Makumatkailua Suomessa
Sana on (melkein) vapaa.
16 viestiä
• Sivu 1/1
-
- Viestit: 7416
- Liittynyt: 20.5.2005 klo 10.41
- Paikkakunta: Turku I
Makumatkailua Suomessa
Viesti Kirjoittaja Maza »
Ruoka-aihe täällä jo onkin, mutta nyt on rajat kirjoitettu lakiin. Siis, maakuntienne edustajat, mainostakaapa niitä paikallisia herkkuja ja kertokaa, miten niitä nautitaan oikeaoppisesti. Reseptejä saa ja pitääkin laittaa mukaan.
Ostin tänään muikkukukon, minulla ei ollut mitään käsitystä, miten siihen pitäsi suhtautua. Se ei saanut aikaan ilotulitusta makunystyröillä, mutta annan sille toisen mahdollisuuden.
Lähdetään liikkeelle saaristosta, kala on itsestäänselvyys. Mutta ehkä omintakeisempaa on kuitenkin musta vuokaleipä. Runsaasti siirappia ja ennen kaikkea mallasta ja piimää. Siitä syntyy kiinteä ja makea leipä. Kun laittaa päälle vielä savukalaa, ei voi muuta sanoa, kuin a vot ja etsiä lisää herkkuruokia vaikka sieltä idästä.
Ostin tänään muikkukukon, minulla ei ollut mitään käsitystä, miten siihen pitäsi suhtautua. Se ei saanut aikaan ilotulitusta makunystyröillä, mutta annan sille toisen mahdollisuuden.
Lähdetään liikkeelle saaristosta, kala on itsestäänselvyys. Mutta ehkä omintakeisempaa on kuitenkin musta vuokaleipä. Runsaasti siirappia ja ennen kaikkea mallasta ja piimää. Siitä syntyy kiinteä ja makea leipä. Kun laittaa päälle vielä savukalaa, ei voi muuta sanoa, kuin a vot ja etsiä lisää herkkuruokia vaikka sieltä idästä.
Meidän planeettaamme ei ole mikään symbolinen kohtu, me ollaan kaikki suuressa sinisessä limousinessa (Jarkko Laine)
-
- Viestit: 9640
- Liittynyt: 10.10.2004 klo 5.05
Viesti Kirjoittaja Mikael K. »
Rantauduttuani Pielisjoen partaille intouduin karjalanpaisista (olen siis turisti vai miksi junan tuomiksi meitä kutsutaan - lasketaanko minut mukaan?). Se on helppo valmistaa ja maistuu hyvältä. Se on mitä mainioin tenttiruoka. Aineet uuniin ja sitkeästi tenttiin lukemista kunnes makuhermot eivät kestä enää valmistuvan ruoan tuoksua. Tähän menee aikaa noin neljä tuntia ja siihen mennessä päivän lukusaldo on sopivasti toimitettu.
-
- Viestit: 4403
- Liittynyt: 3.1.2005 klo 14.37
Viesti Kirjoittaja matteus/2 »
Kuuma sian verimakkara, jota tuttavallisesti myös mustaksimakkaraksi (huom. taivutus) kutsutaan, ostetaan Laukontorilta, Tapolan kojusta, tai Kauppahallista. Kosken itäpuolella asuvat saattavat asioida myös Tammelantorilla. Oikeaoppisesti nautitaan ulkosalla ("maailman ainoo kurmettiruaka, jota saa syärä pipa päässä"), voipaperista, puolukkamössön kera - ja hyvää on.
Ostotilanteessa ostaja ilmoittaa myyjälle kuinka paljon aikoo makkaraherkkuun investoida. Myyjä antaa ostajalle rahasumman kanssa korreloivan pätkän makkaraa.
Näin siis Tampereella.
Ostotilanteessa ostaja ilmoittaa myyjälle kuinka paljon aikoo makkaraherkkuun investoida. Myyjä antaa ostajalle rahasumman kanssa korreloivan pätkän makkaraa.
Näin siis Tampereella.
-
- Viestit: 304
- Liittynyt: 20.2.2007 klo 11.22
Re: Makumatkailua Suomessa
Viesti Kirjoittaja grafiitti »
Oliko sinulla jo resepti leivälle (mikäli tätä tarkoitit)? Tätä leivon aina jouluksi:Maza kirjoitti:Lähdetään liikkeelle saaristosta, kala on itsestäänselvyys. Mutta ehkä omintakeisempaa on kuitenkin musta vuokaleipä. Runsaasti siirappia ja ennen kaikkea mallasta ja piimää. Siitä syntyy kiinteä ja makea leipä. Kun laittaa päälle vielä savukalaa, ei voi muuta sanoa, kuin a vot ja etsiä lisää herkkuruokia vaikka sieltä idästä.
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappivettä 1/3
Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta n. 1½ tuntia. Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet1½ tuntia valele siirappivedellä.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Anna leipien tekeytyä viileässä pari–kolme päivää,
-
- Viestit: 19516
- Liittynyt: 21.3.2005 klo 9.33
- Paikkakunta: Helsinki
Viesti Kirjoittaja TheKraken »
Näin ex-satakuntalaisena pitää tietty mainostaa ensinnäkin porilaista, joka ei suinkaan ole lauantaimakkara hampurilaispihvin tilalla majoneesikasan keskellä, vaan oikein valmistettuna aivan erinomainen ja persoonallinen välipala. Tuolta linkistä enemmän infoa:
http://www.kaenkky.com/?p=artl&id=55
Ja ei myöskään pidä unohtaa Nakkilan nahkiaispaistamon paistamia nahkiaisia. Aivan mahdottoman hyviä. Sen satakuntalaisempaa evästä tuskin on.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nahkiaiset
Kuten Wikipediakin kertoo, niin maku on "hienostunut"
http://www.kaenkky.com/?p=artl&id=55
Ja ei myöskään pidä unohtaa Nakkilan nahkiaispaistamon paistamia nahkiaisia. Aivan mahdottoman hyviä. Sen satakuntalaisempaa evästä tuskin on.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nahkiaiset
Kuten Wikipediakin kertoo, niin maku on "hienostunut"

-
- Viestit: 345
- Liittynyt: 16.3.2007 klo 22.09
- Paikkakunta: Joensuu
Viesti Kirjoittaja Luigi Benzini »
Luonnollisesti karjalanpaisti ja karjalanapiirakat munavoilla.
Piirakoitten lisäksi superherkut eli sultsinat,tsupukat ja vatruskat pitävät hyvin oman siniviivan ja kulmissa jaksavat tehokkaasti kaivaa kukkoset eli pyöröset.
Itselläni tajunnanräjäyttäjänä toimii parhaiten sekasienikastike tai sekasienisalaatti.
Tätä kaikkeahan saa karjalaisesta pitopöydästä.
Sitä suosittelen kokeilemaan lämpimästi.![Kieli [:P]](./images/smilies/icon_razz.gif)
Piirakoitten lisäksi superherkut eli sultsinat,tsupukat ja vatruskat pitävät hyvin oman siniviivan ja kulmissa jaksavat tehokkaasti kaivaa kukkoset eli pyöröset.
Itselläni tajunnanräjäyttäjänä toimii parhaiten sekasienikastike tai sekasienisalaatti.
Tätä kaikkeahan saa karjalaisesta pitopöydästä.
Sitä suosittelen kokeilemaan lämpimästi.
![Kieli [:P]](./images/smilies/icon_razz.gif)
-
- Viestit: 13180
- Liittynyt: 30.12.2004 klo 15.09
- Paikkakunta: Oulu
Tyrväänkakkoo ja kutujjuustoo.
Viesti Kirjoittaja mikastus »
Otetaan pala kakkoo, semmosta hiivaleipää. Veretään päälle känsäisin käsin kirnuttua voita. Plötkäytetään vielä paksu pala mummonlyömää kutujjuustoo siihen kruunuks. Otetaan kärpänen pois, jos sen evä vielä ui juuston pinnalla. Hauks. Smums. Ja palan painikkeeksi lehmän tissistä tullutta lämmintä maitoo patenttikorkillisesta lasipullosta. Ryystetään vielä haalennutta maitokaffetta likaselta tassilta. Tapetaan juustossa ollu kärpänen, jos se vaikuttaa elävältä.
