mluhtala kirjoitti:Joku tuollainen pienikokoinen olisi jees. En vain kertakaikkiaan tajua mikä noissa keittimissä maksaa. Ei kai se tekniikka niin monimutkaista ole.
Muulla kuin pumppukeittimellä ei mielestäni saa espressoa. Kiehuttavat keittimet ja mutteripannut tuottavat vahvaa kahvia, mutta ei sitä espressoksi voi kutsua. Pumppukeittimissä pelkkä pumppu maksaa jo kymmeniä euroja. Mm. Krupsin Nova-sarja karvalakkikeittimien vaihtopumppu olisi maksanut 60 euroa Elfa Elektroniikalta, kun sitä joskus kyselin. Halvimmat mäntäpumput kestävät parin pumpun kokemuksella noin 7000 shottia (Ristretossa on lisää
tarinaa asiasta). Hyvissä laitteissa on toki mm. monet venttiilit ja termostaatit ja laitteen automatiikka voi olla aika monimutkaista. Siitä sitä hintaa syntyy.
Kun multa hajosi toinen Krupsin peruskeittimen pumppu, hädissäni kofeiinituskissa sain huudettu viidelläkympillä huuto.netistä vanhan, Italiasta ostetun
Arieten Cafe Roman, jossa on myös kohtuullisen hyvä mylly. Nyt tuo kone on nelisen vuotta tehnyt kunnon essot, varsinkin kun käyttää hyviä ja tuoreita papuja. Nuorempi poikani on nyt innostunut ristrettojen ja lattejen tekoon ja harjoitellut vähän eräässä helsinkiläisessä kahvilassa kolmen tonnin vehkeillä. Hänen mielestään siellä ei saa Kaffecentralen hyvistä pavuista sen kummenpaa ristrettoa kuin viidenkybän Arietella Lidlin karvalakkipavuista.
Jos törmäät jossain tuollaiseen koneeseen, kannattaa harkita. Puolitoista vuotta sitten oli huuto.netissä kaupan jokunen uusi sellainen. Huusin yhden 120 eurolla lahjaksi vanhalle eestiläiselle ystävälle, johon tutustuin unkarilaisen espresson ääressä kymmeniä vuosia sitten. Hän käy usein työmatkoilla Italiassa ja hänkin ihmettelee tuon lahjaksi saamansa Arieten tekemän espresson laatua. Ehkä hänelle ei kannata paljastaa, miten halvalla tuo kone irtosi...
Hyvä esso tulee vain hyvistä ja tuoreeltaan jauhetuista pavuista. Pauligin peruskaura Espresso Originale on kohtuullista papua eivätkä markettien Italialaiset pavut ole yleensä juuri kummoisempia, varsinkin, jos ovat seisseet hyllyssä kuukausia. Lidlissä on hinta/laatu-suhteeltaan ylivoimaisia papuja Monte Santosin Caffe Espressoa (alle neljä euroa puoli kiloa, se on puolta halvempaa kuin muut pavut). Nyt niitä on myyty niin paljon, että kaupassa on ollut varsin tuoretta paahtoa ja mm. nyt myynnissä oleva erä (parasta ennen 10/2011) tekee mainion kreman ja maistuvan esson.
Tällainen halpiskone on yksiboilerinen eivätkö sillä juhli maitoon sortuneet - siis latten ja capuccinon harrastajat. Mm. tällä Arieten koneella saa tehtyä hyvän kohtuu pienen latten mutta isoa paljua ei saa tehtyä. Teho ei riitä enää kun esso on juuri puristettu.
Mitäpä minä täällä riehumaan, Maza tietää varmaan minua paljon enemmän ja hänellä on täällä hyviä vihjeitä laitteista. Aivan kuin hän olisi joskus käynyt Ristreton foorumilla

Nyt poistun OT-alueelta takaisin...