Repe Ruutikallo kirjoitti:Toki ruuan hinta on noussut EU:hun liittymishetken jälkeen, ja jos emme olisi liittyneet, se olisi todennäköisesti vielä reilusti nykyistä kalliimpaa, kun liittymisvaiheen raju halpeneminen puuttuisi kokonaan kehityskäyrästä.
Eipä olisi merkittävästi kalliimpaa. Pitkäaikaisempien tilastojen valossa esim. 70-luvun alkupuolen ruokakori maksoi vain hitusen enemmän kuin tämänvuotinen, mutta tuo vanha ruokakori oli hintarakenteen kannalta tervveemmällä pohjalla kuin nykyinen.
Kuluttajan ostoskoristaan maksamasta loppusummasta tämän päivän lähes samanhintaisessa ostoskorissa entistä isompi osa menee verottajalle ja kaupalle, ja lähinnä tuottajan saama osuus on pienentynyt rajusti. Se 70-luvun ostoskori tuki enemmän sekä kotimaista tuotantoa että kotimaista työllisyyttä.
Esimerkiksi vaikka kotimainen kala maksoi vuonna 1973 lähestulkoon saman verran kuin tänään, kenties hiukan enemmän. Tänä päivänä siis se samainen kala maksaa kaupassa kuluttajalle vain hitusen vähemmän, mutta kalastajan (samoin kuin sen maanviljelijän) saaliistaan (tuotannostaan) saama hinta on laskenut alle puoleen.
Jokuhan tässä hommassa siis mättää, kun esim. samaisena vuonna sen troolarin, traktorin, jakeluauton, rekan ja tavallisen autonkin polttoaine maksoi alle kolmanneksen tämän päivän hinnasta, ja se on vasta yksi osa tuotantokustannuksista. Kaiken järjen mukaanhan sen tuottajan pitäisi saada tuotantokustannusten nousun vuoksi enemmän kuin aiemmin, jotta hommassa pysyisi joku tolkku. Suomalaisten elintarvikkeiden viennistä taas eivät ole ennenkään hyötyneet muut kuin kauppa ja elintarviketeollisuus.
Tällaisia asioita ei vaan yleensä juuri huomioida. EU on sinänsä hyvä asia, mutta siinä on kaksi perustavaa laatua olevaa vikaa. Toinen on ylisuuri ja alati paisuva byrokratia, ja toinen on maatalouspolitiikka, joka puolestaan on annettu isojen teollisuus- ja kauppajättien mellastuskentäksi kuten Yhdysvalloissakin. Ruoan tuotannosta logistiikkoineen on tehty ylikansallista pörssibisnestä. Sen lisäksi EU-byrokratia vielä valvoo juuri sitä tuotantopuolta käsittämättömän pikkutarkasti, jopa satelliittivalvonnalla ja viljelijöille työnnetyillä paksuilla paperinivaskoilla, mutta jättää kaupan jätit touhuamaan omiaan täysin vapaasti.
Kaiken tämän vaikutukset näkyvät pahiten juuri Suomen kaltaisissa maissa, ja pikkuhiljaa koko maanosassa. Vähitellen myös ihmisten terveydessä ja toimeentulossa. Jotkut asiat vaan sopivat huonommin ison bisneksen ja byrokratian pelinappuloiksi kuin toiset.
No ainakin suurharrasteviljelijä Nalle Wahlroos hyötyy ihan varmasti.
No tulihan se sieltä. Se yksi merkittävimmistä motiiveista, eli mutuun perustuva peruskateus.
Joku Nallen harrastelu ei vaikuta paashaakaan puoleen tahi toiseen, eikä Nallenkaan saama "voitto" maatalousharrastuksestaan varmaan kustanna edes vuotuisia sikari- ja konjakkikuluja, noin hiukan karrikoiden.
On kyllä totta, että kaupan siivu on viime vuosina noussut ja lienee keskimäärin aika härski nykyään.
Eikä vaan kaupan, vaan myös verottajan kaappaama siivu loppuhinnasta on suhteessa noussut sitä enemmän, mitä enemmän tuottajan siivu on kaventunut. Kannattaa tosin muistaa sekin, että siitä tuottajan siivun kustannusrakenteestakin iso osa on välillisiä veroja.
Esim. Suomessa jauhoista asti leivottu, paistettu ja pakattu leipä alkaa olla harvinaisuus ainakin nk. konsonanttikauppojen hyllyillä. Vaikka pakkaus sinänsä vaikuttaa kotimaiselta, on usein se itse leivonnainen leivottu ja toimitettu joko paistovalmiina pakasteena tai valmiiksi paloiteltunakin esim. etelänaapurissa tai muualla Baltiassa tai Itä-Euroopassa. Kauppa ja verottaja eivät silti tingi omista osuuksistaan, vaan näennäisen halvempi hinta on saatu aikaan täkäläiset "kalliit" vaiheet kiertämällä.
Ironista sinänsä, että täkäläisen tuotannon ja valmistuksen kalleus muuhun lähiympäristöön verrattuna johtuu hyvin pitkälle juuri korkean verotuksen aikaansaamista korkeista kustannuksista, mutta maksumiehiksi ovat johtuneet ne, jotka sitä verotettavaa tuotantoa tekevät. "Kansan" saama hyöty EU:n tuomasta näennäisesti edullisemmasta ruoasta on siis vähän kaksipiippuinen juttu.
BTW, huomasiko muuten kukaan, miten esim. leivän hintaan tuli selvä nousupiikki aiemmin tänä vuonna, selvästi ennen ruoan alv:n voimaantuloa? Vai tuntuuko se vaan siltä?
Näyttäisi siltä, että toistaiseksi vielä dokumentoimattoman empiirisen tutkimuksen perusteella se leivän hinta on nyt joko sama tai hitusen isompi kuin se oli vielä tämän vuoden alussa ja viime vuoden lopulla.