kauas ruokatopicista. Mutta kannattaa avata silmiä ja katsoa myös laatikon ulkopuolellekkin.
Kirjoitusvirheitä on. Antaa olla. Peace, jokainen syö mitä huvittaa.
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
"Suomalainen ruoka on pahaa, ja ravintolakulttuurimme suuri murros on osin elitistinen näköharha".
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006 ... a4cd2496b6
-
- Viestit: 7130
- Liittynyt: 8.5.2004 klo 10.33
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
Meilläpäin se on pizzaa ja hampparia, vaikka oltaisiin meren tai Päijänteen rannalla..
Tänään sain lounaalla kelpo ruokaa ja vielä edullisesti, kun itse tein; kanttarellikastiketta ja pottua ja persiljaa:
-
- Viestit: 7130
- Liittynyt: 8.5.2004 klo 10.33
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
Eipäs liioitella. Myös kebabia saa joka vääksystä. Kolmas tukijalka. Cornerstone of a nutriutious breakfast.PKivireki kirjoitti:
Meilläpäin se on pizzaa ja hampparia, vaikka oltaisiin meren tai Päijänteen rannalla..
-
- Viestit: 7130
- Liittynyt: 8.5.2004 klo 10.33
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
Oli kyllä liian halpaa: D-leikattu file 13,90€/kilo Vaajakosken Ass-marketista. Pieni on, eikä kovin rasvainen, eli meille suomalaisille sopivata.
-
- Ylläpitäjä
- Viestit: 50700
- Liittynyt: 30.12.2005 klo 21.24
- Paikkakunta: Tampere
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja amanita »
Lohi nimenomaan on suosikkini, sen voi valmistaa vaikka lautasella mikrossa; lautaselle sivellään tilkka öljyä, lohimedaljonki lautaselle, suolaa ripsaus päälle ja vajaa pariminuuttinen toiseksi suurimmalla teholla.
Hyvvää on, eikä kestä kauaa, yhdistelmä joka on ylimmäinen suosikkini ruoanlaiton suhteen.
Apple-käyttäjät ry:n jäsen • http://appleusers.fi/
-
- Viestit: 8601
- Liittynyt: 27.7.2007 klo 16.10
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sherukka »
-
- Viestit: 7130
- Liittynyt: 8.5.2004 klo 10.33
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja PKivireki »
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
Onhan se. Ehkä vähän liikaakin. Tämän lajin helppous on saanut suomalaiset unohtamaan kuinka laaja kalakirjo meilläkin on. Holkeri sanoi syökää silakkaa, mutta kukaan ei totellut, kaikki loukkaantuivat suorastaan.PKivireki kirjoitti: Oli kyllä liian halpaa: D-leikattu file 13,90€/kilo Vaajakosken Ass-marketista. Pieni on, eikä kovin rasvainen, eli meille suomalaisille sopivata.
-
- Viestit: 732
- Liittynyt: 26.12.2010 klo 16.27
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Kaupunki apina »
Mitä pienempi kala sen vähemmän niihin kertyy raskasmetalleja ja muita haitta aineita. Pikkukalat ovat mainioita omega 3 rasvojen lähteitä, lisäksi kun syödään rankoineen ja nahkoineen saadaan fosforia, gelatiinia jne.
Säilykkeinä on nyt tullut olikohan särkeä mutta se on säilötty auringonkukkaöljyyn, jolloin haitat menevät hyödyn yli.
Mutta kala, kuin kala on hyvästä viikottain syötynä ja vaihtelee vähän kalalaatuja merikala- järvikala jne. Jolloin kaloihin kertynyt haittayhdiste ei kerry ihmiseen liikaa.
Kultaotsa-ahventa jos löytyy, niin kannattaa maistaa. Aivan loistavan makuinen, juuri viime viikolla grillasin sitä siian ja puna-ahvenen kanssa. Eilen oli siikaa.
Tieto lisää tuskaa...
Täytyykin tänään koittaa metsästää silakoita tai muikkuja jostain ja paistaa pitkässä voissa.
-
- Viestit: 635
- Liittynyt: 12.4.2019 klo 10.54
Re: Ruokatopic
Viesti Kirjoittaja Sauerkrautzi »
Eräs unohdettu pikkukala on kiiski. Jostain syystä sitä tulee Virosta fileroituna. En oikein hahmota menettelytapaa, mutta hällä väliä: aivan erinomaisia paistettuna silakan tapaan.
Sitten kehustan vielä näitä Kala-apaja-eineksiä: haukipihvit ja lahnapihvit biittaavat kyllä maultaan norjalaisen broilerikalan.
Ps. Samaa mieltä siitä säilykkeestä, rasvainen on ja kala on vähän kuin hiutaletta. En osta ennen kuin on selkeämpiä paloja ja vedessä.
Syy: Edeltävän viestin lainaus poistettu :=)
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit