![Iso hymy [:D]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Leivänpaahtimen paahtoasteikon järjettömyys
Sana on (melkein) vapaa.
-
- Viestit: 17181
- Liittynyt: 15.11.2004 klo 11.07
-
- Viestit: 7042
- Liittynyt: 24.2.2004 klo 10.00
- Paikkakunta: Joensuu
-
- Viestit: 2928
- Liittynyt: 28.11.2004 klo 14.14
- Paikkakunta: Espoo
Viesti Kirjoittaja JHA »
Sehän on nyt niin että lämpö (joka on siis fysikaalisessa mielesä vain kappaleen molekyylien / atomien värähtelyä ) siirtyy 3 tavalla. Joko suoraan johtumalla fyysisen kontaktipinnan ylitse, konvektiolla väliaineen (kaasut, nesteet) välityksellä tai suoraan pinnasta toiseen lämpö- eli infrapunasäteilynä.Jone-51K kirjoitti:Nyt minä en pysy kärryssä. Siis jos johdetaan + ja - hehkulankaan niin lopputulos on infrapunasäteilyä? Säteileekö kiuaskin?
Kyllä vedenkeitinkin tuottaa lämpöä ihan ilman punaisena hehkumista.
Lämpösäteilyssä ja valossa on taas kyse samasta fysikaalisesta ilmiöstä eli sähkömagneettisesta säteilystä, aallonpituudet vain ovat erilaiset. Valon me käsitämme erityiseksi ehkä vain siksi että silmissämme sattuu olemaan soluja jotka reagoivat sähkökemiallisesti noihin näkyvän valon aallonpituuksiin..
Jos nyt sitten tarkastellaan paahdinta niin peruskarvalakkimallissa on selvää se että lämpö tuotetaan punahehkuisena näkyvillä vastuslangoilla. Langan läpi johdetaan virta jonka kuumentaa langan kertaluokkaa riittävän kuumaksi ja tämä lämpö sitten johtuu leipiin ja asteikolla 10 kärventää ne mustiksi.
Mutta millä mekanismilla ? Johtuminen on helppoa sulkea pois sillä ideaalipaahtimessa lanka ei kosketa leipää ja välissä on selkeä rako. Konvektiokaan ei paloa auta koska mekanismi on a) hidas ja b) jokaisessa paahtimessa on ylöspäin aukeava suora rako langan ja leivän välissä mikä saa aikaan sen että langan kuumentama ilma pyrkii nousemaan ylöspäin ja pois paahtimesta sen sijaan että paahtimen sisälle syntyisi leivinuunimainen kuumuus joka paistaisi leivän.
Jäljelle ei siis jää oikein muuta mekanismia kuin em lämpösäteily suoraan langasta leipään.
Niin.. ja see vedenkeitin.. useimmissa vedenkeittimissä joko vastus on suoraan kosketuksissa veteen jolloin selvitään vain konvektiolla tai metallisen välipohjan alla suorassa kontaktissa pohjaan jolloin toimii yhtäaikaa johtuminen vastuksesta pohjaan sekä konvektio pohjasta veteen...
Ja apropos.. jokainen kappale jonka lämpötila on absoluuttisen 0-pisteen yläpuoella säteilee takuuvarmuudella infrapunaa.. tämän voi tarkastaa vaikka lähimmällä lämpökameralla jonka kuvantaminen perustuu nimenomaan IR-herkkään kennoon siinä missä digikameran kenno on herkkä näkyville aallonpituuksille...
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.
-
- Viestit: 7042
- Liittynyt: 24.2.2004 klo 10.00
- Paikkakunta: Joensuu
-
- Viestit: 92
- Liittynyt: 6.5.2006 klo 11.31
- Paikkakunta: Helsinki
-
- Viestit: 25497
- Liittynyt: 9.6.2005 klo 15.24
- Paikkakunta: Oulu
-
- Viestit: 1713
- Liittynyt: 27.4.2005 klo 20.34
Viesti Kirjoittaja Pbman »
Kuulostaa hyvältä minulleJHA kirjoitti:Sehän on nyt niin että lämpö (joka on siis fysikaalisessa mielesä vain kappaleen molekyylien / atomien värähtelyä ) siirtyy 3 tavalla. Joko suoraan johtumalla fyysisen kontaktipinnan ylitse, konvektiolla väliaineen (kaasut, nesteet) välityksellä tai suoraan pinnasta toiseen lämpö- eli infrapunasäteilynä.Jone-51K kirjoitti:Nyt minä en pysy kärryssä. Siis jos johdetaan + ja - hehkulankaan niin lopputulos on infrapunasäteilyä? Säteileekö kiuaskin?
Kyllä vedenkeitinkin tuottaa lämpöä ihan ilman punaisena hehkumista.
Lämpösäteilyssä ja valossa on taas kyse samasta fysikaalisesta ilmiöstä eli sähkömagneettisesta säteilystä, aallonpituudet vain ovat erilaiset. Valon me käsitämme erityiseksi ehkä vain siksi että silmissämme sattuu olemaan soluja jotka reagoivat sähkökemiallisesti noihin näkyvän valon aallonpituuksiin..
Jos nyt sitten tarkastellaan paahdinta niin peruskarvalakkimallissa on selvää se että lämpö tuotetaan punahehkuisena näkyvillä vastuslangoilla. Langan läpi johdetaan virta jonka kuumentaa langan kertaluokkaa riittävän kuumaksi ja tämä lämpö sitten johtuu leipiin ja asteikolla 10 kärventää ne mustiksi.
Mutta millä mekanismilla ? Johtuminen on helppoa sulkea pois sillä ideaalipaahtimessa lanka ei kosketa leipää ja välissä on selkeä rako. Konvektiokaan ei paloa auta koska mekanismi on a) hidas ja b) jokaisessa paahtimessa on ylöspäin aukeava suora rako langan ja leivän välissä mikä saa aikaan sen että langan kuumentama ilma pyrkii nousemaan ylöspäin ja pois paahtimesta sen sijaan että paahtimen sisälle syntyisi leivinuunimainen kuumuus joka paistaisi leivän.
Jäljelle ei siis jää oikein muuta mekanismia kuin em lämpösäteily suoraan langasta leipään.
Niin.. ja see vedenkeitin.. useimmissa vedenkeittimissä joko vastus on suoraan kosketuksissa veteen jolloin selvitään vain konvektiolla tai metallisen välipohjan alla suorassa kontaktissa pohjaan jolloin toimii yhtäaikaa johtuminen vastuksesta pohjaan sekä konvektio pohjasta veteen...
Ja apropos.. jokainen kappale jonka lämpötila on absoluuttisen 0-pisteen yläpuoella säteilee takuuvarmuudella infrapunaa.. tämän voi tarkastaa vaikka lähimmällä lämpökameralla jonka kuvantaminen perustuu nimenomaan IR-herkkään kennoon siinä missä digikameran kenno on herkkä näkyville aallonpituuksille...
![Iso hymy [:D]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Kerropa vielä että mistäs kohtaa se bimetalli sitten mittaa sen lämmön? Puhutaan kuitenkin edelleen siinä mielessä samasta asiasta että lankojen lämpö lienee kutakuinkin vakio koko paahdon ajan ja vain ajalla on merkitystä? Eli lämmitetäänkö sitä metallia niiden lankojen edessä oikein kunnolla vain missä se on? Ja kun kyseessä on metalli, joka kuitenkin pitää lämpötilansa kohtuullisen hyvin (kuten jokainen saunan lämpömittarinn kastellut tietää) niin miten saadaan kaksi paahtoa peräkkäin? Eli niin että tuo "mittari" ei olisi jo valmiiksi kuuma ja räpsäyttäisi paahtoa kesken ennen aikojaan.
-
- Viestit: 8105
- Liittynyt: 24.8.2005 klo 20.36
-
- Viestit: 7042
- Liittynyt: 24.2.2004 klo 10.00
- Paikkakunta: Joensuu
Viesti Kirjoittaja Jone »
Tässä on varmasti useita mallikohtaisia eroja, mutta luulen tanakasti että virran määrä ei ole vakio. Paahdon alussa se on isompi ja kun lanka hehkuu niin virran määrää voi pudottaa. Muutoin startti kestää liikaa tai lanka palaa poikki jos "starttiteholla" hehkutetaan. Näin tarkkailisin IR-anturilla leivän pinnan lämpötilaa ja syöttäisin siitä säätöarvoja hehkulangan virralle. Tasaista paahtoa ja vain leivän pinnan lämpötilalla olisi merkitystä.Kuulostaa hyvältä minulle Iso hymy
Kerropa vielä että mistäs kohtaa se bimetalli sitten mittaa sen lämmön? Puhutaan kuitenkin edelleen siinä mielessä samasta asiasta että lankojen lämpö lienee kutakuinkin vakio koko paahdon ajan ja vain ajalla on merkitystä? Eli lämmitetäänkö sitä metallia niiden lankojen edessä oikein kunnolla vain missä se on? Ja kun kyseessä on metalli, joka kuitenkin pitää lämpötilansa kohtuullisen hyvin (kuten jokainen saunan lämpömittarinn kastellut tietää) niin miten saadaan kaksi paahtoa peräkkäin? Eli niin että tuo "mittari" ei olisi jo valmiiksi kuuma ja räpsäyttäisi paahtoa kesken ennen aikojaan.
Bimetallimittarilla tuo vastaava on aika vaikea toteuttaa samoin koska sen lämpötilahistoria on erilainen ja kahden peräkkäisen paahdon lopputulos on ihan erilainen.
-
- Viestit: 1713
- Liittynyt: 27.4.2005 klo 20.34
Viesti Kirjoittaja Pbman »
Mutta kun tähän asti nettilähteenikin väittävät että paahdon katkaisu perustuu bimetalliin?Jone-51K kirjoitti:Tässä on varmasti useita mallikohtaisia eroja, mutta luulen tanakasti että virran määrä ei ole vakio. Paahdon alussa se on isompi ja kun lanka hehkuu niin virran määrää voi pudottaa. Muutoin startti kestää liikaa tai lanka palaa poikki jos "starttiteholla" hehkutetaan. Näin tarkkailisin IR-anturilla leivän pinnan lämpötilaa ja syöttäisin siitä säätöarvoja hehkulangan virralle. Tasaista paahtoa ja vain leivän pinnan lämpötilalla olisi merkitystä.Kuulostaa hyvältä minulle Iso hymy
Kerropa vielä että mistäs kohtaa se bimetalli sitten mittaa sen lämmön? Puhutaan kuitenkin edelleen siinä mielessä samasta asiasta että lankojen lämpö lienee kutakuinkin vakio koko paahdon ajan ja vain ajalla on merkitystä? Eli lämmitetäänkö sitä metallia niiden lankojen edessä oikein kunnolla vain missä se on? Ja kun kyseessä on metalli, joka kuitenkin pitää lämpötilansa kohtuullisen hyvin (kuten jokainen saunan lämpömittarinn kastellut tietää) niin miten saadaan kaksi paahtoa peräkkäin? Eli niin että tuo "mittari" ei olisi jo valmiiksi kuuma ja räpsäyttäisi paahtoa kesken ennen aikojaan.
Bimetallimittarilla tuo vastaava on aika vaikea toteuttaa samoin koska sen lämpötilahistoria on erilainen ja kahden peräkkäisen paahdon lopputulos on ihan erilainen.
-
- Viestit: 1338
- Liittynyt: 3.3.2005 klo 19.08
Viesti Kirjoittaja power »
Entäpä jos bimetallikatkaisun lämpötila ja paahtolämpötila ovat kaksi eri asiaa? Eli bimetallisäätimen läpi johdetaan virtaa, joka lämmittää sitä kunnes säädetty raja-arvo on saavutettu ja leivät pompsahtavat ulos?
EDIT: tuolta tietoa paahtimen toiminnasta http://www.toaster.org/works.html
Ja tuosta vielä "räjäytyskuva": http://www.toaster.org/images/toasters/ ... dedbig.gif
EDIT: tuolta tietoa paahtimen toiminnasta http://www.toaster.org/works.html
Ja tuosta vielä "räjäytyskuva": http://www.toaster.org/images/toasters/ ... dedbig.gif
Power - a happy Mac-user since 1986...
"Soon there will be 2 kinds of people. Those who use computers, and those who use Apples."
(Apple Computerin käyttämä mainoslause 1980-luvun alkupuolelta)
"Soon there will be 2 kinds of people. Those who use computers, and those who use Apples."
(Apple Computerin käyttämä mainoslause 1980-luvun alkupuolelta)
-
- Viestit: 287
- Liittynyt: 18.2.2007 klo 17.30
- Paikkakunta: Helsinki
-
- Viestit: 7042
- Liittynyt: 24.2.2004 klo 10.00
- Paikkakunta: Joensuu
Viesti Kirjoittaja Jone »
Laitekohtaista, sanon minä ja ajatukseni oli jotenkin jyvällä..Mutta kun tähän asti nettilähteenikin väittävät että paahdon katkaisu perustuu bimetalliin?
Joku paahtaja
Automaattinen paahtotunnistin
Automaattinen paahtotunnistin on uudenlainen infrapuna-anturi, joka valvoo paahtumisen edistymistä. Sen ansiosta saat paahdettua leipäviipaleesi aina juuri sellaisiksi, kuin haluat. Leipäviipaleet paahtuvat aina valitun paahtoasteasetuksen mukaisiksi leipäviipaleiden koosta, muodosta, aineksista tai rakenteesta (tumma, vaalea, tuore, vanha, jäässä tai lämmitettävä) riippumatta.
-
- Viestit: 1713
- Liittynyt: 27.4.2005 klo 20.34
Viesti Kirjoittaja Pbman »
No siis jos tuolle linjalle lähdetään että ujo tunturilintu kertoo meille vastauksen toisella kotimaisella niin hommasta menee maku kokonaan =) Itse päättely ja omilla vaillinaisilla tiedoilla väittely on tänä intternetin aika kautena harvinaista herkkua =)power kirjoitti:Entäpä jos bimetallikatkaisun lämpötila ja paahtolämpötila ovat kaksi eri asiaa? Eli bimetallisäätimen läpi johdetaan virtaa, joka lämmittää sitä kunnes säädetty raja-arvo on saavutettu ja leivät pompsahtavat ulos?
EDIT: tuolta tietoa paahtimen toiminnasta http://www.toaster.org/works.html
Ja tuosta vielä "räjäytyskuva": http://www.toaster.org/images/toasters/ ... dedbig.gif
Tässä mielestäni kaikkein selkein esitys aiheesta ja siellä on myös juttu tuosta bimetallista ja sama ongelma esitetään kuin mitä itselläkin mielessä pyöri:
http://home.howstuffworks.com/toaster.htm
"The bi-metallic strip approach has two problems:
If the kitchen is cold, the first piece of toast will be darker than usual.
If you try to make a second batch of toast, it will be too light because the toaster is already hot.
The electronic circuit in this toaster provides much more consistent toast!"
Eli että mennään sittenkin ajan perusteella... ja tuo sähkömagneetti on muuten aika fiksu tuossa kohtaa. Mutta eikös tuossa sitten ole kuitenkin samaa ongelmaa (tosin päinvastaisena) että kylmässä keittiössä paahdosta tulee vaalempi ja valmiiksi kuumalla paahtimella paahdosta tulee tummempi?
Lopetan kohta paahtiksen syömisen kokonaan jos tätä asiaa ei saada kuntoon

-
- Viestit: 1338
- Liittynyt: 3.3.2005 klo 19.08
Viesti Kirjoittaja power »
Elä hyvä mies lopeta, osta tuollainen Jonen linkin mukainen infrapunatunnistinpaahtolaite, niin johan on tasalaatuista paahdukkaa viipaleesta toiseen, vuodenajasta ja keittiön lämpötilasta välittämättä!Pbman kirjoitti:Lopetan kohta paahtiksen syömisen kokonaan jos tätä asiaa ei saada kuntoon
Power - a happy Mac-user since 1986...
"Soon there will be 2 kinds of people. Those who use computers, and those who use Apples."
(Apple Computerin käyttämä mainoslause 1980-luvun alkupuolelta)
"Soon there will be 2 kinds of people. Those who use computers, and those who use Apples."
(Apple Computerin käyttämä mainoslause 1980-luvun alkupuolelta)
-
- Viestit: 92
- Liittynyt: 6.5.2006 klo 11.31
- Paikkakunta: Helsinki
Viesti Kirjoittaja samelis »
On kokeiltu, valu sulaneet voit paahtimen pohjalle ja leipä oli märkä ja kuuma..Erño kirjoitti:Onko kukaan koittanut ikinä paahtaa valmiiksi voideltua leipää? MItenköhän siinä kävisisamelis kirjoitti:nooo!! ei piirakoita, voi mennä paahdin rikki!masamainio kirjoitti:Karjalanpiirakoita tulee paahdettua usein
Hyppää
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit