Jos Leopardin tai Lumileopardin käynnistäminen rupeaa viemään minuuttitolkulla ja kone ei suostu menemään nukkumaan käskettäessä, vika voi olla vaikkapa viallisessa FW- tai ääniliittimessä. Käynnistämiseen pitäisi mennä yleensä selvästi alle minuutti, jos koneen kokoonpano on tavallinen. Mikäli käynnistys kestää minuutteja, vika voi olla siinä, että käyttiksen joku osanen ei pysty tunnistamaan kokoonpanoa ja rupeaa pohtimaan asiaa kauan.
Alkuviikosta laittelin yhtä vanhaa Sawtoothia kuntoon ja ajattelin ottaa kaikki asetukset käytössä olevasta Sawtoothista käynnistämällä jälkimmäisen FireWire-tilassa (käynnistetään penni/omena-T pohjassa). Vaikka en yleensä hätäile, pistin innoissani FW-kaapeliin käynnissä olevan kunnostettavan Macin FW-liittimeen ja heti perään käynnissä olevan käytössä olevan Sawtoothin FW-liittimeen. Heti tuli pahaenteinen kärähtävän komponentin haju, jolloin kiskaisin FW-kaapelin irti. Kumpikin kone näytti toimivan kauniisti, joten en sen kummemmin kiinnittänyt huomiota. Myöhemmin huomasin, ettei käyttö-Sawtooth mene enää nukkumaan ja heräämiseen kului arviolta kuutisen minuuttia (siis ehti hyvin tehdä jauhaa kahvipavut ja tehdä kunnon espresson ja siemailla sen).
Tietenkin ensin kannattaa tehdä tavanomaiset taikatemput: tarkistaa levyn, korjaa levyn oikeudet, ajaa Onyxillä ylläpidot, zappaa PRAMmin (käynnistyksen jälkeen penni-optio-P-R) ja käynnistää pari kertaa yhden käyttäjän tilassa ("safe mode" penni-S käynnistyksessä), tarkistaa vielä Kirjasinkirjalla että fontit ovat ehjiä.
Tein kaikki nämä ja asensin Leopardin ja 10.5.8 Combo Updaten uudestaan. Ei auttanut.
Sitten löysin Applen tukikeskusteluista viestiketjun, jonka kautta asia ratkesi.
Tuossa ketjussa kehotetaan hitaan käynnistyksen syytä lähteä etsimään katsomalla Konsoli-ohjelmalla system.log-tiedostoa. Siellä näkyy sekunnin tarkkuudella, mitä prosesseja käynnistyksessä on ajettu. Siellä voi näkyä virheitä, jotka löytää helpoiten etsimällä sanaa "error" tai "failed". Jos kaikki olisi täydellistä, virheitä ei olisi lainkaan. Mutta jos konsolissa näkyy, että minuuttitolkulla ajetaan samoja juttuja toistamiseen, silloin voi joku ajuri tökkiä pahoin.
Niinpä tein saman homman kuin ketjussa kehotetaan tekemään: Otin varmuuskopiot ja sitten poistin /Järjestelmä/Kirjasto/Extensions-hakemistosta tiedostot IOFireWireAVC.kext, IOFireWireFamily.kext, IOFireWireIP.kext, IOFireWireSBP2.kext ja IOFireWireSerialBusProtocolTransport.kext. Poisto vaati ylläpitäjän tunnuksen syöttämistä.
Käynnistin Sawtoothin uudestaan ja johan käynnistyi normaaliin ripeään tahtiin ja menee heti unille, kun kehottaa ja herää kauniisti, kun hiirtä heiluttaa tai koskee näppäimiin.
Mulla on saman käyttö-Sawtoothin toisella levyllä Tiikeri (10.4.11), jota kävin välillä kokeilemassa. Se ei ole moksiskaan viallisesta FireWiresta, vaan toimii ripeästi kuten ennen epäonnista kaapelin kytkentää. Tämä viittaa siihen, että Apple kiristi Leopardiin ja Lumileopardiin lisälaitteiden kunnontarkistuksen rotia. Hyvä juttu, jos tätä kautta voidaan estää kaikenlaiset viallisesta raudasta johtuvat seurannaisvaikutukset.
Kun olin huomannut kextin poistamisen autuuden, iskin silmäni kesällä poweriviallisena noukittuun PowerMac G4 Quicksilveriin (DP 800 MHz), joka käynnistyy Tiikeriin ripeästi mutta Leopardiin oli käynnistynyt aina hitaasti. Koneessa ei kaiutin anna ääniä ja käynnistyksen jälkeen tästä tulee aina ilmoitus. Niinpä katsoin Konsolilla system.logia ja kas: siellä Leopardiin bootatessa järjestelmä itkee ja jankkaa minuuttitolkulla toimimatonta ääniohjainta. Löysin ruotsalaiselta MacWorldin keskustelupalstalta tarinaa, jossa kerrottiin, että AppleDallasDriver.kext-tiedoston poistaminen yllä mainitusta /Järjestelmä/Kirjasto/Extensions-hakemistosta auttaisi. Niinpä otin tiedostosta kopion talteen ja poistin sen tuolta. Ja heti rupesi Quicksilver käynnistymään Leopardille yhtä nopeasti kuin Tiikerille ja menee kauniisti unille ja herää.
Tokko kukaan tietää, monestako Macistä on FireWire-, ääni- tai joku muu portti pimennyt ja saattaa aiheuttaa OS 10.5:n ja 10.6:n kanssa uusia ongelmia, joita ei ollut 10.4:n aikoihin.
Jos Maccisi rupeaa tai on ruvennut hitaaksi käynnistyjäksi tai ei uinu tai herää, kannattaa kokeilla myös näiden .kext-tiedostojen poistamista. Muista ottaa ne talteen siltä varalta, että haluat ne laittaa takaisin, jos ongelman syy ei poistukaan niiden avulla. Niitä tarvitaan, jos ko. portit ovat ehjiä ja käytössä.
Ratkaisu, mikäli Mac käynnistyy minuutteja 10.5 tai 10.6:lla
Täällä voit kysyä mistä tahansa Mac-ongelmasta, jos et löydä vastausta muualta.
3 viestiä
• Sivu 1/1
-
- Viestit: 7768
- Liittynyt: 25.2.2004 klo 12.38
- Paikkakunta: Helsinki
Ratkaisu, mikäli Mac käynnistyy minuutteja 10.5 tai 10.6:lla
Viesti Kirjoittaja Juhani L »
Viimeksi muokannut amanita, 3.12.2009 klo 22.36. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Syy: Otsikkoa muokattu
Syy: Otsikkoa muokattu
-
- Viestit: 4702
- Liittynyt: 4.11.2007 klo 13.32
- Paikkakunta: Tampere
Re: Yksi syy, jos Mac käynnistyy minuutteja 10.5 tai 10.6:lla
Viesti Kirjoittaja atheos »
Melko teoreettista mutta jos nyt mitään muuta keinoa ei ole niin kai tuokin on ihan ok. Melkoinen purkkaviritys vaan plus saattaa rikkoa joitain käyttispäivityksiä aika rumasti. Parempi ratkaisu olisi ohjelmallisesti käskeä käyttistä olemaan lataamatta noita ajureita ja koska OS X on UNIX-perustaa oleva käyttis niin en edes ihmettelisi vaikka tuo kävisi jollain ihan yksinkertaisella komentorivijutulla tai jonkun asetustiedoston puukottamisella.
EDIT: Ja jos kone hidastelee käynnistyksessä niin nimenomaan ei kannata lähteä suoriltaan poistelemaan järjestelmätiedostoja, sillä saa hyvin tehokkaasti koneen sekaisin jos jotain menee pieleen. Eli vain jos todella tietää mitä tekee. Ei välttämättä silloinkaan.
EDIT: Ja jos kone hidastelee käynnistyksessä niin nimenomaan ei kannata lähteä suoriltaan poistelemaan järjestelmätiedostoja, sillä saa hyvin tehokkaasti koneen sekaisin jos jotain menee pieleen. Eli vain jos todella tietää mitä tekee. Ei välttämättä silloinkaan.
Mac mini • MBA 11" • iPhone 5s • iPad (3rd gen)
http://irc.fi/atheos • http://www.mikseri.net/user/atheos
http://irc.fi/atheos • http://www.mikseri.net/user/atheos
-
- Viestit: 7768
- Liittynyt: 25.2.2004 klo 12.38
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Yksi syy, jos Mac käynnistyy minuutteja 10.5 tai 10.6:lla
Viesti Kirjoittaja Juhani L »
Samaa mieltä, että ei ole eleganteinta, mitä maailmasta löytyy. Mutta asetustiedoston puukottaminen on yhtä lailla päivitysten kannalta haavoittuvaa hommaa sekin. Koetin etsiä, olisiko jossain vinkkiä komentorivillä homman saattamisesta kuriin, mutta en löytänyt. Homma on kiinni siitä, että nuo ajurintarkistukset ajetaan kohtuullisen aikaisessa vaiheessa käynnistyksessä, jote olisi päästävä varhain kertomaan käynnistyvälle käyttikselle muuttuneesta pelitilanteesta.
3 viestiä
• Sivu 1/1
Palaa sivulle “Ongelmia Macin kanssa?”
Hyppää
- Yleiset aiheet
- ↳ Ajankohtaista Apple-maailmasta
- ↳ Käyttöjärjestelmät
- ↳ Ohjelmat
- ↳ Yleiskeskustelu
- Mac ja oheislaitteet
- ↳ Yleiskeskustelu laitteista
- ↳ MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air
- ↳ iMac
- ↳ Mac mini
- ↳ Mac Pro ja Mac Studio
- ↳ Ongelmia Macin kanssa?
- iPhone, iPad ja Apple Watch
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -laitekeskustelu
- ↳ iPhone-, iPad- ja Apple Watch -ohjelmat sekä iOS
- ↳ Ongelmia iPhonen, iPadin tai Apple Watchin kanssa?
- Huviksi ja hyödyksi
- ↳ Off-topic
- ↳ Kuva ja graafinen suunnittelu
- ↳ Audio ja musiikki
- ↳ Video, televisio ja elokuvat
- ↳ Pelit ja pelaaminen
- ↳ Ohjelmointi, skriptit ja palvelimet
- ↳ Tietoturva ja varmuuskopiointi
- ↳ Verkot, mobiilidata ja muut puhelimet
- ↳ Retronurkka
- ↳ Foorumin ylläpito
- Kauppapaikka
- ↳ Myydään Mac
- ↳ Myydään iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Myydään muut Applen tuotteet
- ↳ Myydään muuta tietotekniikkaa
- ↳ Ostetaan Mac
- ↳ Ostetaan iPhone, iPad ja iPod
- ↳ Ostetaan muut Applen tuotteet
- ↳ Ostetaan muuta tietotekniikkaa
- ↳ Vaihdetaan, annetaan, työtä haetaan ja tarjotaan
- ↳ Kauppapaikan keskustelu ja hintavinkit