Sitte takasi risusavottaan.
Sitte takasi risusavottaan.
-
- Viestit: 76
- Liittynyt: 7.7.2007 klo 12.47
- Paikkakunta: Kuopio
Re: Makumatkailua Suomessa
Viesti Kirjoittaja vintaque »
Muikkukukko on silkkaa huijausta, en suostu syömään. Ahventa pitää kukossa olla tai sitten joko perunaa tai mieluummin lanttua. Ja läskiä ja suolaa tietenkin mausteena.Maza kirjoitti:Ostin tänään muikkukukon, minulla ei ollut mitään käsitystä, miten siihen pitäsi suhtautua. Se ei saanut aikaan ilotulitusta makunystyröillä, mutta annan sille toisen mahdollisuuden
Ohrajauhoista tehdään rieskaa joka vaan paranee vanhetessaan. Rieskan kanssa kuivattua haukea, ja pääruokana perunatuuvinkia (peruna/ruispuuroa).
Näin savossa.
valkoinen MacBook '08 | PowerMac G4 dual 450
-
- Viestit: 9917
- Liittynyt: 18.9.2006 klo 11.02
Viesti Kirjoittaja kuriton »
Talkkuna on herkkua..
Savolaisten pikaruokaa: kopratalkkunaa tein eilen ja söin kunnolla voin kanssa tuota keurin herkkua. Taisi tosin olla voita enemmän kuin varsinaista talkkunaa
mutta en syönyt sormilla, niin kuin pitäisi tietty tehdä.
Länsisuomalaista piepoakin silloin tällöin syön (viiliä, talkkunajauhoja ja marjoja). Ja rahkaan kun sekoittaa nuo jauhot ja marjat, niin vieläkin on tuhdimpaa, tietty kermaa vielä vähän tai vaniljakastiketta, niin onpa hyvää!
Savolainen mustikkakukko, rättänä sopii herkutteluun silloin tällöin myös
![Kieli [:P]](./images/smilies/icon_razz.gif)
Savolaisten pikaruokaa: kopratalkkunaa tein eilen ja söin kunnolla voin kanssa tuota keurin herkkua. Taisi tosin olla voita enemmän kuin varsinaista talkkunaa
![Punastuu [:$]](./images/smilies/icon_redface.gif)
Länsisuomalaista piepoakin silloin tällöin syön (viiliä, talkkunajauhoja ja marjoja). Ja rahkaan kun sekoittaa nuo jauhot ja marjat, niin vieläkin on tuhdimpaa, tietty kermaa vielä vähän tai vaniljakastiketta, niin onpa hyvää!
Savolainen mustikkakukko, rättänä sopii herkutteluun silloin tällöin myös

-
- Viestit: 943
- Liittynyt: 10.7.2005 klo 16.30
- Paikkakunta: Turku
Viesti Kirjoittaja hks »
Ahem kukkoset ja pyöröset on eri ruoka, eli pyöröset oli simmonen mihin ohra/graham tms sämpylätaikinista leivottujen lätysköiden päälle tehdään kolo mihin laitetaan mannapuuroa ja kukkoset oli umpinaisia joiden sisään laitettiin jotain täytteitä ? en sen tarkemmin noita kukkosia muista.Luigi Benzini kirjoitti: kukkoset eli pyöröset.
mäkmäkmäkmäk
-
- Viestit: 7042
- Liittynyt: 24.2.2004 klo 10.00
- Paikkakunta: Joensuu
Viesti Kirjoittaja Jone »
Nohnoh. Turkulaisen silmin ehkä noinkin.hks kirjoitti:Ahem kukkoset ja pyöröset on eri ruoka, eli pyöröset oli simmonen mihin ohra/graham tms sämpylätaikinista leivottujen lätysköiden päälle tehdään kolo mihin laitetaan mannapuuroa ja kukkoset oli umpinaisia joiden sisään laitettiin jotain täytteitä ? en sen tarkemmin noita kukkosia muista.Luigi Benzini kirjoitti: kukkoset eli pyöröset.
![Hymy [:)]](./images/smilies/icon_smile.gif)
Kukkonen (tunnetaan myös nimellä pyöröset, pyöröt tai kokkoset) on Pohjois-Karjalassa ja Karjalassa esiintyvä perinneruoka. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kukkonen
Mutta turkulaisuudesta voi parantua. Aina on toivoa! Linkissä PPPetelius haastattelee miestä joka voitti kamppailunsa.
http://www.youtube.com/watch?v=6jvXkoAwCMg
-
- Viestit: 943
- Liittynyt: 10.7.2005 klo 16.30
- Paikkakunta: Turku
Viesti Kirjoittaja hks »
En ole kyllä syntyjään turkulainen eli pimeä menneisyys löytyy kyllä ihan tuolta kainuun ja p-karjalan rajoilta, ja siellä ainakin oli näin. Wikipedia ei tuo makumuistoja eli puhun ainoastaan oman suvun jutuista :-) Ja kokkonen ja pyörönen on kyllä aivan eri asia, voi kysyä vaikka karjalaiselta mummoltani joka täytti alkuvuodesta 85v :-)Jone-51K kirjoitti:Nohnoh. Turkulaisen silmin ehkä noinkin.hks kirjoitti:Ahem kukkoset ja pyöröset on eri ruoka, eli pyöröset oli simmonen mihin ohra/graham tms sämpylätaikinista leivottujen lätysköiden päälle tehdään kolo mihin laitetaan mannapuuroa ja kukkoset oli umpinaisia joiden sisään laitettiin jotain täytteitä ? en sen tarkemmin noita kukkosia muista.Luigi Benzini kirjoitti: kukkoset eli pyöröset.
![]()
Kukkonen (tunnetaan myös nimellä pyöröset, pyöröt tai kokkoset) on Pohjois-Karjalassa ja Karjalassa esiintyvä perinneruoka. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kukkonen
Mutta turkulaisuudesta voi parantua. Aina on toivoa! Linkissä PPPetelius haastattelee miestä joka voitti kamppailunsa.
http://www.youtube.com/watch?v=6jvXkoAwCMg
mäkmäkmäkmäk
-
- Viestit: 7042
- Liittynyt: 24.2.2004 klo 10.00
- Paikkakunta: Joensuu
Viesti Kirjoittaja Jone »
Tottapa tämäkin. Syy lie osaltaan siinä että esim. itikka on tässä maassa hyönteinen ja muutaman kilometrin päässä se tarkoittaakin jo nautaeläintä. Ja pakko kompata jo Mikaelin mainitsemaa karjalanpaistia ja Luigin karjalanpiirakoita munavoilla. Yhdessä noista tullee totaalisen hysteerin combo.
edit: ja mummot rules! Huomaa kyllä että ne sapuskat ne maistuu hyvältä olipa ruoka melkein mikä vaan kun mummot on asialla. Voi tirisee ja suolaa kuluu
Nam!
edit: ja mummot rules! Huomaa kyllä että ne sapuskat ne maistuu hyvältä olipa ruoka melkein mikä vaan kun mummot on asialla. Voi tirisee ja suolaa kuluu
![Kieli [:P]](./images/smilies/icon_razz.gif)
-
- Viestit: 1180
- Liittynyt: 16.4.2006 klo 19.24
- Paikkakunta: Helsinki
-
- Viestit: 1151
- Liittynyt: 13.10.2004 klo 9.57
-
- Viestit: 943
- Liittynyt: 10.7.2005 klo 16.30
- Paikkakunta: Turku
Viesti Kirjoittaja hks »
Komppaan tätätBa kirjoitti:Jos Tampereella päin liikutte ja olette makkaran ystäviä (tai vaikka ettettte olisi) niin mustaa makkaraa kannattaa kokeilla. Teivon lihasta kauppahallista tai torilta kojusta. On niin tuoreruoka ettei kestä säilöntää yhtään.

mäkmäkmäkmäk
16 viestiä
• Sivu 1/1
Hyppää
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit