Täytyy kyllä sanoa että onpa kerrassaan hieno ketju. Uskomatonta. Tästä keskustelusta voidaan samantien nähdä kirjoittajien älyllisenkehityksen ja moraalin taso.
JHA kirjoitti:Cosmo kirjoitti:Simok1 sitten työelämään siirtyneenä koodaa ilmaiseksi pari-kolme vuotta ohjelmia "opiskelojoille" joilla ei ole varaa ostaa tekemääsi ohjelimistoa. Eihän sen sitten pitäisi kirpaista mitenkään.
En usko että kovinkaan montaa ammattisoftataloa todellisuudessa haittaa se että opiskelijat warettavat opiskeluvaiheessa heidän tuotteensa, oppivat näin heidän tuotteidensa käytön ja koukuttuvat sitten valmiiksi asiakkaiksi tulevaisuuden työelämässä ja jatkossa maksavat lisenssejä vuodesta toiseen.. Ensimmäinen piikki on ilmainen..
Piratismi todellinen ongelma piileekin nähdäkseni siinä että markkinajohtajien tuotteiden warettaminen iskee kipeimmin todellisuudessa niihin markkinakakkosiin ja kolmosiin joiden tuotteet olisivat halvempia ja "melkein yhtä hyviä" mutta jäävät näin vaille käyttäjiä kun P2P verkoista käydään lataamassa kilpailijan de facto standardiksi muodostuneet sovellukset..
Esimerkiksi kotikäyttöön waretettu M$-office tuskin on kovinkaan usein pois mikkisoftalta todellisen menetetyn asiakkuuden kautta mutta hidastaa koneella ollessaan mitä tehokkaimmin Open officen yleistymistä tai iWork-pakettien myyntiä..
Tämä lienee kehittynein näkökulma asiaan ja edustaa koko keskustelun parhaimmistoa. Tästähän juuri on oikeasti kyse.
Itse näen kyllä pointin alkuperäisen kirjoittajan tekstistä. Tämä on ehkä vähän samantyyppinen juttu, kuin melko tunnettu Heinzin ongelma. Pahimmassa tapauksessa yhteiskunta voisi menettää rahaa pumppaavan ja muita työllistävän neron nykyisien lisenssijärjestelmien ansiosta, toisaalta ohjelmien tekijät tarvitsevat korvauksen työstään. Kysymykselle ei ehkä ole oikeaa vastausta tai ratkaisua, paitsi tietenkin se, että työllään joskus maksaa takaisin korkojen kera.
Sinänsä on melko typerää esittää vertauksia "haluasitko sinä että, sinun työtäsi varastettaisiin" tai "varmaan sitten itse työskentelet ilmaiseksi..". Asiahan ei näin ole. Ohjelmien laittoman kopioinnin rinnastaminen varastamiseen on vähän niin ja näin. Varastamistahan olisi, jos joku oikeasti varastaisi ohjelman itselleen ja myisi tai hyötyisi siitä omana tuotteenaan.
Tosiasia lienee, että ohjelmatalolle kaikkein tärkeintä on, että työkalua käytetään. Jos softaa myydään, mutta käytetään vähän suhteessa markkinoihin, tilanne paljon kurjempi, kuin jos softaa käytettäisiin todella paljon, mutta myytäisiin vähemmän.
Alkuperäisen vistin kirjoittaja puhuu ajasta, joista monella tähän ketjuun kirjoittaneista ei ole tietoakaan. Kuten on tullut esille, on nykyään tarjolla erittäin paljon opiskelijaversioita, sekä opensource softaa, jolla pääsee usein jo pitkälle. Toista oli viime vuosituhannella ja vaihteessa. Tilanne oli paljon synkempi. Nykyään opiskelijat saavat eri oppilaitosten kautta softaa joskus ilmaisiksikin.
Mitä tulee itseopetteluun ja lisenssien warettamiseen, niin kaksiteräinen miekka viuhuuu kahta kauheammin. Toisaalta juttu on niinkin, että ne ketkä hommaavat noi softat aikaisessa vaiheessa (lukio, ehkä yläaste?) ja alkavat opettelemaan, ounaavat kaikki muut korkeakoulun jälkeenkin. Toisaalta se kertoo myös motivaatiosta ja kiinnostuksesta, mikä yleensä johtaa taitavuuteen. Toisaalta useinkaan pelkän softan käytöstä ei makseta, raha tulee kyvystä hahmottaa kokonaisuuksia, ymmärtää tilanteita ja toimia niiden mukaan hyödyntäen opeteltuja työkaluja. Tätä ei harjoitella laittomilla kopioinneilla.
Varsinaista koiramoraalia osoittaa ajattelutapa "rikos on rikos". Ei sillä, että suosisin rikollisuutta tai näkisin asiaa mitenkään valoisana. Softa on kallista, eikä yhteiskunnalla ole varaa maksaa kaikkien halukkaiden opetusta. Useimmiten softa on tarkoitettu tuottavaan työskentelyyn. Jos toiminta on pelkkää opiskelua eikä tuota senttiäkään rahaa, ei tuotetta silloin käytetä siihen mihin sitä on suunniteltu. Näinpä jos verrataan auton varastamiseen, kuten macfin pohti, niin tulisikin ajatella että kyseessä olisi toisen auton luvaton käyttö harjoittelua varten. Väärin ja rangaistavaa, mutta eri asia kuin varastaminen. Useimmiten autonajon opetellutkin muuten ostaa saman merkkisen auton, tai ainakin harkitsee vakavasti sellaisen hankintaa. Softan kohdalla kuitenkin tilanne on se, että opettelukäyttö ei haittaa ketään, eikä aiheuta vahinkoa softan tekijälle. Sen sijaan vahinkoa syntyy kun laittomalla lisenssillä tehdään rahaa. Toisaalta, opiskelija mitä suurimmalla todennäköisyydellä ostaa lisenssin opiskeluiden jälkeen tai ainakin on töissä yrityksessä joka ostaa lisenssin. Käyttäjä vieläpä tarvinneen useamman version ajan kuluessa, joten yksi hyvin opiskellut opiskelija tuottaa softatalolle tukun rahaa verrattuna siihen, ettei hän olisi ikinä alkanut alaa opiskelemaan.
Loppujen lopuksi lait on vain lakeja. Ne ovat säädetty jotta yhteiskunnan mylly pyörisi parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käydä hyviä kouluja, sekin on väärin, toisaalta se on hyväkin asia. Ja toisaalta, kauhistuttaa ajatellakkin kuinka paljon esimerkiksi tuosta naapurissa (TKK) koulutetaan jengiä joka ei ole pihlajanmarjojakaan kiinnostunut duunistaan, yhteiskunta pumppaa silti heidän opintoihinsa ja lisensseihinsä rahaa. Useinpa kuitenkaan parhaisinkaan oppilaitoksiin pelkkä lahjakkuuskaan ei riitä, lukihäiriö esimerkiksi voi pilata mahdollisuudet päästä sisään. Ja Suomessa muuten oikeasti koviin paikkoihin tarvitaan myös useita tuhansia euroja maksavat valmennuskurssit. Ja lopulta on sanottava että Suomessa PK-seutua lukuunottammatta tämän alan koulutustaso on sen verran heikko, että lienee melko turha vedota koulukorttiin. Poikkeuksetta parhaimmat ja menestyneimmät opiskelijat ovat aloittaneet varsinaisen duunin jo lukioaikoinaan, useimmat piraattisoftilla. Nollasta liikkeellelähtijät ovat menestyjien keskuudessa todella harvassa.
Loppuyhteenvetona sanottakoon, etten siis ole missään nimessä aloittajan puolesta, mutta en vastaankaan. Nykyisellään on tarjolla alalle kuin alalle paljon hyviä ilmaisia vaihtoehtoja ja vielä enemmän hyvin edullisia opiskelijaversiota. Nämä ovat omasta mielestäni aina ensisijaisia vaihtoehtoja ja niillä pärjää hyvinkin pitkälle. Tilanteissa joissa näitä optioneja ei ole tarjolla, pitäisi olla ehdottomasti yhteydessä softan toimittajaa ja kysyä olisiko mitään fiksua ratkaisua. Kuitenkin se, että joku vaivautuu monimutkaisen softan opettelemaan ja hyödyntää sitä tulevassa työssään johtaa win-win tilanteeseen sekä opiskelijan että softavalmistajana puolelta. Yhteiskunnallisessa mielessä varhainen softan opettelu varmasti edesauttaa ratkaisua tulevan opiskelupaikan suhteen ja johtaa parempaan menestykseen opinnoissa ja työelämässä, samalla tämä kertoo korkeasta motivaatiosta ja varmistaa näin, ettei valtion sijoitus valu hukkaan hiipuvana opiskelutahtina ja alanvaihdoksena. Softa ja niihin liittyvä taito ja osaaminen on lainsäädännöltään hyvin ongelmallinen, eikä suinkaan yksiselitteinen. Muutenkin softat vaihtelevat lisenssiensä ansiosta käyttöoikeusasioissa hyvin paljon, jolloin kunkin ohjelmiston laiton käyttö määritellään ehkä tapauskohtaisesti.
Tulipa siis vähän pohdintaa, pureskelkaapa siitä.
![Neutraali [:|]](./images/smilies/icon_neutral.gif)